HIIT TRAINING

Δεν έχεις χρόνο, αλλά αναζητάς το μέγιστο όφελος από κάποιο είδος προπόνησης; Θέλεις να κάψεις λίπος, αλλά βαριέσαι να τρέχεις στους διαδρόμους ή να πάρεις τα… βουνά; Η διαλειμματική προπόνηση είναι αυτό που θα αλλάξει την καθημερινότητά του. Μάθε τι είναι και γιατί πρέπει να την προσθέσεις στις επιλογές σου.

Όταν ο Αλβέρτος Αϊνστάιν μιλούσε για τη σχετικότητα του χρόνου και εξηγούσε ότι: «Ο χρόνος δεν υπάρχει. Είναι μία ανθρώπινη επινόηση που εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες», σίγουρα δεν είχε κατά νου τη σχέση της προπόνησης με τις ώρες που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του καθενός. Στον σύγχρονο κόσμο του wellbeing και του αθλητισμού, σε κάθε τομέα, πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας όρος, μία καινοτομία, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως «διαλειμματική προπόνηση».



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ;


Αρχικά να πούμε ότι αν… γκουγκλάρεις, θα το βρεις και ως «HIIT» , ή αλλιώς «High intensity interval training». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι απόλυτα αποτελεσματικό, πρακτικό και εξαιρετικά αποδοτικό. Περιλαμβάνει γρήγορα διαστήματα εντατικής άσκησης, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται μικρά διαστήματα ανάπαυσης ή ελαφριάς δραστηριότητας. Οι περισσότερες προπονήσεις «HIIT»  διαρκούν περίπου 30 λεπτά, ενώ άλλες μορφές, όπως η προπόνηση Tabata μπορεί να διαρκούν μέχρι 4 λεπτά και φυσικά η τελευταία να είναι επαναλαμβανόμενη.


Η διαλειμματική προπόνηση (interval training) είναι τάση, αρέσει πολύ και χαρίζει γρήγορα αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάμε άπειρες ώρες  στο γυμναστήριο! Μπορείς ακόμα και να δουλέψεις στο σπίτι με τον μίνιμουμ εξοπλισμό. Αρκεί να έχεις ορισμένα βαράκια, ketllebell ή μία medicine ball. Εννοείται ότι είναι must τα λάστιχα γυμναστικής ή το INERTIA WAVE που προσφέρουν και μία οικονομική προοπτική, αλλά και ιμάντες TRX για όσους επιθυμούν να δουλέψουν σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Επιπλέον, μπορείτε να βάλετε τα BLAZEPODS και να ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΦΩΤΑΚΙΑ για να το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό!!


H διαλειμματική προπόνηση μπορεί να είναι συνυφασμένη στο μυαλό των περισσοτέρων ως κάτι εντελώς αεροβικό, αλλά έχει μία ευρύτερη εκτελεστική έννοια. Μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται να  τρέχετε ατελείωτες βαρετές ώρες στον διάδρομο, να κάνετε jogging ή να ασχοληθείτε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα σε φουλ ταχύτητα στο γυμναστήριο. Οποιος επιλέγει το «HIIT», προσφέρει στον εαυτό του μία γκάμα εναλλακτικών τρόπων άθλησης και καύσης λίπους. Εφόσον το συνδυάσει και με τη λειτουργική προπόνηση (functional training), θα έχει πετύχει το απόλυτο.

HIIT
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΟ «HIIT»;

Αναμφίβολα μία τέτοια είδους προπόνηση, που είναι τόσο απαιτητική, σε βάζει στη διαδικασία να ασκηθείς όσο το δυνατό πιο έντονα, φτάνοντας το σώμα σου στο μέγιστο όριό του. Αλωστε αυτή είναι η αιτία που αυτού του είδους η άσκηση είναι τόσο σύντομη χρονικά σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους. Δεν γίνεται ή για την ακρίβεια δεν είναι σωστό, αποδοτικό, να προπονηθεί κάποιος σε αυτόν τον μέγιστο ρυθμό για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όσο όμως εξουθενωτικό κι αν είναι, οι προσπάθειές αναμφίβολα θα ανταμειφθούν. Κι αυτό επειδή πρακτικά όσο πιο σκληρά ανέβεις στην προπόνηση, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια θα καταβάλει το σώμα σου.

Γενικότερα, ανά τον κόσμο, επικρατεί ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός με τη διαλειμματική προπόνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 κατατάχθηκε ως η πρώτη τάση φυσικής κατάστασης από το American College of Sports Medicine. Εκτός από το πόσο ενδιαφέρον είναι σαν τρόπος εκγύμνασης, το «ΗΙΙΤ» έχει κερδίσει το κοινό και θεωρείται απολύτως λογικό αυτό, εξαιτίας ακριβώς αυτής της αντιστρόφως ανάλογης σχέσης που έχει με τον χρόνο. Είναι επειδή πλέον όλοι μας δουλεύουμε πολλές ώρες και αναζητάμε όσο το δυνατόν αμεσότερα αποτελέσματα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακόμη και στον τομέα της άσκησης.

ΕΝΤΑΣΗ = ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Το μεγάλο μυστικό βρίσκεται στην ένταση. Κατά συνέπεια, να ξέρεις ότι θα πρέπει να κουραστείς. Για να καταστεί αποτελεσματική μια προπόνηση «ΗΙΙΤ», θα πρέπει να αυξήσεις την ένταση της αεροβικής σου άσκησης, ώστε να φτάνεις στη μέγιστη απόδοσή σου σε κάθε σετ. Γι’ αυτό και τα σετ στη διαλειμματική προπόνηση είναι σύντομα –από 20 έως 90 δευτερόλεπτα.

Οπότε, για όσο δουλεύεις ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες και ανεβάζεις σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό, το σώμα έχει αυτόματα την ανάγκη πρόσληψης υψηλότερης ποσότητας οξυγόνου, με το ευεργετικό-θεμιτό αποτέλεσμα της μεγαλύτερης καύσης θερμίδων.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

Οσο πολύ και να σου αρέσει. Οσο υπέροχη και να βρίσκεις τη διαλειμματική προπόνηση. Οσο και να σε εξιτάρουν τα θεαματικά αποτελέσματα, θα πρέπει πάντοτε να μην βγάζεις κάτι πολύ σημαντικό από το μυαλό σου. Εάν κουράζεις υπερβολικά τους μύες σου, δεν θα μπορείς να αποδώσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου σε κάθε άσκηση. Θα πρέπει να μην παρασυρθείς, ώστε να μην έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι περίοδοι ξεκούρασης χρειάζονται, είναι αναγκαίοι, ώστε να προετοιμαστεί το σώμα και να μπορέσει να αποδώσει πραγματικά στο μέγιστο στα διαστήματα υψηλής έντασης. Και αυτό είναι τόσο σημαντικό, όσο το να εκτελείς σωστά όλο το προπονητικό σου πρόγραμμα. Ισως και περισσότερο σημαντικό….

 

Οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης

  • •             Αυξημένη αντοχή
  • •             Ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προπόνηση
  • •             Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμού ή υπερβολικής προπόνησης
  • •             Απώλεια βάρους
  • •             Διασκεδαστική προπόνηση

Σχετικα Προϊοντα