Κάποτε “εχθροί”, τώρα συνεργάτες ? Πώς και γιατί ο φυσιοθεραπευτής με τις γνώσεις ανατομίας μπορεί να γίνει ο ιδανικός yoga – instructor, να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της γιόγκα, να τα συνδυάσει με το καταρτισμένο ασκησιλόγιό του και τις γνώσεις ανατομίας και παθολογίας και να απογειώσει τη θεραπεία των ασθενών του σε ένα πρωτόγνωρα διευρυμένο πεδίο.


Από τη δεκαετία των '80ς, όταν η γιόγκα (yoga) άρχισε να επεκτείνεται και να γίνεται μόδα αρχικά στην Αμερική και έπειτα στην υπόλοιπη υφήλιο, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τον χώρο της φυσιοθεραπείας. Γιόγκα (yoga) και φυσιοθεραπεία είχαν κοινό στόχο, μα ανέκαθεν φαίνονταν να προσεγγίζουν το πρόβλημα της θεραπευτικής άσκησης και κυρίως των διατάσεων, από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά. Η πρώτη μέσω ενός διαρκούς και ολοκληρωτικού stretching και η δεύτερη μέσω της ευρύτερης επιστημονικής γνώσης του αντικειμένου.



ΔΙΑΦΟΡΕΣ & ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ



Γιόγκα (yoga) και φυσιοθεραπεία λοιπόν. Που όμως τελειώνει η μία και που ξεκινάει η άλλη; Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους «ανταγωνιζόμενους» κλάδους, το όριο είναι πραγματικά δυσδιάκριτο-γκρι. Θεωρητικά πάντα, η φυσιοθεραπεία γίνεται πιο συγκεκριμένη με στοχευμένες ομάδες μυών. Οι περισσότερες ασκήσεις γιόγκα, αντιθέτως, που παίρνουν τις ονομασίες τους από τις κινήσεις των ζώων, της φύσης, αφορούν όλο το σώμα. Το stretching μέσω της γιόγκα λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι μύες αλληλεπιδρούν σε όλο το σώμα, αντί να ακολουθεί την επιστημονική λογική, ότι η καθαρή ανατομία αυτών των μυών πηγαίνει από... εδώ μέχρι εκεί.


ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ


Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι δύο “αντιμαχόμενες” πλευρές έχουν έρθει πολύ κοντά και το γκρι όριο αρχίζει να γίνεται όχι μόνο ευδιάκριτο, αλλά να δημιουργεί μία αλληλοσυμπλήρωση. Το σημαντικότερο σε αυτήν την προσέγγιση είναι κάτι που αφορά κυρίως τους φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι άρχισαν να κατανοούν πώς μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν, αποδεχόμενοι τα οφέλη της γιόγκα (yoga) και ενσωματώνοντάς τα στη δική τους επαγγελματική κατάρτιση. Επειδή πλέον τα υπέρ είναι ξεκάθαρα για όσους αποφάσισαν την εν λόγω ενσωμάτωση της γιόγκα στη φυσιοθεραπευτική αγωγή.

Το σπουδαιότερο σε όλο αυτό είναι η κατανόηση της ύπαρξης αρκετών ομοιοτήτων μεταξύ των δύο εννοιών. Οι ερευνητές, οι φυσιοθεραπευτές και οι ασθενείς τους, καθώς και οι επαγγελματίες της γιόγκα (yoga), μπορούν να λάβουν πολύτιμα και πρόσθετα ερεθίσματα μέσω της αλληλεπίδρασης ιδεών στις διάφορες μελέτες που έχουν ενωθεί με κοινές, βασικές έννοιες. Η πρακτική της γιόγκα (yoga) βασίζεται στην πολυπλοκότητα και στον πολυδιάστατο χαρακτήρα, τις διάφορες θετικές επιρροές στην ολότητα του ατόμου, μέσω του νου, του σώματος και των σχέσεων μεταξύ τους.

Αυτές οι συνιστώσες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην πρακτική της φυσιοθεραπείας και των βασικών αρχών της. Στην ιδανική περίπτωση λοιπόν, ο φυσιοθεραπευτής, ο οποίος έχει το όπλο της γνώσης της ανατομίας, καλείται εντρυφήσει στη φιλοσοφία της γιόγκα και να την προσθέσει στα δικά του επαγγελματικά όπλα. Ουσιαστικά έτσι θα αποκτήσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό του κλάδου του. Αλλωστε, δεν θα ακούσεις σχεδόν κανέναν να παραπονιέται ότι η γιόγκα δεν είναι κάτι που θα του κάνει πολύ καλό, τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ



Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν ότι σε κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εισάγουν το μάθημα της γιόγκα (yoga) στις σχολές φυσιοθεραπείας. Αναμφίβολα, δεν είναι εύκολο για έναν φυσιοθεραπευτή να γίνει ένας γκουρού-instructor τη γιόγκα (yoga), αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να μάθει κάποιες βασικές αρχές και να τις εντάξει στο θεραπευτικό πρόγραμμά του και μάλιστα αυτό να το πλασάρει με εξαιρετικό τρόπο στους ασθενείς του, δείχνοντας ότι η γνώση του είναι πολυποίκιλη και απεριόριστη.

Κανείς ασθενής δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί, εάν κάποιος φυσιοθεραπευτής προσθέσει στο ασκησιολόγιό του ορισμένες τεχνικές της γιόγκα (yoga), που θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκατάστασή του, αλλά θα τον βοηθήσουν κιόλας να κατανοήσει καλύτερο το σώμα και τον εαυτό του , ακόμα και σε ένα ευρύτερο πνευματικό επίπεδο. Επίσης, σε θεωρητικό επίπεδο, κανείς δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερος yoga instructor από ένα φυσιοθεραπευτή. Ο εν λόγω επαγγελματίας διαθέτει πλήρη και άρτια γνώση της ανατομίας και το απαιτούμενο background, ώστε να τις συνδυάσει με τις ασκήσεις της γιόγκα, παράγοντας το τέλειο αποτέλεσμα για τους ασθενείς του.

Ενας σωστά καταρτισμένος φυσιοθεραπευτής, ο οποίος γνωρίζει άριστα το αντικείμενό του, θα έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τις καινούργιες ιδέες της γιόγκα (yoga) και να τις ενσωματώσει στο ασκησιόλογιό του ακόμα και με τη χρήση προϊόντων μασάζ-αυτομάλαξης ,λάστιχα γυμναστικής, αξεσουάρ fitness, βοηθημάτων ευελιξίας ή γιατί όχι και με τον βελονισμό, κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει κυρίως στις ανατολικές φιλοσοφίες. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μέσω των μηχανημάτων φυσιοθεραπείας, θα απογειώσουν εκείνον που θα έχει τολμήσει και θα καταστήσουν την επίσκεψη του ασθενή, ένα ταξίδι γνώσης για τον εαυτό του και την υγεία του...