ΜΠΑΡΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

Εύχρηστες, πρακτικές, μπορείς να τις έχει παντού και πάντα μαζί σου. Πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση, οι ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ (protein bars) έχουν εξελιχτεί στον τέλειο διατροφικό σύμμαχο. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτικός κατά την επιλογή τους και να μην πέσεις στην παγίδα του να αντικαθιστάς το «πραγματικό» φαγητό, βασιζόμενος μόνο σε σνακ και μπάρες.

Φανταστείτε τα παλιά τα χρόνια. Τότε που δεν υπήρχε κάποια πρακτική, εύχρηστη πηγή ενέργειας, που θα μπορούσε κάποιος να κουβαλάει εύκολα και με ασφάλεια μαζί του. Πλέον, οι περισσότεροι βρισκόμαστε διαρκώς εν κινήσει. Και πόσo εύκολο είναι να έχουμε στην τσέπη ή στο σακίδιό μας μία μπάρα πρωτεΐνης (protein bar). Σε συσκευασίες συμπαγείς, ικανές να συμβαδίζουν μαζί μας δίχως ψύξη. Που μπορούν να είναι ιδανικές για μεγάλες πεζοπορίες, ποδηλασία αντοχής ή γενικότερα κάθε είδους ταξίδια και δραστηριότητες. Τότε που μία μπάρα μπορεί πραγματικά να καταστεί σωτήρια, καθώς χρειαζόμαστε καύσιμα και υπό άλλες περιπτώσεις τριγύρω μας δεν θα υπήρχε τίποτα. Πόσο μάλλον οτιδήποτε αρμονικό που να ταιριάζει στη διατροφή μας. Bodybuilders, vegans ή απλά εκείνοι που ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, μπορούν απλά να βρουν τι λύση σε μία μπάρα πρωτεΐνης. Πόσο ασφαλές είναι όμως να τις καταναλώνουμε και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος χρήσης τους;

Γενικότερα, οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να φαίνονται ως η λύση στο πρόβλημα. Είναι προσυσκευασμένες, εύχρηστες, συνήθως νόστιμες και απαιτούν μηδενική προετοιμασία από μέρους μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αποτελούν ένα περιστασιακό συμπλήρωμα και όχι τη βασική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή μας. Γενικότερα βέβαια, είναι καλύτερα να έχετε μία μπάρα πρωτεΐνης, απ' το να πεινάτε ή να χάσετε χρόνο στο μεταπροπονητικό γεύμα σας. Ας ρίξουμε επομένως, μία ματιά σε μερικές από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, κατά την αναζήτηση μίας μπάρας πρωτεΐνης, η οποία θα ταιριάζει καλύτερα στο εξατομικευμένο σχέδιο υγιεινής διατροφής σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ

Οι ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ είναι  μεγάλα, πολύπλοκα μόρια, που παίζουν πολλούς - κρίσιμους ρόλους στο σώμα. Πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας στα κύτταρα και απαιτούνται για τη δομή, τη λειτουργία και τη ρύθμιση των ιστών και των οργάνων του σώματος. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από εκατοντάδες ή χιλιάδες μικρότερες μονάδες που ονομάζονται ΑΜΙΝΟΞΕΑ, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους σε μεγάλες αλυσίδες. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί τύποι στα ΑΜΙΝΟΞΕΑ  που μπορούν να συνδυαστούν για την παραγωγή μίας πρωτεΐνης. Η ακολουθία των αμινοξέων καθορίζει τη μοναδική τρισδιάστατη δομή κάθε πρωτεΐνης και τη συγκεκριμένη λειτουργία της.

Παραδείγματα πρωτεϊνών είναι το ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ και η ΕΛΑΣΤΙΝΗ που βρίσκονται στα κόκκαλα, τους τένοντες και τα τοιχώματα μεγάλων αγγείων. Επίσης, η ΚΕΡΑΤΙΝΗ είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τρίχες και τα νύχια. Ακόμα, υπάρχει η αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό, αλλά και άλλες, λιγότερο γνωστές, οι οποίες χρησιμεύουν σαν αντισώματα στις διάφορες ασθένειες, είτε ρυθμίζουν σε μικρές ποσότητες λειτουργίες του οργανισμού (π.χ. η ινσουλίνη τον μεταβολισμό των σακχάρων), είτε βοηθούν την εκτέλεση μυϊκών εργασιών (μυοσίνη, ακτίνη) και τέλος αυτές που έχουν αποθηκευτικό ρόλο (π.χ. η ΚΑΖΕΙΝΗ του γάλακτος αποθηκεύει φωσφόρο και ασβέστιο).

Οι ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για πολλές λειτουργίες του. Αποτελούν τις βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Πέραν όμως του προφανούς που έχει να κάνει και με την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, η πρωτεΐνη δίνει ενέργεια, τονώνει τη μνήμη, βοηθάει στη αποκατάσταση. Σε κάνει δηλαδή πιο δυνατό από κάθε άποψη.


ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ  - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Οι μπάρες πρωτεΐνης έχουν το πλεονέκτημα της ευκολίας. Είναι μικρές και μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα. Οι επιλογές αντικατάστασης γεύματος και σνακ παρέχουν μια εύκολη λύση για όσους δεν έχουν το χρόνο ή τους πόρους για εκτεταμένο σχεδιασμό γεύματος. Επιπλέον, οι ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ δεν απαιτούν μέτρηση και ανάμιξη - όπως με Η ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ - ή ψύξη, όπως ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ. Οι μπάρες πρωτείνης για την αντικατάσταση γεύματος συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ώστε να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο χορτάτοι, αλλά και διάφορες άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για να εξασφαλίσετε μία ισορροπημένη διατροφή.

Επίσης, η κατανάλωση τους ως ένα ενδιάμεσο σνακ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής μεταξύ των γευμάτων. Πολλές μπάρες πρωτεινης διαθέτουν υπέροχες γεύσεις, όπως σοκολάτα, φυστικοβούτυρο, μπράουνις, λεμόνι, φράουλα. Ωστόσο, δεν μπορείτε να βασιστείτε αποκλειστικά σε αντικαταστάσεις γεύματος για τη διατροφή σας. Οι μπάρες πρωτεΐνης δεν παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Παρέχοντας στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι κάτι που συμβάλει στο να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνηση σας. Μία μπάρα πρωτεΐνης που καταναλώνεται πριν από την άσκηση, παρέχει σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Προσφέρει επίσης οφέλη μετά την προπόνηση. Τα ΑΜΙΝΟΞΕΑ που βρίσκονται στις μπάρες πρωτεΐνης, βοηθούν στην παροχή των δομικών στοιχείων που χρειάζεται το σώμα για να δημιουργήσει νέο μυϊκό ιστό.

Οι μπάρες πρωτεΐνης σας κρατούν χορτάτους για περισσότερες ώρες και περιορίζουν την πείνα σας, κρατώντας σας μακριά από junk food επιλογές και σκόρπια γλυκά σνακ. Ενισχύουν επίσης το μεταβολισμό και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των μυών και της δύναμής σας. Υπάρχουν πολλές μπάρες πρωτεΐνης για απώλεια βάρους, που είναι διαθέσιμες στην αγορά και ταιριάζουν στον καθένα ξεχωριστά. Θα πρέπει βέβαια να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή της μπάρας σας, καθώς εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Μια μπάρα πρωτεινησ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και νάτριο δεν θα σας βοηθήσει πολύ στο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Δες εδώ…
ΠΟΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με τη φυσική κατάστασή τους, χρειάζονται πολύ περισσότερη πρωτεΐνη και ενέργεια από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσουν την απαραίτητη ώθηση ενέργειας πριν από την προπόνηση ή μετά από αυτήν για την γρηγορότερη αποκατάσταση. Η διατροφική αξία της μπάρας πρωτεϊνών είναι ιδανική για την οικοδόμηση μυϊκών ιστών και την επιδιόρθωση των μικροσκοπικών ινών των μυών. Οι protein bars προσφέρουν όμως και μία συνεχή παροχή ενέργειας κατά την άσκηση και γι’ αυτό επιλέγονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σκληρών προπονήσεων, ταξιδιών και τρεξίματος. Μπορούν να μας γεμίσουν ενέργεια σε μια κουραστική, βαρετή και επίπονη μέρα.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ;

Τα οφέλη που προσφέρουν οι μπάρες πρωτεΐνης αναμφίβολα δεν είναι λίγα. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε ο φόβος των επεξεργασμένων σακχάρων και πρόσθετων των λιπών, που εντοπίζονται σε αρκετές εξ αυτών. Κάντε την μπάρα πρωτεΐνης σοκολάτας που θα καταναλώσετε να αξίζει τον κόπο και αφιερώστε ένα επιπλέον λεπτό, ώστε να βρείτε εκείνη που ταιριάζει στους διατροφικούς σας στόχους και τις ανάγκες σας, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για αύξηση μυών. Αν ψάχνετε να αποκτήσετε μύες, μία μπάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και ελάχιστο λίπος μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά.

Εάν πάλι θέλετε να χάσετε βάρος, μια μπάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες / λίπος είναι ιδανική για την εξισορρόπηση της διατροφής σας και δεν θα σας αφήσει να αισθάνεστε ενοχές που την επιλέξατε. Η πλειονότητα της πρωτεΐνης που προέρχεται από μπάρες πρωτεΐνης είναι ενισχυμένη (προστιθέμενη πρωτεΐνη), και ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, θα μπορούσατε να επιλέξετε τη λήψη πιο φυσικών πηγών. Επιπλέον, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας ποιοτικών πρωτεϊνικών επιλογών, μπορείτε επίσης να πάρετε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών ουσιών και οφέλη από τα τρόφιμα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αναζητήστε μπάρες με τουλάχιστον 20g πρωτεΐνης!

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι για να ενεργοποιήσει τη σύνθεση πρωτεϊνών, η βέλτιστη ποσότητα πρωτεΐνης για διέγερση είναι 20 g. (1). Αυτό θα επιτρέψει στους μύες να προσαρμοστούν στην έντονη δύναμη κατά την άσκηση. Οτιδήποτε περισσότερο από 20g μπορεί να αφομοιωθεί, αλλά δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη συντήρηση μυών ή διέγερση σύνθεσης πρωτεϊνών.

 ΜΠΑΡΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ  - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ - ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι γρήγορες, βολικές και σε σχετικά καλές τιμές σε σύγκριση με ορισμένες άλλες συσκευασμένες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας. Για κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, ότι υπάρχουν πολλές υγιεινές σπιτικές εναλλακτικές, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον καλύτερο έλεγχο των συστατικών που καταναλώνετε. Εάν για παράδειγμα, δοθεί η επιλογή ανάμεσα σε μία σαλάτα και μία μπάρα πρωτεΐνης, η σαλάτα προσφέρει πιθανώς μεγαλύτερα οφέλη, ιδίως βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Εάν, ωστόσο, οι επιλογές σας είναι μεταξύ ενός junk σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και μίας μπάρας πρωτεΐνης, τότε η δεύτερη θα αποδειχθεί εξίσου πιο ικανοποιητική λύση και με λιγότερες θερμίδες.


Δεν κατασκευάζονται όλες οι μπάρες πρωτεΐνης, χρησιμοποιώντας τα ίδια σωστά συστατικά. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνονται υγιηνά και θρεπτικά για εσάς, αλλά δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τυφλά οτιδήποτε κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα διατροφής της πρωτεΐνης για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει ζάχαρη, συνθετικό ή χρώμα. Επίσης, ελέγξτε την ποσότητα πρωτεΐνης (τουλάχιστον 8 γραμ.) και φυτικών ινών (τουλάχιστον 3 γραμ.) που περιέχει, για να βεβαιωθείτε ότι ικανοποιεί τις διατροφικές σας ανάγκες. Εάν είστε αλλεργικοί σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ή έχετε έναν συγκεκριμένο στόχο διατροφής, τότε καθίσταται απαραίτητο να ελέγξετε τον τύπο της πρωτεΐνης που έχει. Διαφορετικά, δεν θα έχετε κανένα όφελος από τις μπάρες πρωτεΐνης.

Τέλος, εάν γνωρίζετε ότι χρειάζεται μια ώθηση πρωτεΐνης στη διατροφή σας, λάβετε υπόψη τις επιλογές τροφής που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, η γαλοπούλα και τα αυγά. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και σχεδιάστε το καλύτερο που μπορείτε για τον αυτό σας ή επιλέξτε μία καλή μπάρα και στη συνέχεια δημιουργήστε ένα ισορροπημένο γεύμα γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και ολόκληρα τρόφιμα αργότερα!

* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
* Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα