Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ  δεν ωφελεί μόνο το κορμί και την επιθυμία μας να αρέσουμε. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι όταν σηκώνουμε βάρη, κατεβάζουμε τα επίπεδο άγχους και μειώνουμε τις ανησυχίες της ζωής, σε βαθμό ακόμα και μεγαλύτερο από την ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Πάρτε ΒΑΡΑΚΙΑ, KETTLEBELL πιάστε τη ΜΠΑΡΑ ΓΙΑ ΒΑΡΗ και αποκτήστε αυτοπεποίθηση και βελτιωμένη διάθεση.

Δυνατά μπράτσα και σφιχτοί κοιλιακοί. Σε όλους μας αρέσει να αρέσουμε και να νιώθουμε σούπερ λειτουργικοί. Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα οφέλη της προπόνησης αντίστασης. Αυτό που αρχικά φαίνεται σαν δευτερεύον θετικό της υπόθεσης, ίσως να είναι στην πραγματικότητα ακόμα πιο σημαντικό από τη βελτίωση της σωματική διάπλασης. Καθώς λοιπόν υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ μπορεί να συμβάλει στο να αντισταθείτε στην υπερβολική ανησυχία και το άγχος, ίσως να ήρθε η ώρα να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας και να βρείτε έναν έξτρα λόγο να είστε ακόμα πιο ευτυχισμένοι μετά τη γυμναστική σας...

Η προπόνηση αντίστασης (σ.σ.: γνωστή ως προπόνηση δύναμης ή προπόνηση με βάρη) δημιουργεί μυϊκή δύναμη και αντοχή. Βάρη, αλτήρες, μηχανήματα βάρους (ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ), medicine balls ή το βάρος του σώματός σας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν τους μύες σας να αντιδράσουν και να ενεργοποιηθούν. Κατά την εν λόγω διαδικασία όμως, μπορεί να κάνετε μία... χάρη και στη διάθεση, την ψυχολογία, την ηρεμία σας.

* Επιλέξτε με προσοχή και γνώση τη μπάρα που θα χρησιμοποιήσετε!

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ...

Αυτό ισχυρίζεται μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο “Scientific Reports”. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία, αποφάσισαν να διερευνήσουν, εάν μία απλή εκδοχή της προπόνησης με βάρη θα μπορούσε να έχει οφέλη για τη διάθεση σε άτομα που είχαν ήδη γενικά καλή ψυχική υγεία. Για να το μάθουν, στρατολόγησαν 28 σωματικά υγιείς νεαρούς άνδρες και γυναίκες και τέσταραν τις τρέχουσες διαθέσεις τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο εάν οι εθελοντές ένιωθαν ανήσυχοι. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια άγχους.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διαίρεσαν αυτούς τους καλά προσαρμοσμένους εθελοντές σε δύο ομάδες. Οι μισοί κλήθηκαν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή ως ομάδα ελέγχου. Οι άλλοι άρχισαν να προπονούνται, κάτι με το οποίο λίγοι από την ομάδα ήταν εξοικειωμένοι να κάνουν. Οι επιστήμονες είχαν επινοήσει μία χρήσιμη, απλή ρουτίνα προπόνησης γι' αυτούς, με βάση τις οδηγίες για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής.

Και οι δύο αυτές οργανώσεις συνιστούν ενίσχυση των μυών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αυτό δηλαδή που κλήθηκαν να κάνουν οι εθελοντές. Έπειτα από τις αρχικές οδηγίες των ερευνητών, οι εθελοντές ανέλαβαν ένα βασικό πρόγραμμα ασκήσεων με βάρη, ΜΠΑΡΕΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ και μηχανήματα αντιστάσεων. Η εκπαίδευσή τους συνεχίστηκε για οκτώ εβδομάδες. Καθ 'όλη τη διάρκεια και οι δύο ομάδες επανέλαβαν περιοδικά τις εξετάσεις των επιπέδων άγχους τους, συμπεριλαμβανομένου και στο τέλος του πλήρους προγράμματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα ελέγχου, ως επί το πλείστον, διατήρησε τα αρχικά χαμηλά επίπεδα άγχους. Ένιωθαν ακόμα τόσο ήρεμοι όσο οκτώ εβδομάδες πριν. Ωστόσο, η δεύτερη ομάδα, εκείνοι που έκαναν βάρη, κατέγραψαν περίπου 20% καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμές άγχους. Ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα άγχους, αλλά μετά τις προπονήσεις ένιωθαν ακόμη λιγότερο ανήσυχοι.



ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΑΡΗ, ΠΑΡΑ ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν «μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», εξηγεί ο Brett Gordon, μεταδιδακτορικός μελετητής στο “Penn State Cancer Institute” του “Penn State College of Medicine”. Τα οφέλη για την ψυχική υγεία ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερα από αυτά που παρατηρήθηκαν συχνά σε μελέτες συσχετισμού αερόβιας άσκησης και άγχους. Ωστόσο, ο Dr Gordon έσπευσε να ενημερώσει ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι περιορισμένες, καθώς τα διάφορα πειράματα χρησιμοποιούν διαφορετικές ποσότητες άσκησης και μετρήσεις της διάθεσης. Θα πρέπει δηλαδή να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματα, τα οποία όμως δείχνουν από την άλλη αρκετά ξεκάθαρα.



ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ


Η νέα μελέτη επίσης, δεν διερεύνησε το με ποιον τρόπο η άσκηση βαρών μπορεί να επηρεάσει το άγχος. Όμως ο Dr Gordon και οι συνάδελφοί του, υποπτεύονται ότι η σωματική και ψυχολογική τους ικανότητα βελτιώνεται αναλογικά και ταυτόχρονα. Όσοι σήκωναν βάρη, έγιναν ισχυρότεροι με την πάροδο του χρόνου και κατάφεραν να ανυψώσουν μεγαλύτερα βάρη. «Αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξάνει τα συναισθήματα της κυριαρχίας και να προσδίδει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», εξήγησε ο καθηγητής, που πρόσθεσε με ακόμα ισχυρότερα επιχειρήματα: «Καθώς οι άνθρωποι δυναμώνουν σωματικά, αισθάνονται γενικά πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν το οτιδήποτε. Μοριακές αλλαγές που συντελούνται στους μύες και στον εγκέφαλο των ασκούμενων, συμβάλουν σε βελτιώσεις στη διάθεσή και την ψυχολογία».

Το εν λόγω πείραμα περιελάβανε μόνο υγιείς νέους που εκτελούσαν μία εκδοχή εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, τα ευρήματα δεν μπορούν να μας πουν εάν η ανύψωση βαρών διευκολύνει επίσης τον έλεγχο του στρες σε ηλικιωμένους. Ούτε μπορεί να μας πει με βεβαιότητα ποια θεραπευτική προπονητική αγωγή μπορεί να είναι αρκετή-επαρκής για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Τέλος, δεν αποδεικνύει επίσης ότι... το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο σήμερα, μπορεί να ηρεμήσει έντονα κάθε ψυχική αναταραχή που θα αισθανθείς ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς οι βελτιώσεις κατά τη μελέτη εμφανίστηκαν έπειτα από εβδομάδες προπόνησης.

Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ένταση και άγχος, όπως σχεδόν όλοι μας δηλαδή, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι το να γίνεται πιο δυνατοί σωματικά, θα σας κάνει λίγο πιο... ζεν. Όπως δηλαδή συμβαίνει γενικότερα με κάθε τύπο άσκησης, η οποία συμβάλει στο να νικάμε ακόμα και τις κρίσεις πανικού. Άλλωστε, δεν απαιτούνται υπερβολές, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασκηθείς σε προπόνηση με ακριβό ή καθόλου εξοπλισμό. Ακόμα και από το σπίτι, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές του online training και του virtual coaching. Δοκιμάστε κοινές ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως push-ups, situps ή squats ή παρακολουθήστε κάποιο πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα Καλλισθενικής γυμναστικής. Ο,τι και να κάνετε, το σίγουρο είναι ότι θα βγείτε ωφελημένοι: σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά...

* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα