ΜΗΧΑΝΗΜΑ TECAR

Η θεραπεία Tecar ( TECAR THERAPY ), μερικές φορές γνωστή και ως capacitive and resistive electric transfer (χωρητική και ωμική ηλεκτρική μεταφορά) (CRET), είναι μια μορφή συνδυασμένης ηλεκτροθεραπείας με ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ είναι μη επεμβατική και γίνεται με εξιδεικευμένα ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ή κάποια ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ τα λεγόμενα TECAR και εφαρμόζουν ουσιαστικά μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας για να προαχθεί η επούλωση των ιστών και  προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Το όνομα "Tecar" είναι ένα αρκτικόλεξο από την ιταλική φράση "Transfer Energetico Capacitivo e Resistivo" που μεταφράζεται σε "Χωρητική και ωμική-αντιστατική μεταφορά ενέργειας" στα αγγλικά. Προέρχεται από την Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ TECAR - ΘΕΡΑΠΕΙΑ TECAR ( TECAR THERAPY )

Με απλά λόγια,  το ρεύμα που περνάει από τους πόλους του TECAR παράγει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο  (ραδιοσυχνότητες RF με μήκος κύματος λίγο μεγαλύτερο από αυτό των μικροκυμάτων ) το οποίο διεγείρει ( βιοδιέγερση ) τα ιόντα των ιστών (άτομο ή μια ομάδα ατόμων με ηλεκτρικό φορτίο ) που βρίσκονται στους ιστούς και τα κάνει να ταλαντώνονται (oscilation) και τα πολικά μόρια να κινούνται (ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη ροή του ρεύματος) δημιουργώντας κινητική ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια (ενδογενής θερμότητα). Η κίνηση παράγει τριβή και η τριβή θερμότητα. Είναι δηλαδή μια συγκεκριμένη μορφή ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ (  δια μέσου θερμότητας) που χρησιμοποιεί χωρητική και ωμική - αντιστατική ηλεκτρική μεταφορά για να προσφέρει το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η  θερμότητα που παράγεται προκαλεί με τη σειρά της αγγειοδιαστολή η οποία , αυξάνει την ροή του αίματος άρα και την ανταλλαγή ουσιών με αποτέλεσμα την καλύτερη παροχέτευση της φλεγμονώδους περιοχής στόχου,  την εισροή θρεπτικών στοιχείων και μεγαλύτερης παροχής οξυγόνου ενώ ταυτόχρονα κάνει τους ιστούς πιο ελαστικούς. Μέσω της θεραπείας επιτυγχάνεται  μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Πώς ? Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων μεταβολιμού, και άρα τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος (πρήξιμο) στις υπό θεραπεία περιοχές.

Επιπλέον, η θεραπεία TECAR βοηθάει και στην  ανακούφιση του πόνου μέσω παραγωγής ενδορφίνων (ορμόνες της χαράς). Η μείωση πόνου από την απελευθέρωση ενδορφίνων : Αν και ο ακριβείς μηχανισμός δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, θεωρείται οτι οι δραστηριότητες και οι θεραπείες που μειώνουν τον πόνο και το στρες μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτό ισχύει για μια σειρά δραστηριοτήτων, από την άσκηση και το μασάζ έως τις φυσικές θεραπείες όπως το Tecar.

Το ρεύμα που χρησιμοποιείται στη θεραπεία Tecar είναι υψηλής συχνότητας (300Hz μέχρι 1,2MHz) και το δημιουργούμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο καθορίζεται από τη θέση των ηλεκτροδίων αλλά και τη σύσταση του σώματος του ασθενούς.

Η θεραπεία με TECAR είναι στοχευμένη και μη επεμβατική και έχει όπως προαναφέραμε δύο κύριους τρόπους λειτουργίας, γνωστούς ως ΧΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΜΗΧΑΝΗΜΑ TECAR - ΤΡΟΠΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ 

  • Χωρητική λειτουργία (Capasitive): Αυτή η λειτουργία ενδείκνυται για ιστούς με χαμηλή αντίσταση στο ρεύμα - μαλακοί ιστοί - όπως το δέρμα, οι μύες, ο συνδετικός ιστός, το  λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Το ρεύμα ρέει κυρίως μεταξύ του δέρματος και του ηλεκτροδίου της συσκευής, δημιουργώντας ένα πεδίο που μπορεί να θερμάνει αυτούς τους ιστούς.
  • Αντιστατική Λειτουργία (Resistive) Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται για σκληρότερους ιστούς που έχουν υψηλή αντίσταση στο ρεύμα όπως οστά, τένοντες , αρθρώσεις, χόνδροι, τένοντες,. Το ρεύμα ρέει πιο βαθιά και απευθείας στο σώμα, δημιουργώντας ένα πεδίο που και πάλι μπορεί να θερμάνει αυτούς τους ιστούς.
  • Θερμική λειτουργία - thermal mode : Στη θερμική λειτουργία, η συσκευή θεραπείας Tecar “παρέχει ενέργεια στους ιστούς”, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών. Αυτή η λειτουργία παράγει θερμότητα εντός των ιστών, προωθώντας την αγγειοδιαστολή, την αυξημένη ροή του αίματος και τα τοπικά αποτελέσματα θέρμανσης.
  • Αθερμική λειτουργία – athermal mode : Στην αθερμική λειτουργία, η συσκευή θεραπείας Tecar παρέχει ενέργεια στους ιστούς χωρίς να προκαλεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών. Αυτή η λειτουργία επικεντρώνεται στις μη θερμικές επιδράσεις της μεταφοράς ενέργειας. Η αθερμική λειτουργία αποσκοπεί στην τόνωση της κυτταρικής δραστηριότητας, στην προώθηση της αναγέννησης των ιστών, στην ενίσχυση των μεταβολικών διεργασιών και στη διαμόρφωση των φυσικών μηχανισμών επούλωσης του σώματος. Πιστεύεται ότι έχει επιδράσεις στις κυτταρικές μεμβράνες, στην ανταλλαγή ιόντων και στις βιοχημικές αντιδράσεις.

Η διαφορά μεταξύ των θερμικών και των αθερμικών τρόπων έγκειται στην ένταση που που βάζουμε για την μεταφορά ενέργειας . Για αυτό αρκετές συσκευές δεν έχουν έξτρα mode απλά ρυθμίζεται η θερμική και αθερμική λειτουργία βάσει έντασης πχ με ρότορα .

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ TECAR

  • Αναλγητικό αποτέλεσμα: Η θεραπεία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου δρώντας στις νευρικές απολήξεις και μπλοκάροντας τα σήματα πόνου.
  • Αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα: Επιταχύνει την απορρόφηση της φλεγμονής και του οιδήματος.
  • Βιοδιεγερτικό αποτέλεσμα: Η ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων ενισχύει τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης των ιστών, βοηθώντας στην επιτάχυνση της επούλωσης.
  • Αγγειοποιητικό αποτέλεσμα: Η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τοπική παροχή αίματος, προάγοντας την οξυγόνωση και τη θρέψη των ιστών, η οποία υποστηρίζει την απομάκρυνση των καταβολιτών και των αποβλήτων.

Η χρήση της θεραπείας Tecar είναι ευέλικτη και περιλαμβάνει καταστάσεις όπως:

  • Μυοσκελετικές παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα και θυλακίτιδα
  • Αθλητικοί τραυματισμοί όπως διαστρέμματα, διατάσεις και ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
  • Αποκατάσταση για θέματα όπως η δυσκαμψία της άρθρωσης της κάψας και οι μυϊκοί τραυματισμοί
  • Χρόνιες παθήσεις που ωφελούνται από τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Οι συνεδρίες θεραπείας με Tecar διαρκούν συνήθως από 15 έως 30 λεπτά και ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, κάποια βελτίωση είναι συχνά αισθητή μετά τις πρώτες συνεδρίες.

Όπως με κάθε ιατρική παρέμβαση, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις για τη θεραπεία με Tecar. Αυτά περιλαμβάνουν εγκυμοσύνη, κακοήθειες, λοιμώξεις και την παρουσία ηλεκτρονικών συσκευών στο σώμα, όπως βηματοδότη. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν υποβληθείτε σε οποιεσδήποτε νέες θεραπείες.

TECAR ΠΑΘΗΣΕΙΣ

  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας την ελαστικότητα των ιστών.
  • ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ / ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ : περιλαμβάνουν παθήσεις όπως η αχίλλειος τενοντίτιδα, ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ (TENNIS ELBOW) , GOLF ELBOW. Η θεραπεία με Tecar μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην προώθηση της επούλωσης και στην ανακούφιση του πόνου.
  • ΘΛΑΣΗ και ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ: Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία οξέων τραυματισμών όπως μυϊκές καταπονήσεις και διαστρέμματα, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο και διεγείροντας τη διαδικασία επούλωσης.
  • ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ : Η θεραπεία με Tecar μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως η θυλακίτιδα, μειώνοντας τη φλεγμονή και το πρήξιμο και ανακουφίζοντας τον πόνο.
  • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ : Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος στη μέση, όπου η θεραπεία με Tecar μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας.
  • ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις πχ από ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΟΥ , ειδικά ορθοπεδικές επεμβάσεις, η θεραπεία Tecar μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης και να βοηθήσει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και του οιδήματος.
  • ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ : Αυτή είναι μια κοινή αιτία πόνου στη φτέρνα και η θεραπεία με Tecar μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣΕΙΣ: Για τους αθλητές, η θεραπεία Tecar μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεραπεία τραυματισμών όσο και ως μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας ή αποθεραπείας πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα.
  • TRIGGER POINTS : Η θεραπεία με Tecar μπορεί να τα χαλαρώσει και να μειώσει τον πόνο.
  • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΙΩΝ:
  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΤΑΡΙΤΤΙΔΑΣ
  • ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ:
  • ΣΥΣΦΙΞΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ:

TECAR ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ας δούμε παρακάτω μερικές αντενδείξεις της θεραπείας με TECAR. Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι οι αντενδείξεις αποτελούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές και οι μεμονωμένες περιστάσεις μπορεί να διαφέρουν. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας ή έναν επαγγελματία με εμπειρία στη θεραπεία Tecar για να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη κατάστασή σας και να καθορίσει την καταλληλότητα και την ασφάλεια της θεραπείας Tecar για εσάς.

  • Εγκυμοσύνη: Όπως συμβαίνει με πολλές θεραπευτικές μεθόδους, η θεραπεία Tecar θα πρέπει γενικά να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση της θεραπείας Tecar κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ενεργές λοιμώξεις: Η θεραπεία Tecar δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας σε περιοχές με ενεργές λοιμώξεις, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ή να εξαπλώσει τη λοίμωξη.
  • Καρκινικοί όγκοι ή αλλοιώσεις: Η θεραπεία Tecar δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας πάνω σε ενεργούς καρκινικούς όγκους ή βλάβες. Η μεταφορά ενέργειας θα μπορούσε ενδεχομένως να διεγείρει την ανάπτυξη του όγκου ή να επηρεάσει τις τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο.
  • Εμφυτεύσιμες ηλεκτρονικές συσκευές: Άτομα με εμφυτεύσιμες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως βηματοδότες, απινιδωτές ή νευροδιεγέρτες, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον κατασκευαστή της συσκευής για να καθορίσουν εάν η θεραπεία Tecar είναι ασφαλής γι' αυτούς. Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη θεραπεία Tecar μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία αυτών των συσκευών.
  • Αιμορραγικές διαταραχές ή αντιπηκτικά φάρμακα: Η θεραπεία Tecar περιλαμβάνει την εφαρμογή χειροκίνητης ή ηλεκτρικής επαφής με το δέρμα. Τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μώλωπα ή αιμορραγικών επιπλοκών. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή και συνιστάται η καθοδήγηση από επαγγελματία υγείας.
  • Οξείες φλεγμονώδεις καταστάσεις: Η θεραπεία με Tecar θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή παρουσία οξέων φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως οξεία αρθρίτιδα ή οξεία τραυματισμοί μαλακών μορίων. Οι επιδράσεις της θεραπείας στη φλεγμονή και την επούλωση θα πρέπει να αξιολογούνται από επαγγελματία υγείας.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ TECAR

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ TECAR

Συνήθως μια θεραπεία TECAR κρατάει 15-30 λεπτά . Οι επαγγελματίες υγείας συνηθίζουν να μην χρεώνουν έξτρα τη χρήση του μηχανήματος , αλλά να το εντάσσουν στο γενικότερο πλαίσιο  της θεραπευτικής τους διαδικασίας ενσωματώνοντας το στην τιμή της συνεδρίας.

TECAR ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Χάρη σε ειδική τεχνολογία, απελευθερώνει θερμική ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί ακριβώς όπου υπάρχουν οι ίνες του κολλαγόνου, και ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 41-43οC, με αποτέλεσμα την άμεση σύσπασή τους και κατ’ επέκταση τη σύσφιξη του δέρματος. Το δέρμα δείχνει αμέσως πιο φρέσκο και λαμπερό.

ΠΟΙΟ TECAR ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

Σίγουρα θα αναρωτιέστε ΠΟΙΟ TECAR ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ? Φυσικά η απάντηση δεν είναι εύκολη μιας και είναι σας να ρωτάμε ποιο αμάξι είναι το καλύτερο? Οπότε η απάντηση εξαρτάται αρχικά από τί χρήση θέλουμε να κάνουμε, και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε . Αν το Tecar αποτελεί τον βασικότερο τρόπο θεραπείας πχ SPORTS MEDICINE / ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ τότε καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα καλό και γνωστό Tecar όπως το Pagani TECAR , INDIBA TECAR , HUMAN TECAR, WINBACK TECAR. Θεωρητικά αυτά είναι και τα πιο γνωστά στην αγορά με τις περισσότερες πωλήσεις «παγκοσμίως» . Το παγκοσμίως σε εισαγωγικά μιας και σε πολλές χώρες ΠΧ στην Αμερική δεν είναι και πολύ διαδεδομένη η χρήση Tecar. Αν όμως η συγκεκριμένη θεραπεία βρίσκεται χαμηλά στις μεθόδους θεραπείας σας πχ αν δουλεύεται πιο πολύ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ή MANUAL THERAPY  τότε ένα πιο οικονομικό μοντέλο σαν το SMART TECAR θα σας είναι ότι πρέπει αφού είναι και ΦΟΡΗΤΟ TECAR .

Αυτό που θα πρέπει να έχετε σίγουρα κατά νου είναι να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας πχ CE MARK , αλλά και να υπάρχει επαρκής εκπαίδευση και υποστήριξη μετά την πώληση.

TECAR ΤΙΜΕΣ

Με βάση τις σημερινές τιμές υπάρχουν TECAR από 700 ευρώ μόλις , αλλά με πολύ μικρή ισχύ και πολύ επιφανειακά (είναι κυρίως για αισθητική προσώπου) και μπορούν να φτάσουν και πάνω από 25,000-30,000 ευρώ .

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ TECAR  (ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ?)

Φυσικά και αξίζει η αγορά μεταχειρισμένου αρκεί να γνωρίζετε από ποιον το παίρνετε πχ από εταιρία (refurbrished) ή από κάποιον θεραπευτή που όμως τον γνωρίζετε και τον εμπιστεύεστε και ξέρετε τί και πόση χρήση κάνει. Μπορείτε να ρωτήσετε τον πωλητή γιατί το πουλάει ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση ένα γενικό service και μια επιθεώρηση από την εταιρία Αντιπρόσωπο του εκάστοτε Tecar θα ήταν ιδανικό.

TECAR ΙΣΤΟΡΙΑ

Μελέτες δείχνουν ότι με τη θεραπεία Tecar για πάνω από 100 χρόνια, τα θεραπευτικά αποτελέσματα έχουν επιτρέψει την αναδόμηση των ιστών καθώς και τη μείωση του πόνου. Ιδρυτής αυτού του ρεύματος είναι ο Jacques Arsène d'Arsonval, διάσημος γιατρός, αλλά και Γάλλος φυσικός και εφευρέτης. Το 1890, ο Arsonval ανακάλυψε τα οφέλη της διαπερατότητας της μεμβράνης του πλάσματος αυξάνοντας τη συχνότητα σε περισσότερα από 100 KHz. Τη δεκαετία του 1920, μαζί με άλλους ερευνητές και γιατρούς, ανέπτυξε τα πρώτα χωρητικά και ωμικά ηλεκτρόδια.

Μόλις το 1995 οι καθηγητές ιατρικής στην Ιταλία μελέτησαν αυτή την ενέργεια για να βασιστούν στις εργασίες των D'Arsonval και Beaumont προκειμένου να αναπτύξουν διαδικασίες λειτουργικής αποκατάστασης με μη επεμβατικά κινητά ηλεκτρόδια.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με αυτά. Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Απο την ομάδα της Physiomart

Σχετικα Προϊοντα