ΠΑΤΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ξύλινο, λαστιχένιο πάτωμα γυμναστηρίου, tatami και πολλές ακόμα επιλογές. Τα ΔΑΠΕΔΑ - ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ αποτελούν την πρώτη δομική κίνηση στη δημιουργία του χώρου σας. Η επιλογή δεν είναι εύκολη. Συνυπολογίστε λοιπόν λειτουργικότητα, αισθητική, άνεση, υγιεινή και να γνωρίζετε ότι όσον αφορά τον χώρο και την επιχείρησή σας, το κάθε βήμα που θα κάνει ο πελάτης πάνω σε αυτό, μετράει...

Το ΔΑΠΕΔΟ – ΠΑΤΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ είναι το πιο πολυχρησιμοποιημένο από τα « ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ » αλλά και το πιο υποτιμημένο πολλές φορές.  Σταθερότητα, ασφάλεια, design, εμφάνιση, ποιότητα. Είτε αφορά έναν επαγγελματικό γυμναστήριο, είτε ακόμα και κάποιο προσωπικό γυμναστήριο στο σπίτι, το δάπεδο – πάτωμα γυμναστικής αποτελεί πλέον μία εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική επιλογή. Κάποτε, στα παλιά λεγόμενα και “σιδεράδικα”, εκεί όπου κυριαρχούσε απλά το τσιμέντο, η  τεχνολογία αποτελούσε μακρινό όνειρο. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό ενός γυμναστηρίου είναι η σωστή επιλογή δαπέδου. Βέβαια, το ευχάριστο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη και τόσες επιλογές στην αγορά. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για το πώς θα πάρετε τη σωστή απόφαση για εσάς...

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Αποκτήστε το δάπεδό σας και οι πελάτες θα το εκτιμήσουν. Κάνετε λάθος και είναι πιθανό ακόμα και να τους χάσετε. Ναι, πλέον οι ασκούμενοι το συνυπολογίζουν στην απόφασή τους για του που θα προπονηθούν. Υπάρχουν λοιπόν τρεις πολύ καλοί λόγοι για να εγκαταστήσετε το σωστό δάπεδο γυμναστικής στον χώρο σας.

ΔΑΠΕΔΟ ΓΥΜΝΣΤΙΚΗΣ - ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το δάπεδο πρέπει να αποτελεί μία ισχυρή, ανθεκτική επιφάνεια για άσκηση και πρέπει να υποστηρίζει βαριά όργανα γυμναστικής. Μπορεί να διατεθεί σε διάφορα πάχη. Γενικά όσο πιο παχύ, ισχυρό και σκληρό είναι, τόσο το καλύτερο.

ΠΑΤΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ - ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ: Ένα σαφές πλεονέκτημα της εγκατάστασης δαπέδων γυμναστικής είναι η διασφάλιση επαρκούς σταθερότητας και απορρόφησης κραδασμών αλλά και του θορύβου (ειδικά αν έχετε απο κάτω κάποιον γείτονα). Αυτό θα αποτρέψει τον περιττό τραυματισμό αλλά και φθορά, καθώς τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός θα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ακούσια κίνηση - bounce  .

ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ - ΥΓΙΕΙΝΗ : αποτελεί αναπόσπαστο κεφάλαιο σε αυτήν την επιλογή και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον ιδρώτα και την ανάπτυξη μικροβίων. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των μελών, ο ιδρώτας αναπόφευκτα θα πέσει και στο πάτωμα. Οπότε, η εύκολη και καθαρή επιφάνεια του δαπέδου έχει ξεκάθαρα οφέλη υγιεινής για τους χρήστες.

Συνοπτικά, το δάπεδο του γυμναστηρίου θα πρέπει να συμπεριλάβει τις εξής έγνοιες...

  • Χρήση εξοπλισμού  πάνω του - βαρύς εξοπλισμός, ασκήσεις με βάρος σώματος, άθλημα όπως martial arts
  • Συχνότητα χρήσης. (έντονη ή ελαφρυά)
  • Υγιεινή (ιδρώτας, υγρασία , εύκολος καθαρισμός)
  • Διακυμάνσεις θερμοκρασίας - ηλιοφάνεια
  • Απορόφηση κραδασμών και απορόφιση θορύβου
  • Ασφάλεια (ασφάλεια ασκούμενου, ασφάλεια εξοπλισμού, ενώσεις μεταξύ πλακιδίων κτλ)
  • Υλικό ( ξύλο, λάστιχο, EVA , χλοοτάπητας κτλ)
  • Ανθεκτικότητα
  • Τιμή

 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΑΣ

Το βασικό ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι: Τι είδους δάπεδο γυμναστικής θέλετε και πρέπει να έχει στο γυμναστήριο σας;

Υπάρχουν δύο επιλογές κατά την εγκατάσταση του δαπέδου. Μπορείτε είτε να έχετε έναν τύπο δαπέδου καθ 'όλη την επιφάνεια ή να το συνδυάσετε με διαφορετικό δάπεδο για διαφορετικές ζώνες. Κατά τη δημιουργία ενός νέου γυμναστηρίου, το δάπεδο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα εγκατασταθεί. Εάν σκέφτεστε να έχετε εξειδικευμένες ζώνες / περιοχές γυμναστικής, κάθε μία με το δικό της υλικό δαπέδου γυμναστικής, τότε θα πρέπει να έχετε μια σαφή ιδέα για τον επιθυμητό σχεδιασμό και τη διάταξή σας. Πχ άλλη ζώνη για άρση βαρών και ΜΠΑΡΑ ΓΙΑ ΒΑΡΗ και άλλη για την αίθουσα Pilates

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας τα εξής ερωτήματα:

  • Ποια θα είναι κάθε ζώνη / περιοχή;
  • Πού θα είναι κάθε ζώνη / περιοχή;
  • Τι είδους υλικό δαπέδων απαιτείται;
  • Ποιος εξοπλισμός χρειάζεται;

Γενικότερα, τα πάντα εξαρτώνται από τους γενικούς στόχους του γυμναστηρίου και το εύρος των δραστηριοτήτων που προσφέρονται.
Εάν αναζητάτε κάποια ευέλικτη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή, τα πλακίδια από καουτσούκ υψηλής πυκνότητας είναι μια αξιοπρεπής επιλογή! Ωστόσο, τα δάπεδα αυτά μυρίζουν λάστιχο ειδικά αν είναι από ανακυκλωμένο λάστιχο και όχι πρωτογενές φυσικό λάστιχο και επιπλέον ανάλογα με το χρώμα λερώνουν εύκολα από πατημασιές, μαγνησία κτλ. Επιπλέον πρέπει να είναι κλειστής κυψέλης ώστε να μην απορροφούν τον ιδρώτα.Για πιο εξειδικευμένα αθλήματα, όπως πολεμικές τέχνες ή αυτοάμυνα, εγκαταστήστε το Tatami, δάπεδο από πλακάκια EVA υψηλής ποιότητας!
ια ομαδικά μαθήματα όπως Yoga, Dance ή Pilates, ένα ευέλικτο ρολό δαπέδου βινυλίου ή ένα πάτωμα κάποιο ξύλινο παρκέ θεωρείται πιο ιδανικό για τέτοιες δραστηριότητες!
Για αποδυτήρια και χώρους υποδοχής, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε επίσης βινύλιο, με σύστημα κλικ και πολύ ανθεκτικό στην υγρασία.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Η εγκατάσταση ενός τύπου υλικού δαπέδου σε όλο το γυμναστήριο είναι ευκολότερη, επειδή δεν χρειάζεται να τμηματοποιήσετε ή να σχεδιάσετε συγκεκριμένες ζώνες γυμναστικής. Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβετε ακριβώς ποιες είναι οι ιδιότητες κάθε υλικού:

ΞΥΛΙΝΑ ΔΑΠΕΔΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ:

Ένα ξύλινο πάτωμα πάντα φαίνεται υπέροχο, αλλά υπάρχουν μερικά μεγάλα ερωτηματικά για τη χρήση αυτού του υλικού. Το ξύλινο πάτωμα πρέπει να μπορεί να αντέξει το συνεχές άλμα και την έλξη όσων το χρησιμοποιούν, χωρίς να υποστεί ορατές γρατζουνιές ή ζημιές. Επίσης, δεν θα πρέπει να επηρεάζει την προπόνηση των αθλητών. Η μεγαλύτερη απειλή για το ξύλινο πάτωμα προέρχεται από την περιοχή που βρίσκονται τα ελεύθερα βάρη, όπου αναπόφευκτα θα πέσουν με ένταση και θα δημιουργήσουν βαθουλώματα. Επιπλέον είναι αρκετά ολισθρό και καταστρέφεται εύκολα από το νερό. Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ωστόσο, ένα πολυεπίπεδο προϊόν που είναι κατασκευασμένο πάνω από ένα σύνθετο καουτσούκ υπόστρωμα για μέγιστη απορρόφηση, θα είναι ικανό να παρέχει την απαιτούμενη αντοχή και ανθεκτικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλει τη διαχρονική εμφάνιση που μπορεί να επιδείξει μόνο το ξύλο.Εάν λοιπόν τείνετε προς το δάπεδο τύπου ξύλου, τότε θα πρέπει να εξετάσετε και κάποιου είδους προστατευτικής επένδυσης από PVC, ώστε  να περάσετε κάτω από όργανα γυμναστικής, όπως ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ και μηχανήματα αερόβιας προπόνησης. Ακριβώς όπως το παχύτερο ελαστικό δάπεδο, παρέχουν πρόσφυση, καθώς και προστασία του όμορφου ξύλου από γρατζουνιές και ζημιές. Το ξύλινο πάτωμα είναι ίσως μια καλή επιλογή για αίθουσες Pilates και αίθουσες χορού.

ΔΑΠΕΔΑ FΟΑΜ (Αφρωδους υλικού) EVA :

Τα γυμναστήρια που προσφέρουν πολλά μαθήματα πολεμικών τεχνών,  χορού ή γιόγκα, θα βρουν ένα αναπαυτικό δάπεδο, ικανό να προσφέρει την καλύτερη απορρόφηση κραδασμών για τον υψηλό αντίκτυπο του χορού, του Zumba, των μαθημάτων γυμναστικής και των πολεμικών τεχνών TATAMI . Προσφέρουν  τη μέγιστη απορρόφηση κραδασμών, κάτι που δύναται να χρησιμοποιηθεί όπου δεν υπάρχει βαρύς εξοπλισμός, συμβάλλοντας στη μείωση των περιστατικών αθλητικών τραυματισμών. Καθαρίζουν εύκολα και δεν μυρίζουν και είναι αρκετά οικονομικά. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικά για χώρους με βάρη και δημιουργούν πολλά κενά στις ενώσεις ενώ όταν υπάρχει νερό ή ιδρώτας τα πιο οικονομικά γίνονται ολισθηρά.

ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ-ΔΑΠΕΔΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ:

Το ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΔΑΠΕΔΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ  προσφέρουν πολλά οφέλη και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συστήματα δαπέδων γυμναστικής που χρησιμοποιούνται, προσφέροντας:

  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Άνευ ραφής πάνελ (εκτός αν χρησιμοποιείτε πλακάκια)
  • Αντοχή στο βάρος και τον χρόνο
  • Μεγάλο κύκλος ζωής
  • Είναι Αντιολισθητικά

Τα περισσότερα ελαστικά δάπεδα γυμναστικής είναι ΔΑΠΕΔΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ EPDM ή  ΔΑΠΕΔΑ SBR που είναι ανθεκτικό και εύκαμπτο. Διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα χρωματικών μοτίβων. Τα περισσότερα προϊόντα δαπέδου από καουτσούκ διατίθενται σε τρεις τύπους, είτε αλληλοσυνδεόμενα πάνελ παζλ, ρολά ή πλακάκια:

  • ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΔΑΠΕΔΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΑΚΑΚΙ : Τα πλακάκια δαπέδου είναι τα ευκολότερα για αγορά, μεταφορά και αντικατάσταση. Ωστόσο, δεν αλληλοσυνδέονται και πρέπει να τοποθετηθούν με κόλλα ή με connectors ώστε να μην μετακινούνται. Εάν το δάπεδο έχει φθαρεί ή θέλετε να αλλάξετε τους χρωματικούς συνδυασμούς σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς τα πλακάκια μπορούν να αλλαχθούν με ευκολία.
  • ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΟ ΠΑΤΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ  ΡΟΛΟ :Τα λαστιχένια ρολά δαπέδου είναι μακράν ό,τι πιο εύκολο στην τοποθέτηση και φθηνότερο στην εγκατάσταση. Ωστόσο, μυρίζουν έντονα και χρειάζονται συνεχή καθαρισμό, ενώ χρειάζονται κόλλα για να στρώσουν . Συνήθως τα συναντούμε με μικρό πάχος 0,5mm -1cm
  • INTERLOCKING TILES - ΔΑΠΕΔΟ ΠΑΖΛ: Τα “Interlocking Tiles” μοιάζει με παζλ, προσφέρεται για βαριά χρήση και μειώνει ή εξαλείφει την ανάγκη για κόλλες αφού συνδέονται μεταξύ τους τα πλακάκια. Αυτό επιτρέπει να μετακινούνται και να ανατοποθετούνται, χωρίς την ανάγκη αντικατάστασής τους. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν ενώνονται τέλεια, και δημιουργούν μικρές υψομετρικές διαφορές στις ενώσεις , κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς ενω αφήνουν μικρά κενά που εισχωρεί βρωμιά ανάμεσα στις σχισμές.Ωστόσο επιδή βγαίνουν , καθαρίζονται εύκολα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΑΠΕΔΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΛΑΣΤΙΧΟ?

Στα ελαστικά πατώματα γυμναστηρίου όπως αναφέραμε και προηγουμένως, προσέξτε διότι τα πιο οικονομικά από ανακυκλωμένο λάστιχο μυρίζουν έντονα, απορροφούν τον ιδρώτα με κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων και δεν καθαρίζουν εύκολα. Ωστόσο υπάρχουν και οι closed cell - κλειστής κυψέλης επιλογές (πιο ακριβές) που δεν απορροφούν τον ιδρώτα ή το νερό. Επιπλέον, λόγω του υλικού τους (λάστιχο) δεν πρέπει να εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία (κάποιες ακριβότερες επιλογές έχουν UVA προστασία) ή υπερβολική υγρασία (πχ αν ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς ή βρίσκεστε σε κάποιο υπόγειο) γιατί τότε μειώνεται αρκετά ο κύκλος ζωής τους. Είναι επίσης ευαίσθητα σε καθαριστικά όπως το χλώριο και η ακετόνη και παρόμοιους χημικούς παράγοντες. Για αυτό με προσοχή να καθαρίζονται με ειδικό ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΩΝ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ

SBR Ή EPDM ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το EPDM σημαίνει μονομερές διενίου αιθυλενίου προπυλενίου - Ethylene Propylene Diene Monomer. Είναι ένα είδος συνθετικού καουτσούκ που είναι γνωστό για την εξαιρετική του αντοχή στη θερμότητα, το όζον και τις ακραιες καιρικές συνθήκες και χρησιμοποιείται συχνά σε ποικίλες εφαρμογές.Στο πλαίσιο των δαπέδων, το EPDM χρησιμοποιείται συχνά σε υπαίθριες εφαρμογές όπως παιδικές χαρές, αίθρια κτλ. Οι κόκκοι από καουτσούκ EPDM αναμιγνύονται συχνά με ένα συνδετικό υλικό (binder) και στη συνέχεια εφαρμόζονται σε επιφάνειες για να δημιουργήσουν μια ελαστική, αντιολισθητική μαλακή επιφάνεια. Το δάπεδο από καουτσούκ EPDM διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, γεγονός που το καθιστά δημοφιλή επιλογή .

Το SBR σημαίνει καουτσούκ στυρενίου-βουταδιενίου - Styrene-Butadiene Rubber. Το SBR είναι ένας τύπος συνθετικού καουτσούκ που χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορες εφαρμογές λόγω της ανθεκτικότητας του και της αντοχής του στην τριβή.Όταν αναφέρεται ως δάπεδο SBR, συνήθως αναφέρεται σε επενδύσεις δαπέδου που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό. Αυτά τα δάπεδα βρίσκονται συχνά σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους, καθώς και σε οικιακά γυμναστήρια και χώρους παιχνιδιού για παιδιά, λόγω της αντοχής τους, της ευκολίας συντήρησης και των ιδιοτήτων αντικραδασμικής προστασίας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος διαρροής ή έντονης χρήσης, επειδή είναι ανθεκτικά στο νερό και αντέχουν σε υψηλό επίπεδο φθοράς.Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, τα δάπεδα SBR έχουν συνήθως καλή αντοχή στην ολίσθηση, απορρόφηση κραδασμών και θορύβου. Μπορούν να παραχθούν σε διάφορα χρώματα, επιτρέποντας ευελιξία σχεδιασμού. Ένα μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι ευαίσθητα στο λάδι και το γράσο, επομένως μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για περιβάλλοντα όπου τέτοιες ουσίες είναι κοινές.

Τόσο το EPDM (μονομερές διενίου αιθυλενίου προπυλενίου) όσο και το SBR (καουτσούκ στυρενίου-βουταδιενίου) είναι δημοφιλή υλικά για δάπεδα από καουτσούκ λόγω της αντοχής και της ελαστικότητάς τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μπορεί να κάνουν το ένα πιο κατάλληλο για μια συγκεκριμένη εφαρμογή από το άλλο.

Δάπεδο EPDM

Πλεονεκτήματα:

  • Αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία: Το καουτσούκ EPDM είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους.
  • Αντοχή στις καιρικές συνθήκες: Είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας το κατάλληλο για όλα τα κλίματα.
  • Ποικιλία χρωμάτων: Το δάπεδο EPDM είναι διαθέσιμο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μπορεί να διατηρήσει καλά το χρώμα του με την πάροδο του χρόνου.

Μειονεκτήματα:

  • Κόστος: Το δάπεδο από καουτσούκ EPDM τείνει να είναι πιο ακριβό από το SBR.
  • Ευαισθησία σε χημικές ουσίες: Το EPDM δεν είναι τόσο ανθεκτικό σε λάδια και ορισμένες χημικές ουσίες σε σύγκριση με το SBR.


Δάπεδο SBR

Πλεονεκτήματα:

  • Κόστος: Το δάπεδο SBR είναι συνήθως λιγότερο ακριβό από το EPDM.
  • Αντοχή στην τριβή: Το SBR είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην τριβή.
  • Ευαισθησία σε χημικές ουσίες: Το SBR έχει καλύτερη αντοχή σε λάδια και ορισμένες χημικές ουσίες σε σύγκριση με το EPDM.

Μειονεκτήματα:

  • Αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία: Το SBR δεν είναι τόσο ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία όσο το EPDM, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμιστεί πιο γρήγορα με την έκθεση στο ηλιακό φως.
  • Ποικιλία χρωμάτων: Οι επιλογές δαπέδων SBR ενδέχεται να μην προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν πιο γρήγορα από το EPDM.

HOT VS COLD PRESS ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ. ΠΟΙΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Τα πατώματα απο λάστιχο φτιάχνονται είτε με ψυχρή είτε με ζεστή σύνθλιψη-πίεση. Δηλαδή το πώς ενώνονται τα μικρά κομμάτια (κόκκοι θριματισμένου καουτσούκ με τα χημικά binders. Η κύρια διαφορά έγκειται στη θερμοκρασία στην οποία διεξάγονται και στην επίδρασή τους στο τελικό προϊόν:

Hot Press: Σε αυτή τη μέθοδο, οι κόκκοι από καουτσούκ τοποθετούνται σε καλούπι και εφαρμόζονται θερμότητα και πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πλακίδιο με πολύ πυκνή και ανθεκτική επιφάνεια. Η θερμότητα βοηθά στην ενεργοποίηση του συνδετικού υλικού (συχνά ένας τύπος πολυουρεθάνης) και επιτρέπει την πιο ασφαλή και ομοιογενή συγκόλληση των κόκκων. Τα πλακάκια που κατασκευάζονται με μεθόδους θερμής πίεσης είναι συχνά πιο ανθεκτικά και έχουν πιο λείο φινίρισμα. Είναι επίσης συνήθως πιο σταθερά διαστάσεων, που σημαίνει ότι διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Ψυχρή πίεση: Στη μέθοδο ψυχρής έκθλιψης, οι κόκκοι από καουτσούκ συνδέονται μεταξύ τους σε θερμοκρασία δωματίου χρησιμοποιώντας συνδετικό υλικό, υπό υψηλή πίεση. Τα πλακάκια που παράγονται με αυτόν τον τρόπο τείνουν να είναι λιγότερο πυκνά και να έχουν πιο πορώδη επιφάνεια σε σύγκριση με τα πλακάκια θερμής πρέσας. Μπορεί επίσης να είναι λιγότερο σταθερά ως προς τις διαστάσεις τους, αλλά είναι συχνά ευκολότερο να τοποθετηθούν επειδή μπορούν να κοπούν και να διαμορφωθούν πιο εύκολα από τα πλακάκια θερμής πρέσας.

Και οι δύο τύποι έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, επομένως η επιλογή μεταξύ των δύο θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας, όπως το επίπεδο κυκλοφορίας των πεζών, την επιθυμητή εμφάνιση, τον προϋπολογισμό κ.λπ. Για παράδειγμα, ένα  γυμναστήριο με βαριά μηχανήματα και εξοπλισμό μπορεί να προτιμά την ανθεκτικότητα των πλακιδίων θερμής πρέσας, ενώ ένα γυμναστήριο στο σπίτι μπορεί να βρει την ευκολότερη εγκατάσταση και το χαμηλότερο κόστος των πλακιδίων ψυχρής έκθλιψης πιο ελκυστικά.

Ακολουθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλακιδίων από καουτσούκ θερμής και ψυχρής έκθλιψης:

Πλακάκια καουτσούκ Hot Press:

Πλεονεκτήματα:

  • Ανθεκτικότητα: Τα πλακάκια θερμής πρέσας είναι συνήθως πιο ανθεκτικά λόγω της διαδικασίας υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους.
  • Φινίρισμα: Η διαδικασία θερμής πρέσας έχει ως αποτέλεσμα μια πιο λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια.
  • Σταθερότητα διαστάσεων: Τα πλακάκια θερμής πίεσης διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους κάτω από διάφορες συνθήκες, όπως αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία.
  • Πυκνότητα: Αυτά τα πλακίδια είναι πιο πυκνά και επομένως μπορεί να παρέχουν καλύτερη ηχομόνωση.

Μειονεκτήματα:

  • Κόστος: Τα πλακάκια θερμής πρέσας μπορεί να είναι πιο ακριβά λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας κατασκευής.
  • Τοποθέτηση: Μπορεί να είναι πιο δύσκολη η τοποθέτησή τους σε σύγκριση με τα πλακάκια ψυχρής έκθλιψης, καθώς είναι πιο δύσκολο να κοπούν και να διαμορφωθούν.
  • Επισκευή: Λόγω της πυκνότητας και της αντοχής τους, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επισκευαστούν εάν καταστραφούν.

Πλακάκια από καουτσούκ Cold Press:

Πλεονεκτήματα:

  • Κόστος: Τα πλακάκια ψυχρής έκθλιψης είναι γενικά λιγότερο δαπανηρά στην παραγωγή τους, καθιστώντας τα μια πιο προσιτή επιλογή.
  • Τοποθέτηση: Συνήθως τοποθετούνται πιο εύκολα και μπορούν να κοπούν και να διαμορφωθούν πιο εύκολα.
  • Ποικιλία: Τα πλακάκια ψυχρής έκθλιψης μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων και στυλ λόγω της απλούστερης διαδικασίας παραγωγής.

Μειονεκτήματα:

  • Ανθεκτικότητα: Συνήθως είναι λιγότερο ανθεκτικά και φθείρονται γρηγορότερα από τα πλακάκια θερμής πρέσας.
  • Υφή επιφάνειας: Η επιφάνεια μπορεί να είναι πιο πορώδης και ανώμαλη σε σύγκριση με τα πλακάκια θερμής πρέσας.
  • Σταθερότητα διαστάσεων: Τα πλακάκια ψυχρής έκθλιψης είναι λιγότερο σταθερά διαστάσεων και μπορεί να είναι επιρρεπή σε συρρίκνωση ή διαστολή με αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σωστή επιλογή μεταξύ πλακιδίων καουτσούκ θερμής πρέσας και ψυχρής έκθλιψης εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, όπως η προβλεπόμενη χρήση, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ο προϋπολογισμός σας και οι προσωπικές σας προτιμήσεις.

Θα λέγαμε ότι λαστιχένια πατώματα είναι ιδανικά για Crossfit boxes , και περιοχές άρσης βαρών. Σε γενικούς χώρους fitness το ιδανικό πάχος είναι 20mm ενώ σε χώρους άρσης βαρών το ιδανικό πάχος είναι 30mm . Αν ταυτόχρονα ψάχνεται και για μείωση θορύβου τότε θα χρειαστείτε 43mm και πάνω.

 

ΔΑΠΕΔΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ - ΔΑΠΕΔΑ LINOLEUM :

Αυτά τα δάπεδα είναι ιδανικά για εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία και φυσικοθεραπευτήρια (σε χώρους θεραπευτικής άσκησης) αφού καθαρίζονται εύκολα, δεν μυρίζουν , είναι αδιάβροχα και χρειάζονται λίγη συντήρηση. Επιπλέον είναι σχετικά μαλακά αλλά επειδή δεν απορροφούν κραδασμούς χρειάζονται ένα υπόστρωμα για κραδασμούς στην περίπτωση του γυμναστηρίου. Βέβαια δεν τα λες και eco – friendly επιλογή αφου δεν ανακυκλώνονται, ενώ επειδή χρειάζονται κάποια κόλλα από κάτω προσέχετε για τις πρώτες εβδομάδες τις μυρωδιές από τα χημικά (VOC). Επιπλέον φθείρονται ευκολά από αιχμηρά αντικείμενα. Τα δάπεδα linoleum είναι μια eco friendly ενναλακτική του πατώματος βινυλίου.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ;

Ανάλογα με τον τύπο δαπέδου που θα τοποθετηθεί, ίσως θελήσετε να αυξήσετε την απορρόφηση κραδασμών, προσαρμόζοντας ένα υπόστρωμα. Το υπόστρωμα επιτρέπει την ενεργειακή και ηχητική απαγωγή, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του δαπέδου. Αυτό είναι χρήσιμο ιδιαίτερα για την περιοχή των ελεύθερων βαρών, όπου χρησιμοποιείται πρόσθετη απορρόφηση κραδασμών για την αντιστάθμιση των ζημιών που προκαλούνται από πτώση βαρών στο δάπεδο.
Πότε πρέπει να εξετάσετε το δάπεδο γυμναστικής που μειώνει τον θόρυβο και τους κραδασμούς;

Μια παράβλεψη που συνηθίζεται αναφορικά με τα δάπεδα, είναι αυτό που συμβαίνει όταν τα γυμναστήρια καταλαμβάνουν πολλούς ορόφους σε ένα κτίριο ή βρίσκονται πάνω από άλλες επιχειρήσεις ή κατοικίες. Ανάλογα με την ηλικία του κτηρίου και το υπάρχον δάπεδο, ενδέχεται να απαιτείται να τοποθετήσετε κάποιο είδος  υποδαπέδου που μπορεί να προσφέρει μειωμένους κραδασμούς και μειωμένο ακουστικό θόρυβο από βαριά μηχανήματα προπόνησης και ρουτίνες γυμναστικής όπως ζουμπα ή άρση βαρών. Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της δομικής ακουστικής δόνησης και του θορύβου με την εγκατάσταση ξεχωριστών επιπέδων, που ενσωματώνουν τόσο υπόστρωμα όσο και υλικό δαπέδων.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΑΠΕΔΩΝ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ - TURF :

Μια πολύ όμορφη αισθητικά προσθήκη στο γυμναστήριο αλλά και πρακτικά για δρομικές και conditioning ασκήσεις. Μπορείτε να τρέξετε , να κάνετε HIIT λειτουργική προπόνηση, να σύρετε και να τραβήξετε sled, να κάνετε yoga ή διατάσεις (stretching) .Οι συνθετικοί χλωοτάπητες είναι κατασκευασμένοι από συνθετικές ίνες όπως νάιλον, πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο. Είναι μαλακοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για indoor training όσο και για outdoor training και απορροφούν τους κραδασμούς του τρεξίματος. Οι παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε είναι το βάρος της ίνας, η πυκνότητα – ραφές ανα τετραγωνικό, ύψος του πέλους . Εάν το γυμναστήριο ή ο αθλητικός σας χώρος έχει μεγάλη κίνηση όλη την ημέρα, φροντίστε να προμηθευτείτε ένα προϊόν με μεγαλύτερο βάρος ίνας. Το βάρος ίνας ποικίλει από 140gr/τμ μέχρι 2,5kg/τμ .

  • Γυμναστήριο με λίγο κόσμο βάρος ίνας: 1,133kg/τμ και παρακάτω
  • Γυμναστήριο μεσαίας κυκλοφορίας βάρος ίνας: 1,133kg/τμ. - 1,700kg/τμ
  • Γυμναστήριο υψηλής κυκλοφορίας βάρος ίνας: 1,700kg/τμ και πάνω

Όσον αφορά το ύψος του πέλους για γυμναστήρια, καλύτερα προμηθευτείτε με ένα χλοοτάπητα που έχει χαμηλό πέλος, ώστε οι αθλητές σας να μπορούν να σπρώξουν ένα έλκηθρο. Το χαμηλό ύψος του πέλους διατηρεί επίσης μια ωραία εμφάνιση για το χλοοτάπητα. Όταν λαμβάνετε υπόψη το πάχος ενός προϊόντος, λάβετε υπόψη το άλλο δάπεδο που χρησιμοποιείται επίσης στο γυμναστήριο σας. Οι ανώμαλες επιφάνειες μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος βήματα και πτώσεις. Τα γυμναστήρια  μπορούν επίσης να έχουν έξτρα επένδυση, η οποία προσθέτει κάποιο ύψος στο πάτωμά σας, ενώ παρέχει άνεση κάτω από τα πόδια.  Όσον αφορά την πυκνότητα - ραφές ανα τετραγωνικό όσο περισσότερες τόσο πιο ανθεκτικός και κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να δείτε το πίσω μέρος (τη βάση) του χλοοτάπητα Οι χλοοτάπητες βγαίνουν και σε πλακάκια αλλά και σε ρολά.

  • Χλοοτάπητας από Πολυαιθυλένιο - Polyethylene: Οι ίνες πολυαιθυλένιου (Polyethylene), κάνουν το συνθετικό γρασίδι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδανικό για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και δεν ξεθωριάζει ή αλλοιώνεται στον ήλιο.
  • Χλοοτάπητας από Πολυπροπυλένιο - Polypropylene: Μαλακό και εύκολο στον καθαρισμό, το πολυπροπυλένιο δημιουργεί έναν υπέροχο χλοοτάπητα γυμναστικής. Έχει την αίσθηση πραγματικού γρασιδιού, οπότε δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τον ερεθισμό των χεριών και των αγκώνων σας κατά τη διάρκεια ασκήσεων όπως το plank.
  • Χλοοτάπητας από Νάιλον - Nylon: Το νάιλον είναι ένα από τα ισχυρότερα υλικά για το δάπεδο εσωτερικής γυμναστικής. Συνιστάται για επαγγελματικούς χώρους γυμναστικής με αρκετό κόσμο, καθώς μπορεί να αντέξει καλά στα workouts και τη χρήση βαρών. Το νάιλον δεν συνιστάται ωστόσο για εξωτερική χρήση, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ξεθώριασμα.

Για να φροντίσετε το χλοοτάπητα εσωτερικού χώρου μπορείτε να το αντιμετωπίσετε σαν κανονικό χαλί στο μεγαλύτερο μέρος του. Το σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά και απολυμάνετε μετά την προπόνηση χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα καθαρισμού χαλιών. Για τυχόν λεκέδες στο τεχνητό γρασίδι, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ζεστού νερού οικιακού απορρυπαντικού και νερού ή ένα μείγμα λευκού απεσταγμένου ξιδιού σε ίση ποσότητα νερού.Οι περισσότεροι χλοοτάπητες διαθέτουν προστασία UV για να μην φθείρονται κατά την έκθεση τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Για τον εξωτερικό χώρο μπορείτε να επιλέξετε ένα δάπεδο εξωτερικού χώρου closed cell λαστιχένιο ανθεκτικό στη UV ακτινοβολία και αδιάβροχο.

Συμπερασματικά το ιδανικό ΔΑΠΕΔΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ θα πρέπει:

  • Να προστατεύει τον αθλούμενο από πτώση και από κραδασμούς (στη μέση, στα γόνατα κτλ)
  • Να είναι ανθεκτικό στο χρόνο
  • Να προστατεύει τον εξοπλισμό μας (μπάρες για βάρη ,διαδρόμους τρεξίματος, kettlebell κτλ)
  • Να μην είναι ολισθηρό και ειδικά όταν υπάρχει ιδρώτας
  • Να μην μυρίζει έντονα
  • Να μην έχει υψομετρικές διαφορές στις ενώσεις κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για πτώσεις
  • Να μπορεί να απορροφά κραδασμούς. Φανταστείτε να πετάτε την μπάρα και εκείνη να αναπηδά πάνω σας.
  • Να ταιριάζει στην αισθητική του χώρου σας.
  • Να καθαρίζεται εύκολα και να μην απορροφά ιδρώτες και υγρά (που μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια)
  • Να μην βγάζει ανεπιθύμητες τοξικές αναθυμιάσεις (πχ από κόλλες)
  • Να ταιριάζει στη δομή του χώρου σας (μπαίνει πολύ ήλιος? Έχει πολύ υγρασία? Αερίζεται ο χώρος επαρκώς? Είναι χώρος για βάρη ή για pilates ή για martial arts όπως Brazilian Jiu Jitsu που χρειάζεται να είναι μαλακό EVA foam γιατί υπάρχει αρκετή επαφή με το έδαφος και κραδασμοί)


Όπως γίνεται κατανοητό, η επιλογή του ιδανικού δαπέδου δεν είναι κάτι εύκολο. Θα χρειαστεί σωστή έρευνα και αυξημένη αποκομιδή πληροφοριών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά υλικά, με το κάθε ένα να υπόσχεται κάτι κάτι καλύτερο από το άλλο. Συνυπολογίστε λοιπόν λειτουργικότητα, αισθητική και άνεση και να γνωρίζετε ότι όσον αφορά τον χώρο και την επιχείρησή σας, το κάθε βήμα που θα κάνει ο πελάτης πάνω σε αυτό, μετράει... Άλλωστε όσο πιο καλός ο χώρος τόσο πιο πολύ θέλεις να γυμναστείς.

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα