καψιμο λιπους

Εκτός από τα γυμναστήρια και τα στούντιο γυμναστικής, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις καθημερινές δραστηριότητές σας. Τροποποιήστε τη ρουτίνα της ζωής σας στον εργασιακό χώρο, στο σπίτι, το ταξίδι. Μικρές αλλαγές θα επιφέρουν τεράστιο όφελος σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο και θα καίτε επιπλέον 100 θερμίδες σε διάφερες στιγμές της ημέρας σας.

Ενώ λοιπόν τα γυμναστήρια και τα στούντιο γυμναστικής παραμένουν οι κατ’ εξοχήν ιδανική χώροι για να ιδρώσετε, υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και από μόνοι σας στην καθημερινότητα, ώστε να κάψετε κατιτίς παραπάνω. Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε περισσότερες θερμίδες, γίνονται έξω από το γυμναστήριο: στο σπίτι, στη δουλειά ή στο ταξίδι.
Οι δραστηριότητες που επιλέγετε, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον χρόνο που έχετε διαθέσιμο, το τι πιστεύετε ότι χρειάζεται το σώμα σας τη συγκεκριμένη ημέρα, τις μετεωρολογικές συνθήκες και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος επιλογές εδώ. Απλά για την επίτευξη του στόχου, οφείλετε ένα πράγμα: να κινηθείτε. Αν σας φαίνονται λίγες οι 100 θερμίδες σκεφτείτε οτι ένα κιλό λίπους είναι 7000 θερμίδες δηλαδή σε 2,5 μήνες μπορείτε να χάσετε έξτρα ένα κιλό λίπους!!
Η ακριβής ποσότητα θερμίδων που θα χρησιμοποιήσει το σώμα σας γι’ αυτές τις δραστηριότητες, εξαρτάται από το βάρος, το φύλο, την ηλικία, τη σύσταση του σώματός σας και διάφορους ακόμα παράγοντες. Επομένως, αυτό το ποσόείναι διαφορετικό για τον καθένα. Ωστόσο, για λόγους απλότητας, οι μετρήσεις θερμίδων που χρησιμοποιούνται σε αυτό το άρθρο, είναι υπολογισμένες για μία γυναίκα 68 κιλών με μέτρια σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε να υπολογίσετε τον εξατομικευμένα τον δικό σας ρυθμό καύσης θερμίδων για έναν πιο ακριβή αριθμό.

 

Ας δούμε λοιπόν πώς θα κάψετε 100 θερμίδες παραπάνω…

 

 

ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ

Υπάρχει σχεδόν πάντα μία σκάλα που οδηγεί στα πάντα: στη δουλειά, στο σπίτι ή ακόμα και σε ένα ξενοδοχείο όταν ταξιδεύετε. Μπορείτε να ανεβοκατεβείτε τις σκάλες για μόλις 10 λεπτά, ώστε να κάψετε 100 θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο επίσης, θα βελτιώσετε την καρδιοναπνευστική λειτουργία σας και θα χτίσετε δυνατά πόδια. Το ανέβασμα σκαλοπατιών βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών στο κάτω μέρος του σώματος.

walking talking mobile

ΠΕΡΤΑΤΗΣΤΕ.. ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Οπότε μπορείτε, πραγματοποιήστε τις τηλεφωνικές σας κλήσεις εν κινήσει. Μπορείτε ακόμη και να περπατάτε κατά τη διάρκεια επαγγελματικών κλήσεων απλά μέσα στο γραφείο σας. Κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια δύο τηλεφωνημάτων διάρκειας 15 λεπτών την ημέρα για κάψιμο 100 θερμίδων.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΟΡΘΙΟΙ

Η ορθοστασία μπορεί μερικές φορές να είναι βαρετή, αλλά έχει οφέλη. Καίτε περίπου 10 επιπλέον θερμίδες για κάθε 10 λεπτά που στέκεστε, αντί να κάθεστε στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού. Ρωτήστε τους συναδέλφους σας εάν μπορείτε να πραγματοποιείτε συναντήσεις σε όρθια τοποθεσία αντί στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ακόμα καλύτερα, κάντε τη συνάντηση στον δρόμο και λύστε εργασιακά προβλήματα ενώ περπατάτε. Μπορείτε επίσης να στέκεστε περισσότερο στο σπίτι, όπως όταν βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε. Το ίδιο και σε ένα μπαρ αντί να επιλέξετε την καρέκλα. Όλα αθροίζονται!

skoinaki crossfit

ΚΑΝΤΕ ΣΧΟΙΝΑΚΙ

Αν έχετε λόγο και επιθυμία να κάψετε θερμίδες πιο γρήγορα, τότε θα χρειαστείτε ένα σχοινάκι. Χρειάζεται μόνο να το χρησιμοποιήσετε για επτά λεπτά, για να αποβάλετε 100 θερμίδες. Θα βελτιώσετε επίσης τον συντονισμό και θα χτίσετε δύναμη στα κάτω άκρα. Τώρα, εάν δεν μπορείτε να πηδήξετε για επτά λεπτά, κάντε το για όσο αντέχετε με διαλείμματα. Έχετε όμως πάντα ένα σχοινάκι εύκολο στο σπίτι σας, ώστε να μπορείτε να το κάνετε στο σαλόνι, στον δρόμο ή στην αυλή σας - οπουδήποτε έχετε αρκετό χώρο.

play with kids

ΧΟΡΕΨΤΕ, ΠΑΡΤΑΡΕΤΕ, ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εάν είστε στο σπίτι με την οικογένειά σας ή κάνετε παρέα με φίλους, στήστε ένα αυτοσχέδιο πάρτι χορού. 30 λεπτά χορού καίνε περίπου 165 θερμίδες. Παίζοντας πιο ενεργά παιχνίδια με τα παιδιά ή τα εγγόνια μπορεί επίσης να κάψετε θερμίδες. Δοκιμάστε να κάνετε χούλα-χουπ, κρυφτό ή να παίξετε με ένα μπαλόνι ή μία μπάλα παραλίας, χωρίς να το αφήσετε να ακουμπήσει στο έδαφος. Θα εκπλαγείτε με τα μακροχρόνια αποτελέσματα.

house cleaning

ΚΑΝΤΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΕΣ

Έχετε ένα σπίτι να καθαρίσετε, έτσι δεν είναι; Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να είναι μία άκρως αποτελεσματική άσκηση. Η τυπική καθαριότητα του σπιτιού καίει περίπου 100 θερμίδες σε 30 λεπτά. Θέλετε να κάψετε μερικές ακόμα; Απλές εργασίες όπως σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκόνισμα μπορούν να τροποποιηθούν σε ασκήσεις που ενισχύουν τη δύναμη.

walking offroad

ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ

Ποιος χρειάζεται μια δικαιολογία για να βγει έξω; Δέστε τις μπότες πεζοπορίας σας και κατευθυνθείτε προς τα πάρκα ή τους λόφους για να κάψετε 100 θερμίδες σε μόλις 15 λεπτά. Η πεζοπορία σε ανώμαλο ή ανοδικό τερέν, καίει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα, λόγω της διαφοράς στο έδαφος. Όταν ανεβαίνετε έναν λόφο ή ασταθή μονοπάτια, οι μύες των ποδιών σας πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να σας μετακινήσουν προς τα εμπρός και οι μύες του πυρήνα σας πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να σας κρατήσουν σταθερούς. Εάν δεν έχετε ένα μονοπάτι κοντά, το γρήγορο περπάτημα για 20 λεπτά σε ομαλό τερέν θα κάψει επίσης 100 θερμίδες.

ΚΑΝΤΕ ΕΛΑΦΡΥ ΤΡΕΞΙΜΟ

Εντάξει, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ο απλούστερος τρόπος για να κάψετε 100 θερμίδες γρήγορα, είναι να τρέξετε. Και δεν χρειάζεται να είσαι μαραθωνοδρόμος ή σπρίντερ για να διώξεις το περιττό λίπος. Τρέξτε 1 - 1,5 χλμ. σε 10 λεπτά και θα έχετε κάψει 100 θερμίδες. Εάν δεν είστε έτοιμοι να τρέξετε μία τέτοια διαδρομή, δοκιμάστε διαστήματα τρεξίματος/περπάτημα, ώστε να χτίσετε αντοχή, ενώ καίτε λίπος.

gardening

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ

Έχετε δικό σας χώρο πρασίνου; Κάντε το να δουλέψει για εσάς. Η κηπουρική καίει περίπου 100 θερμίδες για κάθε 25 λεπτά που ξοδεύετε, σκάβοντας, ξεχορταριάζοντας και φυτεύοντας. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι απολαμβάνετε την ύπαιθρο, ενώ δημιουργείτε έναν όμορφο κήπο και ίσως ακόμη και να καλλιεργείτε μερικά υγιεινά λαχανικά.

stretching

STRETCH & RELAX

Αυτό είναι σίγουρα μία έκπληξη. Οι διατάσεις καίνε θερμίδες. Τη στιγμή που επιλέγετε να χαλαρώσετε ή να κάνετε μία εύκολη προπόνηση γιόγκα για 30 λεπτά, θα κάψετε περίπου 100 θερμίδες. Επιπλέον, βοηθάτε στην αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, στη μείωση του στρες και την ίδια στιγμή βελτιώνετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος