ΚΟΤΣΙ ΠΟΔΙΟΥ

Ως «κοτσι ποδιου» - bunion συνηθίζουμε να λέμε το οστέινο εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Συνήθως αφορά κληρονομικότητα, ενώ τα σφικτά στενά παπούτσια και τα ψηλοτάκουνα, όπως και η πολύωρη ορθοστασία, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιδείνωση του φαινομένου. Υπάρχουν χειρουργικές και μη χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης του προβλήματος, κάτι που θα αποφασίσει ο γιατρός σας.

ΚΟΤΣΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ή πιο σωστά ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ . Ακούγεται δύσκολο και έτσι ακριβώς είναι. Σε πιο λαϊκή μετάφραση αναφερόμαστε στο λεγόμενο «κότσι » ή πλαϊνό κάλο στην πατούσα. Ουσιαστικά πρόκειται για το οστέινο εξόγκωμα που σχηματίζεται στην άρθρωση, στη βάση του μεγάλου δακτύλου.

Αυτό το εξόγκωμα είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας των οστών του ποδιού, που προκαλεί το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού να κλίνει προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού, αντί να είναι ίσιο. Αυτή ακριβώς η γωνία είναι που δημιουργεί το πρόβλημα.
Εμφανίζεται όταν τα οστά στο μπροστινό μέρος του ποδιού απομακρύνονται από τη θέση τους. Αυτό αναγκάζει την άκρη του μεγάλου δακτύλου να τραβιέται προς τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών και κατά συνέπεια την άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου να προεξέχει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εξόγκωμα είναι ανώδυνο. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το κοτσι στο πόδι  θα κάνει τα δάχτυλα των ποδιών να… συνωστιστούν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και πιθανώς μόνιμη παραμόρφωση. Το κότσι δημιουργεί δυσκολίες λόγω της παραμόρφωσης, ιδιαίτερα στη βάδιση και μπορεί να παίξει ρόλο, τόσο στην ισορροπία κατά την όρθια θέση, όσο και στο απλό περπάτημα, με αποτέλεσμα πόνο και δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων υποδημάτων.

* Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα του σχήματος του ποδιού, μιας παραμόρφωσης του ποδιού ή μιας ιατρικής πάθησης, όπως η αρθρίτιδα!
* Μικρότερα “κότσια” (bunionettes) μπορούν να αναπτυχθούν στην άρθρωση του μικρού σας ποδιού!

 

naboso splay
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΤΣΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

Το κοτσι θεωρείται γενικά ότι είναι γενετικό. Εμφανίζονται λόγω της ελαττωματικής δομής του ποδιού, η οποία είναι κληρονομική. Ορισμένες καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών, περιλαμβάνουν πλατυποδία, υπερβολικά εύκαμπτους συνδέσμους και ανώμαλη δομή των οστών. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά, προκαλούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι τα παπούτσια επιδεινώνουν μόνο ένα υπάρχον δομικό πρόβλημα.

Τα κότσια συνήθως χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν να επιδεινωθούν από:

  • Στενά ή πολύ μικρά παπούτσια που κάνουν τα δάχτυλα των ποδιών να συνωστίζονται μεταξύ τους και να ασκούν πίεση στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού!
  • Παπούτσια που έχουν ψηλά τακούνια ή μυτερά δάχτυλα, καθώς αυτά τα στυλ ενώνουν τα δάχτυλα των ποδιών!
  • Ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα!
  • Συμπτώματα αρθρίτιδας στα πόδια!

ΚΟΤΣΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ένα διογκωμένο εξόγκωμα στο εξωτερικό της βάσης του μεγάλου δακτύλου!
  • Οίδημα, ερυθρότητα ή πόνος γύρω από την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου!
  • Κάλους: αυτοί συχνά αναπτύσσονται εκεί όπου το πρώτο και το δεύτερο δάκτυλο τρίβονται μεταξύ τους!
  • Συνεχή πόνο ή πόνο που έρχεται και φεύγει!
  • Περιορισμένη κίνηση του μεγάλου δακτύλου!

toe bands blackboard

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

* Σε κάθε περίπτωση ΜΗ φοράτε ψηλοτάκουνα ή στενά, μυτερά παπούτσια

foot collective beam exercise

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΤΣΙ ΠΟΔΙΟΥ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει τη διάγνωση με απλή εξέταση, καθώς πολλά από τα σημάδια είναι εξωτερικά παρόντα. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να μετακινήσετε το δάχτυλο του ποδιού εμπρός και πίσω, ώστε να ελεγχθεί η περιορισμένη κίνηση. Έπειτα, θα ζητήσει ακτινογραφία - εάν υποψιάζεται τραυματισμό ή παραμόρφωση. Μία ακτινογραφία μπορεί να περιγράψει λεπτομερώς τη σοβαρότητα της όψης και να εντοπίσει την αιτία της. Η εξέταση αίματος μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί η αρθρίτιδα ως αιτία.

NABOSO-SPLAY-ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ-ΔΑΚΤΥΛΩΝ


ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΤΣΙ ΠΟΔΙΟΥ

Στην περίπτωση που ο πόνος δεν έχει βελτιωθεί μετά από δοκιμές θεραπειών στο σπίτι για μερικές εβδομάδες και σας εμποδίζει να κάνετε τις κανονικές σας δραστηριότητες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.Το ίδιο και εάν έχετε διαβήτη (τα προβλήματα στα πόδια μπορεί να είναι πιο σοβαρά εάν έχετε διαβήτη)!

Υπάρχουν χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας:

Μη χειρουργικές επιλογές

  • Επιλογή παπουτσιών που έχουν γεμισμένες σόλες και παρέχουν επαρκή χώρο κίνησης στα δάχτυλα των ποδιών!
  • Τοποθέτηση ιατρικού επιθέματος ή κόλλημα με ταινία του ποδιού σε κανονική θέση, γεγονός που μειώνει την πίεση στην περιοχή!
  • Χρησιμοποιείστε διαχωριστικά δακτύλων ποδιού ( Naboso Splay διαχωριστικο δακτυλων για διορθωση κοτσι ποδιου)
  • Τοποθέτηση λεπτού διορθωτικού νάρθηκα, σχεδιασμένου να επαναφέρει τη γωνία του δαχτύλου για κάποιες μοίρες!
  • Λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη!

barefoot

Χειρουργικές επιλογές

Ένας γενικός ιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε χειρουργό, εάν τα κότσια σας είναι πολύ επώδυνα ή έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή σας.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν οι μη χειρουργικές επιλογές δεν βοηθήσουν. Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία. Ο γιατρός θα συστήσει την καλύτερη διαδικασία για την περίπτωσή σας. Ωστόσο, οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση των οστών περιλαμβάνουν κολεκτομή, η οποία περιλαμβάνει:Διόρθωση της θέσης του μεγάλου ποδιού αφαιρώντας μέρος του οστού! Αφαιρώντας τον διογκωμένο ιστό από την προσβεβλημένη άρθρωση! Η πλήρης ανάρρωση από μια κολεκτομή μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορείτε να πατήσετε το πόδι σας αμέσως μετά τη διαδικασία…

Συνήθως θα χρειαστεί να:

  • Μείνετε μακριά από δραστηριότητες με τα πόδια σας όσο το δυνατόν περισσότερο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες
  • Αποφύγετε την οδήγηση για 6 - 8 εβδομάδες
  • Μείνετε εκτός εργασίας για 6 - 12 εβδομάδες
  • Αποφύγετε τα αθλήματα για έως και 6 μήνες

Μετά την επέμβαση:

  • Τα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί να είναι πιο αδύναμα ή πιο δύσκαμπτα από πριν πορεί να μην είναι απόλυτα ίσια
  • Τα πόδια σας μπορεί να είναι ακόμα ελαφρώς φαρδιά, οπότε πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε φαρδιά, άνετα παπούτσια
  • Τα κότσια επανέρχονται μερικές φορές μετά την επέμβαση
    KOTSI PAPOUTSIA

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΚΟΤΣΙ ΠΟΔΙΟΥ;

Στην πραγματικότητα δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αποτρέψετε να εμφανιστεί το κότσι. Το να φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και που είναι άνετα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε τη δημιουργία του προβλήματος. Ένα παπούτσι που εφαρμόζει σωστά θα πρέπει να έχει άφθονο χώρο γύρω από τα δάχτυλα και να ταιριάζει με το σχήμα του ποδιού σας.


Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα