Καθιστική εργασία-Πώς να βάλετε την κίνηση στην καθημερινότητα

Μετά την είδηση του σχεδιασμού της Έμμα, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνα και δείχνει πώς φαντάζονται οι επιστήμονες τον εργαζόμενο του μέλλοντος (αν οι συνθήκες εργασίες παραμείνουν όπως είναι σήμερα) η ανάγκη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εργασίας σε ένα μη εργονομικά καλό γραφείο είναι ακόμα πιο έντονη. Ποιά είναι η λύση?

ένα ωραίο άρθρο όπως το διαβάσαμε στο www.bovary.gr

Ο επιστήμονας, ειδικός στη μελλοντική συμπεριφορά, Γουίλιαμ Χάιαμ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχουν οι μη σωστά σχεδιασμένοι εργασιακοί χώροι στην υγεία των εργαζομένων.
Με βάση έρευνες σε περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα προέβλεψε πως τα γραφεία ενδέχεται να αλλάξουν το ανθρώπινο σώμα τα επόμενα 20 χρόνια. Η Έμμα λοιπόν έχει καμπούρα, ξηρά μάτια και χλωμό δέρμα και κοιτάζοντάς την κανείς καταλαβαίνει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει… asap!

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως μέχρι να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σ’ ένα εργονομικά ιδανικό γραφείο;
Τα παρακάτω ίσως να είναι μια καλή αρχή!

Κάντε τα μίτινγκ... περπατώντας

Τι σημαίνει αυτό; Κάθε φορά που δίνεται ραντεβού με έναν συνεργάτη, έναν υποψήφιο πελάτη ή ακόμα και με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας, προτείνετε να τα πείτε ενώ κάνετε μια βόλτα κοντά στο γραφείο σας ή το σημείο που έχετε δώσει ραντεβού. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κινηθείτε μέσα στην ημέρα, ενώ θα δώσετε και το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους. Κάντε μια στάση για να πάρετε ένα φρέσκο χυμό on-the-go και θα δείτε ότι, η παραγωγικότητα και οι νέες ιδέες θα αυξηθούν, χάρη στον φρέσκο αέρα και την άσκηση.

Εκμεταλλευτείτε σωστά τα διαλείμματά σας

Τα συχνά διαλείμματα στη δουλειά είναι απαραίτητα, ειδικά αν κάνετε καθιστική δουλειά γραφείου. Αντί όμως να κάνετε scroll down στο instagram σηκωθείτε, κάντε διατάσεις και προσπαθήστε να περπατάτε σε κάθε ευκαιρία. Θέλετε να πάτε τουαλέτα; Επιλέξτε την πιο μακρινή. Πηγαίνετε στην κουζίνα να πιείτε νερό -καθώς δεν πρέπει να ξεχνάτε να μένετε ενυδατωμένοι. Θέλετε να ρωτήσετε κάτι τον συνάδελφό σας στο διπλανό γραφείο; Πηγαίνετε εκεί, μη στείλετε e-mail. Επίσης, μην πέφτετε στην παγίδα να τρώτε το μεσημεριανό σας κολλημένοι στην οθόνη. Όση δουλειά κι αν έχετε, δε θα σας σώσουν τα 20 λεπτά. Σηκωθείτε από την καρέκλα και ζητήστε από τον best-work-buddy σας να φάτε μαζί στην κουζίνα ή να πεταχτείτε να πάρετε κάτι απ’έξω.

Γραφείο για να στέκεστε όρθιοι

Για να καταπολεμήσετε την καθιστική ζωή, δουλέψτε όρθιοι! Οι ειδικοί προτείνουν τα λεγόμενα standing desks, τα οποία είναι ουσιαστικά γραφεία, που σας επιτρέπουν να δουλεύετε με τον υπολογιστή σας όρθιοι, φανταστείτε κάτι σαν τα stands στο αγαπημένο σας μπαρ. Αυτό βέβαια είναι ιδανικό αν δουλεύετε σπίτι, γιατί σε περιβάλλον εταιρίας ίσως να μη σας επιτρέπουν να αλλάξετε το... interior design. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να φέρνετε κάποιες μέρες το λάπτοπ από το σπίτι και να σηκώνεστε όποτε μπορείτε, βρίσκοντας ένα ψηλό σημείο στο γραφείο σας για να το ακουμπήσετε.

Μια... διαφορετική καρέκλα ή μπάλες γυμναστικής

Σίγουρα έχετε τη δει την κλασική μπάλα πιλάτες στο γυμναστήριό σας. Δουλεύοντας λοιπόν καθισμένοι σε μια τέτοια μπάλα για λίγη ώρα, θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού σας. Μάλιστα, μια εταιρία συνδύασε την καρέκλα γραφείου και την μπάλα πιλάτες. Ο λόγος για την Gaiam Balance Ball Chair, η οποία υπόσχεται ότι βοηθά στην καλύτερη στάση του σώματος, την ενδυνάμωση, προσφέροντας εργονομική στήριξη στην πλάτη σας.

«Ποδηλατάδα» στο γραφείο