Η επίπονη περίοδος της αποκατάστασης από τον τραυματισμό σου, ξεκίνησε. Μάθε πώς θα το διαχειριστείς συναισθηματικά και ψυχικά, πώς θα οργανώσεις τις σκέψεις σου, ώστε να βρεις το σθένος και να επιστρέψεις ακόμα πιο γρήγορα και ακόμα πιο δυναμικά στις προπονήσεις σου. Πώς να να βγεις νικητής και πιο ισχυρός από τη δοκιμασία.

Το να τραυματίζεται κανείς δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό! Συχνά σημαίνει ότι οι αθλητές και οι ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, το οποίο τους προκαλεί μεταξύ άλλων πόνο και δεν τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στο άθλημα ή στη δραστηριότητα που αγαπούν. Συχνά όταν σκεφτόμαστε τραυματισμό, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένας ορθοπαιδικός, ένας φυσιοθεραπευτής να θεραπεύσει το σώμα μας. Ωστόσο, πώς θα σας φαινόταν αν ξέρατε ότι μπορείτε από μόνοι σας να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης ή αποθεραπείας;

Και αυτό δεν είναι ένα απλό ευχολόγιο ή μία θεωρία, αλλά συμπέρασμα συγκεκριμένης έρευνας, η οποία έδειξε ότι… η διατήρηση μιας θετικής στάσης και η χρήση ψυχικών δεξιοτήτων, σχετίζονται με μια συντομότερη αποκατάσταση. Όταν λοιπόν οι διάσημοι ψυχικοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Οτάβα του Καναδά, Terry Orlick και Lydia Levleva, συνέκριναν to 1999, αποθεραπείες που έγιναν αργά και γρήγορα, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που θεραπεύτηκαν πιο γρήγορα, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά και λειτουργίες…

*Ανάληψη προσωπικής ευθύνης για τη θεραπεία!
*Μεγάλη επιθυμία και αποφασιστικότητα!
*Περισσότερη κοινωνική υποστήριξη!
*Διατήρηση θετικής στάσης!
*Χρησιμοποίηση δημιουργικής οπτικοποίησης (visualization & mindfulness)!Ηταν λιγότερο φοβισμένοι για εκ νέου τραυματισμό κατά την επιστροφή σε πλήρη συμμετοχή!


ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Είτε λοιπόν βγαίνετε από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση είτε από κάποιον λιγότερο σοβαρό τραυματισμό (ΘΛΑΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ , ΘΛΑΣΗ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΜΗΡΙΑΙΩΝ , ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ, ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ, ΘΛΑΣΗ, ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΟΥ, ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ, ΡΗΞΗ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΩΜΟΥ (SLAP),ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΥΧΕΝΑ, ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΚΤΛ) ο δρόμος της αποκατάστασης έχει σοβαρές δυσκολίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστροφή από έναν τραυματισμό, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας και μοναδικής ηρωικής προσπάθειας, αλλά το να κάνεις την απαιτούμενη δουλειά ξανά και ξανά και όχι μόνο σωματικά, αλλά επίσης ψυχικά και πνευματικά.

Ο τραυματισμός είναι συχνά αναπόφευκτος. Ένας τέτοιος τραυματισμός και μάλιστα στην πιο ακατάλληλη στιγμή, μπορεί να αφήσει τους αθλητές να νιώθουν νικημένοι και απογοητευμένοι. Επιπλέον, η αποκατάσταση μπορεί να είναι μια μακρά και αποστραγγιστική διαδικασία για όσους προσπαθούν να ανακάμψουν. Αν και η σωματική επιστροφή από έναν τραυματισμό είναι δύσκολη, η ψυχική προετοιμασία ενός αθλητή να επιστρέψει σε ένα άθλημα είναι ζωτικής σημασίας.

ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Η επιστροφή από έναν τραυματισμό δεν είναι αποτέλεσμα μιας ηρωικής προσπάθειας, αλλά το να κάνεις την απαιτούμενη δουλειά ξανά και ξανά. Βρείτε λοιπόν τουλάχιστον έναν τρόπο για να κερδίσετε την επιστροφή σας καθημερινά και χρησιμοποιήστε την ίδια επιμονή και συνέπεια που σας βοήθησε στο άθλημα ή την προπόνησή σας, για να προχωρήσετε στην αποκατάστασή σας.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το πιο βασικό πράγμα μετά από έναν τραυματισμό. Και αυτό είναι ότι ΤΩΡΑ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λυπάσαι τον εαυτό σου, επειδή δεν μπορείς να προπονηθείς ή να αγωνιστείς. Αντιθέτως, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για ένα διάλειμμα, μία ανάσα και έπειτα μία ακόμα πιο δυναμική επιστροφή, με περισσότερη ακόμα όρεξη. Άλλωστε η ξεκούραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αποθεραπείας και των gains! Τα όσα θα κάνετε κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τους γιατρούς που σας έχουν αναλάβει, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ημέρας σας.

Το πόσο καλά θα εξελιχτεί η ανάρρωσή σας και πόσο γρήγορα θα επιστρέψετε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς. Να τρώτε καλά, να κοιμάστε επαρκώς, να κάνετε ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ (πχ με ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ – σύνηθες για την ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ) και να καταβάλετε καθημερινή, μεγάλη προσπάθεια. Πράγματα δηλαδή που βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχό σας. Επιπλέον μπορείτε να χρεισημοποιήσετε κάποιες ΜΠΟΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ή κάποιεσ ΜΠΟΤΕΣ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Έτσι, αντί να επιλέξετε την εύκολη διέξοδο και να φυγοπονείτε, κάντε το σωστό για το σώμα, για τον εαυτό σας.

Όπως άλλωστε ισχυριζόταν ο θρυλικός Άγγλος ηθοποιός του θεάτρου και των παραστάσεων του Σαίξπηρ, John Wood, «Η δουλειά που κάνεις κάθε μέρα, είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσεις και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για το επόμενο challenge. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά αναμφίβολα έχεις την ικανότητα να επηρεάσεις το μέλλον, κάνοντας αυτό που πρέπει σήμερα».

ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
Όταν κάποιος τραυματίζεται, η πρώτη αίσθηση που τον καταβάλει, είναι μία άρνηση και μία στεναχώρια. Το πόσο γρήγορα αυτά θα αντικατασταθούν από την προσπάθεια και την όρεξη για επιστροφή, είναι κάτι που θα παίξει τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα. Τεράστιο ρόλο στο εν λόγω εγχείρημα παίζει και το μυαλό. Και πιο συγκεκριμένα η τεχνική της… οπτικοποίησης(Visualization), αλλά και η περίφημη νευροπλαστικότητα, η οποία αποτελεί μία άγνωστη, αλλά υπερπολύτιμη εγκεφαλική διεργασία.

Στο πιο βασικό της επίπεδο η εν λόγω λειτουργία περιλαμβάνει την οπτικοποίηση (visualization) του εαυτού σας: δηλαδή να κάνετε μέσα σας εικόνες. Όχι όμως να σκέφτεστε μόνο πώς μοιάζει, αλλά επίσης να φανταστείτε το πώς είναι η κάθε αίσθηση. Τι ακούτε, αισθάνεστε και αγγίζετε την κάθε στιγμή. Εάν το άθλημά σας πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, νιώστε τον ήλιο στην πλάτη σας και τον αέρα στα μαλλιά σας. Εάν παίζετε σε εσωτερικούς χώρους μπροστά σε πλήθος, φανταστείτε τις φωνές των οπαδών και το πάτημα των παπουτσιών σας στο σκληρό ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διατηρήσετε το παιχνίδι ζωντανό ​​μέσα σας, ακόμη και όταν το σώμα σας κυριολεκτικά δεν μπορεί να παίξει… μπάλα.

ΑΝΑΡΡΩΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ
Εξαρτάται από εσάς εάν θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημά με παραίτηση. Ως βάρος ή ως κάτι θετικό μέσα στην ατυχία που σας βρήκε. Αν είναι το τελευταίο, τότε θεωρήστε αυτή τη φορά μακριά από το παιχνίδι, ως χρυσή ευκαιρία να βελτιωθείτε ως αθλητής και ως άνθρωπος. Μπορείτε να επιλέξετε να εστιάσετε σε κάτι που θα ωφελήσει τόσο την ανάρρωσή σας, όσο και την επιστροφή στο παιχνίδι, όπως η διατροφή. Ίσως να κάνετε και πάλι εάν παλιό αγαπημένο σας χόμπι, για το οποίο δεν είχατε χρόνο, καθώς εστιάζατε στο άθλημά σας.

Ή θα μπορούσε να υπάρξει εκμάθηση μίας νέας ικανότητας - όπως ένα μουσικό όργανο ή μία ξένη γλώσσα. Γενικότερα, με τη νοοτροπία ανάπτυξης, η ανάκαμψή σας μπορεί να συνδυαστεί με πολλές συναρπαστικές δυνατότητες. Υπάρχουν πάντα νέα πράγματα για να μάθετε, να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθείτε αδρανείς τις ημέρες που περνούν, αλλά θα αναπτύξετε τον εαυτό σας, παρέχοντας μια ευπρόσδεκτη εκτροπή από τη γνωστή ρουτίνα γύρω από τη φυσική πλευρά της ανάρρωσης.



ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Μία από τις κοινές παγίδες που παρατηρούνται στην αποθεραπεία είναι, είτε η εσωστρέφεια, είτε η γκρίνια και οι απαιτήσεις από τους γύρω τους. Αυτό εκδηλώνεται με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, μπορεί να απομονωθείτε. Δεύτερον, μπορείτε να γίνετε αυτοεξυπηρετούμενοι και σχεδόν ναρκισσιστικοί, έχοντας συνεχώς μία εμμονή με τον εαυτό σας και καμία ενασχόληση με τους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Και τρίτον, μπορείτε εύκολα να αποθαρρυνθείτε και να αρχίσετε να πιστεύετε ότι δεν θα φτάσετε ποτέ σε πλήρη ανάρρωση, καθώς αφήνετε την αρνητική φωνή στο κεφάλι σας να αναλάβει τα ηνία.

Σε μία κινεζική ιστορία, ένας μαθητής του Ζεν Βουδισμού πήγε στον δάσκαλό του γεμάτος θλίψη και είπε, «Νιώθω αποθαρρυνμένος». Ο δάσκαλος του χαμογέλασε και απάντησε: «Τότε πηγαίνε να ενθαρρύνεις κάποιον άλλο». Το κλειδί εδώ είναι ότι όταν οι δικές μας συνθήκες μας ρίχνουν ή συνειδητοποιούμε ότι επικεντρωνόμαστε πάρα πολύ σε εμάς, πρέπει να κοιτάξουμε προς τα έξω και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους. Αυτό θα συμβάλει στο να αφήσουμε για λίγο μακριά τα δικά μας προβλήματα.

Προσπαθήστε να προσεγγίσετε φίλους , να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας από ό, τι συνήθως αφιερώνατε. Οι συναισθηματικές σχέσεις είναι κάτι άλλο που μπορείτε και πρέπει να δώσετε προτεραιότητα, καθώς επαναφέρετε το σώμα σας σε πλήρη λειτουργία. Τώρα θα έχετε την ευκαιρία.

Γενικότερα, το καλύτερο είναι να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικά άτομα, παρά με αρνητικά, που ενδέχεται να προκαλέσουν χιονοστιβάδες αμφιβολιών, φόβων και αρνητικών αυτο-συνομιλιών, τις οποίες εσείς προσπαθείτε τόσο σκληρά για να αποφύγετε. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι ενώ ζητάτε βοήθεια, θα βρείτε παράλληλα την ισορροπία, ώστε να μην εξαρτάστε υπερβολικά από τους άλλους. Επιτρέψτε τη βοήθεια, μα μην τους αφήνετε να κάνουν τα πάντα εκείνοι για εσάς. Να είστε δηλαδή κοινωνικοί, αλλά αποφύγετε την υπερβολική εξάρτηση.

ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΑΙ, ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ
Ορισμένοι αθλητές όταν τραυματίζονται και μένουν εκτός για καιρό, αισθάνονται σαν ένα κουτί γάλα που ξεχάστηκε στο πίσω μέρος του ψυγείου και αφέθηκε να χαλάσει. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να παραμείνετε ενεργοί κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Αρχικά μην απομακρυνθείτε από τον χώρο δραστηριοτήτων του αθλήματος ή της ομάδας σας. Θα μπορούσατε να πάρετε έναν αρχάριο υπό την επίβλεψή σας ή από την άλλη πλευρά, να αξιοποιήσετε τη σοφία ενός βετεράνου και να μάθετε πώς αυτός ή αυτή ανέκαμψε από τραυματισμό στο παρελθόν.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια. Σίγουρα μπορεί να είναι εκνευριστικό να παρακολουθήσετε ένα παιχνίδι, στο οποίο κανονικά θα έπρεπε να ήσασταν μέσα και να παίζετε. Ωστόσο, μπορείτε να το κοιτάξετε με έναν άλλον τρόπο και να μάθετε παρακολουθώντας έναν αγώνα από το περιθώριο. Μελετήστε την τακτική, τους αντιπάλους, ανακαλύψτε διαφορετικές οπτικές για το άθλημά σας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε για λίγο αυτό που αγαπάτε. Ούτε να βοηθήσετε την ομάδα να κερδίσει στο γήπεδο σήμερα. Μπορείτε όμως να δουλέψετε με το μυαλό σας, να μην παραιτηθείτε και να κάνετε παραπάνω πράγματα, ακόμα και απ’ όσα σας ζητήσει ο φυσιοθεραπευτής σας. Να βρείτε τη δύναμη μέσα σας και να βεβαιωθείτε ότι σύντομα θα είστε έτοιμοι να ξαναμπείτε σε όσα λατρεύετε και να το κάνετε χωρίς φόβο, μα με απεριόριστο πάθος...

* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
 Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος