Τα τακούνια είναι ο ορισμός της αυτοπεποίθησης και της σέξι εμφάνισης κάθε γυναίκας. Ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα σε αστραγάλους, μύες, μέση και σε όλες τις αρθρώσεις. Μάθετε με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να δυναμώσετε τα πόδια σας, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τα 12ποντά σας και να αισθάνεστε με αυτά όπως όταν φοράτε τα αναπαυτικά sneakers σας.

Πόσες φορές έχουμε όλοι μας θαυμάσει -με μία τεράστια απορία βέβαια- την ηρωϊδα κάποιας ταινίας δράσης να τρέχει με τα ψιλοτάκουνά της, δίχως να της γυρίζει το πόδι; Να το κάνει με τον ίδιο τρόπο και την άνεση που έχουν οι σπρίντερ, όταν φοράνε τα τελευταίας τεχνολογίας running τους; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι πως «μόνο στις ταινίες» συμβαίνουν αυτά, μα η αλήθεια είναι ότι πλέον οι γυναίκες μπορούν να γυμνάσουν τόσο καλά τα πόδια τους και ειδικά το κάτω μέρος αυτών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία καλή κούρσα ακόμα και με τα 12ποντα high heels τους.

Η μία αλήθεια για τις γυναίκες είναι ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο υπόδημα που να τους προσδίδει την αυτοπεποίθηση και να τις κάνει να αισθάνονται τόσο σέξι όσο ένα ζευγάρι killer heels. Η άλλη αλήθεια είναι όμως αντίστροφα, πως τίποτα δεν μπορεί να τις κάνει να πονέσουν και να ζορίσουν τόσο επικίνδυνα τους αστραγάλους, τις πατούσες, τις γάμπες και το γόνατά τους, ακόμα και τη μέση τους, όσο ένα ζευγάρι από τις θηλυκές γόβες στιλέτο. «Οταν φοράμε ψηλά τακούνια, ανυψώνεται ο αστράγαλος κι αυτό οδηγεί τη γάμπα στο να συμπτυχθεί σε μία όχι και τόσο βολική θέση. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε γλουτούς, προσαγωγούς και σε όλους τους μύες από τη μέση και κάτω», εξηγεί μία από τις πιο διάσημες personal trainer της Νέας Υόρκης, η Jessi Kneeland.

Ερευνες έχουν δείξει ότι η θέση που παίρνει ο αστράγαλος σε γυναίκες που φορούν καθημερινά ή πολύ συχνά ψηλοτάκουνα, δημιουργεί ακόμα και μόνιμες βλάβες και καταπονεί έντονα ιστούς και τένοντες. Συγκεκριμένα, το “Hanseo University” στη Σεούλ της Νότιας Κορέας ερεύνησε σε βάθος διετίας ορισμένες γυναίκες σε διαφορετικά επαγγέλματα, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπίζουν την ορθοστασία, φορώντας τακούνια και τις συνέκριναν με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας σε γυναίκες που φορούσαν φλατ παπούτσια. Το συμπέρασμα ήταν ότι η πρώτη κατηγορία αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στις αρθρώσεις και ειδικά στον αστράγαλο, με τους συνδέσμους που τον περιβάλουν να είναι τρομερά καταπονημένοι, σε βαθμό ακόμα και σοβαρής αστάθειας και απώλεια ισορροπίας.


Ενδεικτικό και σε άμεση σχέση με όσες γυναίκες αθλούνται, είναι ότι στη συγκεκριμένη έρευνα, όσες φόραγαν τακούνια για μεγάλο διάστημα, είχαν δυσκολίες στην προπόνησή τους, στο τρέξιμο και έβγαζαν τραυματισμούς, όταν ζορίζονταν σε κάποιο πιο έντονο αθλητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, τόσο ο επικεφαλής εκείνης της έρευνας, Dr. Yong-Seok, όσο και ο Φινλανδός συνάδελφός του, Neil Cronin, από το “University of Jyvaskyla” στο Ελσίνκι, δεν συνέστησαν την αποφυγή της γόβας. Αμφότεροι εξήγησαν ότι όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η μακροχρόνια χρήση ψηλοτάκουνων μπορούν να λυθούν με ειδικές ασκήσεις και διατάσεις. Εάν μία γυναίκα τις εφαρμόσει, δεν έχει να φοβάται τίποτα και μπορεί να φοράει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει.

 

Οπως συμβαίνει στις περισσότερες από αυτού του είδους τις περιπτώσεις, οι ασκήσεις yoga & pilates μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων. Ειδικά ο “κάτω σκύλος” είναι η διάταση που προσφέρει στη γάμπα και στον αχίλλειο τένοντα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός και είναι τέλειο να εκτελείται έστω και για λίγο κάθε μέρα. Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν και αρκετά από τα “εργαλεία” για ασκήσεις στο σπίτι, για όσες δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο studio ή γυμναστήριο. Εκείνο που επίσης κάνει τη διαφορά είναι ένα πρόγραμμα από ασκήσεις ευελιξίας, το οποίο θα συμβάλει στο stretching .

Για παράδειγμα οι κύλινδροι Theraband foam roller  κάνουν τρομερή δουλειά στη μάλαξη και ειδικά στο σημείο της γάμπας, ενώ γενικότερα τα προϊόντα μασάζ και αυτομάλαξης μπορούν να ανακουφίσουν τους μύες . Ωστόσο, εκείνα που θα προσφέρουν την μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων και θα βοηθήσουν στην ευρύτερη ενδυνάμωση είναι τα λάστιχα γυμναστικής και ακόμα περισσότερο η κατηγορία που ειδικεύεται στα πόδια . Φυσικά για όλα αυτά θα χρειαστεί και κάποιο στρώμα γυμναστικής, ενώ σε περίπτωση που ήδη υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καλό θα ήταν αμέσως μετά την προπόνηση να εφαρμόζεται κάποιου είδους κρυοθεραπεία .

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες ακόμα και στην περίπτωση που μπορεί να θεωρούν πως είναι το στιλ τους και δεν το αλλάζουν, ταλαιπωρούνται αρκετά από τα high heels. Μπορούν όμως να μειώσουν όλα τα προβλήματα και εφόσον ακολουθήσουν όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, να δυναμώσουν τόσο πολύ τα επίμαχα σημεία που σχετίζονται, ώστε να φτάσουν στο σημείο να φορούν τις γόβες στιλέτο τους και να αισθάνονται άνετα σα να φοράνε απλά τα αγαπημένα τους sneakers.