Για καθοδήγηση σχετικά με την κατάλληλη αντίσταση στα λάστιχα αντίστασης Theraband συμβουλευτείτε τους παρακάτω πίνακες και τον θεραπευτή ή γυμναστή σας. Κατά γενικό κανόνα, σε κάθε επίπεδο αντίστασης θα πρέπει ο ασκούμενος ή ο ασθενής να μπορεί να πραγματοποιήσει 15 συνεχείς επαναλήψεις προτού εμφανιστεί εξάντληση.


Καμία απολύτως! Είναι θέμα το πώς βολεύει τον γυμναστή ,φυσικοθεραπευτή ή ασθενή. Οι αντιστάσεις είναι ακριβώς οι ίδιες.

Ναι. Κατά βάση όμως τα 2.5 μέτρα είναι ιδανικά για όλα τα ύψη αφού προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν βέβαια θέλετε να γυμνάσετε συγκεκριμένο άκρο ή μυ τότε μπορείτε να επιλέξετε και το 1,5m.

Για την διασφάλιση της μέγιστης διάρκειας ζωή του προϊόντος συνίσταται μετά από κάθε άσκηση ή συνεδρία να στεγνώνεται και να μπαίνει σε τσάντα ή θήκη.
Επιπλέον, βέλτιστη πρακτική αποτελεί το πλύσιμο του ελαστικού ιμάντα με σαπούνι, το στέγνωμα και η χρήση ταλκ (στα λάστιχα με υλικό λατέξ) κάθε λίγες χρήσεις.

Εκτός από την εμπειρία 40 και πλέον χρόνων, αυτό που κάνει πραγματικά την διαφορά είναι η ακριβής δυναμομέτρηση της αντίστασης καθ’ όλη τη διάταση/έκταση των λάστιχων (100% , 200% …elongation)* ώστε να γνωρίζουμε όλοι μας ακριβώς τη φόρτιση των μυών (working load) κάτι πολύ σημαντικό για ασθενείς και elit αθλητές. Για να μπορέσει να διασφαλίσει η Theraband την ακρίβεια αυτή, ελέγχει εδώ και 40 χρόνια την παραγωγική διαδικασία στο 100%. Πώς? Η εταιρία προμηθεύεται από επιλεγμένες φυτείες δέντρων καουτσουκ (απ το γάλα των οποίων βγαίνει το latex υλικό , που είναι κατασκευασμένα τα λάστιχα), αλλά και τα δικά της εργοστάσια παραγωγής σε Αμερική και Μαλαισία.

Θεραπευτικά, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί η γραμμικότητα της σχέσης  αντίστασης (force)  και διάτασης (elongation) που διατηρούν τα λάστιχα  Theraband. Η γραμμικότητα η δύναμη και η ποιότητα παραμένουν αναλλοίωτα  όλα αυτά τα  χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλες οι έρευνες που αφορούν λάστιχα γυμναστικής παγκοσμίως έχουν γίνει με χρήση Theraband και μόνο.

Η ακαδημία της Theraband (theraband academy) με πάνω από 2,000 έρευνες στην ελαστική αντίσταση αποτελεί το δέντρο της ζωής της εταιρίας. Αυτό γιατί, το κάθε προϊόν που κατασκευάζεται από την εταιρία έχει επιστημονική τεκμηρίωση (800 έρευνες που την υποστηρίζουν) καθώς απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες της φυσικοθεραπείας, sports medicine και γυμναστικής . Επιπλέον αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Αμερικάνικης Φυσικοθεραπευτικής Εταιρίας (American Physiotherapy Association) (*Η εγγραφή στην ακαδημία είναι δωρεάν και γίνεται στο http://www.thera-bandacademy.com/)

Τα Theraband λάστιχα γυμναστικής εγγυόνται διαρκή και απρόσκοπτη χρήση χωρίς να χάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (πχ να ξεχειλώσουν ) για τουλάχιστον 7500 επαναλήψεις.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι καταναλωτές παγκοσμίως την εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τα, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή της ξεπερνά τη συνολική παραγωγή των ανταγωνιστών της.

Το TheraBand Stretch Strap είναι μια επαναστατική συσκευή stretching που λόγω του ελαφρώς ελαστικού υφάσματος παρέχει μια πιο αποτελεσματική δυναμική διάταση. Μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευελιξία και η το εύρος της κίνησης .Το Strap διαθέτει πολλαπλούς βρόχους που σας επιτρέπουν να έχετε αποτελεσματική και ασφαλή θέση στην κατάλληλη θέση, ενώ τα χρωματιστά σημάδια σας βοηθούν να βλέπετε οπτικά τον εαυτό σας να προχωράει σε ποιο δύσκολα τμήματα.

Το TheraBand CLX Resistance Band είναι ένα πατενταρισμένο εργαλείο άσκησης που αποτελείτε από μια συνεχή σειρά βρόχων ελαστικής αντίστασης, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά φορητό εργαλείο που μπορεί γρήγορα να προσαρμοστεί για να εκτελέσει μια ατελείωτη σειρά ασκήσεων. Το καινοτόμο αυτό λάστιχο, επιτρέπει γρήγορες εναλλαγές από άσκηση σε άσκηση, περισσότερες total body ασκήσεις , εύκολη αγκύρωση για να τραβήξετε μπάρες ενώ ταυτόχρονα εξαλείφει την ανάγκη δέσιμων κόμπων. Μία μελέτη του 2015, έδειξε ότι οι χρήστες επέλεγαν το CLX κατά 96% έναντι των παραδοσιακών λάστιχων αντίστασης. Το CLX προσφέρει επίσης επτά επίπεδα αντοχής από αρχάριους έως ελίτ, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας ευκολότερων αλλαγών αντίστασης απλά με τη μετακίνηση βρόχων. Το TheraBand CLX προσφέρει πολλαπλές επιλογές λαβής.

Τα foam roller διακρίνονται ανάλογα με το σχήμα τους, τη σκληρότητα τους καθώς και αν έχουν ή όχι δόνηση.

Σχήμα
Ανάλογα με το σχήμα τους και το μέγεθος τους μπορεί να είναι πολύ ή λιγότερα φορητά, και να «πιάνουν» καλύτερα κάποιες μυϊκές ομάδες. Έχουμε:
Μπαλάκια - φορητά και μπορούμε να πιάσουμε όλες τις μυϊκές ομάδες. Να τονίσουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαλάκια του τένις αν δεν θέλουμε κάποια πιο εξειδικευμένη λύση.
Foam roller σε σχήμα φιστίκι (peanuts) - φορητά και μπορούμε να πιάσουμε όλες τις μυϊκές ομάδες με την έξτρα ιδιαιτερότητα ότι δεν επιβαρύνουμε τη σπονδυλική στήλη λόγω του καινού που δημιουργείτε ανάμεσα.
Μακρόστενα Roller - ειδικά τα πιο μεγάλα μεγέθη είναι κατάλληλα για μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως αυτές του ποδιού.

Σκληρότητα
Εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η ευαισθησία του ασκούμενου καθώς όσο πιο σκληρό τόσο πιο πολύ πονάει και πιο βαθιά φτάνει. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι ασθενείς και οι καθημερινοί ερασιτέχνες ασκούμενοι χρησιμοποιούν πιο μαλακά rollers ενώ οι αθλητές πιο σκληρά.

Με δόνηση ή χωρίς
Η δόνηση προσφέρει επιπλέον αιμάτωση και χαλάρωση κατά τη διάρκεια του μασάζ και της μάλαξης όμως συνήθως έχει ανεβασμένο κόστος αγοράς.

Κατά γενικό κανόνα, αρμόδιος για τη τοποθέτηση kinesio tape είναι ο φυσικοθεραπευτής σας και αυτό γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε:
α) κλινικά το πρόβλημα σας
β) ανατομία
γ) τη διάταση της ταινίας ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε

Μπορείτε βέβαια να πάρετε μια καλή ιδέα στην ιστοσελίδα της Theraband