FROZEN SHOULDER

«Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου» - Frozen shoulder ή πιο σωστά: συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου. Πρόκειται για παθολογική κατάσταση, από τις πιο επίμονες του ώμου, η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και έντονο πόνο, κυρίως το βράδυ. Βασική αιτία του παγωμένου ώμου είναι η παρατεταμένη ακινησία. Μάθε από τι προκαλείται και πώς θα τη νικήσεις, για να επανέλθεις στη ρουτίνα σου…

Με τον όρο «Παγωμένος ώμος» περιγράφεται μία παθολογική κατάσταση που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από επώδυνη δυσκαμψία στον ώμο. Ο ασθενής παρατηρεί απώλεια του εύρους κίνησης στο σημείο αυτό. Ο ιατρικός όρος για τον παγωμένο ώμο είναι «συμφυτική θυλακίτιδα » και ουσιαστικά αναφέρεται σε μία φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλλει ολόκληρο το στροφικό πέταλο και τον υποκείμενο θύλακο της άρθρωσης του ώμου, οδηγώντας σε ρίκνωση των ιστών και προσκόλληση του θυλάκου σε παρακείμενους ιστούς (π.χ. κεφαλή βραχιονίου) και ο αρθρικός θύλακος συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι να πονάει ο ασθενής και να μη μπορεί να εκτελέσει απλές ασκήσεις της καθημερινότητάς του.

Βασική αιτία του παγωμένου ώμου είναι η παρατεταμένη ακινησία, που μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα διάφορων παθολογιών. Ο παγωμένος ώμος ονομάζεται έτσι, επειδή όσο ο πόνος γίνεται περισσότερο αισθητός, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί ο ώμος. Κατ’ εξέλιξη, η έλλειψη χρήσης προκαλεί την κάψουλα του ώμου και σφίγγει, καθιστώντας τον ώμο ακόμη πιο δύσκολο να κινηθεί – «παγώνει» στη θέση του.

O ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η πορεία του Παγωμένου Ώμου ακολουθεί τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και τρία χρόνια στη χειρότερη περίπτωση:

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Στο στάδιο του «παγώματος», που συνήθως διαρκεί από 6 έως 9 μήνες, σταδιακά ο πόνος αυξάνεται. Καθώς ο πόνος χειροτερεύει, η κινητικότητα της άρθρωσης αρχίζει να περιορίζεται. Αρχικά, φλεγμαίνει η μπροστινή ωμική κάψα. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον πόνο στον ώμο όλο και εντονότερα. Αυτόματα υιοθετεί μια στάση προφύλαξης, ώστε ο ώμος  που πονάει να μην ερεθίζεται ακόμα περισσότερο. 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

Ο πόνος βελτιώνεται σε αυτό το στάδιο, αλλά η δυσκαμψία παραμένει. Κατά τη διάρκεια των 4 με 6 μηνών αυτού του σταδίου, ο ασθενής μπορεί να δυσκολευτεί σημαντικά με τις καθημερινές του δραστηριότητες. Στη δεύτερη φάση, ο ωμικός θύλακος αντιδρά. Με την έλλειψη κίνησης, ο θύλακος αρχίζει να συρρικνώνεται. Το αποτέλεσμα είναι ο περαιτέρω περιορισμός της δυνατότητας κίνησης του ώμου. 

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Στην τρίτη φάση, ο ώμος είναι σχεδόν τελείως άκαμπτος. Ο θύλακος έχει συρρικνωθεί έντονα και έχει παχυνθεί. Στη φάση αυτή, πολλοί ασθενείς δεν αισθάνονται πλέον πόνο στον ώμο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΟΜΟΥ

  • ΗΛΙΚΙΑ: Ενήλικες, συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών.
  • ΦΥΛΟ: Συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
  • ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: Γυναίκες στην εμμηνόπαυση, άτομα με προβλήματα στον θυρεοειδή, ασθενείς υπό ορμονική θεραπεία κ.α.
  • ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ: Οποιοσδήποτε τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στον ώμο που έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη να μην κινείται ο ώμος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη ρήξη του στροφικού πετάλου (υποπλάτιος, ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος και ο ελάσσων στρογγύλος), τα κατάγματα της ωμοπλάτης, της κλείδας ή του άνω βραχίονα, τις τενοντοπάθειες και τα εξαρθρήματα.
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 10-20% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν παγωμένο ώμο, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: Περιλαμβάνει εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Πάρκινσον και καρδιακές παθήσεις. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον παγωμένο ώμο, επειδή η κίνηση του βραχίονα και του ώμου μπορεί να είναι περιορισμένη!

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Η θεραπεία εστιάζει στον έλεγχο του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης - εύρος και της δύναμης του ώμου. Οι περισσότεροι ασθενείς με παγωμένο ώμο παρουσιάζουν βελτίωση με σχετικά απλές θεραπείες:

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Φάρμακα όπως ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Ενέσεις στεροειδών

Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο χορηγείται ενέσιμα απευθείας στην άρθρωση του ώμου.

Διάταση του αρθρικού θυλάκου με φυσιολογικό ορό

Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλου όγκου υγρού στην άρθρωση του ώμου, ώστε να διατείνει τον αρθρικό θύλακο του ώμου.

Φυσικοθεραπεία

Σκοπός είναι η αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Η θεραπεία περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις εύρους κίνησης για τον ώμο. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται θερμότητα με σκοπό τη χαλάρωση του ώμου πριν από τις διατάσεις.

Φυσικοθεραπεία για το σύνδρομο του παγωμένου ώμου

Χειρουργική Επέμβαση

Αν οι παραπάνω πρακτικές δε βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, τότε ο ασθενής μπορεί να συζητήσει με το γιατρό του για το ενδεχόμενο επέμβασης. Το χειρουργείο συνήθως πραγματοποιείται στο δεύτερο στάδιο της πάθησης.

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι στα αρχικά του στάδια ο παγωμένος ώμος συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης, ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε και ότι συνοδεύεται με επάνοδο της λειτουργικότητας του ώμου. Απώτερος σκοπός όλων των μεθόδων αντιμετώπισης είναι να επανέλθει η άρθρωση στη φυσιολογική της λειτουργικότητα.

Γενικότερα, η πιθανότητα εμφάνισης παγωμένου ώμου μπορεί να προληφθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί. Θα πρέπει όμως η φυσικοθεραπεία να ξεκινήσει λίγο μετά από οποιονδήποτε τραυματισμό ή την έναρξη συμπτωμάτων στον ώμο, στον οποίο η κίνηση είναι επώδυνη ή δύσκολη. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εξειδικευμένων ασκήσεων – θεραπευτική άσκηση και κινητοποιήσεων για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε πόνο στον ώμο, περιορισμό στην κίνησή του ή κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω, δεν πρέπει να παραμείνετε αδρανείς. Επικοινωνήστε με κάποιον ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή, ο οποίος μέσα από τις σύγχρονες τεχνικές που πλέον έχουν αναπτυχθεί, θα δώσει λύση στο πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να επανέλθετε στις καθημερινές ασχολίες σας δίχως προβλήματα…


Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα