Πότε επιλέγουμε πλύσιμο χεριών και πότε χρειαζόμαστε το αντισηπτικό; Πόσο μας προστατεύουν οι μάσκες και τα γάντια από τη μετάδοση του κορονοϊού και πόσο εύκολα μπορεί να αντιστραφεί ο ρόλος τους και να γίνουν εστίες μόλυνσης; Μάθετε τι πρέπει να προσέχουμε, ώστε να μην κινδυνέψουμε εμείς και οι γύρω μας…

Ο κορονοϊός μπήκε με τον χειρότερο τρόπο στη ζωή μας και βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την καραντίνα και όσα άσχημα ακούμε να συμβαίνουν κυρίως στον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλη αυτή την κρίση της πανδημίας, ουσιαστικά δύο είναι οι βασικές συστάσεις των ειδικών: Το ένα είναι ότι πρέπει να μένουμε στο σπίτι, περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις επαφές μας και τηρώντας το social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση). Το άλλο έχει να κάνει με την προσωπική υγιεινή και φυσικά την απολύμανση. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, οφείλουμε να είμαστε κοινωνικά και ατομικά ώριμοι. Όσον αφορά το δεύτερο, θα πρέπει να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας και να μην ξεχνάμε επιλεκτικά να χρησιμοποιούμε το αντισηπτικό μας.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα, γι’ αυτόν τον νέο κορονοϊό δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση σχετικά με το πόσο επιβιώνει πάνω σε κάθε διαφορετική επιφάνεια. Οι περισσότερες αναφορές έχουν να κάνουν με κατά προσέγγιση εικασίες. Οπότε, άπαντες θα πρέπει να διατηρούμε έναν γενικότερο κανόνα προσωπικής απολύμανσης και να είμαστε όλη την ώρα προσεκτικοί, να μην χαλαρώνουμε με το πέρασμα των ημερών. Ωστόσο, ζώντας έναν μήνα και πλέον, ήδη στην πανδημία του Covid-19, εξακολουθούμε να έχουμε απορίες. Αυτές έχουν να κάνουν όχι μόνο με τα αντισηπτικά, αλλά και με την ορθή χρήση της μάσκας και των γαντιών. Ας προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε: ΤΙ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ…

 




ΣΑΠΟΥΝΙΑ - ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ


Πώς σαπουνίζουμε σωστά τα χέρια μας ?


Η αλήθεια είναι πως τόσο το σαπούνισμα, όσο και τα αντισηπτικά αποτελούν τις σημαντικότερες γραμμές άμυνάς μας απέναντι σε κάθε ιό. Όταν πλένουμε τα χέρια μας, ο χρόνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος των 20 δευτερολέπτων, πρέπει να είμαστε σχολαστικοί, να καθαρίζουμε τους αντίχειρες, την παλάμη, το πάνω μέρος της και φυσικά να μην παραλείπουμε ανάμεσα στα δάχτυλα. Μία καθαρή πετσέτα, την οποία θα χρησιμοποιούμε μόνο εμείς στο σπίτι, είναι το ιδανικό τελείωμα της διαδικασίας, την οποία θα επαναλάβουμε είναι η αλήθεια πολλές φορές μέσα στη μέρα.

 

 

 

Τί ισχύει με το αντισηπτικό χεριών ?



Τα αντισηπτικά χεριών επίσης εξοντώνουν τους ιούς, αλλά δεν έχουν προληπτική δράση, κάτι που παρερμηνεύεται από αρκετούς. Ουσιαστικά εξοντώνει ό,τι πιάσουμε αφού όμως το βάλουμε μετά την επαφή και όχι πριν αυτής. Η μεγάλη χρησιμότητα των αντισηπτικών είναι στο ότι αποτελούν ό,τι πιο πολύτιμο για τις ώρες που βγαίνουμε από το σπίτι και δεν έχουμε τη δυνατότητα να σαπουνίσουμε τα χέρια μας. Μικρή συσκευασία, εύχρηστη, πάντα στην τσέπη ή στην τσάντα μας, ώστε έπειτα από κάθε επαφή, να το ρίχνουμε στα χέρια μας, οπωσδήποτε πριν αγγίξουμε οτιδήποτε άλλο και κυρίως μάτια, μύτη, στόμα.

Η σωστή επιλογή του αντισηπτικού πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένους παράγοντες. Τον κορονοϊό COVID-19 καταπολεμούν αποτελεσματικότερα ορισμένα από αυτά. Μελέτες που είχαν γίνει με τους παλαιότερους λοιμογόνους κορονοϊούς SARS και MERS, είχαν δείξει ότι αποτελεσματικά εναντίον τους ήταν τα απολυμαντικά που περιέχουν: α) αλκοόλ σε περιεκτικότητα 62-71%, β) χλώριο (υποχλωριώδες νάτριο) σε συγκέντρωση 0,1%, ή γ) υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 0,5%. Η άλλη εκδοχή ορίζει απλά ότι θα πρέπει να υπάρχει αλκοόλ άνω του 70% και μόνο αυτό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των αντισηπτικών επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες: Είναι απολύτως απαραίτητο να τρίψουμε τα χέρια μας μεταξύ τους μέχρι το προϊόν να εξατμιστεί τελείως, αλλά και να μην υπάρχει ορατή βρωμιά στα χέρια μας πριν το απλώσουμε. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, η χρήση του είναι μάταιη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάζουμε την ποσότητα που προτείνει ο κατασκευαστής.



ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ? (ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ * Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)



* Βάζουμε στην παλάμη μας την ενδεικνυόμενη δόσης του αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος ώστε να καλύπτονται όλες οι επιφάνειες.

* Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ μας.

* Τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στην ραχιαία επιφάνεια του αριστερού χεριού βάζοντας τα δάκτυλα του δεξιού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού και αντιστρόφως.

* Τρίβουμε τις παλαμιαίες επιφάνειες των χεριών και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας τα δάκτυλα σταυρωτά.

* Τρίβουμε ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδαχτύλων και των χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.

* Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα στην παλάμη του δεξιού χεριού, τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως.

* Τρίβουμε τα ακροδάχτυλα του δεξιού χεριού με περιστροφικές κινήσεις (της ίδιας και αντίθετης φοράς), στην παλάμη του αριστερού χεριού και αντιστρόφως

* Εφόσον στεγνώσουν τα χέρια σας είναι ασφαλή.

* Η συνολική διάρκεια της όλης διαδικασίας είναι 20-30 δευτερόλεπτα!



ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ/ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΟΥ

* Μην χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά ως εναλλακτική λύση στο σαπούνισμα.
* Το πρώτο και κυριότερο μέσον καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών και των επιφανειών είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

* Να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης των απολυμαντικών και των αντισηπτικών και να τις ακολουθείτε πιστά.

* Να φυλάτε τα προϊόντα αυτά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από την υγρασία και τη ζέστη.

* Να διατηρείτε σφικτά κλειστά τα μπουκάλια όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

* Μην αφήνετε τα προϊόντα αυτά εκτεθειμένα στα μικρά παιδιά. Μπορεί κατά λάθος να τα καταπιούν και να κινδυνέψει η υγεία τους.

* Μην εκθέτετε μεγάλες επιφάνειες του σώματός σας στα αλκοολούχα αντισηπτικά. Ούτε να χρησιμοποιείτε φωτιστικό οινόπνευμα ως αντισηπτικό χεριών, επειδή δεν βρήκατε αντισηπτικό ή λοσιόν οινοπνεύματος (και αυτή περιέχει μαλακτικούς παράγοντες). Με το φωτιστικό οινόπνευμα υπάρχει κίνδυνος σοβαρού δερματικού ερεθισμού και εγκαύματος.

* Να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα. Επομένως μην τα χρησιμοποιείτε δίπλα σε φωτιά. Οι καπνιστές δεν πρέπει να ανάβουν τσιγάρο πριν στεγνώσουν εντελώς στο δέρμα τους τα αντισηπτικά.
* Να φοράτε ελαστικά γάντια και να έχετε ανοιχτά όλα τα παράθυρα όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη.
* Ιδανικά πρέπει να φοράτε και μάσκα και ειδικά προστατευτικά ματιών. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό, φροντίστε έστω να την μεταχειρίζεστε πολύ προσεκτικά, για να μην πεταχτούν σταγόνες προς το πρόσωπό σας.

* Μην αναμιγνύετε την χλωρίνη με άλλα καθαριστικά, ούτε με οινόπνευμα. Να την αναμιγνύετε μόνο με κρύο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Να θυμάστε ότι το ζεστό νερό διαλύει το δραστικό συστατικό της χλωρίνης και την καθιστά αναποτελεσματική.

* Μην κάνετε κατάχρηση στο οξυζενέ και μην το χρησιμοποιείτε ως αντισηπτικό χεριών.

* Μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό να τα αλείφετε με μια καλή ενυδατική κρέμα, όσο πιο συχνά μπορείτε.

 

 



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ;



Και εάν το πλύσιμο χεριών και η χρήση αντισηπτικών εγγυόνται ότι καθαριστήκαμε απ’ ό,τι αγγίξαμε, τι συμβαίνει με την πρόληψη; Πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε στις εξόδους μας; Πριν πιάσουμε κάτι ή πριν μας κολλήσει κάποιος που θα βήξει προς τα εμάς; Εκεί γεννιούνται και οι μεγάλες απορίες για το κατά πόσο η χρήση μάσκας και γαντιών θα μας σώσουν από τη μετάδοση του κορονοϊού. Μόνο που στην πραγματικότητα εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη σύγχυση, κανείς δεν δίνει οριστικές απαντήσεις και οι ειδικοί από χώρα σε χώρα λέμε τα δικά τους. Ας δούμε λοιπόν τι μας συμβουλεύει στην Ελλάδα ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος στη μάχη κατά της πανδημίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).



ΜΑΣΚΑ (χειρουργική , ffp3, ffp2, )


* Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα


«Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου και σε συγκεκριμένους χώρους. Κυρίως για την αποφυγή της διασποράς από συμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

 

Υπάρχει όμως και πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση μάσκας από υγιείς ,καθώς η ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές με την τήρηση των μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα. Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Όσον αφορά τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό που διασωληνώνουν τους αρρώστους, πριν φτάσουν στα επείγοντα. Είναι από τις ομάδες που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή και εκτίθενται περισσότερο από όλους».


ΓΑΝΤΙΑ

 

* Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα


«Υπάρχουν λίγες ενδείξεις που αναφέρουν ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό. Είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι στο δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από τη μόλυνση. Ωστόσο η αδιάκριτη χρήση τους είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κακό. Τα γάντια μίας χρήσης μπορεί εύκολο να σκιστούν και να θέσουν σε κίνδυνο τα άτομα που φοράει.

 

Επίσης, μπορεί να μας οδηγήσει στο ελλιπές πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή σε ένα σούπερ μάρκετ. Τα γάντια μπορεί να μολυνθούν και αν αγγίξετε το πρόσωπο με αυτά μπορεί να μολυνθείτε. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι ανά ώρα ακουμπάμε το πρόσωπό μας 3 - 23 φορές. Με τα γάντια μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες. 

Παράλληλα μπορούμε να τα αφήσουμε σε καροτσάκι αγορών ή να τα πετάξουμε στο δρόμο. Όταν τα βγάζουμε μπορεί να μολυνθούμε και συνεπώς το πλύσιμο των χεριών κρίνεται άμεσο. Τέλος θα πρέπει να πάψουμε να τα φοράμε στις εξωτερικές δραστηριότητες. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση ως μέτρο πρόληψης. Ας τα αφήσουμε στο υγειονομικό προσωπικό».

 

Αν θέλεις μπορείς να προμηθευτείς αντισηπτικό gel χεριών εδώ 




Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube

 

* Από την ομάδα του Physiomart
* Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Καραμάνος