Πότε, με ποιον τρόπο και πώς ορίζονται τα βήματα για τη σταδιακή επιστροφή σε γυμναστήρια, κλειστούς και ανοικτούς χώρους προπόνησης μετά την καραντίνα. Εναρξη κάθε κλάδου. Τι πρέπει να προσέχουν προπονητές-γυμναστές, αλλά και οι αθλητές. Κανόνες υγιεινής, μέτρα προστασίας και χρήσεις μηχανημάτων και αιθουσών.

Η κρίση του κορονοϊού έπληξε σε τεράστιο βαθμό τα γυμναστήρια και ευρύτερα τον χώρο της άθλησης. Fitness αίθουσες, yoga, pilates και κάθε εσωτερικό μέρος για οποιοδήποτε workout, έκλεισε. Μόνο που αυτή η αρνητική εξέλιξη επηρέασε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς η κάθε είδους προπόνηση προσφέρει εκτός από σωματική και νοητική ευεξία. Το μεγάλο πρόβλημα με τον γενικότερο χώρο του αθλητισμού, είναι ότι αποτελεί ευαίσθητο χώρο μετάδοσης του ιού Covid-19 και αυτό κυρίως εξαιτίας των επιφανειών που πιάνουν οι αθλούμενοι, του ιδρώτα, της βαριάς αναπνοής, αλλά και της δυσκολίας τήρησης του λεγόμενου social distancing.

Η αρχική επιστροφή στη «Νέα Κανονικότητα» δεν περιέλαβε τα γυμναστήρια και αυτό είναι λογικό σε πρώτη ανάγνωση. Σταδιακά όμως κι αυτά θα ανοίξουν, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα του Ιουνίου. Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα έρθει σε τέσσερα στάδια στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό και εφόσον λειτουργήσουν ευεργετικά τα μέτρα αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Τα βήματα μετάβασης στην προπόνηση που θα πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο ή σε μεγάλες, καλά αεριζόμενες αίθουσες, θα είναι τα εξής…

1. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ αθλητών σε στάση.

2. Απόσταση 5 μέτρων από προπορευόμενο βαδιστή.

3. Απόσταση 10 μέτρων από προπορευόμενο δρομέα ταχύτητας.

4. Απόσταση 20 μέτρων από προπορευόμενο ποδηλάτη.




ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ


ΦΑΣΗ 1

- Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ατομικά αθλήματα, χωρίς επαφές, οι οποίοι γυμνάζονται, κυρίως, σε ανοικτούς χώρους.

- Ποδοσφαιριστές συλλόγων Super League 1, ατομική προπόνηση σε ανοικτά γήπεδα, σε μικρές ομάδες, μόνο φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση και ατομική τεχνική.

- Αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας (όπως αντισφαίριση, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, ποδηλασία δρόμου κ.ά.) σε εγκαταστάσεις που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για αθλητές δεκαπέντε (15) ετών και άνω.

- Μηχανοκίνητος αθλητισμός.

 

ΦΑΣΗ 2

- Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (μετά από εισήγηση της ΕΟΕ) από τα αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα).

- Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω).

- Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας).

- Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κλπ., αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών και άνω).

 

ΦΑΣΗ 3

- Αθλητές συλλόγων από αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα, ομαδικά κλειστού χώρου).

- Μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.

- Διοργανώσεις χωρίς θεατές.

 

ΦΑΣΗ 4

- Γυμναστήρια εσωτερικών χώρων.
- Αίθουσες yoga / pilates.
- Μαχητικά αθλήματα κλειστών χώρων (martial arts).

 



ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ 4 ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ


Ακόμα το εργασιακό περιβάλλον αναφορικά με την γυμναστική στα γυμναστήρια και γενικότερα στους κλειστούς χώρους παραμένει αβέβαιο. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν. Ενδεικτικό είναι αυτό που αναμένεται να συμβεί στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της δικής τους επιστροφής, η οποία έχει ονομαστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ ως… «Opening Up America Again». Όπως εξηγεί ο CEO των «Gold’s Gym», Adam Zetisiff, αυτό θα γίνει σε τρία βήματα…

ΒΗΜΑ 1
Αρχικά θα λειτουργήσουν τα τμήματα δύναμης και cardio, αλλά σε ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αυτό κοινώς μεταφράζεται στο να υπάρχει ένα μηχάνημα κενό μεταξύ δύο άλλων. Εννοείται ότι θα τηρείται αυστηρό πρωτόκολλο καθαριότητας και απολύμανσης έπειτα από κάθε χρήση, καθώς απαιτούνται τα αυστηρότερα στάνταρ υγιεινής.

ΒΗΜΑ 2
Σειρά θα πάρουν οι αίθουσες fitness, αλλά θα λειτουργήσουν στο 50% των δυνατοτήτων του και ίσως αυτό το ποσοστό να μειωθεί ακόμα και στο 30%.

ΒΗΜΑ 3
Το ιδανικό σενάρια είναι οι κλειστές αίθουσες γυμναστικής να επανέλθουν σε πλήρη-κανονικό ρυθμό. Εφόσον τα δύο πρώτα βήματα έχουν αποδώσει, τότε υπάρχει η ελπίδα ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τα πάντα θα γίνουν όπως πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, αν και αυτό το σενάριο φαντάζει μακρινό και αδιευκρίνιστο.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Πηγή: Protothema

 

  1. Ο ιατρός της κάθε ομοσπονδίας (για αθλητές εθνικής ομάδας) ή κάθε συλλόγου (για τους άλλους αθλητές) πριν την έναρξη των προπονήσεων θα πρέπει να εξετάσει κλινικά όλους τους αθλητές και να πάρει λεπτομερές ιστορικό, με έμφαση στα κλινικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με πρόσφατη λοίμωξη από COVID-19 (τόσο για τον ίδιο όσο και για το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον).
  2. Σε περίπτωση που ο αθλητής κατοικεί σε διαφορετική πόλη από τον ιατρό της ομοσπονδίας ή του σωματείου, τότε η προ-αγωνιστική εκτίμηση θα γίνεται από ιατρό παθολόγο της περιοχής και το ιστορικό θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ιατρό της ομοσπονδίας ή του σωματείου, ο οποίος θα κρατά το αρχείο και θα αποτελεί και το σύνδεσμο με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
  3. Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον προπονητή, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ότι είναι απύρετοι και χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, δύσπνοιας ή βήχα, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης).
  4. Συνίσταται οι αθλητές να μετακινούνται από και προς την προπόνηση μεμονωμένα, με ιδιωτικά μέσα. Αν χρησιμοποιούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν χρησιμοποιείται πούλμαν για τις μετακινήσεις θα πρέπει οι αθλητές να κάθονται ένας σε κάθε σειρά, στην άκρη και εναλλάξ στις σειρές, πάντα φορώντας μάσκα.



ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

 

  1. Η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.
  2.  Ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές, ιατρούς και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές).
  3. Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Συνίσταται, όπου είναι εφικτό, να πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όσους εισέρχονται στην εγκατάσταση, με απαγόρευση της εισόδου σε όσους έχουν σε τρεις μετρήσεις θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37οC. Σε ύποπτο κρούσμα COVID-19, του συστήνεται η επιστροφή στο σπίτι του και η επικοινωνία με τον ιατρό του.

  4. Οι αθλητές θα κατευθύνονται σε ανοικτό, κατά προτίμηση σκεπασμένο χώρο (υπόστεγο), όπου μπορούν να αποθέτουν τα προσωπικά τους είδη σε καρέκλες που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μέτρα. Οι καρέκλες θα πρέπει να έχουν απολυμανθεί από το προσωπικό της αθλητικής εγκατάστασης, πριν την άφιξη των αθλητών, με οικιακή χλωρίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  5. Αποφυγή άμεσης επαφής, αποφυγή αγγίγματος προσώπου στ. Αυστηρή χρήση ατομικών ειδών υγιεινής πχ Χρήση ατομικών αθλητικών οργάνων (π.χ αλτήρες, λάστιχα, μπάλες) , Απολύμανση όλων των αθλητικών οργάνων με κατάλληλο διάλυμα πριν τη χρήση από τον επόμενο αθλητή σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ , Αθλητικά ποτά και νερό μόνο εμφιαλωμένα και αυστηρά ατομικά, όχι ψύκτες ,  Αυστηρά ατομικές πετσέτες προσώπου και σώματος , Σε περίπτωση επαφής μεταξύ αθλουμένων, άμεση απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό χεριών - αλκοολούχο διάλυμα 70% και μετά πλύσιμο προσώπου με καθαρό εμφιαλωμένο νερό.

  6. Ο μέγιστος αριθμός όλων των παρευρισκόμενων, ανά πάσα στιγμή, (αθλούμενοι και προσωπικό) σε έναν οργανωμένο, υπαίθριο αγωνιστικό χώρο διαστάσεων ποδοσφαιρικού γηπέδου, δεν θα πρέπει να ξεπερνά, σε καμία περίπτωση, τα 80 άτομα.
  7. Ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων και προπονητικού επιτελείου σε κλειστό αθλητικό χώρο (για ατομική άθληση) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό που προκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδού του διαθέσιμου για προπόνηση χώρου με τον αριθμό 30.

  8.  Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής (διαλύματα υδατανθράκων ή /και πρωτεϊνικά καθώς και ενεργειακές συσκευασμένες μπάρες) που θα φέρνει ο ίδιος ο αθλητής ή η ομοσπονδία του, κανένα άλλο τρόφιμο δεν θα πρέπει να διατίθεται στο χώρο της αθλητικής εγκατάστασης.

  9. Ο χρησιμοποιημένος αθλητικός ιματισμός θα μπαίνει σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα, με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο, με κοινό οικιακό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60οC – 90οC) και καλό στέγνωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  10. Το ιατρικό και προπονητικό επιτελείο θα φορά μάσκα προσώπου , ειδικά σε κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  11. Μασάζ στους αθλητές, αν είναι απαραίτητο, θα γίνεται μόνο από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας τους (και όχι της εγκατάστασης), φορώντας μάσκα. Αν ο αθλητής βρίσκεται σε ύπτια θέση κατά τη διάρκεια του μασάζ, πρέπει να φορά και ο ίδιος μάσκα. Εφόσον ο φυσικοθεραπευτής κάνει μαλάξεις, θα πλένει και θα απολυμαίνει τα χέρια του πριν και μετά την κάθε μάλαξη, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας φυσικοθεραπευτές στην ομάδα, συνίσταται να ασχολείται ο καθένας με συγκεκριμένους αθλητές.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  1. Αποδυτήρια, ντους, λουτρά και τυχόν δωμάτια με σάουνα θα πρέπει να είναι κλειστά. Οι αθλητές θα αλλάζουν ιματισμό, αν επιθυμούν, στις καρέκλες που θα τους έχουν διατεθεί. Προτείνεται η ανάρτηση οδηγιών για COVID-19 σε εμφανή σημεία της αθλητικής εγκατάστασης (συνημμένο 4) και ιδιαίτερα στην είσοδο της αθλητικής εγκατάστασης.

  2. Θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος (ή gel) 70% σε εμφανή σημεία και στους χώρους των προπονήσεων. Τα αποχωρητήρια θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ οι νιπτήρες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι πάντα με υγρό σαπούνι χεριών και χειροπετσέτες μίας χρήσης.

  3. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι των αθλητών θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε βράδυ με κατάλληλο διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, μετά από τον καθαρισμό με ουδέτερο απορρυπαντικό. Ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό θα πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια, όπως τα πόμολα, οι διακόπτες, οι κουπαστές των κλιμακοστασίων, οι νιπτήρες, τα αθλητικά όργανα και οι επιφάνειες των επίπλων.

  4. Τα κυλικεία θα πρέπει να είναι κλειστά.

  5. Ένας χώρος (π.χ. ένα δωμάτιο αποδυτηρίων) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, προκειμένου να απομονωθεί προσωρινά κάποιο άτομο με συμπτωματολογία COVID-19. Συστήνεται η απομάκρυνση του από την εγκατάσταση, η απομόνωση στο σπίτι του και η επικοινωνία με τον ιατρό της ομοσπονδίας ή τον προσωπικό γιατρό του, ενώ ο ΕΟΔΥ ειδοποιείται σε κάθε περίπτωση ύποπτου κρούσματος και αυτός αναλαμβάνει την ιχνηλάτηση και την παροχή σχετικών οδηγιών.

  6. Στους αθλούμενους εντός της αθλητικής εγκατάστασης θα γίνεται περιοδικός, δειγματοληπτικός έλεγχος για COVID-19, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκπονήσει ο ΕΟΔΥ.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ;

 

Δεδομένου ότι πολλοί εκπαιδευτές άσκησης έχουν περιορισμένη ικανότητα να εργάζονται, να κερδίζουν χρήματα και να υποστηρίζουν τα άτομα και τις κοινότητες που αποτελούν μέρος του, είναι καλή στιγμή να ξεκινήσετε την επέκταση της βάσης γνώσεων, της εκπαίδευσης και των ικανοτήτων.

 

Η αξιοποίηση του χρόνου διακοπής με την επαγγελματική ανάπτυξη και την εκπαίδευση, σας επιτρέπει να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Υπάρχουν πιθανότατα μαθήματα που έχει νόημα να κάνετε, ακόμα και αν δεν μπορείτε να τα ακολουθήσετε λόγω των εργασιακών υποχρεώσεων.

Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στοο youtube

 

 

Και μην ξεχάσετε να δείτε τα όργανα γυμναστικής μας εδώ (λάστιχα γυμναστικής , στρώματα γυμναστικής κτλ)

 

 

Σχετικα Προϊοντα