Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής έχει άμεσες επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα, το κυκλοφορικό και την παχυσαρκία. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας στον γενικό πληθυσμό (τρέξιμο , Pilates , CrossFit ,λειτουργική προπόνηση κτλ), αλλά και λάθος εκτέλεση των ασκήσεων που επιφέρει έξτρα επιβάρυνση & τραυματισμούς. Πώς θα επανέλθουμε άμεσα και με ασφάλεια;

Τί είναι όμως η θεραπευτική άσκηση

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή ενός προγράμματος ασκήσεων για τη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργικότητας για τον περιορισμό των συπτωμάτων (πόνος , μη φυσιολογικό εύρος κίνησης κτλ) την ίαση και αποκατάσταση ενός ασθενούς.

Η θεραπευτική γυμναστική εφαρμόζεται στο τελικό στάδιο αποκατάστασής και περιλαμβάνει 2 φάσεις.

1η φάση :

Επανεκπαίδευση του ασθενούς και των κινήσεων του και χρειάζεται συνεδρίες 3-4 φορές την εβδομάδα για 6-8 εβδομάδες (ανάλογα με το πρόβλημα)

2η φάση :

Γίνεται 2 φορές την εβδομάδα για λόγους συντήρησης .

Σε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής γυμναστικής (Πχ ασκήσεις Pilates , άσκηση στο νερό , ασκήσεις με λάστιχα γυμναστικής και αντιστάσεις , κτλ)  αρχικά γίνεται αξιολόγηση του ασθενούς σχετικά με τους περιορισμούς του (πχ καρδιακό πρόβλημα , μυϊκός τραυματισμός κτλ) και τις ανάγκες του (ενδυνάμωση , αύξηση εύρους κίνησης κτλ)

Έπειτα ακολουθεί ο καθορισμός τους προγράμματος και η υλοποίηση του με την ταυτόχρονη συμμετοχή του φυσικοθεραπευτή η γυμναστή και του ασθενή, αποφεύγοντας τεχνικές και ασκήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα κατά την εκτέλεση.

Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας , η διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων , της δύναμης και της ελαστικότητας των μυών , της φυσικής κατάστασης , της σταθερότητας και της ισορροπίας και της συναρμογής μέσω των ειδικών ασκήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Η θεραπευτική άσκηση λοιπόν στοχεύει να εκπληρώσει τους ακόλουθους στόχους:

  • Διευκόλυνση της βάδισης
  • Απελευθέρωση συνεσπασμένων μυών, τενόντων και περιτονιών
  • Κινητοποίηση αρθρώσεων
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
  • Βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας
  • Βελτίωση της μυϊκής συνεργασίας
  • Μείωση της δυσκαμψίας
  • Βελτίωση της ισορροπίας
  • Προώθηση της χαλάρωσης
  • Βελτίωση της μυϊκής ισχύος και, εάν είναι δυνατό, επίτευξη και διατήρηση μέγιστης δύναμης εκούσιας μυϊκής σύσπασης
  • Βελτίωση της ικανότητας για άσκηση, καθώς και της λειτουργικής ικανότητας (αντοχής)

Οι 2 τελευταίοι στόχοι αντανακλούν τη συνολική φυσική υγεία του ατόμου, μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από καλή μυϊκή ισχύ σε συνδυασμό με καλή αντοχή. Ανεξάρτητα από τον τύπο των συνταγογραφούμενων σε κάθε περίπτωση ασκήσεων, ο τελικός στόχος της αποκατάστασης είναι η επίτευξη, όταν αυτό είναι δυνατό, του βέλτιστού επιπέδου φυσικής υγείας και ευεξίας στο τέλος του προγράμματος. 

Οι ασκήσεις που ακολουθούνται σε προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής κατιγοριοποιύνται στις παρακάτω , και ο ειδικός θα επιλέξει ποιες και πότε έιναι κατάλληλες για εσάς.

 

 Σας ευχόμαστε περαστικά και καλή γυμναστική!!!

 

*Στην εταιρία μας θα βρείτε όλα τα απαραίτητα όργανα γυμναστικής για να εφαρμόσετε διάφορα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης είε στο φυσικοθεραπευτήριο είτε στο γυμναστήριο σας