ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ και χαμηλά στην ράχη ?  Ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχεις φερθεί σωστά στον Τετράγωνο Οσφυϊκό Μυ. Ναι, ο Quadratus Lumborum ( ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ )υποφέρει από λάθος στάση του σώματος,  ακαμψία,  απουσία γυμναστικής, ακόμα και από το κακό στρώμα σου. Μάθε τι σου προσφέρει αυτός ο μυς και πώς θα εξαλείψεις την ενόχληση.

Κορμός - Πυρήνας (core). Η απόλυτα δυναμική και διαδραστική περιοχή του ανθρώπινου σώματος. Ο σταθεροποιητής του. Η πηγή δύναμης και κινητικότητας. Εκεί λοιπόν βρίσκεται ένας μυς που ελάχιστοι γνωρίζουν τόσο την ονομασία του, όσο και το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελεί στη στάση μας, αλλά και στην ευρύτερη λειτουργικότητα του σώματος. Πρόκειται για τον Τετράγωνο Οσφυϊκό Μυ, τον Quadratus Lumborum, τον οποίο θα το συναντήσετε και ως σκέτο “QL”. Ο λοιπόν ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ - QL είναι βασικότατο μέρος του πυρήνα μας και ενώ τεχνικά είναι ένας κοιλιακός μυς, στην πραγματικότητα εδράζει αρκετά βαθιά, ώστε να έχει ακόμα πιο καταλυτική επιρροή στην οσφυϊκή περιοχή της πλάτης (ράχης).

Πρόκειται για έναν ζευγαρωμένο μυ του αριστερού και του δεξιού οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος που έχει ακανόνιστο και τετράπλευρο σχήμα, ενώ είναι ευρύτερος στο άνω τμήμα του. Αποτελεί τον βαθύτερο κοιλιακό μυ, ασχέτως αν λογίζεται ως μυς της πλάτης. Ουσιαστικά, συμβάλλει στη σταθεροποίηση και κίνηση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης. Μια διμερής συστολή του οδηγεί σε έκταση της σπονδυλικής στήλης. Όταν ο μυς ενεργοποιείται μόνο από τη μία πλευρά, ο κορμός κάμπτεται προς αυτή την κατεύθυνση (πλευρική πλάγια κάμψη). Επιπλέον, ο μυς στερεώνει το 12ο πλευρό κατά τις κινήσεις του θωρακικού κλωβού, ενώ εκτείνει σταθεροποιεί και κάμπτει πλαγίως τη σπονδυλική στήλη. Επίσης, ανυψώνει το ισχίο, συμμετέχοντας ακόμα και στην εν τω βάθυ αναπνοή.


ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ QL 

Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ μπορεί να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες, αλλά οι βασικές ενέργειές του είναι ΤΕΣΣΕΡΙΣ:

* Πλευρική πλάγια κάμψη της σπονδυλικής στήλης, με αμφοτερόπλευρη συστολή!

* Επέκταση της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης, με αμφοτερόπλευρη συστολή!

* Διορθώνει το 12ο πλευρό κατά την αναγκαστική λήξη(σταθεροποιεί το 12ο πλευρό κατά την έκπνοη και είσπνοη), ενώ βοηθά το διάφραγμα στην εισπνοή

* Ανυψώνει το λαγόνιο οστό με αμφίπλευρη συστολή!

Βέβαια, έχει συμμετοχή και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες, δίχως όμως να είναι ο “πρωταγωνιστής”:

*
Κάθετη σταθεροποίηση της λεκάνης, της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της οσφυϊκής μοίρας. Αποτρέπει την κατάρρευση της σπονδυλικής στήλης στο μετωπιαίο επίπεδο (σ.σ.: Σκολίωση)!

* Δράσεις εφεδρικής κίνησης: πρόσθια κλίση λεκάνης, ανάσπαση λεκάνης!


ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΟΣΦΥΪΚΟ ΜΥ

Ο Quadratus Lumborum συνδέεται άμεσα με κάποιους πόνους που θα νιώσετε στη μέση. Μια διαταραχή του είναι πόνος λόγω μυϊκής κόπωσης από συνεχή συστολή εξαιτίας παρατεταμένης συνεδρίασης, όπως σε υπολογιστή ή σε αυτοκίνητο. Η κύφωση – κυφωτική στάση και οι αδύναμοι γλουτιαίοι μύες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην πιθανότητα δημιουργίας πόνου. Το κάθισμα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επηρεάζει τους σταθεροποιητικούς μύες των σπονδύλων. Όταν αυτοί οι μύες δεν βοηθούν πλέον στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και της κάτω πλάτης, τότε ο QL αναλαμβάνει εργασίες που που δεν προορίζεται να κάνει. Κατά συνέπεια, με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική χρήση του οδηγεί σε κόπωση, σφίξιμο – μυικό σπασμό, μειωμένη ροή αίματος και συμφύσεις.

Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από μια στρογγυλευμένη στάση ώμων (σ.σ.: συχνά συνοδεύει τη συνήθεια καθίσματος) που αναγκάζει τον τετράγωνο οσφυϊκό και τους γύρω μυς του, να εργάζονται ακόμη πιο σκληρά σε καθιστή και όρθια θέση. Εάν είστε κάποιος που έχει σφιχτούς γοφούς και γλουτούς που δεν δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τότε πιθανότατα έχετε πληγεί από υπερβολικά σφιχτό QL. Όταν οι γλουτοί είναι σφιχτοί από αχρηστία, ο QL θα προσπαθήσει να το αντισταθμίσει, με το να καταστεί ο κύριος κινητήρας της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό οδηγεί σε βάδισμα που ανεβάζει το ισχίο προς τα πάνω με κάθε βήμα. Και η εν λόγω άνοδος του ισχίου προς τα πάνω, θα οδηγήσει σε συμπίεση της οσφυϊκής περιοχής εξαιτίας υπερβολικής κάμψης και κατ' επέκταση σε πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Επίσης, οι παρακάτω παράγοντες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα σημεία πόνου του μυός:

* Κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει κάμψη και στροφή στη μέση, όπως το σκύψιμο για να πιάσουμε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο δάπεδο.

*
Η ανύψωση βαρέων και ογκωδών αντικειμένων, ειδικά εάν αυτό περιλαμβάνει στροφή της μέσης.
* Μυϊκές ανισορροπίες, δηλαδή να σφίξει ο μυς προσπαθώντας να αντισταθμίσει άλλους αδύναμους μυς της περιοχής.

* Φτωχή εργονομία, ειδικά για όσους εργάζονται πολλές ώρες στο γραφείο.

* Κάποιο τροχαίο ατύχημα.

* Εκ γενετής ανισοσκελία (π.χ. Ένα κοντύτερο πόδι) που προκαλεί πλευρική κλίση στη λεκάνη.

* Το περπάτημα και το τρέξιμο για πολλή ώρα σε κεκλιμένη επιφάνεια (ή πλευρά του δρόμου).

*
Το περπάτημα και το τρέξιμο σε κεκλιμένη επιφάνεια (ή πλευρά του δρόμου), μπορεί επίσης να επιβαρύνει τον μυ.

* Ένα μαλακό κρεβάτι που βουλιάζει σαν αιώρα.


ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΜΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ  

Γενικότερα, εκτελέστε κινήσεις που εστιάζουν στο τέντωμα και την ενίσχυση της περιοχής. Οι πλάγιες κάμψεις και οι διατάσεις είναι σημαντικές για την απελευθέρωση της έντασης της πλάτης και τη σύσφιξη των πλευρικών μυών. Κάντε ασκήσεις που θα επιμηκύνουν το διάστημα μεταξύ των πλευρών και της λεκάνης σας. Η YOGA, το pilates και το tai chi είναι αποτελεσματικοί ενισχυτές πυρήνα. Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη. Υπάρχουν βέβαια πολύ απλά και βασικά πράγματα που μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να κάνει στον χώρο του, ώστε να απαλύνει τα συμπτώματα του πόνου στην περιοχή του τετράγωνου οσφυϊκού μυ, όπως...

  • Θερμότητα
  • Διάταση σε στρώμα γυμναστικής
  • Αποφύγετε την ακινητοποίηση
  • Θεραπευτική μάλαξη και foam roller
  • Βελονισμός ή ξηρά βελόνα
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης με λάστιχα γυμναστικής

    Το πιο σωστό σε κάθε περίπτωση είναι να αντιμετωπίσετε τον πόνο μόλις ξεκινήσει, ώστε να μην επιδεινωθεί. Μπορείτε σίγουρα να προφυλάξετε τον εαυτό σας, διατηρώντας το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο ενεργοποιημένο και τον οργανισμό σας σε φόρμα. Σε περίπτωση όμως που η ενόχληση ή ο πόνος εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν ειδικό επαγγελματία υγείας. Ενας ορθοπεδικός ή ένας εξειδικευμένος φυσιοθεραπευτής θα σας βοηθήσουν να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα και να πάρετε πάλι πίσω την καθημερινότητά σας.

    Και πάλι όμως, να θυμάστε να φροντίζετε διαρκώς για τα εξής...

    * Βρείτε ένα σημείο που θα σας διευκολύνει να διατηρείτε καλή στάση του σώματος ενώ στέκεστε, κάθεστε και οδηγείτε!

    * Βεβαιωθείτε ότι σηκώνετε σωστά βαριά αντικείμενα!

    * Κοιμηθείτε σε μία θέση (και με ένα καλό στρώμα) που να ευνοεί τη μείωση του πόνου στην πλάτη!



    * Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr

           * Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα