Το μασαζ αποτελεί μια πανάρχαια τεχνική χαλάρωσης αλλά και αποκατάστασης τραυματισμών και χρησιμοποιείται απο σχεδόν όλους του πολιτισμούς στη γη. Χρησιμοποιείταιι και απο τα ζώα πολλές φορές είτε σε κάνοντας το ένα ζώο στο άλλο είτε τρίβοντας το σώμα τους πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Για το σωστό μασάζ χρειάζεσαι κάποιες βασικές γνώσεις , ένα στρώμα ή κρεβάτι μασάζ και λάδι ή κρέμα μασάζ . Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την κάθε περίπτωση και θα δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε προιόντος. 

ΛΑΔΙ ΜΑΣΑΖ


Υπάρχουν πολλά έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο αθλητικό ή θεραπευτικό μασάζ. Μερικά από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν ως βάση το γλυκό αμύγδαλο, το jojoba, το αβοκάντο, την καρύδα, το σουσάμι, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το πίτουρο ρυζιού. Συχνά όμως συνδυάζονται ιδανικά ένα ή περισσότερα από αυτά με αιθέρια έλαια, για να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο άρωμα που καθιστά πιο ευχάριστη τη διαδικασία. Διάλεξε το δικό σου λάδι μασάζ


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το λάδι μασάζ είναι βαθιά θρεπτικό για το δέρμα και έχει εύκολη απορρόφηση. Παρέχει υψηλή ολίσθηση και μπορεί να αποθηκευτεί σε φιάλες αντλίας, ακόμα και να μεταφερθεί σε μια θήκη. Επίσης, μπορεί να είναι μια οικονομική επιλογή, όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες σωματικές επιφάνειες. Τα έλαια ζεσταίνονται πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να παρέχουν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και αίσθηση.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μερικοί άνθρωποι αντιπαθούν το ελαφρώς κολλώδες αίσθημα του λαδιού στο δέρμα και ειδικά όταν η θεραπεία έχει τελειώσει. Το λάδι μπορεί επίσης να λεκιάσει τα σεντόνια και εάν πέσει στο πάτωμα, μπορεί να είναι ολισθηρό. Υπάρχει και το ενδεχόμενο κατά λάθος να πέσει υπερβολικό λάδι και να πάει χαμένο. Ορισμένα έλαια στεγνώνουν σχετικά γρήγορα.

 



ΚΡΕΜΕΣ ΜΑΣΑΖ– ΛΟΣΙΟΝ

Οι λοσιόν και οι κρέμες είναι από τα πιο συνηθισμένα μέσα που χρησιμοποιούν οι θεραπευτές μασάζ, σε όλα τα διαφορετικά είδη. Οι λοσιόν είναι γενικά η καλύτερη επιλογή σε τριχωτά δέρματα, καθώς η ελαφριά υφή της επιτρέπει να απλωθεί χωρίς εμπόδια και χωρίς να εμπλακεί με τις τρίχες και να αφήνει την αίσθηση του τραβήγματος.

Ποια είναι η διαφορά:

Οι λοσιόν και οι κρέμες είναι συχνά παρόμοια προϊόντα, αλλά τείνουν να έχουν διαφορετική συνέπεια. Οι κρέμες είναι γενικά αρκετά παχύρευστες και είναι καλύτερα να επιλέγονται για τοπικές θεραπείες σε δύσκολες περιοχές του δέρματος, ενώ οι λοσιόν είναι πιο υγρές και απλώνονται παντού και μάλιστα είναι πιο οικονομικές.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι κρέμες και οι λοσιόν μασάζ είναι κατάλληλες για βαθιά ιστικά και άλλα μασάζ υψηλής τριβής. Έχουν την τάση να παρέχουν μεσαία ολίσθηση και ενώ μπορούν να θρέφουν το δέρμα, απορροφώνται συνήθως αρκετά αργά. Είναι συνήθως μη κολλώδες, καθιστώντας το κάθε μασάζ ευκολότερο να καθαριστεί και συνήθως είναι μη ολισθηρές, παρέχοντάς καλύτερη σταθερότητα σε κάθε μάλαξη.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ορισμένες κρέμες και λοσιόν, ειδικά με βάση το νερό, μπορούν να αφήνουν το δέρμα να στεγνώσει εύκολα. Πρέπει επίσης να είστε πολύ πιο προσεκτικοί για λόγους υγιεινής, ανάλογα βέβαια με τη συσκευασία τους. Οι κρέμες και οι λοσιόν είναι συχνά κρύες, όταν εφαρμόζονται για πρώτη φορά στο δέρμα και μπορεί να είναι δύσκολο να ζεσταθούν. Αρκετές έχουν και όχι τόσο ευχάριστο άρωμα, κάτι που ενδεχομένως θα ενοχλήσει.


ΚΕΡΙΑ ΜΑΣΑΖ -WAX- ΠΑΡΑΦΙΝΗ


Τα κεριά που χρησιμοποιούνται για μασάζ είναι πιο σταθερά από ό,τι τα έλαια και οι κρέμες. Παρέχουν ελεγχόμενη αίσθηση και επαφή και έχουν χαμηλή ολίσθηση, ενώ συνήθως αναμιγνύονται με ένα ή δύο έλαια ή αιθέρια έλαια.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα κεριά παρέχουν υψηλό επίπεδο ελέγχου κατά τη διάρκεια της μάλαξης. Η αυξημένη πρόσφυση και η χαμηλότερη ολίσθηση έχουν ως αποτέλεσμα το μασάζ να είναι πιο ελεγχόμενο αντί για ολισθηρό, όπως συμβαίνει με τα ελαφρύτερα μέσα. Επίσης, το κερί μέλισσας, ένα βασικό συστατικό, είναι αντιβακτηριδιακό.


ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα κεριά είναι αρκετά πιο παχύρευστα, επομένως είναι ακατάλληλα για χρήση σε τριχωτά δέρματα. Η διατήρηση της υγιεινής είναι επίσης πιο δύσκολη, καθώς συνήθως έρχονται σε βαζάκια που απαιτούν τη χρήση σπάτουλας. Σχεδόν όλα τα κεριά μασάζ αναμειγνύονται με το αμυγδαλέλαιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα πρόβλημα σε όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.


Με βάση τα παραπάνω, ο καθένας μπορεί να κάνει μία ασφαλή και πιο λειτουργική για εκείνον επιλογή. Δεν πρέπει να αμελούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στον/ στη σύντροφό μας αυτού του είδους την περιποίηση-απόλαυση. Και σε περίπτωση που δεν έχουμε κάποιον να μας κάνει μασάζ, αλλά έχουμε την ανάγκη σωματικής αποσυμπίεσης, έχουμε πάντα την επιλογή των προϊόντων αυτομασάζ, όπως οι κύλινδροι (foam rollers) τα μπαλάκια μασάζ και αρκετά άλλα
.Εννοείται ότι εκτός από το κάθε είδους μασάζ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό τώρα που καθόμαστε αρκετά, από τις ασκήσεις ορθοσωμίας, για τις οποίες μάλιστα δεν χρειαζόμαστε καν κάποιο όργανο γυμναστικής .