μαμαδεσ και ασκηση

Η μητρότητα είναι η πιο απαιτητική δουλειά στον κόσμο και δεν αφήνει χρόνο για σωματική άσκηση, κάτι που δυσκολεύει τις μητέρες που θέλουν να γυμναστούν. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, ώστε σε αυτό το δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα, οι μητέρες να βρουν τον τρόπο και να μην εγκαταλείψουν την προπόνηση, το σώμα και την καλή τους ψυχολογία.

Μητρότητα, μία full time job που δεν σηκώνει διαλείμματα. Από τη γέννηση του παιδιού τους, οι μητέρες καλούνται να είναι διαρκώς απασχολημένες με το πιο δύσκολο έργο του κόσμου: το σωστό μεγάλωμά του. Γι’ αυτό απαιτείται εκτός από ψυχική δύναμη και σωματική. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επέλθει αυτή η ισορροπία για τις μαμάδες, είναι η γυμναστική. Μόνο που η σύγχρονη μητέρα δεν μένει μόνο στον ρόλο του να είναι μαμά μόνιμης απασχόλησης, αλλά αποτελεί και μία εργαζόμενη γυναίκα, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να γυμναστεί, ενώ στην πραγματικότητα έχει πλέον ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για γυμναστική. Η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στην αρχή στην αποφυγή της επιλοχίας κατάθλιψης, της καταπολέμησης του άγχους , στη διατήρηση της καθημερινής ισορροπίας, ακόμα και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα να δυνατό σώμα θα είναι ακόμα πιο έτοιμο στο να ανταπεξέλθει και να σηκώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά τα οικογενειακά βάρη (καροτσάκια , ψώνια , αγκαλιές , παιχνίδια , τρέξιμο κτλ). Δεν θέλετε ένας ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ να σας αφήσει εκτός των τόσο σημαντικών οικογενειακών στιγμών και αναμνήσεων.

Γενικότερα όμως, η όμορφη εικόνα της μητέρας που γυμνάζεται, που τρώει υγιεινά, που συνολικά προσέχει τον εαυτό της, δίνει ταυτόχρονα και το πιο σωστό παράδειγμα στο παιδί της , γιατί ως γνωστόν πλέον από τις έρευνες τα παιδιά λίγα ακούν από τα μαθήματα και τα «κυρήγματα» των γονέων και πολλά βλέπουν! Απορροφούν  ΣΑΝ ΣΦΟΥΓΓΆΡΙΑ πρωτίστως αυτό που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς. Αναμφίβολα ωστόσο, το μεγαλύτερο ζητούμενο σε αυτή την επιθυμία για  άσκηση είναι να βρεθεί ο χρόνος. Σας διαβεβαιώνουμε (ως γονείς και εμείς) πως υπάρχουν τρόποι για την εργαζόμενη μητέρα να μπορέσει να... ξεκλέψει έστω και λίγες στιγμές και να φροντίσει το σώμα της. Βέβαια, ίσως σε αυτό θα βοηθούσε και λίγη στρατηγική...

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Οπως κάνετε με κάποια παρουσίαση στη δουλειά ή κάποια συνάντηση με πελάτη, έτσι θα μπορούσατε να σημειώνετε στο ημερολόγιό σας, τη στιγμή που θα έχετε βάλει την προπόνησή σας. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι μόλις μπει στο ημερολόγιό σας, θα θεωρηθεί κάτι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό κρατά τα πράγματα οργανωμένα και βοηθά να είστε προνοητικές σχετικά με τον χρόνο άσκησης. Είναι ένα απλό κόλπο, αλλά μπορεί να βοηθήσει πολύ τον εαυτό σας να παραμείνει «υπόλογος». Αν έχετε γυμναστή καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε και αυτόν για τις μέρες που θα πάτε , έτσι ώστε να είστε ακόμα πιο υπόλογοί σε κάποιον άλλον. Έρευνες δείχνουν ότι σε όσο πιο πολλούς λέμε τους στόχους μας τόσο πιο πολύ είμαστε on track αφού νιώθουμε μια επιπλέον κοινωνική πίεσή να κάνουμε αυτό που δηλώσαμε


ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ «ΓΙΑΤΙ»

Όταν δεν έχετε ξεκάθαρο κίνητρο για γυμναστική, είναι εύκολο να θέσετε σε κίνδυνο τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης. Για να το αποτρέψετε αυτό, ένας τρόπος είναι να καταγράψετε το «γιατί», αυτό δηλαδή που σας δίνει κίνητρο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε γιατί ασκείστε και γιατί η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για εσάς.

Θα μπορούσε να είναι το να είστε απλά σε φόρμα, να αποφύγετε προβλήματα υγείας, να νιώθετε καλά με τα ρούχα και το σώμα σας, ακόμα και το να παραμείνετε δυνατές και δραστήριες, ώστε να μπορείτε να συμβαδίζετε με τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιο είναι το κίνητρό σας, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να το κρατάτε στο μυαλό σας και ακόμα καλύτερα, καταγεγραμένο κάπου που να φαίνεται. Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να παραλείψετε το γυμναστήριο, αυτό θα σας θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε το κίνητρό σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ PERSONAL TRAINER

Σε αντίθεση με το να έχετε γραφτεί απλά στο γυμναστήριο ή σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα, το να κλείσετε ραντεβού με personal trainer, είναι από μόνο του κάτι πιο δεσμευτικό. Οταν έχετε πληρώσει έναν γυμναστή και πρέπει να πάτε στον χώρο του ή να έρθει εκείνος στον δικό σας, είναι λιγότερο πιθανό να ακυρώσετε την προπόνηση. Κάπως έτσι δημιουργείται μία δέσμευση απέναντι σε ένα τρίτο άτομο αναφορικά με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Σε μικρότερο βαθμό, σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν και κάποια online ομαδικά τήματα.

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΟΜΑΔΙΚΟ

Και αυτή η ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στη λογική της... δέσμευσης. Ωστόσο, η άσκηση γίνεται (σχεόν) πάντοτε πιο διασκεδαστική όταν την κάνεις με παρέα. Μπορεί κάποιος να εμπλέξει τους φίλους του ή να κάνει νέες παρέες σε κάποιο ομαδικό άθλημα ή τάξη. Επιστρατεύστε μία φίλη για τρέξιμο, ορίστε ραντεβού για μεσημεριανό γυμναστήριο με κάποιον συνάδελφο, προγραμματίστε ενεργές εξόδους με τα παιδιά και την οικογένειά σας. Όταν πρόκειται για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων φυσικής κατάστασης, η ενθάρρυνση από άλλους μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Το καλό και καλό μαζί αναφορικά με τις ώρες της ημέρας, είναι ο τρόπος που τις διαχειρίζεστε. Ακόμη και τα πιο πολυάσχολα προγράμματα προσφέρουν ευκαιρίες για προπόνηση. Αν και ίσως χρειαστεί να γίνετε λίγο δημιουργικές με αυτό, υπάρχουν τρόποι να αφιερώσετε χρόνο. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να συμβεί...

Αξιοποιήστε το μεσημεριανό σας διάλειμμα
Με την προετοιμασία γεύματος για την εβδομάδα θα διασφαλίσετε ότι θα έχετε ένα υγιεινό γεύμα στο γραφείο μαζί σας. Αυτό σας απελευθερώνει για να κάνετε λίγες ασκήσεις πριν έρθει η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά. Εάν εξακολουθείτε να εργάζεστε από το σπίτι, το μεσημεριανό γεύμα είναι μια εξαιρετική στιγμή για να κάνετε μια βόλτα για μερικά βήματα και καθαρό αέρα ή έστω λίγες διατάσεις ενεργοποίησης.

Ξυπνήστε λίγο πιο νωρίς
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αφιερώσετε χρόνο για άσκηση είναι να σηκώνεστε νωρίτερα από το κανονικό. Τα ξημερώματα είναι μία εξαιρετική στιγμή για τις εργαζόμενες μαμάδες να βρουν λίγη ηρεμία και ησυχία. Ενώ τα παιδιά και ο σύντροφός σας κοιμούνται ακόμα, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό τρέξιμο στο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ  , ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ  ή απλά να βγάλετε το ατομικό ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ σας, λίγα ΒΑΡΑΚΙΑ - ΑΛΤΗΡΕΣ και μερικά ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, που στο τέλος της ημέρας θα κάνουν τη διαφορά.

Προσθέστε περισσότερη δραστηριότητα στα πράγματα που ήδη κάνετε
Αναζητήστε τρόπους να συνδυάσετε τις προπονήσεις με κάποια υπάρχουσα υποχρέωση. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να συνδυάσετε την προπόνησή σας και τις μετακινήσεις σας με το ποδήλατο στη δουλειά ή με τα πόδια στο κατάστημα, αντί να οδηγείτε. Ακόμη και απλά πράγματα, όπως η οδήγηση ενός σταθερού ποδηλάτου ενώ παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές, μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τον χρόνο σας και να πετύχετε τους στόχους για τη φυσική κατάστασή σας.

Η καθημερινότητα μίας μητέρας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και δεν μπορούν τα πάντα να ερμηνευτούν σε ένα γενικό πλαίσιο. Μάθετε τι μπορείτε να χειριστείτε και για τί έχετε χρόνο και δημιουργήστε ένα σχέδιο που να είναι ρεαλιστικό και εφικτό για την περίπτωσή σας.

Αυτό που πρέπει πάντοτε να θυμάστε έιναι πως: το να κάνεις μια μικρή προπόνηση είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις καθόλου προπόνηση. Το να νιώθεις καλά με το σώμα στο οποίο βρίσκεσαι είναι ο στόχος. Η απώλεια βάρους του μωρού δεν είναι εύκολη, ούτε το να αγκαλιάζεις ένα σώμα που δεν αγαπάς. Ως άνθρωποιο πάντοτε αναζητούμε το κλειδί για να είμαστε ευχαριστημένοι με το ποιοι και το πώς είμαστε. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε...

BONUS: Δείτε μερικά βίντεο με μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε  μόνοι σας από την άνεση του σπιτιού σας  https://www.physiomart.gr/blog/356-gymnastiki-sto-spiti-o-apolitos-odigos



Από τη συντακτική ομάδα του physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος