Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε γιατί χρειάζεσαι στρώμα γυμναστικής , ποια είναι τα διάφορα είδη των στρωμάτων ανάλογα με την άσκηση που κάνεις (yoga , Pilates ή γυμναστήριο) ωστε να είσαι ενημέρωμενος και να κάνεις τη σωστή επιλογή και τη σωστή αγορά χωρίς να σπαταλάς άσκοπα τον χρόνο σου και τα χρήματα σου .

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ?

Μα φυσικά για να μην τραυματίζεσαι , να μην πονάς και να κάνεις ένα άνετο workout προστατεύοντας τις αρθρώσεις σου.
Αν για παράδειγμα γυμνάζεσαι σε ένα λείο πάτωμα τότε το στρώμα θα σε βοηθήσει να μην γλιστράς (πχ από τον ιδρώτα) ενώ αν γυμνάζεσαι σε ένα πάτωμα crossfit – γυμναστηρίου τότε θα γλιτώσεις τις εκδορές ενώ θα προστατεύσεις τις αρθρώσεις.
Επιπλέον, το στρώμα θα μετατρέψει οποιαδήποτε επιφάνεια και χώρο (το σπίτι , το γραφείο) σε γυμναστήριο. Διάλεξε το μοτίβο και το χρώμα που σε εμπνέει και ταιριάζει σε σένα και στον χώρο σου.
Στην περίπτωση που κάποιο βαράκι , kettlebell ή άλλο βαρύ αντικείμενο πέσει , το στρώμα θα απορροφήσει τον κραδασμό και θα γλιτώσεις τη ζημιά στο σπίτι.
Τώρα που γνωρίζεις το γιατί  ας δούμε ποιο είναι το καλύτερο στρώμα γυμναστικής για εσένα.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΟΥ (ΣΤΡΩΜΑ ΠΙΛΑΤΕΣ , ΣΤΡΩΜΑ YOGA , ΚΛΑΣΙΚΌ ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ )


Ανάλογα την δραστηριότητα που κάνεις αλλά και την προσωπικότητα σου (πχ αν είσαι οικολόγος) το κάθε στρώμα έχει διαφορετικό πάχος, μήκος , πλάτος , σχήμα (ναι! υπάρχουν και κυκλικά) αλλά και απο διαφορετικά υλικά !

 

 

Στρώμα Pilates

Συνήθως είναι 1.5 με 1.9 εκατοστά πάχος , 140-190 εκατοστά μήκος και 58-100 εκατοστά πλάτος. Η επιφάνεια τους είναι αντιολισθητική και ειδικά το κάτω μέρος. Είναι κλειστής κυψέλης TPE ( Thermal Plastic Elastomer ) . Είναι πιο χοντρά από τα στρώματα Yoga. Μπορείς να δεις το Theraband Mats 1,5*60*190 cm κατασκευασμένο στην Ολλανδία  που είναι φτιαγμένα από πολυαιθυλένιο και άρα 75% ελαφρύτερα από τα συμβατικά στρώματα. Επειδή είναι κλειστής κυψέλης δεν απορροφούν ιδρώτα και άρα δεν αναπτύσσουν μικρόβια, ενώ έχουν πολλά χρόνια ζωής αφού δεν φθείρονται. Επειδή δεν περιέχουν PVC δεν «μαζεύουν». Βρες τα εδώ

 

 

Στρώμα Yoga

Είναι το λεπτότερα από όλα τα είδη στρωμάτων (0,3-0,6cm) πάχος και μήκος 120-190cm με πλάτος 58-100cm.
Είναι επιπλέον κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι , φυσικό λατέξ (τα οποία τα κάνουν πολύ ευαίσθητα στη φθορά) ή κλειστής κυψέλης PVC .Ανάλογα με το είδος της Yoga μπορεί να αλλάζει και το στρώμα. Π.χ στη Hatha Yoga ή Power Yoga πρέπει να είναι πλήρως αντιολισθητικά με εξαιρετική λαβή. Οι ασκούμενοι της Hot Yoga ίσως θα πρέπει να επιλέξουν ένα mat με πιο πάνινη επιφάνεια ώστε να απορροφάται ο ιδρώτας καλύτερα. Στην περίπτωση της Vinyasa Yoga το στρώμα θα πρέπει να γλιστράει λίγο για να γίνονται απρόσκοπτα οι κινήσεις . Καθαρίζονται εύκολα με σαπούνι και νερό. Μπορείς να δεις  το Warrior Yoga Mat που σου προτείνουμε εδώ.

Στρώμα Γυμναστικής

Συνήθως το χρησιμοποιούμε για warm up ή cool down μετά την άσκηση, ή για κοιλιακούς. Το μέγεθος τους ποικίλει 50-190cm με πάχος 1,5-2,5cm (ιδανικό για τη στήριξη των γονάτων) και πλάτος 60-100cm. Και αυτά είναι κατασκευασμένα από PVC κλειστής κυψέλης. Προτείνουμε το Theraband exercise mat 60*190*2.5cm κατασκευασμένο και αυτό στην Ολλανδία και με πολύ μακρά διάρκεια ζωής. Μπορείς να το βρεις εδώ

 

Τώρα Ξέρεις ποιο στρώμα να επιλέξεις! Καλά ψώνια!

Α!! ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΟΠΩΣ  ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ , ΒΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ