foam-rolling

Πόνος, απροσδιόριστος, έντονος σε όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Κλειδωμένοι μύες σε ταλαιπωρημένα -από την άσκηση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής- σώματα. Και η άγνωστη έννοια των διαβόητων Trigger Points. Τι είναι αυτά, πώς προκαλούνται και κυρίως πώς μπορεί το sports medicine να απαλύνει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα;

Πόνος που δεν περνάει. Υπόκωφος, εσωτερικός, ένα πρόβλημα που κανένα ιατρικό μηχάνημα, όσο κι αν έχει εξελιχτεί η τεχνολογία, δεν μπορεί να εντοπίσει και να ορίσει στην πραγματική του διάσταση. Καμία από τις κλασσικές απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις που συνήθως περιμένουμε να μας διαφωτίσουν, για το τι φταίει και υποφέρουμε, δεν θα δώσει απάντηση. Όταν φτάσεις στον ορθοπεδικό ή τον φυσιοθεραπευτή, θα ακούσεις ότι έχεις πρόβλημα σε κάποιο από τα trigger points του κορμιού σου. Δηλαδή, τι; Εάν θέλεις να στο πει πιο επιστημονικά, θα το κατονομάσει με τη βαρύγδουπη ονομασία «Μυοπεριτονιακά  Σημεία Πυροδότησης». Αυτοί είναι οι αφανείς» συνήθεις ύποπτοι σε πληθώρα μυοσκελετικών και όχι μόνο συμπτωμάτων


 

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τι είναι όμως αυτά τα trigger points που έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας; Ουσιαστικά πρόκειται για υπερευαίσθητους, εστιασμένους  πυρήνες μόνιμης μυϊκής σύσπασης, τα γνωστά σε όλους μας οζίδια -γρομπαλάκια σε απλά ελληνικά- που έχουμε, πιθανόν, κατά καιρούς ψηλαφήσει είτε στους δικούς μας μύες, είτε σε κάποιο άλλο σώμα, συνήθως κατά τη διάρκεια μάλαξης. Εννοείται ότι δεν πρόκειται ούτε για πραγματικούς «κόμπους», ούτε για «μπαλάκια», ούτε για συμφύσεις που χρειάζεται πάση θυσία να «σπάσουν» ή να «διαλυθούν».

Στην κυριολεξία αποτελούν εστιασμένους μικρο-σπασμούς, νευρικής αιτιολογίας που δημιουργούνται στα πιο αδύναμα, μηχανικά, σημεία του εκάστοτε μυ και περιορίζουν τοπικά την αιμάτωση του, κάτι που τον ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο «μεταβολικής κρίσης». Αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπει να κυκλοφορήσει ελεύθερα στη σφιγμένη περιοχή «φρέσκο» αίμα. Κατά συνέπεια, μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για την καύση του «ενεργειακού καυσίμου», της γλυκόζης και ως εκ τούτου μειώνεται και η παραγωγή «ενεργειακού νομίσματος» (ή ATP) από τα μυϊκά κύτταρα και αυξάνεται η παραγωγή γαλακτικού οξέος και άλλων μεταβολικών προϊόντων μυϊκής εξάντλησης.


* Pilates και yoga, αλλά και ένα πρόγραμμα ελαφριάς προπονήσεις με ασκήσεις ευλυγισίας, θα επιφέρουν σημαντική ανακούφιση ή και πλήρη απαλαγή.

* Ενας παραστατικός visual χάρτης όλων των trigger points του ανθρώπινου σώματος

 

 

 

 

 Απ το πέλμα έως τον αυχένα, το foam roller είναι ένα τέλειο εργαλείο για την ανακούφιση των trigger points και την αυτομάλαξη της περιτονίας


 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

  1. Η ηλικία, το γήρας
  2. Τραυματισμός που οφείλεται σε χτύπημα, παιδικό τραύμα που έχει επιδεινωθεί, ακόμα και στρες
  3. Απουσία άσκησης, ειδικά στις ηλικίες μεταξύ 28-55 (το 55% επηρεάζει τις γυναίκες)
  4. Κακή στάση σώματος στη δουλειά, την καθημερινότητα, ακόμα και την αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου
  5. Απότομο σήκωμα βάρους
  6. Χρόνιο στρες, άγχος, κατάθλιψη, οποιαδήποτε κατάσταση αρνητικής ψυχολογικής διάθεσης
  7. Μειωμένη λήψη βιταμινών και ειδικά C, B, D, φιλικού οξέος και σιδήρου
  8. Διαταραχές ύπνου
  9. Κάθε είδους δυσκαμψία, αλλά και υπερκινητικότητα

trigger-points


ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

Ουσιαστικά τα trigger points δημιουργούνται σε μύες που έχουν ταλαιπωρηθεί από xχρόνια ή επαναλαμβανόμενη αδιάκοπη και υπερβολική χρήση. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί εξαιτίας άσκησης σε κάποιο σπορ ή των συνθηκών εργασίας (πχ σήκωμα βάρους με κακή εργονομία, μετακόμιση, υπερβολές στο γυμναστήριο ή παρατεταμένη χρήση υπολογιστή), από άμεσο ή έμμεσο τραύμα στον μυ (πτώσεις, αυτοκινητιστικό ατύχημα, εισαγωγή νέων ασκήσεων σε πρόγραμμα γυμναστικής), από χρήση της περιοχής σε έδαφος κακής εμβιομηχανικής (απορρύθμισης της άρθρωσης) και μη ιδανικού κινητικού μοντέλου (πχ. προπόνηση ή δραστηριότητα, ενώ πονάμε από άλλη αιτία).

Επίσης, σε πιο βαριές μορφές τους μπορούν ακόμα να πυροδοτηθούν από πυρετό ή κρυολόγημα, από έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων στη διατροφή μας, από άλλες ασθένειες (ριζίτιδα, Ιγμορίτιδα, χρόνιες φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, Ρευματοειδείς παθήσεις), από κακή φυσική κατάσταση, παρατεταμένη ακινησία ΚΑΙ ψυχολογικό στρες.

Είναι επομένως μία αρκετά δύσκολη περίπτωση. Εάν σου συμβούν, που στην πραγματική ζωή καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε όλοι μας, τότε θα χρειαστεί να επιδείξεις υπομονή και σύνεση. Η ήπιας μορφής άσκηση, όπως τα λάστιχα γυμναστικής, αλλά και οι μαλάξεις, ο βελονισμός με ειδικές βελόνες βελονισμού θα σου προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και κυρίως θα σε βοηθήσουν να δυναμώσεις το μυϊκό σου σύστημα με σωστό τρόπο, ώστε να το θωρακίσεις από την επανάληψη του φαινομένου.

Υπάρχουν όμως και τελευταίας τεχνολογίας λειτουργικά εργαλεία, που μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του προβλήματος. Τέτοια είναι τα πιστόλια μασάζ (massage guns), που εξουδετερώνουν το πρόβλημα και ειδικά στην αρχική μορφή του. Γενικότερα, όλο αυτό το μπλέξιμο, θα σε οδηγήσει στην εξερεύνηση του ευρύτερου sports medicine. Σε περίπτωση όμως που το έχουμε αφήσει να χειροτερέψει, απαιτείται η επίσκεψη σε ένα ειδικό, που εκτός των θεραπειών, θα είναι σε θέση να μας εισάγει και στα οφέλη της θεραπευτικής γυμναστικής.


 

Πηγές
* vita.gr
* physio-pedia.com
* Moustaka.gr
* Bioenergia




 

 

Σχετικα Προϊοντα