Αρχικά θα πρέπει να απαντήσουμε τί δεν είναι το strength and conditioning. S&C δεν είναι η άρση βαρών ή το το Crossfit ή διαλλειματική προπόνηση ή τα kettlebells και τα βαράκια. Αυτά είναι απλά εργαλεία , όργανα γυμναστικής , αντικείμενα.Μια προπόνηση, μια άσκηση χρειάζεται ΣΚΟΠΌ !! Αλλιώς  είναι χαμένη ώρα , χαμένη ενέργεια! Άρα τι ακριβώς είναι το strength and conditioning ?

Strength and Conditioning είναι ουσιαστικά συμπληρωματικές ασκήσεις που κάνει ένας αθλητής για να αναπτυχθεί σε διαφορετικούς τομείς σωματικά (ευλυγισία, δύναμη, κτλ) και δεν μπορεί να τις αναπτύξει μέσω του αθλήματος του. Υποστηρίζει δηλαδή το άθλημα του προσεγγίζοντας την αθλητική προπόνηση του εκάστοτε αθλητή και σε συνδυασμό (άθλημα και strength and conditioning) ο αθλητής γίνεται καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ STRENGTH AND CONDITIONING ?

Μα γιατί ο φυσικοθεραπευτής γνωρίζοντας από αξιολόγηση και από παθολογίες μπορεί να βοηθήσει και να κατευθύνει τον προπονητή - γυμναστή ενός αθλητή να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα strength and conditioning με βάση τις συγκεκριμένες «ανισορροπίες» και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες του συγκεκριμένου αθλητή ώστε μαζί να φτάσουν τον αθλητή αυτόν στο maximum των δυνατοτήτων του, με διάρκεια και χωρίς τραυματισμούς. Επιπλέον, οι φυσικοθεραπευτές και κυρίως οι αθλητικοί φυσικοθεραπευτές έχουν τα κατάλληλα εργαλεία διάγνωσης (π.χ δυναμόμετρα , μηχανήματα που ελέγχουν το εύρος κίνησης κτλ) αλλά και την εμπειρία ώστε να είναι ακριβής στην διάγνωση τους.

Τις περισσότερες φορές, οι φυσικοθεραπευτές κάνουν καταπληκτική διάγνωση και την διαχείριση της οξείας φάση ενός τραυματισμού, αλλά τα νερά θολώνουν  όταν κοιτάζουμε να επιστρέψουν οι αθλητές στην προπόνηση και την πλήρη απόδοση. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι φυσικοθεραπευτές αποκτούσαν μια βασική γνώση της προπονητικής περιοδικότητας (periodization) , της επιστροφής στη διαδικασία toy παιχνιδιού-αθλήματος και των ασκήσεων κλιμακούμενης δυσκολίας (scaled) .


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ STRENGTH & CONDITIONING

  • Ρεπερτόριο ασκήσεων – ασκησιολόγιο
    (Ένα πολύ ευρύ ρεπερτόριο ασκήσεων αλλά και τροποποιήσεων - scaled exercises)
  • Έννοιες όπως:
    overload , βαλιστικές ασκήσεις , πλειομετρικές ασκήσεις, προπόνηση ευκινισίας (agility and speed training) , superset, HIIT training
  • Μεταβλητές προγραμματισμού και προπονητικής περιοδικότητας
    (Πώς να βγει το πρόγραμμα ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για... ένταση, όγκο, ανάπαυση και συχνότητα για βελτιστοποίηση της αποκατάστασης)
  • Να εντάξουν περισσότερα όργανα γυμναστικής στο ρεπερτόριο τους
    (εκτός από τα κλασσικά theraband λάστιχα γυμναστικής να εντάξουν εξοπλισμό όπως πλειομετρικά κουτιά , μπάρες , kettlebell,  battle ropes , κώνοι προπόνησης , σχοινάκια γυμναστικής , medicine balls και άλλα όργανα γυμναστικής κτλ)
  • Γενικότερος προγραμματισμός
    (Πώς δημιουργούνται μακροπρόθεσμα προγράμματα δύναμης και αντοχής)

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα με 4 φάσεις από την αποκατάσταση στην επαναφορά της αθλητικής δραστηριότητας.



ΟΦΕΛΗ  STRENGTH AND CONDITIONING

  • Αυξάνει τη ταχυδύναμη
  • Αυξάνει την δύναμη
  • Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
  • Αυξάνει την αντοχή
  • Βελτιώνει την ευκινισία (agility)
  • Αυξάνει τη νευρική ενεργοποίηση
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του συνδετικού ιστού
  • Βελτιώνει την υγεία των οστών
  • Βελτιώνει την ισορροπία και την ιδιοδεκτηκότητα
  • Αυξάνει την κινητικότητα του σώματος

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι φυσιοθεραπευτές έχουν ξεκάθαρη γνώση και μπορούν να κάνουν τη σωστή διάγνωση και θεραπεία σε έναν τραυματισμό, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση δυσκολεύει, όταν κάποιος καλείται να περάσει από το τελικό στάδιο αποκατάστασης και να μπει στην προπόνηση σε πλήρη απόδοση (maximum). Η γνώση των φυσιοθεραπευτών θα έβρισκε ακόμα καλύτερη εφαρμογή σε αθλητές και ενεργά άτομα, εάν είχαν μία ακόμα καλύτερη κατανόηση διαδικασιών και πρωτοκόλλων όπως της περιοδικότητας ή των προοδευτικών ασκήσεων (scaled exercises). Εννοείται ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην αντίστροφη μορφή του. Οι γυμναστές οφείλουν να μην επαναπαύονται και να εμπλουτίσουν τις δικές τους γνώσεις με όρους και καταστάσεις παθολογίας. Τότε θα επιτυγχάνεται αμφίδρομα η τέλεια συνεργασία των δύο ειδικών, με τον “πελάτη” να απολαμβάνει τελικά τα υπέρτατα οφέλη για την υγεία και την προπόνησή του.

 

Για τους φυσιοθεραπευτές δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα το να συνδεθούν εργασιακά με έναν γυμναστή - προπονητή strength & conditioning και μαζί να αναπτύξουν σε συνεργασία τις από κοινού θεμελιώδεις γνώσεις τους σχετικά με τη δύναμη και την προετοιμασία. Αμφότεροι μόνο να κερδίσουν θα έχουν από αυτό...


* Η συντακτική ομάδα του Physiomart.gr

* Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος