Δύναμη, ομορφιά, ευελιξία, αντοχή, ισορροπία, διαρκής εξέλιξη. Με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, η Καλλισθενική Γυμναστική (calisthenics) εξελίσσεται στην έκπληξη του 21ου αιώνα και κερδίζει διαρκώς φανατικούς υποστηρικτές. Επειδή όσοι τη δοκιμάζουν, αντιλαμβάνονται ότι η ενασχόληση μαζί της κάνει τον ασκούμενο να ξεπερνάει αδιάκοπα τα όρια της φαντασίας και μαζί εκείνα της αυτοπεποίθησής του και των δυνατοτήτων του. 

Στη διάσημη τοιχογραφία στο Παλάτι του Μίνωα στην Κνωσσό, ο αθλητής εκτελεί ακροβατικά στη ράχη του ταύρου αφιερώνει στον θεό Ποσειδώνα τα κυβιστήματά του, σε μία μορφή εντυπωσιακών θεαματικών επιδείξεων. Ήταν τα περίφημα «Ταυροκαθάψια», τα οποία οι σύγχρονοι εκφραστές της Καλλισθενικής γυμναστικής θεωρούν και ως την… προπατορική βάση της δικής τους τέχνης του 21ου αιώνα, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και ακόλουθους. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες ιστορικές εκδοχές για την προέλευση της.

Η εγκυκλοπαίδεια “Britannica”, πιθανολογεί πως πήρε την ονομασία της από τον ιστορικό Καλλισθένη τον Ολύνθιο, ο οποίος κατέγραψε την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον τρόπο που γυμναζόταν ο στρατός του. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη επίσημη αναφορά για την αρχαιοελληνική γυμναστική συναντάται στον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος έχει καταγράψει πως… όταν ο Ξέρξης έστειλε κατασκόπους να παρακολουθήσουν το στρατόπεδο των Σπαρτιατών, του ανέφεραν εκείνοι γύμναζαν το σώμα τους με συγχρονισμένες και ρυθμικές κινήσεις, οι οποίες παραφράστηκαν από τους Πέρσες σαν ένα είδος χορού και επομένως σαν ένδειξη αδυναμίας. Μόνο που στην πραγματικότητα ήταν το ακριβώς αντίθετο: η δύναμή τους…

Παρά την καταγωγή από τα μέρη μας, στην Ελλάδα, η Καλλισθενική γυμναστική δεν μετράει πολλά χρόνια ουσιαστικής δημοφιλίας. Ήταν οι Αμερικανοί που στο ξεκίνημα του 19ου αιώνα την επανάφεραν με κάποιο τρόπο στο προσκήνιο και μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι συνέβη από μία γυναίκα (Catharine Esther Beecher), που στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για χειραφέτηση των γυναικών, τις έβαζε να γυμνάζονται. Στον 20ό αιώνα η Καλλισθενική γυμναστική μπήκε στον στρατό και τα σώματα ασφαλείας, ώσπου φτάσαμε στον 21ο αιώνα να κερδίζει ασταμάτητα έδαφος.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


Στην Καλλισθενική γυμναστική συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη, αλλά χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυϊκή ενδυνάμωσή του. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της δύναμης είναι αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης της άσκησης. Ως είδος γυμναστικής έχει πολλές ομοιότητες με την ενόργανη γυμναστική, παρ' όλο που η ενόργανη αποτελείται κυρίως από τεχνικές ασκήσεις και λιγότερο δυναμικές σε σχέση με την Καλλισθενική.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Νόσων και Ασθενειών των ΗΠΑ, μόνο το 21,7% των ασκούμενων άνω των 18 ετών καταφέρνει να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ταυτόχρονο μυϊκής δύναμης και αεροβικής φυσικής κατάστασης. Αυτό το μικρό ποσοστό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι που κάνουν γυμναστική, επιλέγουν να ασχοληθούν είτε με την αναερόβια, είτε με την αερόβια προπόνηση. Αντιθέτως, το μεγάλο πλεονέκτημα της Καλλισθενικής Γυμναστικής είναι ότι κατορθώνει ως φιλοσοφία να ενσωματώσει και τα δύο είδη και μάλιστα με απόλυτη ισορροπία.



ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΟΠΩΣ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ


Η Καλλισθενική γυμναστική έχει τέτοια ποικιλία ασκήσεων, που ο ασκούμενος δεν βαριέται και δεν τελματώνει ποτέ. Στην πραγματικότητα είναι ανεξάντλητη και δεν σταματάει παρά μόνο εκεί που σταματά η ανθρώπινη φαντασία. Επιπλέον, ο ασκούμενος βλέπει γρήγορα αποτελέσματα. Ο μεταβολισμός του αυξάνεται εντυπωσιακά, ενώ η στάση του σώματος διορθώνεται και βελτιώνεται.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχεδόν κάθε ασκούμενος, καταφέρνει να κάνει πράγματα με το σώμα του, που ούτε τα είχε φανταστεί.  Αυτό δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθησή του και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα του.

 

Ωστόσο, η δύναμη που αποκτάται, δεν έχει στόχο μόνο την εμφάνιση μέσω της υπέρμετρης μυϊκής ανάπτυξης. Το… Calisthenics χαρίζει δύναμη λειτουργική και χρήσιμη στην καθημερινή ζωή (λειτουργικη προπονηση). Η καθημερινότητα του ασκούμενου δηλαδή, γίνεται ευκολότερη. Το σώμα όμως μόνο του δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τις ικανότητές και την ομορφιά του. Το μυαλό είναι εκείνο, που μας πάει παραπέρα και αυτό είναι που πρώτο «μεταμορφώνει» η Καλλισθενική Γυμναστική μέσω του σωματικού ελέγχου και της επίτευξης των επιμέρους στόχων.


ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ


Η Καλλισθενική Γυμναστική χωρίζεται σε δύο μεγάλους κλάδους ασκήσεων, όπου ο καθένας εξασκεί διαφορετικές ικανότητες των αθλητών. Ο ένας μεγάλος κλάδος είναι το Freestyle, όπου ο αθλητής εκτελεί διάφορες ασκήσεις αιώρησης, συστροφής κλπ. Το Freestyle θυμίζει πολύ ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής. Ο άλλος μεγάλος κλάδος είναι τα Statics ή αλλιώς αυτός των στατικών ασκήσεων. Ο αθλητής εκτελεί ασκήσεις στατικής φύσεως όπως κατακόρυφο, διάφορες ασκήσεις τεντώματος, plank, σημαίες κ.λπ. Οι εν λόγω ασκήσεις απαιτούν πολύ υψηλή μυϊκή δύναμη από τους αθλητές και τις αθλήτριες, κάτι που καθιστά το εν λόγω στιλ και ως το πλέον δυναμικό.

  • Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους
  • Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους
  • Ακροβατική γυμναστική
  • Hand balancing σε ειδικό ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • Ισομετρικές στηρίξεις
  • Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις (ΚΡΙΚΟΙ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ , ΔΟΚΟΣ κτλ)
  • Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους πχ με ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ



ΠΡΟΠΟΝΗΣΟΥ ΣΑΝ NINJA


Σε παλιότερο άρθρο του το περιοδικού «Sports Illustrated» με αναφορά στην Καλλισθενική Γυμναστική, αναφέρει το εξής χαρακτηριστικό, θέλοντας να δώσει έμφαση στην πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης άσκησης: «You can train like a ninja! Yes, you heard me right. Calisthenics is ninja training». Αυτό προφανώς έχει να κάνει με το ότι η Καλλισθενική έχει την ικανότητα να εκτοξεύει τη φυσική δύναμη, μαθαίνοντας τον ασκούμενο να κινείται σε διαφορετικούς τρόπους και αθλητικά μονοπάτια. Κάνει τον αθλούμενο να νικάει τη βαρύτητα, να νικάει τον εαυτό του, φτάνοντας σε κάτι που ο παλιότερο εαυτός του θα χαρακτήριζε ως υπεράνθρωπο και αδιανόητο για τον ίδιο.

Πειθαρχία, συγκέντρωση, επιμονή και τελικά ένα ξεχωριστά υπέροχο αίσθημα επιτυχίας και ευεξίας. Και όχι μόνο αυτά. Εκγύμναση, μυϊκή ενδυνάμωση, φυσική κατάσταση, ευλυγισία, κινητικότητα, αποκατάσταση, απώλεια σωματικού βάρους. Πέρα όμως από την δύναμη (σθένος) και την ομορφιά (κάλλος) ενός συμμετρικά γυμνασμένου σώματος, η Καλλισθενική Γυμναστική επιφέρει βελτιώσεις και αναπτύσσει στο έπακρο όλες τις δεξιότητες, με συνέπεια να επέρχεται ένας εκπληκτικός συντονισμός, αλλά και ο σωματικός και πνευματικός έλεγχος. Και εάν ακόμα δεν πείστηκες, απλά κάνε μία δοκιμή και ξεπέρασε τον εαυτό σου…

Αξίζει να σημειωθεί οτι ασκήσεις απο Καλλισθενική αλλά και άλλες μορφές άσκησησ , άρση βαρών , στίβος κτλ έχει δανειστεί και το γνωστό σε όλους μας CROSSFIT

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος