ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ

Ανακούφιση πόνου ή βαθιά χαλάρωση. Το ΜΑΣΑΖ - MASSAGE είναι ένας γενικός όρος για την πίεση, το τρίψιμο και τον χειρισμό του δέρματος, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Το εύρος εφαρμογής του μπορεί να κυμαίνεται από την ελαφριά χαλάρωση, έως τη βαθιά πίεση. Ανακαλύψτε τα μεγάλα πλεονεκτήματά του και ανακαλύψτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Ίσως να επικρατεί η άποψη ότι το μασάζ (massage) αποτελεί μία σχετικά σύγχρονη λειτουργία-υπηρεσία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η επιθυμία του ανθρώπινου γένους για ανακούφιση από τους πόνους και χαλάρωση, χρονολογείται τουλάχιστον 7.000 πίσω στον χρόνο και εντοπίζεται στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Οι πρώτοι όμως που το ενέταξαν σε ένα πιο ευρείας κλίμακας ιατρικό πλαίσιο, ήταν οι Ινδοί (3.000 π.Χ.) με το σύστημα της Ayurveda “υγιεινή ζωή” και το κατέστησαν ένα θεραπευτικό ολιστικό όπλο ενάντια σχεδόν σε όλες τις ασθένειες.

Στη φιλοσοφία της Ayurveda, πιστεύεται πως οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, όταν χάνουν την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον και ότι το μασάζ βοηθάει στο να επιστρέψει το σώμα σε μία φυσική και ψυχική ισορροπία και έτσι επιφέρει τη θεραπεία. Η ιστορία καταγράφει δεκαετίες αργότερα (2.700 π.Χ.), τη διάδοση του μασάζ στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία και ακόμα πιο μετά (2.200 π.Χ.) στην Αίγυπτο. Οι Κινέζοι βουδιστές μοναχοί που μετέδωσαν τη θρησκεία τους στην Ιαπωνία (1.000 π.Χ.) μετέφεραν μαζί και τις τεχνικές τους για το μασάζ. Μόνο που οι Ιάπωνες το εξέλιξαν με την τεχνική ΜΑΣΑΖ ΣΙΑΤΣΟΥ (Shiatsu).

Μεταξύ 800-700 π.Χ υπάρχουν και οι πρώτες αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, για να ακολουθήσουν οι Ρωμαίοι και μετέπειτα η διάδοση του μασάζ σε όλη την Ευρώπη. Στη Γηραιά ήπειρο όμως η πραγματική επανάσταση ήρθε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Σουηδός γιατρός-γυμναστής-δάσκαλος, Περ Χένρικ Λινγκ συνδυάσε διάφορες τεχνικές και δημιούργησε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΑΣΑΖ.

ΜΑΣΑΖ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Το μασαζ είναι ένας γενικός όρος για την πίεση, το τρίψιμο και τον χειρισμό του δέρματος, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ΜΑΣΑΖ και το εύρος εφαρμογής του μπορεί να κυμαίνεται από την ελαφριά χαλάρωση, έως τη βαθιά πίεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι, το ΜΑΣΑΖ – massage είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία μιας σειράς συμπτωμάτων που σχετίζονται με μία μεγάλη ποικιλία καταστάσεων. Συμπεριλαμβανομένης της μυοχαλάρωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη μίας σειράς φυσικών και ψυχολογικών καταστάσεων.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μασάζ για να διαλέξετε...

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΡΕΜΕΣ ΜΑΣΑΖ, ΛΑΔΙΑ ΜΑΣΑΖ , ΚΕΡΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ?

  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ: - Περιλαμβάνει την αξιολόγηση και θεραπεία του μαλακού ιστού, του τραυματισμού και της δυσλειτουργίας, η οποία επηρεάζει την κίνηση και την κινητικότητα. Το θεραπευτικο μασαζ εφαρμόζεται για την αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας της δομής των μαλακών ιστών (μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, περιτονία) του ανθρώπινου σώματος.
  • ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΑΣΑΖ: - Είναι γνωστό ως «δυτικό» μασάζ. Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές μασάζ στην Αυστραλία, η τεχνική αυτή έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της χαλάρωσης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ: - Αποτελεί την ήπια θεραπεία ολόκληρου του σώματος, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλύτερη διοχέτευη του λεμφικού υγρού.
  • ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: - Αιθέρια έλαια από επιλεγμένα λουλούδια και φυτά προστίθενται στο ΛΑΔΙ ΜΑΣΑΖ  για τις ιδιαίτερες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Για παράδειγμα, το άρωμα σανταλόξυλου πιστεύεται ότι μειώνει την νευρική ένταση.
  • ΒΡΕΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ: - Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, των κολικών και των προβλημάτων ύπνου σε μωρά και βρέφη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τακτικό μασάζ βοηθά τα πρόωρα μωρά να αυξήσουν το βάρος τους με ταχύτερο ρυθμό.
  • ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ:  Βασίζεται στην αρχή ότι ορισμένα μέρη του σώματος αντανακλούν το σύνολο. Τα αντανακλαστικά σημεία που σχετίζονται με όλα τα μέρη του σώματος, βρίσκονται στα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο και τα αυτιά. Αυτά τα σημεία ανταποκρίνονται στην πίεση, διεγείροντας τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος.
  • SHIATSU: Είναι μία ανατολίτικη τεχνική, που στοχεύει στη βελτίωση της ροής ενέργειας, δουλεύοντας ορισμένα σημεία στο σώμα. Οι βασικές αρχές του σιάτσου είναι παρόμοιες με αυτές του κινέζικου βελονισμού.
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ: - Αυτή είναι μια εφαρμογή μασάζ, όχι μια συγκεκριμένη τεχνική. Ο τύπος της εφαρμοζόμενης τεχνικής ή θεραπείας, εξαρτάται από τη φύση του σταδίου της προπόνησης ή του αγώνα, τον αθλητικό τραυματισμό ή την κατάσταση και την αξιολόγηση του θεραπευτή. Το αθλητικό μασάζ είναι ένα μείγμα τεχνικών, που στοχεύουν στην ενίσχυση της απόδοσης και βοηθούν τους μύες να ανακάμψουν γρήγορα. Έχει να κάνει και με τη μάλαξη και θεραπεία των trigger points ( TRIGGER POINTS: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ) στα διάφορα σημεία του σώματος αλλά και της ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ – FASCIA ( ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "FASCIA" Ή ΑΛΛΙΩΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως IASTM TOOLS, ΠΙΣΤΟΛΙ ΜΑΣΑΖ ( MASSAGE GUN ) , FOAM ROLLER (ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ ΜΑΣΑΖ) Ή ΚΑΙ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ


ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

Δεν έχει σημασία αν είστε νέοι στο γυμναστήριο ή κάνετε προετοιμασία για να τρέξετε μαραθώνιο. Σε οποιοδήποτε είδος άσκησης βάζει το σώμα σας σε φθορά, καλό είναι να δίνετε στους μύες και τους τένοντες σας την ευκαιρία να επισκευαστούν σωστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά ενεργά άτομα επιλέγουν μια μορφή θεραπείας μασάζ, που ονομάζεται αθλητικό μασάζ και γίνεται από φυσικοθεραπευτές. Όμως ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ (sports massage) ?
Σίγουρα δεν είναι όπως αυτό που θα λάβατε συνήθως σε ένα κέντρο spa. Ενα αθλητικό μασάζ είναι μία εξειδικευμένη θεραπεία, που στοχεύει στην πρόληψη τραυματισμών. Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι μπορείτε να κάνετε ένα ανά πάσα στιγμή, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, πριν ή μετά από έναν μεγάλο αγώνα ή οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός. Πολλά οφέλη από το αθλητικο μασαζ έχουν αναφερθεί με βάση την εμπειρία και την παρατήρηση. Μερικά είναι ευεργετικά για το μυαλό (ψυχολογικά) και άλλα για το σώμα (φυσιολογικά).

Οι ερευνητικές μελέτες σχετικά με την αντιληπτή κόπωση και ανάκαμψη, έδειξαν ότι τα άτομα ένιωσαν ότι ήταν λιγότερο κουρασμένα και αισθάνθηκαν ότι ανέκαμψαν γρηγορότερα μετά από αθλητικό μασάζ.  Τώρα για ορισμένα οφέλη που δεν υποστηρίζονται από έρευνα, η ικανότητα του αθλητικού μασάζ να βοηθά τους μύες να απαλλαγούν από το γαλακτικό οξύ, δεν υποστηρίζεται επακριβώς από τα ευρήματα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι το αθλητικό μασάζ δεν αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι η ροή του αίματος παρεμποδίστηκε μηχανικά από το μασάζ και αυτός ήταν ένας πιθανός λόγος που η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος ήταν μειωμένη. Η ταχύτερη ανάρρωση μετά το αθλητικό μασάζ δεν υποστηρίζεται ακόμη από την έρευνα. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η ενεργός ανάκαμψη (άσκηση χαμηλής έντασης μετά την προπόνηση) είναι η καλύτερη μέθοδος μείωσης της ποσότητας γαλακτικού οξέος που συσσωρεύεται μετά την άσκηση και επιταχύνει την ανάκαμψη.

Φαίνεται λοιπόν, ότι τα θετικά – ψυχολογικά οφέλη του αθλητικού μασάζ υποστηρίζονται πράγματι από ερευνητικές μελέτες. Τα ευρήματα υποστηρίζουν επίσης ότι το αθλητικό μασάζ δεν επηρεάζει αρνητικά την απόδοση, αλλά τα θετικά σωματικά οφέλη στην απόδοση δεν είναι τόσο σαφή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του σώματος και επίσης για την αλληλεπίδραση μυαλού / σώματος μετά από αθλητικό μασάζ.

Μερικά από τα επιβεβαιωμένα οφέλη του αθλητικού μασάζ περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο εύρος κίνησης άρθρωσης (ROM) αμέσως μετά και για σύντομο διάστημα
  • Αυξημένη ευελιξία
  • Αυξημένη αίσθηση ευεξίας
  • Μειωμένη μυϊκή ένταση
  • Μειωμένη νευρολογική διέγερση (νεύρα πιο χαλαρά)
  • Μειωμένοι μυϊκοί σπασμοί
  • Καλύτερος ύπνος


Πιθανά οφέλη που δεν επιβεβαιώνονται

  • Αυξημένη ροή αίματος
  • Μειωμένη πιθανότητα τραυματισμού
  • Ταχύτερη απομάκρυνση γαλακτικού οξέως
  • Μειωμένος χρόνος ανάκτησης μεταξύ των προπονήσεων

MASSAGE


ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΑΖ

Η αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και ηρεμίας αποτελεί ένα από τα άμεσα οφέλη του μασάζ. Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που προκαλούν το αίσθημα της ευεξίας. Τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη, είναι επίσης μειωμένα. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα ορμονών στρες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μερικά από τα φυσικά οφέλη του μασάζ και περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη ένταση των μυών
  • Βελτιωμένη κυκλοφορία
  • Διέγερση του λεμφικού συστήματος
  • Μείωση των ορμονών του στρες
  • Χαλάρωση
  • Αυξημένη κινητικότητα και ευελιξία των αρθρώσεων
  • Βελτιωμένος τόνος δέρματος
  • Βελτιωμένη αποκατάσταση τραυματισμών μαλακών ιστών
  • Αυξημένη ψυχική εγρήγορση
  • Μειωμένο άγχος και κατάθλιψη

Τι μπορεί να επηρεαστεί θετικά:

  • Μία χρόνια ασθένεια
  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος
  • Ινομυαλγία
  • Πονοκέφαλοι
  • Αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος
  • Πόνος στη μέση
  • Στρες ή τραυματισμοί μαλακού ιστού
  • Αθλητικοί τραυματισμοί
  • Πόνος στην πλάτη και τον αυχένα

ΜΑΣΑΖ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Μερικές μορφές μασάζ μπορεί να σας αφήσουν να αισθανθείτε λίγο πόνο την επόμενη μέρα. Ωστόσο, το μασάζ δεν πρέπει συνήθως να είναι επώδυνο ή άβολο. Εάν δεν αισθάνεστε καλά με οποιοδήποτε μέρος του μασάζ ή σας είναι οδυνηρό, μιλήστε αμέσως. Τα περισσότερα σοβαρά προβλήματα προέρχονται από υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια του μασάζ. Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, δεν αποτελεί πανάκεια και δεν προορίζεται για αντικατάσταση της τακτικής ιατρικής περίθαλψης. Ενημερώστε το γιατρό σας ότι δοκιμάζετε μασάζ και φροντίστε να ακολουθήσετε τα  σχέδια θεραπείας που έχετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από το μασάζ. Ωστόσο, το μασάζ μπορεί να μην είναι κατάλληλο εάν αντιμετωπίζετε:

  • Διαταραχές αιμορραγίας ή λήψη φαρμάκων για αραίωση αίματος
  • Εγκαύματα ή επούλωση πληγών
  • Θρόμβωση
  • Λοιμώξεις
  • Σπασμένα οστά κατάγματα
  • Σοβαρή οστεοπόρωση
  • Πολύ χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων
  • Απαιτείται τεράστια προσοχή και ιατρική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη

Ωστόσο, πάντα μπορίτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι ή στο γραφείο ένα μασαζάκι με ένα μπαλακι μασαζ , ένα foam roller  ή ένα πιστολι μασαζ - massage gun ή ακόμα και με ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και ένα  tens - ΣΥΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗΣ

PHYSIOMART.GR

Γενικότερα, συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μασάζ με τον γιατρό σας...

* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
* Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα