LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ενδιαφέρεσαι για την αγορά ενός laser ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ για να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις καλύτερα τους ασθενείς σου? Σε μια απλή αναζήτηση μέσω ιντερνετ βλέπεις πολλές επιλογές και τιμές τα οποία σε μπερδεύουν, για αυτό σου ετοιμάσαμε έναν οδηγό αγοράς για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Αρχικά θα αναλύσουμε πώς λειτουργεί σε επίπεδο φυσιολογίας , και έπειτα τους παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ( μήκος κύματος , ένταση , τύποι κεφαλών, κλάσεις κτλ). Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η θεραπεία με λέιζερ, επίσης γνωστή ως είναι μια μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται στη φυσιοθεραπεία για την προώθηση της επούλωσης των ιστών, τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Χρησιμοποιεί λέιζερ χαμηλής έντασης, βιο-διεγερτικά laser ή διόδους εκπομπής φωτός (LED) για την διέγερση και την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών επούλωσης του σώματος μας σε κυτταρικό επίπεδο.

Όταν το φως λέιζερ ή το LED εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή, το φως απορροφάται από τα κύτταρα στους ιστούς. Αυτό προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων σε κυτταρικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), ενός μορίου που ευθύνεται για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα και αυξημένη παραγωγή ενδορφινών (ενδογενή οπιούχα νευροπεπτίδια σε ανθρώπους και άλλα ζώα – παράγονται και κατά τη διάρκεια της άσκησης), και ανακουφίζουν από τον πόνο .

Αυτές οι αντιδράσεις οδηγούν σε αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού υγρού στην περιοχή και άρα προάγει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους κατεστραμμένους ιστούς ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται τα υποπροϊόντα των κυττάρων. Αυτό βοηθά στη μείωση του πόνου, του οιδήματος και της φλεγμονής και προωθείται συνολικά η επούλωση.

Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται συνήθως στη φυσιοθεραπεία για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών τραυματισμών, του χρόνιου πόνου, της αρθρίτιδας και της νευροπάθειας. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, μη επεμβατική και δεν έχει γνωστές παρενέργειες, καθιστώντας την μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για πολλούς ασθενείς.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η θεραπεία με λέιζερ λειτουργεί σε φυσιολογικό επίπεδο διεγείροντας τους φυσικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος. Η φωτεινή ενέργεια με τη μορφή φωτονίων από το λέιζερ ή το LED διεισδύει στο δέρμα και απορροφάται από τα κύτταρα των ιστών, όπου πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων σε κυτταρικό επίπεδο όπως αναφέραμε και πιο πάνω, πυροδοτώντας φωτοχημικές αντιδράσεις.

  • Παραγωγή ATP : Ένα από τα κύρια αποτελέσματα της θεραπείας με λέιζερ είναι η αύξηση της παραγωγής ΑΤΡ, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Αυτή η αύξηση στην παραγωγή ATP βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης παρέχοντας στα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται για να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς.
  • Παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου: Η θεραπεία με λέιζερ αυξάνει επίσης την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ροής του αίματος και στην προώθηση της επιδιόρθωσης των ιστών. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή και προάγοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους κατεστραμμένους ιστούς.
  • Παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτοκινών - κυτταροκίνες : H θεραπεία με λέιζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών και αυξάνοντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτοκινών. Οι κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) είναι μια ομάδα πεπτιδίων που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι παίζουν κύριο ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης, της φλεγμονής, της επούλωσης και ρυθμίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων στο σώμα. Αυτό βοηθά στη μείωση του πόνου και του οιδήματος στην πληγείσα περιοχή.
  • Παραγωγή κολλαγόνου : Το ΛΕΙΖΕΡ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και η θεραπεία μέσω αυτού έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών. Η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και στη βελτίωση της αντοχής των ιστών.
  • Νεοαγγείωση: Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί επίσης να προωθήσει τη νεοαγγείωση, η οποία είναι ο σχηματισμός νέων αιμοφόρων αγγείων σε κατεστραμμένους ιστούς. Η νεοαγγείωση βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.

Συνολικά, η θεραπεία με λέιζερ λειτουργεί σε φυσιολογικό επίπεδο διεγείροντας τις κυτταρικές διεργασίες που προάγουν την επούλωση, μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή και βελτιώνουν την κυκλοφορία, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί η θεραπεία με λέιζερ εξακολουθούν να μελετώνται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για μια ποικιλία καταστάσεων.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η θεραπεία με λέιζερ  θεωρείται γενικά ασφαλής όταν χρησιμοποιείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας. Η θεραπεία είναι μη επεμβατική και δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ενέσεις ή φάρμακα. Ωστόσο, όπως με κάθε ιατρική θεραπεία, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι που σχετίζονται. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερεθισμός του δέρματος: μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό του δέρματος σε ορισμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της ερυθρότητας, του οιδήματος ή του εξανθήματος.
  • Τραυματισμός των ματιών: Η άμεση έκθεση στην ακτίνα λέιζερ μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή βλάβη στα μάτια, ειδικά εάν το λέιζερ χρησιμοποιείται κοντά στα μάτια ή εάν ο ασθενής έχει προϋπάρχουσα οφθαλμική πάθηση. Πάντα φοράμε προστατευτικά γυαλιά
  • Εγκαύματα: Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή βλάβη των ιστών εάν το λέιζερ χρησιμοποιηθεί για πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλό επίπεδο ισχύος.
  • Παρεμβολή με ιατρικές συσκευές:  μπορεί να επηρεάσει τους βηματοδότες ή άλλες εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές, επομένως οι ασθενείς με αυτές τις συσκευές θα πρέπει να συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν υποβληθούν σε θεραπεία 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και γενικά ήπιες. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας και να ακολουθούν προσεκτικά όλες τις οδηγίες. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση ή ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία , φροντίστε να ενημερώσετε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμα, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι σε διάστημα 6-24 ώρες μετά τη θεραπεία μπορεί να έχουμε αύξηση του πόνου στην επίμαχη περιοχή. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω του ότι το φως του laser έθεσε σε λειτουργία μηχανισμούς επιδιόρθωσης της πάθησης εσωτερικά, και συμβαίνει με όλους τους ασθενείς των οποίων τα προβλήματα είναι χρόνια. Ωστόσο, η αίσθηση του πόνου συνήθως είναι παροδική και υποχωρεί μετά από μερικές ώρες.

 

ΛΑΣΕΡ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ

Πριν σκεφτείς ποιο laser φυσικοθεραπειασ να επιλέξεις , θα πρέπει να σκεφτείς μερικούς παράγοντες όπως , κατα πόσο αποτελεί βασικό κομμάτι της θεραπευτικής σου φαρέτρας, πόσους ασθενείς θα εξυπηρετείς και πότε θα κάνες απόσβεση , αν το θέλεις να το παίρνεισ μαζί σου ή όχι , το κόστος , σε τί βάθος θέλεις να δουλέψεις , έτοιμα προτόκολλα , ισχύς κτλ. Πάμε να δούμε αναλυτικά παρακάτω.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΚΑΙ ΜΗΚΗ ΚΥΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι  λέιζερ  φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιούν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για να επιτύχουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Το μήκος κύματος του φωτός που χρησιμοποιείται στη θεραπεία με λέιζερ μετριέται σε νανόμετρα (nm) και διαφορετικά μήκη κύματος φωτός διεισδύουν στους ιστούς σε διαφορετικά βάθη και πραγματοποιώντας διαφορετικά αποτελέσματα στο σώμα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα διαφορετικών μηκών κύματος και τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα:

  • Κόκκινο φως (630-670 nm): Το κόκκινο φως χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία με λέιζερ για την προώθηση της επούλωσης των πληγών, τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου. Διεισδύει στους ιστούς σε βάθος 2-3 εκατοστών και απορροφάται από τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα, αυξάνοντας την παραγωγή ATP και προάγοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό.
  • Υπέρυθρο φως (800-900 nm): Το υπέρυθρο φως χρησιμοποιείται στη θεραπεία με λέιζερ για την προώθηση της επιδιόρθωσης των ιστών, τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου. Διεισδύει στους ιστούς σε βάθος 5-7 εκατοστών και απορροφάται από τα μόρια του νερού στα κύτταρα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και προάγοντας την αποκατάσταση των ιστών. Το καλύτερο για φλεγμονές θεωρείτε το 808nm
  • 904 nm (εγγύς υπέρυθρο φως): Αυτό το μήκος κύματος χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία με λέιζερ για την προώθηση της επιδιόρθωσης των ιστών και τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
  • 1064 nm (σχεδόν υπέρυθρο φως): Αυτό το μήκος κύματος χρησιμοποιείται στη θεραπεία με λέιζερ για βαθιά διείσδυση στους ιστούς και για αναλγυσία.

Συνοπτικά, διαφορετικά μήκη κύματος φωτός έχουν διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα και διεισδύουν στους ιστούς σε διαφορετικά βάθη. Η επιλογή του μήκους κύματος εξαρτάται από τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται και τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Τα διοδικά L.A.S.E.R. χωρίζονται σε δύο βασικέςκατηγορίες: στα παλμικού και στα συνεχούς μήκους κύματος. Υπάρχουν όμως και αρκετές υποκατηγορίες ανάλογα με την συσκευή και την εταιρία

  • Continuous wave - Συνεχές κύμα: Στη λειτουργία συνεχούς κύματος (CW), το λέιζερ εκπέμπει μια σταθερή ροή ενέργειας. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία εν τω βάθει ιστών και χρόνιων παθήσεων, καθώς επιτρέπει τη διαρκή θέρμανση της στοχευόμενης περιοχής.
  • Pulsed wave - Παλμικό κύμα: Στη λειτουργία παλμικού κύματος, το λέιζερ εκπέμπει ενέργεια σε σύντομες εκρήξεις που χωρίζονται από διαστήματα χωρίς ενέργεια. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία επιφανειακών ιστών και οξειών καταστάσεων, καθώς επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της ποσότητας ενέργειας που παρέχεται στον ιστό.

Κάποιες υποκατηγορίες λοιπόν είναι :

Super-pulsed (SP) - Υπερπαλμικό κύμα: Η λειτουργία υπερπαλμικού (SP) είναι παρόμοια με τη λειτουργία παλμικού κύματος, αλλά με ακόμη μικρότερη διάρκεια παλμού και υψηλότερη ισχύ αιχμής. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία πολύ επιφανειακών ιστών, καθώς επιτρέπει τη γρήγορη παροχή ενέργειας χωρίς να προκαλείται θερμική βλάβη στον ιστό.

Modulated Wave : Η λειτουργία διαμορφωμένου κύματος περιλαμβάνει τη μεταβολή της συχνότητας ή της έντασης του λέιζερ με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση διαφορετικών φυσιολογικών αποκρίσεων και να ενισχύσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Frequency-doubled : Η λειτουργία διπλασιασμού συχνότητας περιλαμβάνει τη χρήση ενός κρυστάλλου ή άλλου οπτικού στοιχείου για τον διπλασιασμό της συχνότητας της δέσμης λέιζερ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα μήκη κύματος και υψηλότερη απόδοση ενέργειας. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία επιφανειακών ιστών και δερματικών παθήσεων.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ - AMPLFYING MEDIUM

 Το amplifying medium μέσο ενίσχυσης είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της δέσμης λέιζερ σε ένα σύστημα λέιζερ. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι μέσων ενίσχυσης που χρησιμοποιούνται στα λέιζερ φυσικοθεραπείας, όπως:

Solid State Medium: Τα λέιζερ στερεάς κατάστασης χρησιμοποιούν ένα στερεό κρυσταλλικό υλικό, όπως ρουμπίνι ή γρανάτη αλουμινίου υττρίου με πρόσμειξη νεοδυμίου (Nd:YAG), ως μέσο ενίσχυσης. Αυτοί οι τύποι λέιζερ χρησιμοποιούνται συχνά σε ιατρικές και καλλυντικές εφαρμογές και κυρίως για υψηλής ισχυσ laser.

Ημιαγωγός (diode): Τα λέιζερ ημιαγωγών χρησιμοποιούν ένα υλικό ημιαγωγών, όπως το αρσενίδιο του γαλλίου, ως μέσο ενίσχυσης. Τα περισσότερα laser ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι τύπου DIODE

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ – WATT

Οι διαφορετικές συσκευές θεραπείας με λέιζερ διαφέρουν επίσης ως προς την ισχύ εξόδου, η οποία μετράται σε watt (W). Η ισχύς εξόδου μιας συσκευής θεραπείας λέιζερ καθορίζει την ποσότητα ενέργειας που παρέχεται στους ιστούς .

Οι συσκευές θεραπείας με λέιζερ υψηλότερης ισχύος παρέχουν γενικά περισσότερη ενέργεια στους ιστούς . Ωστόσο, τα λέιζερ υψηλότερης ισχύος μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβά και μπορεί να απαιτούν περισσότερη εκπαίδευση και τεχνογνωσία για ασφαλή χρήση.

Οι συσκευές θεραπείας λέιζερ χαμηλότερης ισχύος είναι λιγότερο δαπανηρές και ευκολότερες στη χρήση.

Η ισχύς εξόδου μιας συσκευής θεραπείας λέιζερ τυπικά καθορίζεται από τον τύπο και την ποιότητα των διόδων λέιζερ που χρησιμοποιούνται στη συσκευή, καθώς και από το σχεδιασμό του οπτικού συστήματος και των ηλεκτρονικών ελέγχου της συσκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς εξόδου μιας συσκευής θεραπείας με λέιζερ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα. Άλλοι παράγοντες όπως το μήκος κύματος του φωτός, ο χρόνος θεραπείας και η συχνότητα της θεραπείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ

Οι διάφορες κεφαλές λέιζερ που χρησιμοποιούνται είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός της κεφαλής λέιζερ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η δέσμη λέιζερ παρέχεται στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα της ενέργειας που παρέχεται αλλά και το βάθος διείσδυσης.

Για παράδειγμα, ορισμένες κεφαλές λέιζερ μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να εστιάζουν την δέσμη λέιζερ σε μια μικρή περιοχή, η οποία μπορεί να προσφέρει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα στους ιστούς και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία εν τω βάθει περιοχών. Άλλες κεφαλές λέιζερ μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να απλώνουν τη δέσμη λέιζερ σε μεγαλύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για τη θεραπεία μεγαλύτερων και πιο επιφανειακών περιοχών.

Το σχήμα και το μέγεθος της κεφαλής λέιζερ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευκολία και την ακρίβεια εφαρμογής. Για παράδειγμα, μια κεφαλή λέιζερ με μικρότερο άκρο μπορεί να είναι ευκολότερο να ελίσσεται σε στενές ή δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ μια μεγαλύτερη κεφαλή λέιζερ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία μεγαλύτερων περιοχών.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της κεφαλής λέιζερ μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοσή της. Ορισμένα υλικά μπορεί να απορροφούν ή να αντανακλούν την ενέργεια του λέιζερ, η οποία μπορεί να μειώσει την ποσότητα ενέργειας που παρέχεται στους ιστούς και να επηρεάσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Εκτός από το σχέδιο και τα υλικά της κεφαλής λέιζερ, ο αριθμός και η διάταξη των διόδων λέιζερ στην κεφαλή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα παροχής ενέργειας. Για παράδειγμα, οι κεφαλές λέιζερ με περισσότερες διόδους λέιζερ μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ενέργεια στους ιστούς και να είναι πιο αποτελεσματικές για τη θεραπεία μεγαλύτερων περιοχών.

Συνολικά, η επιλογή της κεφαλής λέιζερ μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της θεραπείας με λέιζερ. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της κατάλληλης κεφαλής λέιζερ για κάθε ασθενή με βάση τις ατομικές ανάγκες και στόχους του.

laser φυσικοθεραπειασ

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΚΛΑΣΕΙΣ

Η International Electrotechnical Commission (IEC) ταξινομεί τα λέιζερ σε τέσσερις κύριες κατηγορίες με βάση τις δυνατότητές τους να προκαλούν βλάβες σε ανθρώπους και ζώα. Ακολουθούν σύντομες περιγραφές για κάθε κατηγορία λέιζερ:

  • LASER CLASS I: Αυτά τα λέιζερ θεωρούνται ασφαλή υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και δεν ενέχουν κίνδυνο βλάβης στα μάτια ή στο δέρμα.
  • LASER CLASS II: Αυτά τα λέιζερ εκπέμπουν ορατό φως με χαμηλή ισχύς και γενικά θεωρούνται ασφαλή για τυχαία έκθεση. Μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ενόχληση στα μάτια, αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια ή στο δέρμα.
  • LASER CLASS III: Αυτά τα λέιζερ εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα ισχύος φωτός και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια ή στο δέρμα εάν τα κοιτάξει κανείς απευθείας χωρίς προφήλαξη. Χωρίζονται περαιτέρω σε δύο υποκατηγορίες: 3R και 3B. Τα λέιζερ κατηγορίας 3R ενέχουν χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού υπό κανονικές συνθήκες χρήσης, ενώ τα λέιζερ κατηγορίας 3Β ενέχουν μέτριο κίνδυνο τραυματισμού και απαιτούν πρόσθετες προφυλάξεις ασφαλείας.
  • LASER CLASS IV: Αυτά τα λέιζερ εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ισχύος φωτός και μπορούν να προκαλέσουν άμεση και σοβαρή βλάβη στα μάτια ή στο δέρμα κατά την έκθεση. Μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς και να απαιτούν τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας όταν χρησιμοποιούνται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ταξινομήσεις των λέιζερ βασίζονται στους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους και όχι απαραίτητα στην προβλεπόμενη εφαρμογή ή απόδοσή τους. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα λέιζερ με ασφάλεια και να ακολουθείτε όλες τις συνιστώμενες προφυλάξεις ασφαλείας.

ΦΟΡΗΤΟ LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

ΦΟΡΗΤΟ LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ έχει σχεδιαστεί για να είναι στιβαρό και εύκολο στη μεταφορά. Ας δούμε μερικές από τις βασικές διαφορές μεταξύ φορητών λέιζερ και μεγαλύτερων μη φορητών , πιο παραδοσιακών συστημάτων λέιζερ που χρησιμοποιούνται στη φυσιοθεραπεία:

  • Μέγεθος και βάρος: Τα φορητά λέιζερ είναι συνήθως μικρότερα και ελαφρύτερα από τα παραδοσιακά συστήματα λέιζερ, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά και τη χρήση τους σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μπορεί να είναι φορητά ή σχεδιασμένα για να τοποθετούνται σε καρότσι, τσάντα μεταφοράς ή βάση.
  • Ισχύς: Τα φορητά λέιζερ έχουν συνήθως χαμηλότερη ισχύς από τα παραδοσιακά λέιζερ φυσικοθεραπείας , γεγονός που μπορεί να περιορίσει το εύρος των εφαρμογών τους. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθολογιών, συμπεριλαμβανομένου του μυοσκελετικού πόνου, της φλεγμονής και της επούλωσης.
  • Μήκος κύματος: Τα φορητά λέιζερ μπορεί να προσφέρουν μικρότερο εύρος στα μηκη κύματος από τα παραδοσιακά λέιζερ φυσικοθεραπειασ, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών για τη στόχευση διαφορετικών τύπων ιστών και την επίτευξη διαφορετικών θεραπευτικών αποτελεσμάτων.
  • Ευκολία στη χρήση: Τα φορητά λέιζερ είναι συχνά σχεδιασμένα για να είναι πολύ φιλικά προς το χρήστη, με εύχρηστα χειριστήρια και προκαθορισμένα πρωτόκολλα θεραπείας. Μπορεί επίσης να προσφέρουν λειτουργίες όπως ισχύς μπαταρίας, ασύρματη συνδεσιμότητα και προσαρμόσιμες παραμέτρους θεραπείας.
  • Κόστος: Τα φορητά λέιζερ συνήθως είναι  λιγότερο ακριβά από τα παραδοσιακά συστήματα λέιζερ, γεγονός που μπορεί να τα κάνει πιο προσιτή επιλογή για μικρότερες κλινικές, μεμονωμένους ιατρούς και ασθενείς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία με λέιζερ στο σπίτι.

Συνολικά, τα φορητά λέιζερ είναι μια βολική και αποτελεσματική επιλογή για την παροχή θεραπείας με λέιζερ σε ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, με τα πρόσθετα πλεονεκτήματα της ευκολίας χρήσης, της οικονομικής τιμής και της φορητότητας.

LASER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΙΜΕΣ

Ένα laser φυσικοθεραπειασ μπορεί να ξεκινά απο λίγες εκατοντάδες ευρό πχ 1500 ευρώ έως 30-35000 ευρώ.

laser σαρωσησ φυσικοθεραπειασ

LASER  ΣΑΡΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 

Τα LASER αυτά είναι ιδανικά για μεγάλες επιφάνειες ενώ μπορεί ο φυσικοθεραπευτής να το αφήσει στον ασθενή  

Ελπίζουμε με το άρθρο αυτό να σας βοηθήσαμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, για οποιαδηποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα της Phsyiomart και να σας λύσουμε όλες τις απορίες,

Πηγές:

 

  • Bjordal JM, Johnson MI, Iversen V, et al. A systematic review of low-level laser therapy with location-specific doses for pain from chronic joint disorders. The Clinical Journal of Pain. 2003;19(2):109-121.
  • Chow RT, Heller GZ, Barnsley L. The effect of 300 mW, 830 nm laser on chronic neck pain: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pain. 2006;124(1-2):201-210.
  • Hegedus B, Viharos L, Gervain M, Gálfi M. The effect of low-level laser in knee osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Photomedicine and Laser Surgery. 2009;27(4):577-584.
  • Leal-Junior EC, Vanin AA, Miranda EF, de Carvalho PD, Dal Corso S. Effect of phototherapy (low-level laser therapy and light-emitting diode therapy) on exercise performance and markers of exercise recovery: a systematic review with meta-analysis. Lasers in Medical Science. 2015;30(2):925-939.
  • Tumilty S, Munn J, McDonough S, Hurley DA, Basford JR, Baxter GD. Low level laser treatment of tendinopathy: a systematic review with meta-analysis. Photomedicine and Laser Surgery. 2010;28(1):3-16.
  • Brosseau L, Welch V, Wells G, et al. Low level laser therapy for osteoarthritis and rheumatoid arthritis: a metaanalysis. The Journal of Rheumatology. 2000;27(8):1961-1969.
  • Huang Z, Chen J, Ma J, et al. Effectiveness of low-level laser therapy in patients with knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Osteoarthritis and Cartilage. 2015;23(9):1437-1444.
  • Mafi N, Lorentzon R, Alfredson H. Superior short-term results with eccentric calf muscle training compared to concentric training in a randomized prospective multicenter study on patients with chronic Achilles tendinosis. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy. 2001;9(1):42-47.
  • Salmikangas H, Stenlund P, Strandberg N. Long-term effects of exercise therapy on physical performance, daily activities and quality of life in older adults with hip osteoarthritis. Journal of Rehabilitation Medicine. 2014;46(4):374-380.
  • Thakral G, La Fontaine J, Najafi B, Lavery LA. Electrical stimulation and bone healing: a review of current technology and clinical applications. The Journal of Foot and Ankle Surgery. 2015;54(3):475-480.

Σχετικα Προϊοντα