ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εκπαίδευση και γνώση μέσα από τα οπτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα προπλασματα. Αυτή η διεργασία καθιστά τα προπλάσματα μία απαραίτητη προσθήκη σε κάθε μάθημα ανατομίας και σε κάθε χώρο υγείας. Πώς οι επαγγελματίες υγείας μέσω των προπλασμάτων οπτικοποιούν την εξήγηση, αναδεικνύουν τη σχέση με τον ασθενή και βελτιστοποιούν τη θεραπευτική διαδικασία.

Μπαίνοντας στην αίθουσα είναι το πρώτο που θα δεις. Εκεί θα πέσει αμέσως το μάτι. Το προπλασμα Είναι εκείνο που θα σου τραβήξει την προσοχή. Και για το διάστημα που θα περιμένεις στον καναπέ, για να σε δει ο γιατρός ή να περάσεις για το ραντεβού σου στον φυσιοθεραπευτή, θα το περιεργαστείς επίμονα. Επειδή πάντα, μα πάντα, ένα προπλασμα - ανατομικό μοντέλο του ανθρώπινου σώματος έχει όχι μόνο ένα ξεχωριστό παρατηρητικό ενδιαφέρον, αλλά και μία υπέροχη πρακτική – χρηστική λειτουργία ανακάλυψης του οργανισμού μας. Από τα οστά όλου του κορμιού, έως τα επιμέρους τμήματά του, αλλά και μυικές προσαρμογές ακόμα και του κρανίου, τα προπλασματα είναι εκείνα που θα κλέψουν την παράσταση και θα συμβάλουν στην ευρύτερη κατανόηση πως -τουλάχιστον δομικά- δεν είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ;

Η αλήθεια είναι πως όποιος διδάσκει ανατομία ανθρώπων, ζώων ή φυτών, γνωρίζει την αξία ενός καλού προπλασματος. Για όσους επιθυμούν να μπουν στους διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, είναι απαραίτητη η εμπεριστατωμένη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας. Η ανατομία και η φυσιολογία είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα είναι συνήθως δομημένο και πώς λειτουργεί κανονικά. Τα μαθήματα ανατομίας και φυσιολογίας είναι απαραίτητα για κάθε καριέρα στην υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, μερικές φορές η ανατομία και η φυσιολογία είναι δύσκολο να κατανοηθούν και πολλοί μαθητές θεωρούν ότι χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Και εκεί είναι που κάνουν την εμφάνισή τους τα προπλάσματα.

Ανατομικά μοντέλα και διαγράμματα μπορούν να προσφέρουν μεγάλα οφέλη, τόσο προς το ιατρικό προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς. Με μια ευρεία επιλογή γραφημάτων και μοντέλων, προσφέρουν ένα πεδίο οπτικής αντίληψης. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο και ποικίλο στο ότι αποτελείται από εξελιγμένα όργανα και λειτουργίες. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ασθένειες και τραυματισμοί που μπορούν να επηρεάσουν συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, οι γιατροί προσπαθούν να εξηγήσουν και να περάσουν τις πληροφορίες στους ασθενείς όσο το δυνατόν σαφέστερα. Και εκεί έρχεται η οπτικοποίηση να δώσει τη λύση.

ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Υπάρχει πλέον τεράστια ποικιλία διαγραμμάτων ανατομικής εκπαίδευσης και σχεδίων για προπλάσματα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών. Σε αυτό το ευρύ πλαίσιο ανατομικών χαρτών και προπλασμάτων περιλαμβάνονται: πρόπλασμα εγκεφάλου, ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ , ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΩΜΟΥ , ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΓΟΝΑΤΟΣ ,γυναικεία και αρσενική ανατομία, ανοσοποιητικό σύστημα, ανατομία δέρματος, αγγειακό σύστημα, οδοντική ανατομική, άκρα, γενική υγεία, αρθρώσεις, μύες, , πεπτικά, διαγράμματα καρδιών, πνευμόνων, σκελετικών και ουροποιητικών συστημάτων, εναλλακτική ιατρική προπλασμα βελονισμου, κτηνιατρική, εγκεφαλική ανατομία, οδοντιατρική, πεπτική, ρινική μύτη και λαιμός, άσκηση και διατροφή κτλ κτλ.


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΕΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ

  • Να εκτελεί όλες τις ανατομικές κινήσεις.
  • Να κατονομάζει τα οστά και τις αρθρώσεις του σκελετικού συστήματος του ανθρώπου να διακρίνει και να περιγράφει βασικά ανατομικά χαρακτηριστικά τους.
  • Να αναγνωρίζει και να κατονομάζει τους μύες που αποτελούν το μυϊκό σύστημα.
  • Να αναγνωρίζει τη δομή του νευρικού συστήματος και τη δομή των αισθητηρίων οργάνων και να προσδιορίζει τα ανατομικά χαρακτηριστικά τους.
  • Να κατανοεί την δομή και τη δραστηριότητα του ενδοκρινικού συστήματος και να είναι σε θέση να κατονομάσει τους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος και τα ανατομικά χαρακτηριστικά τους.
  • Να απεικονίζει και εξοικειώνει τον ασθενή με τα ανατομικά χαρακτηριστικά και την θέση των οστών, των μυών, των ενδοκρινών αδένων και των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
  • Να αποτυπώνει σωστά τα χαρακτηριστικά και τις διαφορές εκδοχές του μυϊκού ιστού.
  • Να είναι σε θέση  να συνδυάζει τα οστά με τις αρθρώσεις τους και τους μύες του ανθρώπου.
  • Να κατανοεί τη δραστηριότητα του ενδοκρινικού συστήματος και να είναι σε θέση να καταδείξει τις διαφορές στην ενδοκρινική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού μεταξύ των δύο φύλων.

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο επαγγελματίας υγείας που κατέχει ένα σωστό προπλασμα, έχει την ευκαιρία να καταδείξει, παραστατικά και με λεπτομέρεια, τόσο τα στοιχεία γύρω από την παθολογία του ασθενούς, όσο και να καθορίσει τον θεραπευτικό στόχο, επιδεικνύοντας το σωστό τρόπο λειτουργίας της δομής της θεραπευτικής διαδικασίας. Μέσω αυτού καταφέρνει κάτι πολύ σημαντικό: να αυξήσει τα ποσοστά θεραπευτικής επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει μέσω της εκπαίδευση των ασθενών, της επεξήγησης του προβλήματος και του διαδραστικού τρόπος μετάδοσης γνώσης για το υπάρχον πρόβλημα.

Εκπαίδευση και γνώση μέσα από τα οπτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα προπλάσματα και χάρτεσ ανατομίας. Αυτή η διεργασία καθιστά το προπλάσμα μία απαραίτητη προσθήκη σε κάθε μάθημα ανατομίας και φυσικά σε κάθε χώρο υγείας. Τα οφέλη από μία αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλα για τους επαγγελματίες στον χώρο και πλέον θεωρούνται μέρος του βασικού εξοπλισμού. Καθώς η οπτικοποίηση είναι μία λειτουργία πιο απλή και κατανοητή από τη λεκτική πληροφορία, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί μέσω των προπλασμάτων να εξηγήσει επακριβώς στον ασθενή το πρόβλημα, να βελτιώσει τη σχέση μαζί του και να τον βοηθήσει, ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να συμβάλει για τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής διεργασίας...

* Από τη συντακτική ομάδα του Phsiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα

Σχετικα Αρθρα

ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ . ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ? :
ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ . ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ? :

ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ !Θεέ μου πόσα πολλά διαφορετικά μεγέθη , μάρκες και υλικά κατασκευής?  Όταν είσαι μαθητής ή μόλις κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον βελονισμό αναρωτιέσαι ποιες βελόνες να διαλέξω για τη θεραπεία των ασθενών μου ? Σε αυτό άρθρο θα πάρεις μια κατεύθυνση, μια ιδέα, ωστόσο ένα εξειδικευμένο σεμινάριο θα σου λύσει κάθε απορία!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STRENGTH & CONDITIONING ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STRENGTH & CONDITIONING ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Αρχικά θα πρέπει να απαντήσουμε τί δεν είναι το strength and conditioning. S&C δεν είναι η άρση βαρών ή το το Crossfit ή διαλλειματική προπόνηση ή τα kettlebells και τα βαράκια. Αυτά είναι απλά εργαλεία , όργανα γυμναστικής , αντικείμενα.Μια προπόνηση, μια άσκηση χρειάζεται ΣΚΟΠΌ !! Αλλιώς  είναι χαμένη ώρα , χαμένη ενέργεια! Άρα τι ακριβώς είναι το strength and conditioning ?

8 Εργαλεία που χρειάζεται κάθε φυσικοθεραπευτής (on the go)  στην θεραπευτική του φαρέτρα
8 Εργαλεία που χρειάζεται κάθε φυσικοθεραπευτής (on the go) στην θεραπευτική του φαρέτρα

 

Λάστιχα γυμναστικής
Η ενδυνάμωση και η θεραπευτική άσκηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αποκατάσταση του ασθενούς αλλά και την πρόληψη σε μελλοντικό τραυματισμό. (διάβασε σχετικό άρθρο ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ)?» Τα λάστιχα γυμναστικής είναι οικονομικά , ασφαλή και μπορείς να εκτελέσεις πληθώρα ασκήσεων. Είναι ένα απ τα Best seller όργανα γυμναστικής και αποκατάστασης που μπορείς να πάρεις και μαζί σου στις θεραπείες κατ ‘ οίκον, στο γήπεδο ή στο φυσικοθεραπευτήριο. Το theraband clx με τις ενσωματωμένες λαβές είναι ιδανικό για σένα που βρίσκεσαι on the go .

Πιστόλι μασάζ (massage gun): Ποιος να διαλέξω και γιατί;
Πιστόλι μασάζ (massage gun): Ποιος να διαλέξω και γιατί;

Την τελευταία διετία τα πιστόλια μασάζ (massage guns) έχουν γίνει ανάρπαστα. Σκοπός μας όμως δεν είναι να αναλύσουμε τα οφέλη μιας τέτοιας συσκευής, αλλά θα τονίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά των συσκευών που γνωρίζουμε ότι κυκλοφορούνε στην Ελλάδα.Τη Ταχύτητα και τη Δύναμη.Την Ευελιξία και τη Φορητότητα. Τα παρελκόμενα αξεσουάρ που συνοδεύονται. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.