παχυσαρκια

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον χρόνια νόσο και ένα πρόβλημα που διαρκώς αυξάνεται, με περίπου δύο δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο να είναι υπέρβαρα. Πόσο επιβαρύνει την υγεία, ποιοι τρόποι υπάρχουν για να την αφήσει κανείς πίσω του και ποιες διαδικασίες οφείλει να ακολουθήσει όποιος επιθυμεί να μεταμορφώσει το σώμα του και να βιώσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής?

Στην cover φωτογραφία του εν λόγω θέματος, ο Μεξικανός καλλιτέχνης, Escultor Victor Hugo Yañez Piña, δημιούργησε ένα πολύ ιδιαίτερο γλυπτό, στο οποίο θέλησε να αποτυπώσει τη σκληρή δουλειά και τη δυσκολία απόκτησης ενός τέλειου σώματος. Το βασικό θέμα μας όμως δεν είναι αυτό: η δημιουργία του τέλειου σώματος, αλλά η υγεία. Αυτής που στερούνται σε μεγάλο βαθμό όσοι καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την παχυσαρκία. Το προηγούμενο Σάββατο (24 Οκτωβρίου) ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, όπως την έχει ορίσει από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τότε δηλαδή που την χαρακτήρισε επισήμως ως “χρόνια νόσο”.

Δυστυχώς, η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει άμεσα και τη χώρα μας. Το 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και το 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

  • Η παχυσαρκία παγκοσμίως έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975.
  • Το 2016, περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες, 18 ετών και άνω, ήταν υπέρβαροι. Από αυτά πάνω από 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκα άτομα.
  • Το 39% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι το 2016 και το 13% ήταν παχύσαρκοι.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι σε χώρες με λιγότερο βάρος.
  • 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2019.
  • Πάνω από 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2016.

 


ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Η βασική αιτία της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου είναι μια ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που «καίγονται». Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε: 

  • Αυξημένη πρόσληψη ενεργειακών πυκνών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα.
  • Αύξηση της φυσικής αδράνειας λόγω της αυξανόμενης καθιστικής φύσης πολλών μορφών εργασίας, των μεταβαλλόμενων τρόπων μεταφοράς και της αυξανόμενης αστικοποίησης.
  • Οι αλλαγές στα πρότυπα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας είναι συχνά αποτέλεσμα περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την έλλειψη υποστηρικτικών πολιτικών σε τομείς όπως: η υγεία, η γεωργία, οι μεταφορές, ο αστικός σχεδιασμός, το περιβάλλον, η επεξεργασία τροφίμων, η διανομή, το μάρκετινγκ και η εκπαίδευση.



ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις (κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο), οι οποίες ήταν η κύρια αιτία θανάτου το 2012.
  • Διαβήτης. 
  • Μυοσκελετικές διαταραχές (ειδικά η οστεοαρθρίτιδα - μια εξαιρετικά εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων).
  • Κάποιες μορφές καρκίνου (συμπεριλαμβανομένων: του ενδομητρίου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών και του παχέος εντέρου).

Ο κίνδυνος για αυτές τις μη μεταδοτικές ασθένειες αυξάνεται, με την αύξηση του ΔΜΣ!
Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή του παιδιού, πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στην ενηλικίωση. Εκτός από τους αυξημένους μελλοντικούς κινδύνους, τα παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή, αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, υπέρτασης, πρώιμους δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων, αντίσταση στην ινσουλίνη και ψυχολογικές επιπτώσεις.

 


FACTS ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Ακολουθούν ορισμένες πρόσφατες παγκόσμιες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

  • Το 2016, περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες ήταν παχύσαρκοι.
  • Το 2016, το 39% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω (39% των ανδρών και το 40% των γυναικών) ήταν υπέρβαροι.
  • Συνολικά, περίπου το 13% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού (11% των ανδρών και 15% των γυναικών) ήταν παχύσαρκοι το 2016.
  • Η παχυσαρκία σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 1975 και 2016.
  • Το 2019, περίπου 38,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
  • Αφού αρχικά θεωρήθηκε πρόβλημα των χωρών με υψηλό εισόδημα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνονται τώρα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.
  • Στην Αφρική, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω των 5 ετών αυξήθηκε κατά σχεδόν 24%  από το 2000. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2019 ζούσαν στην Ασία.
  • Πάνω από 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2016.
  • Η παχυσαρκία μεταξύ παιδιών και εφήβων ηλικίας 5-19 αυξήθηκε δραματικά από μόλις 4% το 1975, σε λίγο πάνω από 18% το 2016. Η αύξηση σημειώθηκε ταυτόχρονα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών: το 2016 το 18% των κοριτσιών και 19 % των αγοριών ήταν υπέρβαρα.
  • Ενώ μόλις το 1% των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 5-19 ήταν παχύσαρκοι το 1975, περισσότερα από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (6% των κοριτσιών και 8% των αγοριών) ήταν παχύσαρκοι το 2016.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι από λιποβαρείς - αυτό συμβαίνει σε κάθε περιοχή του κόσμου, εκτός από περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.


    ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ


Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι δύσκολο. Ίσως να σας φαίνεται το δυσκολότερο πράγμα του κόσμου. Ωστόσο, πρόκειται για τη δική σας υγεία, για τον εαυτό σας. Όσοι επιθυμούν να διώξουν από πάνω τους όλο αυτό το σωματικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό βάρος που κουβαλάνε, οφείλουν να κάνουν ταυτόχρονα δύο κινήσεις: Διατροφή και Γυμναστική! Θα χρειαστεί όμως τεράστια προσοχή και στα δύο. Ας δούμε τι θα πρέπει να κάνει κάποιος αναφορικά με την προπόνηση που θα εντάξει στη ζωή του...
Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης, βεβαιωθείτε ότι είστε ως ένα βασικό σημείο υγιείς για σωματική άσκηση. Επισκεφτείτε έναν γενικό γιατρό και κάντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με περιορισμούς ή τροποποιήσεις που ενδέχεται να ισχύουν για εσάς. Εάν λαμβάνετε φάρμακα (ειδικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση), ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να ακολουθήσετε ειδικές διαδικασίες, για να παρακολουθήσετε την ένταση της άσκησής σας. Εάν έχετε μυοσκελετικά προβλήματα ρωτήστε τον γιατρό ή το φυσικοθεραπευτή σας για τυχόν περιορισμούς ή τροποποιήσεις σε κάποιες ασκήσεις γυμναστικής.
Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια προπόνησης. Επισκεφθείτε ένα τοπικό κατάστημα παπουτσιών, όπου ένας ειδικός για πεζοπορία θα προτείνει διάφορες μάρκες. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν παπούτσια με επιπλέον υποστήριξη και απορρόφηση κραδασμών για αθλητές που είναι παχύσαρκοι.
Το σημαντικότερο όμως είναι το να επιλέξετε πολύ προσεκτικά τον προπονητή σας. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο ιδανικό από έναν εξειδικευμένο γυμναστή, ο οποίος θα σας βγάλει εξατομικευμένο πρόγραμμα και θα βρίσκεται δίπλα σας σε κάθε βήμα, κάτι τρομερά σημαντικό σε αυτό το τόσο δύσκολο ξεκίνημά σας. Για όσους όμως επιλέξουν κάτι διαφορετικό, οι ειδικοί συνιστούν για αρχή...

-ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ: Μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορίες ατομικές ή ακόμα καλύτερα σε μικρές ομάδες με άτομα τα οποία έχουν παρόμοιους στόχους και επίπεδα φυσικής κατάστασης! Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποιον ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

-ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Αφήστε το κανονικό ποδήλατο στον δρόμο ή στο βουνό για λίγο αργότερα. Ξεκινήστε στατικά, ώστε να ελέγχετε απόλυτα τον ρυθμό, την κλίση, την ένταση, σύμφωνα με τις οδηγίες του προπονητή!

-ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Χαλαρή κολύμβηση σε πισίνα, water aerobic ή aqua aerobic με ειδικά βαράκια νερού, μία απλή σανίδα, Aqua-Fins, έναν δίσκο ισορροπίας ή κάποια βοηθητική μπάρα. Η απόλυτα ευεργετική και λιγότερο επίπονη επιλογή για να αρχίσει κάποιος δραστηριότητα!

-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΣ Ή ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ: Μπορείτε να κάνετε , καθίσματα, ημικαθίσματα , push ups , Jumping Jacks , ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, TRX , ασκησεις κορμου με ΜΠΑΛΕΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ , ΚΤΛ



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

*Η παχυσαρκία είναι ένας ζόρικος, κακός μπελάς. Πρώτα για τον εσωτερικό εαυτό μας και την υγεία μας και έπειτα για την ομορφιά και την αυτοπεποίθηση μας. Η ομορφιά είναι υποκειμενική. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με το ζήτημα της υγείας. Εκεί τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και οι υπέρβαροι την επιβαρύνουν. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε το πρώτο βήμα.
*Αναγνωρίστε ότι η καθημερινότητα ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι μια δεξιότητα και μία συνήθεια. Οπότε, πλησιάστε τους στόχους σας για υγεία και φυσική κατάσταση, όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε άλλη νέα ικανότητα που θέλετε να αποκτήσετε. Θέλετε να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα διαρκέσουν επ' αόριστον και που μπορεί να απαιτούν κάποια δοκιμή και σφάλμα, καθώς και δέσμευση.
*Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα και μην αποθαρρύνεστε, εστιάζοντας σε αυτό που δεν μπορείτε ακόμη να κάνετε μελλοντικά. Μην πηγαίνετε δηλαδή στο τέλος της διαδρομής και μην απογοητευτείτε με τις δυσκολίες της μετάβασης. Θα δείτε πως καθώς θα βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση, θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τις νέες επιλογές που θα βρείτε για άσκηση, οι οποίες θα σας φανούν ευχάριστες και προκλητικές.
*Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης φίλων, οικογένειας ή συνεργατών. Είναι πιο διασκεδαστικό να προπονείσαι με έναν φίλο και θα έχεις επίσης το όφελος της συντροφιάς, του κοινού στόχου. Άλλωστε, όταν θα βαριέσαι ή θα πέφτει η ψυχολογία σου, εκείνος θα σε τραβάει και το αντίθετο. Γενικότερα, η ζωή είναι πιο όμορφη όταν κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει όχι από... Δευτέρα, αλλά από σήμερα...


* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
* Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος