Τα προβλήματα του αυχένα μαστίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Πώς προκαλείται το αυχενικό σύνδρομο, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε, ποιος οι λύσεις και τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας; Ζεστά - κρύα επιθέματα, μασάζ, βελονισμός και όσα προσφέρει η επίσκεψη σε έναν φυσιοθεραπευτή, που έχει τα ειδικά εργαλεία για την ανακούφισή μας. 

Αυχεναλγία είναι η δυσφορία σε οποιαδήποτε “δομή” του αυχένα. Αυτές οι “δομές” περιλαμβάνουν μύες και νεύρα, καθώς και τους αυχενικούς σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ο εν λόγω πόνος του αυχένα μπορεί να προέρχεται από περιοχές κοντά στο λαιμό: όπως ο ώμος, το σαγόνι, το κεφάλι και ο βραχίονας. Οταν πονάει ο αυχένας, μπορεί να έχετε δυσκολία να τον κινήσετε, ιδιαίτερα προς μία πλευρά. Πολλοί το περιγράφουν ως δυσκαμψία αυχένα, ενώ στη χρόνια μορφή του ορίζεται και ως αυχενικό σύνδρομο.

Εάν η αυχεναλγία αφορά νεύρα (για παράδειγμα, σημαντικός μυϊκός σπασμός που παγιδεύει ένα νεύρο ή μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει έναν νεύρο), μπορεί να αισθάνεστε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή αλλού. Το πρόβλημα αφορά συνήθως...

* Τραυματισμό αυχένα (whiplash)
* Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
* Σπονδυλική στένωση

                                                                                                                                                                                                                                   Οι πιθανοί μύες που εμπλέκονται συχνά στα αυχενικά προβλήματα


ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ένα σύνηθες αίτιο της αυχεναλγίας και της δυσκαμψίας αυχένα είναι η μυϊκή θλάση ή τράβηγμα. Συνήθως οφείλεται σε καθημερινές δραστηριότητες. Αυτές περιλαμβάνουν το σκύψιμο πάνω σε ένα γραφείο για ώρες, την κακή στάση όταν βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε, την τοποθέτηση της οθόνης του υπολογιστή πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, το να κοιμάστε σε μια άβολη θέση ή την περιστροφή του αυχένα με ακανόνιστο τρόπο στη διάρκεια άσκησης.

 

Τα ατυχήματα ή οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς αυχενικούς τραυματισμούς, όπως σπονδυλικά κατάγματα, τραυματισμούς από επιτάχυνση ή επιβράδυνση, τραυματισμό αγγείων, ακόμα και παράλυση. Εκτός των παραπάνω όμως, μπορεί να έχει συμβεί συνδυασμός των ακόλουθων και μάλιστα να πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν χωρίς καθυστέρηση.


* Άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ινομυαλγία
* Αυχενική αρθρίτιδα ή σπονδύλωση
* Ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου
* Μικρά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη από οστεοπόρωση
* Σπονδυλική στένωση (στένωση του σπονδυλικού σωλήνα)
* Σπονδυλική λοίμωξη (οστεομυελίτιδα, δισκίτιδα, απόστημα)
* Καρκίνος που αφορά τη σπονδυλική στήλη

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ

Πριν φτάσουμε ωστόσο, στον γιατρό ή στον φυσιοθεραπευτή, όπου θα μας προσφέρει εξειδικευμένη λύση με βάση τα μηχανήματα και τα εργαλεία της δουλειάς του, μπορούμε να δώσουμε από μόνοι μας τις “πρώτες βοήθειες στον εαυτό μας”...

* Πάρτε αναλγητικά όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη.
* Εφαρμόστε θερμότητα ή πάγο στην επώδυνη περιοχή. Μια καλή μέθοδος είναι η χρήση πάγου τις πρώτες 48 - 72 ώρες και στη συνέχεια χρήση θερμότητας. Η τελευταία μπορεί να εφαρμοστεί με ζεστά ντους, ζεστές κομπρέσες ή θερμοφόρες ή σχετικές κρέμες και gel.
* Σταματήστε τις φυσιολογικές δραστηριότητες τις πρώτες μέρες, ώστε να μειωθεί η φλεγμονή.
* Εκτελέστε αργά ασκήσεις εύρους κίνησης για την ήπια έκταση των αυχενικών μυών, χρησιμοποιώντας λάστιχα γυμναστικής.
* Ζητήστε από κάποιον να μαλάξει τις επώδυνες περιοχές με κάποιο ειδικό εργαλείο αυτομάλαξης ή κάποια από τις κρέμας και τα gel μασάζ που βοηθούν.
* Χρησιμοποιείστε ένα μαλακό περιλαίμιο για σύντομο διάστημα για ανακούφιση της δυσφορίας.
* Ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα yoga – pilates ή ακόμα και μόνοι σας στο σπίτι.



Ο βελονισμός είναι επίσης μία ιδιαίτερα λυτρωτική διαδικασία, που μπορεί αν έχει πολλαπλά οφέλη


ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ?

Σε περίπτωση που η δυσκαμψία αυχένα δεν είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, κακής στάσης ή μυϊκής θλάσης, κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Ίσως τελικά πίσω από τη δυσκαμψία να κρύβεται μια πολύ σοβαρή ιατρική κατάσταση. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι εξής...

* Πυρετός, που σημαίνει πως ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια μόλυνση/φλεγμονή.
* Έντονος πονοκέφαλος, ειδικά αν περιγράφεται από τον ασθενή ως διαφορετικός όσον αφορά τη διάρκεια, την ένταση και τα συμπτώματα.
* Ναυτία ή εμετός.
* Έντονη κόπωση ή ανεξήγητη/απότομη πτώση ενέργειας.
* Μεταβολή της πνευματικής διαύγειας, που περιλαμβάνει σύγχυση και απότομες αλλαγές διάθεσης.
* Προβλήματα συντονισμού κινήσεων, συνοδευόμενα από ζαλάδα, προβλήματα βάδισης ή δυσκολία στο γράψιμο.
* Απότομη απώλεια βάρους, που δεν οφείλεται σε δίαιτα ή ειδική διατροφή.



ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ;


Εννοείται, πως όπως ισχύει για κάθε ιατρικό ζήτημα, έτσι και στο θέμα του αυχένα, το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Αυτές είναι ορισμένες λειτουργίες που μπορούμε να εφαρμόσουμε πρακτικά, ώστε να απαλύνουμε και να αποσυμφορήσουμε το πρόβλημα...

* Χρησιμοποιείστε τεχνικές χαλάρωσης και τακτική άσκηση για να προλάβετε την ανεπιθύμητη τάση και στρες των αυχενικών μυών.
* Μάθετε διατατικές ασκήσεις για τον αυχένα και τον ανώτερο κορμό. Κάντε διατάσεις κάθε μέρα, ιδιαίτερα πριν και μετά από άσκηση. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει.
* Εάν τείνετε να έχετε αυχεναλγία μετά από άσκηση, εφαρμόστε πάγο στον αυχένα μετά τη φυσική δραστηριότητα.
* Βελτιώστε τη στάση σας, ιδιαίτερα εάν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη μέρα. Να υποστηρίζετε την πλάτη σας. Προσαρμόστε την οθόνη του υπολογιστή στο επίπεδο των ματιών. Έτσι δεν θα κοιτάτε συνεχώς προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
* Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή, τεντώστε τον αυχένα κάθε ώρα.
* Χρησιμοποιείστε ένα headset, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, ιδιαίτερα εάν το να απαντάτε ή να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο είναι η κύρια εργασία σας.
* Όταν διαβάζετε ή πληκτρολογείτε από έγγραφα στο γραφείο σας, τοποθετήστε τα σε ένα στατό εγγράφων στο ύψος των ματιών.
* Αξιολογήστε τις συνθήκες ύπνου σας. Διασφαλίστε ότι το μαξιλάρι σας υποστηρίζει κατάλληλα και άνετα το κεφάλι και τον αυχένα. Μπορεί να χρειάζεστε ειδικό μαξιλάρι για τον αυχένα. * Διασφαλίστε ότι το στρώμα σας είναι αρκετά σταθερό.
* Χρησιμοποιείστε τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος για την αποτροπή τραυματισμών.

 

Και φυσικά μην προσπαθείτε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση, βάσει του διαδικτύου. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι η μόνη λύση στην υποψία μιας τόσο σοβαρής παθολογίας...

Πηγές:  1* , 2* , 3*