ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι οκτώ βασικότεροι λόγοι για να δείτε έναν φυσικοθεραπευτή. Γιατί η πρόληψη παραμένει σημαντικότερη της αποκατάστασης. Εντάξτε τη φυσικοθεραπεία στις καλές συνήθειές σας, ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με γυμναστική και καλή διατροφή και προσθέστε ζωή στα χρόνια σας…

Προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα που μπορούν να μετατρέψουν την καθημερινότητα σε μία επώδυνη εμπειρία. Πόνος στη μέση ή πόνος στον αυχένα, τραυματισμοί, ενοχλήσεις σε αρθρώσεις, περιορισμένη κινητικότητα λόγω ατυχήματος ή ασθένειας. Υπάρχει όμως λύση και αυτή βρίσκεται στη Φυσικοθεραπεία. Με απλά λόγια, στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τον πόνο και ταυτόχρονα να βελτιώσει την κινητικότητα μετά από κάποιο ατύχημα ή επέμβαση και γενικά σε παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν στην απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης .
Η φυσικοθεραπεία λοιπόν δεν έχει στόχο να σας καθηλώσει σε ένα κρεβάτι φυσικοθεραπείας απλά και μόνο χρησιμοποιώντας μηχανήματα φυσικοθεραπείας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Στόχος της είναι να επανέλθει ο ασθενής σε τέτοια λειτουργική κατάσταση, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του λειτουργικός όπως πριν , να μπορεί να ασκηθεί, σύμφωνα με την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης της υγείας του και τους στόχους που έχει ο καθένας για την καθημερινότητα, για τη ζωή του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπείας (APTA), ο φυσικοθεραπευτής είναι ένας εκπαιδευμένος και αδειοδοτημένος θεραπευτής ειδικός της κίνησης, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής μέσω της άσκησης και τη hands-on φροντίδα-θεραπεία καθώς και την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του ασθενούς. Ο φυσικοθεραπευτής αφού αξιολογήσει τον εκάστοτε ασθενή δημιουργεί ένα πλάνο ξεχωριστό και εξατομικευμένο σε κάθε περίπτωση ώστε να μειώσει τον πόνο ,να επαναφέρει την φυσιολογική κίνηση και λειτουργικότητα και να προλάβει και να φροντίσει οποιαδήποτε αναπηρία και δυσλειτουργία.   

Βέβαια στο άκουσμα της λέξης «φυσικοθεραπεία», ο μέσος άνθρωπος έχει αποτυπωμένη στο μυαλό του μία εικόνα σε ένα δωμάτιο με ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ όπως laser φυσικοθεραπείας , tecar, υπέρηχο, ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ κτλ καθώς και μαλάξεις - μασάζ. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι καθώς  η φυσικοθεραπεία είναι πολλά παραπάνω…


ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • Φυσική εξέταση και αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου ιστορικού υγείας και ορισμένων διαδικασιών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της στάσης του σώματος, της κίνησης και της ευελιξίας, καθώς και της κίνησης και της απόδοσης των μυών και των αρθρώσεων!
  • Κλινική διάγνωση μέσω κλινικού συλλογισμού, πρόγνωση, σχέδιο φροντίδας με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους!
  • Θεραπεία και παρέμβαση φυσικοθεραπείας με βάση την αξιολόγηση και τη διάγνωση του θεραπευτή!
  • Συστάσεις αυτοδιαχείρισης και ατομικό ασκησιολόγιο!


Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα βασικότερα πλεονεκτήματα της φυσικοθεραπείας…

BFR CUFFS


1) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ Ή ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

Οι φυσικοθεραπευτές γνωρίζουν πώς τα διαφορετικά αθλήματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους τραυματισμών (π.χ. κατάγματα , θλάση , ρήξη συνδέσμων κτλ). Μπορούν επομένως, να σχεδιάσουν κατάλληλα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης και αποκατάστασης ή πρόληψης για να διασφαλίσετε μια ασφαλή επιστροφή στο άθλημά σας.

2) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κίνηση, το περπάτημα ή την ορθοστασία - ανεξάρτητα από την ηλικία σας - η φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης , οι διατάσεις κτλ. στοχεύουν στην αποκατάσταση της ικανότητάς σας για ανενόχλητη κίνηση. Με την προσαρμογή ενός ατομικού σχεδίου φροντίδας, οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι σημαντική για τη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να εξασκηθεί και να προσαρμοστεί, ώστε να εγγυηθεί τη μέγιστη ασφάλεια και λειτουργικότητα.

TENS ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

3) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΙΩΣΗ Ή ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Θεραπευτική άσκηση, tens, βελονισμός (με ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ), manual therapy και άλλες τεχνικές φυσικοθεραπείας είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων. Τέτοιες θεραπείες μπορούν επίσης να εμποδίσουν την επανεμφάνιση του πόνου, διασφαλίζοντας μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

4) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Εάν η φυσικοθεραπεία βοηθήσει στην εξάλειψη του πόνου ή στην επούλωση τραυματισμού, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Και ακόμη και αν η χειρουργική επέμβαση καθίσταται τελικά απαραίτητη, μπορεί να επωφεληθείτε από την προ-χειρουργική φυσικοθεραπεία. Εάν πρόκειται να χειρουργηθείτε σε καλύτερη κατάσταση, θα αναρρώσετε ταχύτερα στη συνέχεια σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, αποφεύγοντας τη χειρουργική επέμβαση, μειώνονται τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης.

CLINICAL PILATES

5) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Καθώς τα άτομα γερνούν, μπορεί να δημιουργούν αρθρίτιδα ή οστεοπόρωση ή να χρειάζονται αντικατάσταση άρθρωσης. Οι φυσιοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στο να βοηθούν τους ασθενείς να γίνουν καλά έπειτα από αντικατάσταση μιας άρθρωσης και να διαχειρίζονται συμβατικά αρθριτικές ή οστεοπορωτικές καταστάσεις. Επίσης, η ενδυνάμωση και η αποκατάσταση της κινητικότητάς τους, βελτιώνουν την καθημερινή ρουτίνα και την ποιότητά της.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΕΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

6) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, για παράδειγμα με την εγκυμοσύνη και τη φροντίδα μετά τον τοκετό. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να παρουσιάσουν εξειδικευμένη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία των γυναικών πχ διάταση κοιλιακών. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει εξειδικευμένη θεραπεία για: ακράτεια, καρκίνο του μαστού, δυσκοιλιότητα, ινομυαλγία, πυελικό άλγος και λεμφοίδημα. 

7) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ναι καλά ακούσατε! Η φυσικοθεραπεία αποδεδειγμένα βοηθάει άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η κατάθλιψη! Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία στοχεύει στη βελτιστοποίηση της ευημερίας και την ενδυνάμωση του ατόμου προωθώντας τη λειτουργική κίνηση, την ευαισθητοποίηση στην κίνηση, τη φυσική δραστηριότητα και τις ασκήσεις, συνδυάζοντας σωματικές και ψυχικές πτυχές. 

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

8) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει σωστές τεχνικές ενεργής αναπνοής (ACBT) για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονές σας. Η συμβολή τους ήταν τεράστια στην πανδημία του Κορονοϊού Covid-19. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Η φυσικοθεραπεία ωφελεί άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ιατρικά προβλήματα, αναπηρίες ή ατυχήματα, τα οποία εμποδίζουν την ικανότητά τους να ταξιδεύουν και να λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ανακάμψουν στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας τους και να διευκολύνουν συμπεριφορές στον τρόπο ζωής τους.

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή περαιτέρω τραυματισμών και στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης παραπέμπουν τους ασθενείς με το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος στη φυσικοθεραπεία, καθώς θεωρείται μια παραδοσιακή προσέγγιση στη διαχείριση του προβλήματος.

Ακούστε και εμπιστευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας. Μην περιμένετε να μεγαλώσει το πρόβλημα για να τον επισκεφτείτε. Η πρόληψη κάνει τη διαφορά και σε αυτόν τον τομέα. Ιδιαίτερα σε αυτόν. Εντάξτε τη φυσικοθεραπεία στις καλές συνήθειές σας, ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο άσκησης και διατροφής και με αυτόν τον τρόπο θα δείτε ότι προσθέτετε ζωή στα χρόνια σας…

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα