ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ-ΥΠΕΡΗΧΟΣ-ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα ( ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ – EXTRACORPOREAL SHOCK WAVE ESTW )  αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη φυσιοθεραπεία . Αρχικά αναπτύχθηκε για τη διάλυση πετρών στα νεφρά ενώ η προσαρμογή της σε μυοσκελετικές παθήσεις έχει ανοίξει νέους δρόμους στη μη επεμβατική θεραπεία επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων όπως η ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ. Ο κρουστικός υπέρηχος αποτελεί ένα από τα βασικά ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα στη συντηρητική παρέμβαση και τη χειρουργική λύση για διάφορες μυοσκελετικές καταστάσεις .

Ιστορικά στις δεκαετίες του 1960 και του '70, οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κρουστικά κύματα σε ανθρώπινο ιστό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως μη επεμβατική μέθοδος για τη διάσπαση πετρών των νεφρών και χολόλιθων. Οι αρχικές ανησυχίες για πιθανή βλάβη από τη κρούση αυτά στα οστά της λεκάνης και του ισχίου (λόγω εγγύτητας των ανωτέρω οργάνων) από αυτή τη θεραπεία οδήγησαν σε ανακαλύψεις ότι τα κρουστικά κύματα επηρεάζουν θετικά την επούλωση των οστών. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η έρευνα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει θεραπείες για ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ, οστικές διαταραχές και διάφορες ορθοπεδικές παθήσεις. Επί του παρόντος, η θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι ένα βασικό εργαλείο στην φυσικοθεραπεία, την  αναγεννητική ιατρική , την ανδρολογία (στυτική δυσλειτουργία ) και την αισθητική ιατρική ενώ υπόσχεται πολλά για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η εγκεφαλική παράλυση.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ - SHOCKWAVES

Φύση των Κρουστικών Κυμάτων: Σε αντίθεση με τα ηχητικά κύματα, τα κρουστικά κύματα όπως βλέπουμε και στο σχήμα χαρακτηρίζονται από :

  • ταχεία αύξηση της πίεσης
  • Πολύ μικρής διάρκειας εκπομπής
  • Μη περιοδικότητα
  • Υψηλού πλάτους παλμό
  • Παύση αρνητικής πίεσης

Αυτές οι ιδιότητες τους επιτρέπουν στα κρουστικά κύματα να παραδίδουν συγκεντρωμένη ενέργεια σε στοχευμένους ιστούς .Έτσι στην επαφή των κυμάτων με τους ιστούς τα κρουστικά κύματα απελευθερώνουν ενέργεια, προκαλώντας μηχανικές και βιολογικές αντιδράσεις στα κύτταρα, όπως αυξημένη διαπερατότητα των κυττάρων, αύξηση των μεταβολικών διαδικασιών και διέγερση παραγόντων ανάπτυξης.

ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ SHOCKWAVE ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  ΚΥΜΑΤΩΝ SHOCKWAVES

Ηλεκτρομαγνητικά Συστήματα - electromagnetic: Παρέχουν ακριβή εκπομπή ενέργειας, καθιστώντας τα ιδανικά για την στόχευση βαθιά. Στα ηλεκτρομαγνητικά κρουστικά ένα ρευστό διαταράσσεται με την εφαρμογή τάσης σε μεταλλικές μεμβράνες για την παραγωγή μαγνητικού πεδίου που προκαλεί απότομη κίνηση σε μια μεταλλική μεμβράνη και αντίστοιχη διάδοση κρουστικού κύματος.

Ηλεκτροϋδραυλικά Συστήματα - electrohydraulic: Παράγουν υψηλής ενέργειας κρουστικά κύματα μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης σε νερό, χρήσιμα για ευρύτερες περιοχές θεραπείας. Στα ηλεκτροϋδραυλικά  κρουστικά μηχανήματα, οι άκρες ενός ηλεκτροδίου είναι βυθισμένες σε ένα υγρό. Όταν εφαρμόζεται τάση, το ρευστό εξατμίζεται, γεγονός που προκαλεί ταχεία διαστολή στο περιβάλλον ρευστό οδηγώντας στη διάδοση κρουστικών κυμάτων.

Πιεζοηλεκτρικά Συστήματα - piezoelectric: Προσφέρουν ακρίβεια με κύματα χαμηλότερης έντασης, κατάλληλα για εξαιρετικά τοπικές καταστάσεις. Στις πιεζοηλεκτρικές γεννήτριες, πιεζοκεραμικά στοιχεία ενσωματώνονται σε μια σφαιρική συσκευή βυθισμένη σε ένα μέσο- όταν εφαρμόζεται τάση, τα κεραμικά στοιχεία διαστέλλονται, οδηγώντας σε μηχανική διαταραχή στο περιβάλλον μέσο.

Πνευματικά Συστήματα -radial: Δημιουργούν κύματα πίεσης ιδανικά για τη θεραπεία επιφανειακών περιοχών, με λιγότερη εστίαση και διείσδυση αλλά ευρύτερη περιοχή κάλυψης.

Στις ηλεκτροϋδραυλικές και στις περισσότερες ηλεκτρομαγνητικές γεννήτριες κρουστικών κυμάτων εφαρμόζεται φακός ή ανακλαστήρας για την εστίαση των κυμάτων σε συγκεκριμένο στόχο. Ωστόσο, ορισμένες ηλεκτρομαγνητικές γεννήτριες και όλες οι

ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ – ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Επίπεδα Ενέργειας και Ένταση: Η θεραπευτική επίδραση των κρουστικών κυμάτων συσχετίζεται με το επίπεδο ενέργειάς τους που περνάμε στον ασθενή και μετριέται σε Joules. Έτσι δημιουργώντας «μικροτραυματισμό» επηρεάζουμε την κυτταρική παραγωγή, τη νεοαγγείωση και τις αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Βάθος Διείσδυσης : Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου, ιδίως στον στοχευμένο τρόπο διαφορετικών στρωμάτων των ιστών.

Συχνότητα Hz : Στη θεραπεία με κρουστικά κύματα, η συχνότητα των κυμάτων, η οποία κυμαίνεται από χαμηλή έως υψηλή, καθορίζει την ένταση και το βάθος διείσδυσης των ιστών. Τα κρουστικά κύματα χαμηλής συχνότητας (συνήθως κάτω από 16 Hz) χρησιμοποιούνται συχνά για βαθύτερη διείσδυση και είναι κατάλληλα για τη θεραπεία όπως τα κατάγματα των οστών. Τα κρουστικά κύματα υψηλής συχνότητας (άνω των 16 Hz), από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται για πιο επιφανειακές θεραπείες, όπως παθήσεις του δέρματος και των μαλακών ιστών. 

κρουστικοσ υπερηχοσ διαφορεσ

ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Βιολογικές Επιδράσεις: Οι κρουστικοί υπέρηχοι προωθούν την επούλωση ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνοντας τις διαδικασίες επιδιόρθωσης των κυττάρων και πιθανώς τις ασβεστοποιήσεις (calcifications).

Μηχανισμοί Ανακούφισης του Πόνου: Η θεωρία στηρίζεται στη γνωστή  *Θεωρία ελέγχου της πύλης του πόνου , όπου τα ηχοκρουστικά κύματα διεγείρουν νεύρα που παρεμβαίνουν στα σήματα πόνου.

Ας δούμε σύμφωνα με τη θεωρία τις 4 φάσεις (Φυσική – Physical , Φυσικοχημική φάση - Physicochemical Phase, Χημική φάση  - Chemical Phase,  Βιολογική φάση - biological

  • Φυσική φάση. Σε αυτή τη φάση, τα κρουστικά κύματα δημιουργούν θετική πίεση για να διεγείρουν την απορρόφηση, την ανάκλαση, τη διάθλαση και τη μετάδοση της ενέργειας στους ιστούς και τα κύτταρα.
  • Φυσικοχημική φάση. Το κρουστικό κύμα πυροδοτεί την απελευθέρωση βιομορίων όπως η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) για την ενεργοποίηση των κυτταρικών σηματοδοτικών μονοπατιών.
  • Χημική φάση. Τα κρουστικά κύματα μεταβάλλουν τις λειτουργίες των διαύλων ιόντων στις κυτταρικές μεμβράνες και διεγείρουν την κινητοποίηση του ασβεστίου.
  • Βιολογική φάση. Το κρουστικό κύμα ρυθμίζει την αγγειογένεση και διευκολύνει την επούλωση των τραυμάτων των οστών και των μαλακών μορίων. Επιπλέον, φαίνεται ότι η σπηλαίωση αυξάνει τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τον ιονισμό των βιολογικών μορίων.

*Η θεωρία της πύλης του πόνου, που αναπτύχθηκε από τους Ronald Melzack και Patrick Wall το 1965, προτείνει έναν μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο τα σήματα του πόνου επεξεργάζονται και γίνονται αντιληπτά από το σώμα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο νωτιαίος μυελός περιέχει μια νευρολογική "πύλη" που είτε εμποδίζει είτε επιτρέπει στα σήματα πόνου να περάσουν στον εγκέφαλο. Η μη επώδυνη εισροή ερεθίσματος (μασαζ, ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ , πάγοθεραπεία , κινεσιο τειπ – ταινια κινησιοθεραπειασ κτλ) κλείνει την πύλη στην επώδυνη εισροή (τραυματισμός), γεγονός που εμποδίζει την αίσθηση του πόνου να ταξιδέψει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και άρα να τον αισθανόμαστε. Ως εκ τούτου, η διέγερση από μη επώδυνο ερεθεισμό  είναι σε θέση να καταστείλει τον πόνο. Αυτό εξηγεί πρακτικές όπως το τρίψιμο ενός χτυπημένου γόνατος ή το μασάζ μιας πονεμένης περιοχής, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση μη επώδυνων νεύρων που μπορούν να παρεμποδίσουν τη μετάδοση των σημάτων πόνου. Η θεωρία αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά την κατανόηση της διαχείρισης του πόνου και υπήρξε θεμελιώδης στην ανάπτυξη θεραπειών που χρησιμοποιούν αντιδιέγερση για την ανακούφιση του πόνου.

FOCUSED SHOCKWAVE ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ VS RADIAL SHOCKWAVE ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Γενικά, τα εστιασμένα κρουστικά κύματα είναι πιο κατάλληλα για την στόχευση βαθιά εδραιωμένων, χρόνιων παθήσεων, ενώ τα radial κρουστικά κύματα είναι αποτελεσματικά για πιο επιφανειακές βλάβες καθώς  και τη διαχείριση του πόνου.

κρουστικοσ υπερηχοσ φυσικοθεραπεια

SHOCKWAVE ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ             

Η Συνεχιζόμενη έρευνα διερευνά ευρύτερες εφαρμογές, περιλαμβάνοντας τομείς όπως η νευρολογία (π.χ. διαχείριση σπαστικότητας) και η δερματολογία (π.χ. επούλωση πληγών) διαβύτης και επούλωση πληγών από διαβήτη κτλ.

κρουστικοσ υπερηχοσ αισθητικη

SHOCKWAVE ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων στην αισθητική, πετυχαίνουμε αποτελέσματα όπως:

  • στην αναίμακτη λιποδιάλυση
  • στην αντιμετώπιση λευκών και κόκκινων ραγάδων
  • στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδα και
  • στο τοπικό πάχος

Ο τρόπος δράσης των συσκευών κρουστικών κυμάτων είναι αρκετά απλός αλλά άμεσος και αποτελεσματικός. Εκμεταλλευόμενοι τους ακουστικούς παλμούς που παράγει η συσκευή στην επιφάνεια του δέρματος:

  • Μεταφέρουμε στον ιστό σε μεγάλο βάθος κρουστικά κύματα μεγάλης έντασης προκειμένου να επιταχύνουμε την διαδικασία του αναβολικού μηχανισμού.
  • Ενεργοποιούνται κυτταρικοί μηχανοϋποδοχείς και απελευθερώνονται αυξητικοί παράγοντες που ενισχύουν τη λεμφική κυκλοφορία κάνουν τις κυτταρικές μεμβράνες πιο διαπερατές και οδηγούν στη δόμηση νέου κολλαγόνου.
  • Τα λιποκύτταρα αποσυσσωματώνονται και χαλαρώνουν τα άκαμπτα χωρίσματα που τα συγκρατούν. Το λίπος υγροποιείται και περνά στη λεμφική κυκλοφορία από αποβάλλεται με φυσικούς μεταβολικούς μηχανισμούς. Η περαιτέρω ενίσχυση της λεμφικής κυκλοφορίας οδηγεί στη μέγιστη απώλεια των πλεοναζόντων υγρών και καταλοίπων.

SHOCKWAVE ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ – ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ (ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)

Tο κρουστικό κύμα αρχικά βελτιώνει τις στύσεις μέσω δύο μηχανισμών:

  • Γενικά αυξάνει την αγγειογένεση στο πέος.
  • Αυξάνει γενικά την αιμάτωση του λείου μυός του πέους

κρουστικοσ υπερηχοσ ποναει

ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΠΟΝΑΕΙ ?

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ήπιο πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το επίπεδο δυσφορίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το όριο πόνου του ατόμου, την ένταση των κρουστικών κυμάτων και την περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς περιγράφουν την αίσθηση ως παρόμοια με μικρούς παλμούς ή χτυπήματα στο δέρμα.

Η δυσφορία είναι συνήθως προσωρινή και υποχωρεί γρήγορα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Οι περισσότεροι ασθενείς ανέχονται καλά τη διαδικασία και τα πιθανά οφέλη της ανακούφισης από τον πόνο και της επούλωσης των ιστών συχνά υπερτερούν της προσωρινής δυσφορίας που νιώθουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως ρυθμίζουν την ένταση των κρουστικών κυμάτων για να εξασφαλίσουν την άνεση του ασθενούς, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Μπορεί επίσης να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με το τι να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε τυχόν δυσφορία κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

κροθστικοσ υπερηχοσ ασβεστοποιοσ τενοντιτιδα

ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια, μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες, οδηγεί συχνά σε πόνο, φλεγμονή και μειωμένο εύρος κίνησης. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι μια δημοφιλής θεραπεία για αυτή την κατάσταση, γνωστή για την αποτελεσματικότητά της στη διάσπαση αυτών των εναποθέσεων ασβεστίου. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χρησιμοποιεί ακουστικά κύματα υψηλής ενέργειας για να στοχεύσει την πληγείσα περιοχή. Τα κύματα αυτά διασπούν τις εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες, οι οποίες στη συνέχεια απορροφώνται και αποβάλλονται από τον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή μειώνει τον πόνο και αποκαθιστά τη λειτουργία.

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ SHOCKWAVES ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα, με τις νέες έρευνες και την αυξανόμενη βάση ενδείξεων και αποδείξεων απολαμβάνει  αυξανόμενη αποδοχή στην κοινότητα της φυσιοθεραπείας και αποτελεί μια δυναμική και εξελισσόμενη μέθοδο θεραπείας. Η μη επεμβατική της φύση, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητά της σε μια σειρά από παθήσεις, υπογραμμίζει το δυναμικό της στη σύγχρονη ιατρική αποκατάστασης . Καθώς η έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τους μηχανισμούς και να βελτιστοποιεί τις εφαρμογές της θεραπείας με κρουστικά κύματα, η ένταξή της στην τυπική πρακτική της φυσιοθεραπείας αναμένεται να αυξηθεί

Σχετικα Προϊοντα