Γνωρίζεις τι είναι το SUP; Μήπως ήρθε η ώρα να ενημερωθείς για το Stand Up Paddle Boarding; Μάθε ποιο να διαλέξεις, για τα οφέλη του να κωπηλατείς όρθιος σε μια σανίδα, βελτίωσε την ψυχική και σωματική υγεία σου, τη στάση του σώματος και γίνε ένα με το περιβάλλον και το νερό. Ξεκίνα το ταξίδι...

Αν δοκιμάσεις να κάνεις SUP, θα κολλήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θες ξανά. Και ξανά. Να μην απολαύσεις τη διαδικασία, τη διαδρομή, την εμπειρία, τον ήλιο και τη θάλασσα. Μία καινούργια περιπέτεια. Είναι δύσκολο; Οχι τόσο όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία υπέροχη μόδα που ξεκάθαρα ήρθε για να μείνει και που διαρκώς κερδίζει φίλους.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, το Stand Up Paddle Boarding (από τα αρχικά του και το sup) είναι κάτι περίεργο και αυτό είναι μάλλον αρκετό για να το δοκιμάσουν. Σταδιακά και σε κάθε παραλία, όλο και περισσότερα σχολεία SUP ξεπροβάλλουν, στη θάλασσα, στις όχθες κάποιας λίμνης και στα ποτάμια ανά τον κόσμο. Ορισμένοι το βλέπουν ως μια νέα δραστηριότητα, ενώ άλλοι ως ένα νέο άθλημα. Το SUPing αποτελεί μία εξαιρετικά ικανοποιητική δραστηριότητα. Εκτός από το να περάσετε τέλεια τον χρόνο σας με φίλους και συγγενείς, το stand up paddle boarding έχει τη δυνατότητα να σας ωφελήσει σε προσωπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία συναρπαστική εμπειρία.

Ουσιαστικά κάνεις κωπηλασία, ενώ στέκεσαι όρθιος σε μία ΣΑΝΙΔΑ SUP πάνω στο νερό, κάτι που απαιτεί έντονο συντονισμό. Διάφοροι μύες σε όλο το μέρος του σώματός θα πρέπει να δουλέψουν μαζί, για να σας κρατήσουν όρθιους, καθώς και να σας δώσουν την απαιτούμενη ώθηση. Λόγω αυτού, το SUP έχει επίσης θεωρηθεί ως ένας ιδανικός τρόπος για την ανάπτυξη αντοχής, τη σωστή στάση του σώματος και τη βελτίωση του συντονισμού ενώ ταυτόχρονα βοηθά στο ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ. Όλα αυτά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη φύση. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά 10 τέλειους λόγους για να εντάξεις το Stand Up Paddle Boarding στη ζωή σου και να κολλήσεις...μιας και όα τα ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ δεν είναι ίδια..

1. ΨΥΧΙΚΑ ΟΦΕΛΗ SUP

Το πρώτο όφελος που θα σκέφτονταν οι περισσότεροι θα ήταν αυτό της φυσικής κατάστασης. Και η αλήθεια είναι πως σίγουρα έχει ισχυρή θέση σε αυτή τη λίστα, αλλά τα ψυχικά οφέλη είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο η ελευθερία και η απόδραση του νου. Είναι η βαθιά θετική επίδραση του να βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους και να συνδέεσαι με τη φύση, κάτι που ωφελεί την ψυχική υγεία. Αυτό ισχύει για τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, παντρέψτε αυτό με τα επίπεδα συγκέντρωσης και τις θεραπευτικού ιδιότητες του νερού και θα έχετε ένα εκπληκτικό άθροισμα ευτυχίας.

2. ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ME ΜΙΑ ΣΑΝΙΔΑ SUP

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία εκτός από την πνευματική πλευρά. Το να βρίσκεσαι έξω στον καθαρό αέρα και στον ήλιο και να δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να απορροφήσει βιταμίνη D, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η φυσική κατάσταση δεν πρέπει να υποτιμάται. Δοκιμάστε να σηκωθείτε σε μια σανίδα SUP και στη συνέχεια γλιστρήστε στο νερό χρησιμοποιώντας μόνο ένα κουπί. Η εξισορρόπηση σε μια ΣΑΝΙΔA SUP απαιτεί εμπλοκή ολόκληρου του σώματός. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τους γλουτούς, τους κοιλιακούς, τα χέρια και σχεδόν όλους τους μύες για να καταφέρετε τον στόχο σας.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το άνω μέρος του σώματος και τους περιστροφικούς μύες για να σας ωθήσουν μέσα από το νερό. Σίγουρα τα χέρια κινούν το κουπί, αλλά είναι οι ώμοι, η πλάτη και οι γοφοί που δίνουν τη δύναμη για να ξεκινήσει η βόλτα. Η περιστρεφόμενη κίνηση της εναλλασσόμενης κωπηλασίας στις δύο πλευρές, βοηθά στη συμμετρική ανάπτυξη των μυών, όπως καμία άλλη. Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε υπαίθρια προπόνηση σε ένα διασκεδαστικό πακέτο.

SUP ΣΑΝΙΔΑ

3. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΟΡΜΟΥ (Total Core Workout) ΜΕ ΜΙΑ ΣΑΝΙΔΑ SUP

Αν δεν έχετε πιάσει ποτέ κουπί στο παρελθόν, ετοιμαστείτε για μια από τις καλύτερες κοιλιακές προπονήσεις που μπορείτε να κάνετε σε ένα υπαίθριο άθλημα. Ίσως δεν φαίνεται τόσο δύσκολο όταν παρακολουθείτε από μακριά, αλλά ανεβείτε στη σανίδα και σύντομα θα ανακαλύψετε ότι γίνεται ένας πραγματικός πόλεμος στον πυρήνα του κορμιού. Για να διατηρηθεί η ισορροπία κατά την κωπηλασία, το σώμα δεσμεύει όλους τους μύες του πυρήνα.

4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να βγείτε έξω και να συνδεθείτε με το περιβάλλον. Αυτή η ανησυχία που έχουμε με την τεχνολογία, έχει δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα σε εμάς και στη φυσικής μας ύπαρξη. Αν αγαπάτε τη φύση και θέλετε να τη δείτε με τέτοιο τρόπο,  όπως δεν την έχετε ξαναδεί, τότε πιάστε μια σανίδα SUP, ένα κουπί και ξεκινήστε. Η επαφή με το νερό επηρεάζει θετικά τις σκέψεις  και μας δένει πιο αρμονικά με το περιβάλλον. Αρχίζουμε να επανασυνδεόμαστε και αυτό δρα θετικά όσον αφορά την ευαισθησία μας σε ζητήματα σχετικά με το παγκόσμια αίσθηση που έχουμε για τη Γη.

5. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΑΝΙΔΑ SUP

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι ΣΑΝΙΔΕΣ SUP είναι μεγάλες. Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ το surf, θα γνωρίζετε ότι το να σηκώνεστε σε μια ΣΑΝΙΔΑ ΣΕΡΦ είναι πραγματικά δύσκολο και χρειάζεται πολλή εξάσκηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιστιοσανίδες για αρχάριους είναι μεγαλύτερες από εκείνες που θα χρησιμοποιούσε ένας επαγγελματίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια, τόσο πιο σταθερή καθίσταται και τόσο ευκολότερη είναι η στάση του σώματος χωρίς πτώση. Ως αρχάριος λοιπόν, να περιμένετε ότι θα βραχείτε πολλές φορές, έως ότου αρχίσει να συντονίζεται το σώμα και το μυαλό σας. Όταν όμως η ισορροπία έρχεται, είναι σαν να οδηγείς ένα ποδήλατο και το συναίσθημα είναι φοβερό.

ΣΑΝΙΔΕΣ SUP

6. ΧΑΛΑΡΩΣΗ - ΗΡΕΜΙΑ

Σε συνέντευξή του, ο διάσημος ηθοποιός, Έντουαρντ Νόρτον, είχε σχολιάσει ότι: «Υπάρχει κάτι σχετικά με τη μετακίνηση του νερού», όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία του σερφ. Παρόλο που μιλούσε για σερφινγκ, η επιβίβαση στο sup προσφέρει την ίδια αίσθηση και εμπειρία. Η ολίσθηση πάνω από το νερό είναι τόσο ήρεμη, που οδηγεί σε μία καθαρτική εμπειρία. Το SUPing ανοίγει έναν κόσμο νέων δυνατοτήτων στο νερό. Θέλατε να ασκηθείτε; Η απόφαση για την κωπηλασία είναι καλή για την ανάπτυξη μυϊκής αντοχής, ενώ πλέον ακόμα και ολόκληρα μαθήματα yoga διεξάγονται πάνω σε σανίδες αντί για ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

7. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΝΩΝΤΑΣ SUP

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στη σημερινή κοινωνία «η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα». Μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας είναι καθιστική καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και διαρκώς γλιστράει από τα πληκτρολόγια, στα γραφεία. Αυτό οδηγεί σε ένα πλήθος προβλημάτων πλάτης και κινητικότητας. Η ανάληψη μιας δραστηριότητας, όπως η επιβίβαση σε ένα sup, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στην οπίσθια αλυσίδα και τη σπονδυλική σας στήλη εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Οι ενέργειες και οι κινήσεις που απαιτούνται για να σας κρατήσουν σε όρθια θέση, βοηθούν στην ενίσχυση των μυϊκών ομάδων που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση μιας καλής στάσης. Οι δικέφαλοι μηριαίοι, οι γλουτιαίοι, οι τραπέζιοι, περιλαμβάνονται όλοι στη μυϊκή ομάδα που είναι γνωστή ως οπίσθια αλυσίδα. Η απλή πράξη να στέκεστε πάνω σε μια σανίδα στο νερό και να κωπηλατείτε, θα κάνει θαύματα για τη στάση σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε και εύκολες ασκήσεις ορθοσωμίας

8. ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ (ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΑΝΙΔΑ SUP)

Σε αντίθεση με τα περισσότερα θαλάσσια σπορ, δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να βγείτε στο νερό και να ξεκινήσετε την επιβίβαση. Χάρη στη δημοτικότητα του σερφ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι σανίδες sup είναι πιο προσιτές από ποτέ, με μερικές σανίδες αρχικού επιπέδου να ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές. Η άνοδος στα ΦΟΥΣΚΩΤΑ SUP, φτιαγμένα από σκληρό και ανθεκτικό υλικό ραφτινγκ, παρέχει στους καταναλωτές μια βολική και φορητή επιλογή, η οποία είναι προσιτή. Πρόκειται για τιμές στο μισό κόστος ενός τυπικού ογκώδους κανό και ένα κλάσμα του κόστους ενός μηχανοκίνητου σκάφους. Χάρη στις νέες εξελίξεις στην κατασκευή κουπιών, οι τιμές γίνονται κι εκεί όλο και χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές κάθε σεζόν. Το αρχικό κόστος για την είσοδο στο SUPing είναι πραγματικά χαμηλό.

9. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Εάν έχετε ανάγκη για ταχύτητα και αγώνες, αλλά έχετε κουραστεί από τα συνηθισμένα ανταγωνιστικά σπορ, τότε στρέψτε την προσοχή σας σε αυτόν εδώ τον θαλάσσιο κόσμο. Οι αγώνες SUP εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα: από μικρά σπριντ, έως πολυήμερους αγώνες αντοχής ανοιχτού νερού. Από αρχάριους έως επαγγελματίες, υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους..

10. ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Ένα από τα καταπληκτικά πράγματα σχετικά με τα sup, είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει οποιαδήποτε προτίμηση. Σας αρέσει να πηγαίνετε γρήγορα; Κανένα πρόβλημα, υπάρχουν SUP με καρίνα που μπορούν να διαπεράσουν το νερό και να σας προσφέρουν την ομαλότερη διαδρομή. Θέλετε να κάνετε απλά μία χαλαρή βόλτα, αλλά με περιορισμένο προϋπολογισμό; Τότε ένα κουπί μπορεί να σας οδηγήσει εκεί. Μπορείτε να πάτε παντού, ακόμα και μεταφέροντας ένα ΦΟΥΣΚΩΤΟ SUP στην πλάτη σας, ώστε να κάνετε πραγματικότητα και το πιο τρελό σας όνειρο. Το εύρος των δυνατοτήτων καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από την ικανότητα, τον προϋπολογισμό, έως τον τύπο δραστηριότητας. Η επιλογή είναι στα χέρια σας.

ΣΑΝΙΔΑ SUP

10+1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Στο τέλος της ημέρας, η πλειοψηφία των ατόμων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το SUP, το έκαναν επειδή πάνω απ' όλα είναι κάτι τρομερά ευχάριστο. Είναι διασκεδαστικό και τους κάνει χαρούμενους όταν μπαίνουν στο νερό με το κουπί στο χέρι και τη σανίδα στα πόδια. Αυτή η χαρά και η ευτυχία όμως μεγαλώνουν μόνο όταν μοιράζεται η εν λόγω εμπειρία με τους φίλους και την οικογένειά. Εκτός από καλή ομαδική προπόνηση, το SUPing σας επιτρέπει να μοιραστείτε μια εμπειρία που δεν μπορεί να αναπαραχθεί στην ξηρά. Η ελευθερία και η χαρά της περιπέτειας, σε συνδυασμό με τη συντροφικότητα και τους δεσμούς που σας κρατούν μαζί, είναι δεδομένα ανεκτίμητα.

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΑΝΙΔΑ SUP

Για να βρείτε το σωστό SUP για εσάς, σκεφτείτε πώς θα το χρησιμοποιήσετε, πώς θα ταιριάζει στο σώμα σας και πώς θέλετε να "χειριστήτε" το νερό. Τα βασικά σημεία απόφασης θα είναι το σχήμα του SUP, που θα έχει τον σωστό όγκο και χωρητικότητα, καθώς και το κατάλληλο μήκος, πλάτος και πάχος. Το αν θα επιλέξετε μια συμπαγή ή φουσκωτή σανίδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο μεταφοράς και τον αποθηκευτικό χώρο που έχετε. Από εκεί, θα λάβετε υπόψη τα πτερύγια του σκάφους και τυχόν πρόσθετα ή αξεσουάρ που σας ταιριάζουν.

ΤΥΠΟΙ ΣΚΑΡΙΟΥ SUP 


Το σκαρί, ή το σώμα, του SUP παίζει ρόλο στον καθορισμό της απόδοσης της σανίδας στο νερό. Υπάρχουν 2 τύποι Planing Σκαρί επιφανείας (Planning Hull)  και  Displacement Σκαρί εκτοπίσματος (Displacement Hull)

Το σκαρί τύπου planing είναι επίπεδο και φαρδύ, παρόμοιο με μια σανίδα του σερφ. Είναι σχεδιασμένο να οδηγεί πάνω από το νερό και να είναι πολύ ευέλικτο. Οι σανίδες SUP planing  είναι μια καλή επιλογή για αναψυχή, σέρφινγκ, SUP yoga και σε ποτάμια που απαιτούν γρήορες εναλλαγές και στροφές.

SUP HULL

Αντίθετα το σκαρί εκτοπίσματος τύπου Dispacement έχουν μυτερή μύτη ή τόξο (μπροστινό άκρο) παρόμοιο με αυτό καγιάκ ή κανό.  "κόβει" το νερό, ωθώντας το  γύρω από τη μύτη στις πλευρές του SUP για να βελτιώσει την απόδοση και να δημιουργήσει μια γρήγορη, ομαλή διαδρομή Η αποδοτικότητα ενός τέτοιου σκαριού απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από ένα σκαρί τύπου planing για κουπί, επιτρέποντάς σας να διανύσετε μεγαλύτερες αποστάσεις με υψηλότερες ταχύτητες και λιγότερη προσπάθεια. Ωστόσο είναι λιγότερο εύκολο στο μανουβράρισμα. Τα SUP αυτά είναι ιδανικά fitness paddling, SUP touring / camping και racing.

SUP HULLS

ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΣΑΝΙΔΑ SUP

Μια ΣΑΝΙΔΑ SUP πρέπει να λειτουργεί για το μέγεθός σας. Εάν η σανίδα δεν είναι για το βάρος σας, δεν θα υποστηριχθείτε καλά και η σανίδα μπορεί να γίνει πολύι ασταθής. Ο όγκος του σκάφους και η χωρητικότητα βάρους είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν πόσο σταθερή θα νιώσετε και πόσο καλά θα ταξιδέψει η σανίδα μέσα στο νερό.
Η χωρητικότητα όγκου και βάρους καθορίζεται από το μήκος, το πλάτος και το πάχος της σανίδας. Οι κατασκευαστές SUP συνδυάζουν αυτές τις τρεις διαστάσεις με διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης 

Volume/Όγκος SUP: Ο όγκος ενός SUP, εκφρασμένος σε λίτρα, δείχνει την ικανότητα της σανίδας να επιπλέει με βάρος πάνω της. Όσο υψηλότερη είναι η χωρητηκότητα, τόσο περισσότερο βάρος μπορεί να υποστηρίξει . Μπορείτε να βρείτε τον όγκο ενός SUP που αναφέρεται στις προδιαγραφές 

Weight capacity / Χωρητικότητα βάρους: Κάθε SUP έχει προτεινόμενη και μέγιστη χωρητικότητα αναβάτη, η οποία αναφέρεται σε κιλά στις προδιαγραφές του. Η γνώση της χωρητικότητας βάρους αναβάτη είναι σημαντική γιατί αν είστε πολύ βαρύς για μια σανίδα, αυτό θα την βουλιάξει ι χαμηλότερα στο νερό και θα είναι αναποτελεσματική για κουπί, ασταθής και πού δύσκολη.  Όταν σκέφτεστε το μέγιστο βάρος αναβάτη, σκεφτείτε το συνολικό βάρος που θα βάλετε στη σανίδα SUP, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού σας βάρους και του βάρους οποιουδήποτε εξοπλισμού, φαγητού και πόσιμου νερού που θα πάρετε μαζί σας.

*Εάν έχετε υπερβολικό βάρος για μια σανίδα sup θα βυθιστεί πολύ χαμηλά, και θα είναι αργή. Εάν πάλι είστε πολύ ελαφρύς , δεν θα το βυθίσετε αρκετά το sup και θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

ΜΗΚΟΣ ΣΑΝΙΔΑΣ SUP

Το μήκος μιας σανίδας sup παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χειρισμού της σανίδας. Σε γενικές γραμμές, οι μακρύτερες σανίδες είναι γρηγορότερες από τις μικρότερες σανίδες, αλλά οι μικρότερες σανίδες είναι πιο ευέλικτες και πιο εύκολες να τισ μανουβράρεις. Λάβετε υπόψη την προβλεπόμενη χρήση σας όταν αποφασίσετε τι μήκος SUP θα αγοράσετε:

Οι κοντές σανίδες (κάτω των 10 ’ - 304cm) είναι ιδανικές για σέρφινγκ ή / και για παιδιά. Αυτές οι σανίδες έχουν σχεδόν πάντα σκαρί τύπου planing. Οι κοντές σανίδες είναι πιο ευέλικτες από τις μακριές σανίδες, καθιστώντας τις ιδανικές για πλοήγηση σε κύματα. Οι σανίδες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά έχουν μήκος περίπου 8 ’ - 243cm.
Οι μεσαίες σανίδες (10 ’έως 12’ - 304cm εώς 365cm ) είναι ιδανικές για χρήση παντού και αλλά και για YOGA SUP.
Οι μακριές σανίδες (12'6 " - 384cm και άνω) είναι ιδανικές για γρήγορη κωπηλασία και SUP μεγάλων αποστάσεων. Η πλειοψηφία των σανίδων σε αυτό το εύρος μεγεθών είναι SUP μετατόπισης-τύπου Dispacement. Είναι γρηγορότερες από τις μικρές και μεσαίες ΣΑΝΙΔΕΣ SUP και τείνουν να ακολουθούν πιο ευθεία. Εάν σας ενδιαφέρει να κωπηλατήσετε γρήγορα ή να κάνετε περιοδεία σε μεγάλες αποστάσεις, θα θέλατε μια μεγάλη σανίδα.
Όταν επιλέγετε μήκος, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε πώς σχετίζεται με την χωρητικότητα όγκου και βάρους. Ένα μακρύτερο SUP μπορεί να αυξήσει την ένταση και την χωρητικότητα, γεγονός που μπορεί να την κάνει να αισθάνεται πιο σταθερή και να σας επιτρέπει να μεταφέρετε περισσότερα στην πλακέτα (το πλάτος και το πάχος είναι επίσης παράγοντες όγκου και χωρητικότητας. Ανατρέξτε στις ενότητες SUP Width και SUP Πάχος αυτού του άρθρου) .

Σκεφτείτε επίσης το μήκος του σκάφους σε σχέση με τον τύπο του αυτοκινήτου σας, την κατάσταση αποθήκευσης στο σπίτι και το μήκος της βόλτας στην παραλία ή την ακτή (οι μεγαλύτερες σανίδες είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν, ειδικά σε θυελλώδη μέρη).

ΣΑΝΙΔΕΣ SUP ΜΗΚΟΣ

 

ΠΛΑΤΟΣ ΣΑΝΙΔΑΣ SUP

Το πλάτος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο χειρισμού της Σανίδας SUP. Μια φαρδύτερη σανίδα SUP θα είναι πάντα πιο σταθερή από μια λεπτή σανίδα, αλλά συγχρόμως πιο αργή.. Τα SUP κατασκευάζονται σε πλάτος που κυμαίνονται από περίπου 25 ίντσες έως 36 ίντσες (63cm-92cm) για να καλύψουν μια ποικιλία αναγκών.
Όταν επιλέγετε το πλάτος του SUP σας, σκεφτείτε τον τύπο του κωπηλασίας που κάνετε, τον τύπο του σώματός σας και το επίπεδο ικανότητας σας:

Τύπος κωπηλασίας: Εάν κάνετε μεγάλες περιηγήσεις που απαιτούν να μεταφέρετε επιπλέον φορτίο, όπως ένα ψυγείο φαγητού και μια σκηνή, επιλέξτε μια φαρδύτερη σανίδα SUP  για να έχετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Το ίδιο ισχύει και αν κάνετε SUP yoga. Μια σανίδα πλάτους 31 ιντσών και άνω θα σας δώσει χώρο και σταθερότητα .

Οι στενότερες σανίδες, από την άλλη πλευρά, είναι γρηγορότερες και πιο ευέλικτες, καθιστώντας τους την 1η επιλογή μεταξύ των αγώνων και των σέρφερ.

Τύπος σώματος: Προσπαθήστε να αντιστοιχίσετε το πλάτος του SUP με τον τύπο του σώματός σας. Σε γενικές γραμμές, εάν είστε μικρό άτομο, πηγαίνετε με μια στενότερη σανίδα και εάν είστε μεγαλόσωμος, πηγαίνετε με μια φαρδύτερη σανίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μικρότερο άτομο μπορεί γενικά να βρει την ισορροπία του σε ένα στενό sup, ενώ ένα μεγαλύτερο άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να το κάνει. Επίσης, εάν τοποθετήσετε ένα μικρότερο άτομο σε ένα SUP που είναι πολύ μεγάλο για αυτά, πρέπει να φτάσουν με το ζόρι προς τα πλάγια για να κωπηλατίσουν.

Επίπεδο ικανότητας: Αν είστε έμπειροι μπορεί να αισθάνεστε άνετα με ένα στενότερο, ταχύτερο SUP. Ωστόσο, κάποιος ολοκαίνουργιος στο SUP, μπορεί να προτιμήσει λίγο επιπλέον πλάτος για να τον βοηθήσει να αισθανθεί πιο ασφαλείς και πιο σταθερός.
Όπως και με το μήκος, το πλάτος επηρεάζει τη συνολική χωρητικότητα όγκου και βάρους, έτσι μπορείτε να επιλέξετε ένα πλάτος έχοντας κατά νου αυτό. Για παράδειγμα, εάν έχετε καθορίσει το μήκος που θέλετε με βάση τον τύπο της κωπηλασίας που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να επιλέξετε ένα πλάτος (και / ή πάχος. Δείτε την ενότητα SUP Πάχος αυτού του άρθρου) που σας δίνει τον κατάλληλο όγκο sup και χωρητικότητα βάρους.

ΠΑΧΟΣ ΣΑΝΙΔΑΣ UP - THICKNESS

Αφού βρείτε μια σανίδα SUP με το μήκος και το πλάτος που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και στο στυλ του κωπηλασίας σας, σκεφτείτε έναν τρίτο παράγοντα: το πάχος του SUP.
Ο κύριος λόγος για να ληφθεί υπόψη το πάχος μιας σανίδας stand up paddle είναι επειδή επηρεάζει τη συνολική χωρητικότητα όγκου και βάρους MAX CAPACITY, MAX USER. Εάν κοιτάζετε δύο σανίδες του ίδιου μήκους και πλάτους αλλά διαφορετικά πάχη, το παχύτερο SUP έχει περισσότερο όγκο από το λεπτότερο και όσο υψηλότερη είναι ο όγκος, τόσο περισσότερο βάρος μπορεί να υποστηρίξει.

ΠΤΕΡΥΓΙΑ - ΣΑΝΙΔΑ SUP

Τα πτερύγια προσθέτουν σταθερότητα σε μια ΣΑΝΙΔΑ SUP. Σε γενικές γραμμές, τα μεγαλύτερα πτερύγια με ευρύτερες βάσεις και μακρύτερα μπροστινά άκρα θα ακολουθούν πιο ευθεία και θα παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα από τα μικρότερα πτερύγια. Από την άλλη πλευρά, ένα μικρότερο πτερύγιο παρέχει καλύτερη ευελιξία-μανουβράρισμα. Τα περισσότερα πτερύγια είναι αφαιρούμενα, οπότε μπορείτε να ανταλλάξετε πτερύγια και να τα αφαιρέσετε για αποθήκευση.


Συνοπτικά,το sup έχει έρθει για να δημιουργήσει εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα που θα σας συντροφεύουν για πάντα. Κάντε λοιπόν την έρευνά σας, ανεβείτε σε μία σανίδα και να θυμάστε πως: όλα τα υπέροχα ταξίδια ξεκινούν με ένα μόνο βήμα. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε το δικό σας, πάνω στο νερό...

* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
* Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα