Γίνεται η γυμναστική, η προπόνηση να αποτελέσουν ασπίδα ακόμα και κατά του καρκίνου; Τι δείχνουν οι έρευνες, πώς συμβάλει η η άσκηση στην πρόληψη κατά της ασθένειας και με ποιον τρόπο βοηθάει τους ήδη ασθενείς; Τι είδους ασκήσεις και με ποια συχνότητα βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών της νόσου;

Εχει δική της μέρα. Είναι ορισμένη για τις 4 Φεβρουαρίου. Αυτή η μάχη, η ανώτερη όλων. Και η πιο άνιση. Αυτή που όμως μπορεί να νικηθεί. Που δεν πρέπει κανείς να φοβηθεί να τη δώσει με όλο το θάρρος του κόσμου. Δεν είναι εύκολο. Κάθε άλλο. Παρακαλάς να μην σου τύχει. Να μην ακούσεις ποτέ, από κανέναν γιατρό τη λέξη. Ο καρκίνος όμως υπάρχει. Είναι η πιο σκληρή πραγματικότητα και βρίσκεται εκεί έξω. Υγιεινή διατροφή, καθόλου τσιγάρο, όχι πολύ αλκοόλ, καλή ζωή γενικά και φυσικά πάρα, μα πάρα πολύ τύχη και ίσως δεν σε αγγίξει. Τώρα όμως οι επιστήμονες φωνάζουν, ότι στα όπλα της πρόληψης οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και την άσκηση. Να βάλουμε για ακόμα έναν λόγο δηλαδή την προπόνηση στη ζωή μας. Γίνεται όμως στ' αλήθεια η γυμναστική να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες... ;


ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉ ΚΑΙ ΚΑΡΚΊΝΟΣ : ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ


Σε ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Clinical Oncology», ερευνητές του «National Cancer Institute», της «American Cancer Society» και του «Harvard T.H. Chan School of Public Health», εξήχθη το συμπέρασμα ότι: άνθρωποι που ασκούνταν σύμφωνα με τις συστάσεις του «National Institutes of Health», μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για 7 είδη καρκίνου μέχρι 25%.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν κοινά είδη, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού, του ενδομήτριου, των νεφρών, του ήπατος, μυέλωμα και λέμφωμα μη Hodgkin.

Τα παραπάνω στοιχεία και η λογική πως η σωματική άσκηση βοηθάει, έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση που έχει γενικότερα στις χρόνιες νόσους, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης. Υπάρχουν δηλαδή ισχυρές ενδείξεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης είναι σημαντικά και για την πρόληψη του καρκίνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης εννέα διαφορετικές έρευνες και δούλεψαν πάνω σε 750.000 ενηλίκους συμμετέχοντες, εξετάζοντας τη σχέση άσκησης και εμφάνισης 15 ειδών καρκίνου.

Για παράδειγμα, η άσκηση συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο στους άντρες κατά 8% και στον καρκίνο μαστού στις γυναίκες κατά 6 %. Ο ατομικός κίνδυνος για καρκίνο του ενδομήτριου μειώθηκε κατά 10% έως 18%, ενώ για τους νεφρούς κατά 11 έως 17%. Ο κίνδυνος για μυέλωμα ήταν μειωμένος κατά 14% έως 19 %, ενώ για το λέμφωμα μη Hodgkin στις γυναίκες ήταν μειωμένος κατά 11% έως 18%. Η άσκηση είχε την πιο βαθιά επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος μειώνοντάς τον κατά  18% έως 27%.

 



ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ;



Αναμφίβολα προκαλεί απορία το πώς μπορεί η άσκηση να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου. Μέσω της άθλησης επηρεάζονται θετικά ορισμένες ορμόνες του σώματος. Ουσιαστικά οι ορμόνες είναι... χημικά μηνύματα που που μεταφέρονται σε όλο το κορμί, λέγοντάς του τι να κάνει, πώς να νιώσει, να λειτουργήσει, να αντιδράσει. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον καρκίνο του μαστού. Δύο από τις σημαντικότερες ορμόνες είναι η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα. Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης και κατά συνέπεια αυτό να λειτουργήσει ευεργετικά στην επιβράδυνση εμφάνισης της ασθένειας.

Ενα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο καρκίνος του εντέρου. Το πρόβλημα εκεί εμφανίζεται όταν τα χημικά απόβλητα του φαγητού κατακάθονται στο έντερο και δεν αποβάλλονται. Η κίνηση και η άσκηση συμβάλουν στην ευκολότερη αποβολή τους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επίπεδα της οποιασδήποτε φλεγμονής, η οποία μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει.

«Η άσκηση διατηρεί το σωστό σωματικό βάρος, μειώνει τις φλεγμονές και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ επηρεάζει τις ορμόνες του σεξ και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Δεν είναι όλα τα είδη καρκίνου ίδια και δεν επηρεάζονται όλα από κάθε λειτουργία. Ενδεικτικό είναι ότι οι ορμόνες του σεξ συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού», εξηγεί ο Dr. Crystal Denlinger, ογκολόγος στο “Philadelphia Fox Chase Cancer Center”.


ΠΟΣΗ ΑΣΚΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ;


Το μεγάλο ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση, είναι το πόση άσκηση πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να βοηθήσει τις προληπτικές λειτουργίες του οργανισμού του ή ακόμα και το είδος της άσκησης δημιουργεί απορίες. Οι έρευνες δεν έχουν αποδεδειγμένα εξηγήσει ακριβώς πόση και τι είδους γυμναστική είναι σημαντικότερη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σπουδαιότερο σε κάθε περίπτωση, είναι όποια προπόνηση κι αν επιλέξει κάποιος, αυτή να έχει συνέπεια, συνέχεια και να γίνει τρόπος ζωής. Να μην είναι περιστασιακή δηλαδή. Σύμφωνα με την Kathryn Schmitz, καθηγήτρια δημόσιας υγείας με εξειδίκευση στα ζητήματα του καρκίνου στο “Penn State University”, τώρα κατανοούμε τη συμβολή της άσκησης κατά του καρκίνου, όπως κάναμε για τη σύνδεσή της με την καρδιά κάποιες δεκαετίες πιο πίσω.

Με μεγαλύτερη βεβαιότητα απαντούν οι έρευνες στο πόση άσκηση πρέπει να προσθέσει στη ζωή του κάποιος που έχει ήδη προσβληθεί από τη νόσο. Για τις όχι πολύ βαριές περιπτώσεις, αλλά για εκείνες που ο ασθενής βέβαια σε θέση να το πράξει, η κίνηση βοηθάει πάρα πολύ. Τα 30 λεπτά έστω ελαφριάς αεροβικής προπόνησης τρεις φορές τη βδομάδα και 2-3 φορές ασκήσεις ενδυνάμωσης, μειώνουν τον πόνο, αυξάνουν τη δύναμη και την ενέργεια και μειώνουν την κατάθλιψη και το άγχος. Βελτιώνουν δηλαδή με ευρύτερη έννοια την ψυχολογική διάθεση του ασθενή κι αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει θαύματα. 

Επομένως, η άσκηση: ελαφριά ή έντονη, μπορεί να σώσει ζωές και στην περίπτωση του καρκίνου. Ακόμα απομένουν αρκετά να γίνουν, ώστε να πιστοποιηθεί με τεκμηριωμένες μελέτες ότι η πρόληψη ωφελείται από την προπόνηση, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Ο συνδυασμός άλλωστε του να γυμνάζεις το σώμα, να εξασκείς το μυαλό και να προσέχεις τη διατροφή σου, κάθε άλλο παρά αρνητικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει προς κάθε πτυχή της ζωής...

 

Υπενθυμίζουμε οτι Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεται να πάτε γυμναστήριο μπορείτε πάντα με ελάχιστα όργανα γυμναστικής να κάνετε γυμναστική στο σπίτι . Μην ξεχνάτε οτη η γυμναστική αποτελεί φάρμακο (exercise is medicine)