στατικεσ διατασεισ

Το κλειδί για μία υγιή φυσική στάση του σώματος είναι η ισορροπία μεταξύ δύναμης και ευλυγισίας-ελαστικότητας (flexibility vs mobility) των μυών. Μάθε πότε ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιείς της δυναμικές – βαλλιστικές διατάσεις και πότε τις στατικές, ώστε να μην κάνεις τη λάθος διάταση στη λάθος ώρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί η χειρότερη κίνηση για το σώμα σου!

Ανεξάρτητα από την αθλητική δραστηριότητα που έχετε επιλέξει, οι διατάσεις πρέπει πάντα  να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης. Πρόκειται για μία απαραίτητη διεργασία σε κάθε είδος άθλησης. Οι μύες και οι τένοντές μας, το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, ώστε να προετοιμαστούν με ασφάλεια για την άσκηση πριν από αυτήν, καθώς μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού, βελτιώνει το εύρος κίνησης και αυξάνει την απόδοση, αλλά και μετά την προπόνηση για καλύτερη και γρηγορότερη αποθεραπεία. Ωστόσο, στην ευρύτερη κοινότητα της φυσικής κατάστασης υπάρχει μία διαχρονική συζήτηση σχετικά με το πότε πρέπει να κάνουμε διατάσεις, πώς να και ποιος τύπος διατάσεων είναι καλύτερος.

Για να ξεκαθαριστεί οποιαδήποτε σύγχυση και να μάθετε πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των διατάσεων στη ρουτίνα του γυμναστηρίου σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις βασικές διαφορές μεταξύ των ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ και των ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΣΕΩΝ. Όπως και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το κάθε είδος, προετοιμάζοντας το σώμα για μια ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση…αλλά και μια καλή αποθεραπεία.

1. Οι ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ χρησιμοποιούν κίνηση οι ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ όχι

Ως όρος το «Δυναμική» υποδηλώνει δραστηριότητα, ενεργητικότητα, ζωηράδα, ένταση. Επομένως, οι δυναμικές διατάσεις περιλαμβάνουν κίνηση, συνήθως περισσότερων -της μίας- μυϊκών ομάδων. Σκεφτείτε την περιστροφή των χεριών, τους κύκλους που κάνουμε με το ισχίο, τις ταλαντεύσεις των ποδιών, τις ψηλές κλωτσιές, βαλλιστικές ασκήσεις και κάθε κίνηση που κάνουμε στην προθέρμανση (ζέσταμα) μας. Αυτές οι διατάσεις οδηγούν το σώμα σε ένα σχεδόν πλήρες εύρος κίνησης, που μιμείται τις ίδιες κινήσεις που θα ακολουθήσουν αργότερα κατά την κύρια άσκηση.Ως όρος το «Στατική» σημαίνει ακίνητη. Επομένως, οι στατικές διατάσεις απομονώνουν μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα κάθε φορά και κρατούν μία θέση για κάποια δευτερόλεπτα αντί να ακολουθούν ένα εύρος κίνησης. Οι στατικές διατάσεις είναι πιθανώς αυτό που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το τέντωμα, γενικά - διατάσεις στη γάμπα, αγγίγματα στα δάχτυλα των ποδιών, όρθιες διατάσεις οπίσθιων μηριαίων και κάποιες στάσεις γιόγκα ( yoga ) κτλ.

2. Οι ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ενισχύουν την αθλητική απόδοση, οι ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ τη μειώνουν προσωρινά

Στο πλαίσιο μίας καλής προθέρμανσης, οι δυναμικές διατάσεις αποτελούν έναν αποδεδειγμένο τρόπο για να ενισχύσετε την απόδοσή σας κατά τη διάρκεια κάθε απαιτητικής γυμναστικής, καθώς ενεργοποιεί τους μύες για αυτό που πρόκειται να κάνουν στη συνέχεια. Αυτές μπορούν να γίνουν εύκολα με τη χρήση λάστιχων γυμναστικής,  στους ιμάντες TRX ή με διάφορα προϊόντα που συμβάλλουν στην ευελιξία. Μελέτες δείχνουν ότι μετά από δυναμικές διατάσεις, είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο δυνατοί και να έχετε καλύτερη μυϊκή αντοχή και ταχύτητα.
Αντίστροφα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι στατικές διατάσεις πριν την προπόνηση, μειώνουν αυτές τις ικανότητες. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι προπονητές ενθαρρύνουν τώρα μόνο δυναμικές διατάσεις πριν από μία προπόνηση.

3. ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ πριν και ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ μετά την προπόνηση

Ο σκοπός των δυναμικών διατάσεων είναι να ενεργοποιήσουν απαλά τους μύες και να τους προετοιμάσουν για πιο απαιτητικές κινήσεις. Επομένως, είναι ιδανικό να τις συμπεριλάβετε στη ρουτίνα προθέρμανσης για διάρκεια 5 έως 10 λεπτά. Πάντα να διατείνεται βασικές περιοχές όπως τους αστραγάλους, τους γοφούς, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη και, στη συνέχεια, αφιερώνετε λίγο χρόνο σε δυναμικές διατάσεις που είναι συγκεκριμένες για τους μύες που ετοιμάζεστε να ασκηθείτε. Θα μπορούσαν ακόμη και να είναι οι ίδιες κινήσεις που θα κάνετε κατά την άσκηση σας με μικρότερη ένταση , βάθος και ταχύτητα.
Οι στατικές διατάσεις , μπορεί να μην είναι το καλύτερο να τις κάνετε πριν από την προπόνηση, αλλά εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο, ειδικά για την επιμήκυνση των μυών μετά από την άσκηση για την ανακούφιση από την ένταση και τη χαλάρωση του σώματος, συνολικά. Κρατήστε κάθε στατική διάταση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε μέχρι να αφιερώσετε ένα ολόκληρο λεπτό σε κάθε κίνηση. Σε αυτή τη διαδικασία θα σας βοηθήσει ένα foam roller, κάποια μπάλα γυμναστικής ή ένα Stretch strap – ιμάντας διατάσεων  

στατικεσ δυναμικεσ διατασεισ

4.Τόσο οι ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ, όσο και οι ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ βελτιώνουν το εύρος κίνησης, την ισορροπία και την επίγνωση του σώματος και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού

Οι στατικές και οι δυναμικές διατάσεις μπορεί να εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς γύρω από τις προπονήσεις, αλλά αμφότερες αποτελούν σημαντική διαδικασία για να διατηρηθεί το σώμα «ελαστικό» και υγιές. Και οι δύο τύποι διατάσεων βελτιώνουν την ικανότητά της κίνησης των μυών με τον τρόπο που θα έπρεπε να κινηθούν, αυξάνοντας τη σταθερότητά και προετοιμάζοντάς για οτιδήποτε συμβεί στην προπόνηση.

Γενικότερα λοιπόν, είτε γυμνάζεστε με αντιστάσεις και βάρη ή κάνετε κάποιο άλλο αγαπημένο σπορ, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως με τις διατάσεις στην αρχή και στο τέλος κάθε προπόνησης χαλαρώνει το σώμα και προλαβαίνει κάποιον ενδεχόμενο τραυματισμό. Μπορεί να είναι η πιο βαρετή διαδικασία στο γυμναστήριο για τους περισσότερους, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε τις διατάσεις, μιας και τα οφέλη τους για την σωστή λειτουργία του σώματός μας είναι πολλά.

Κατά συνέπεια, το κλειδί για μια υγιή-φυσική στάση του σώματος είναι η ισορροπία μεταξύ της δύναμης και της ευλυγισίας-ελαστικότητας των μυών. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως… εάν κάνεις τη λάθος διάταση στη λάθος ώρα, υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί η χειρότερη κίνηση για το σώμα σου!

*Tip : μπορείτε να εκτελέστε κάποιες διατάσεις και μετά το πρωινό ξύπνημα ώστε να ενεργοποιήσετε το σώμα σας και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.



Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα