Ακούω συχνά πολλούς να αναρωτιούνται γιατί να επιλέξουν κάποιο συγκεκριμένο λάστιχο γυμναστικής αφού κατά τη γνώμη τους  «όλα είναι απλώς λάστιχα»…

All bands are not made equal

Η Αμερικάνικη εταιρία Τheraband (thera από την ελληνική λέξη θεραπεία και band που σημαίνει ιμάντας), είναι η πρώτη που κατασκεύασε πριν 40 χρόνια λάστιχα γυμναστικής με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Ουσιαστικά, αξιοποίησε μια ιδέα 2 φυσικοθεραπευτών οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν την ελαστική αντίσταση από χειρουργικά ελαστικά σωληνάκια (surgical tubes) και οδοντιατρικά στοματικά διαφράγματα (dental dams) σε ασθενείς τους, παρατηρώντας θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι σε συνεργασία μαζί τους παρήγαγαν τους πρώτους ελαστικούς ιμάντες.

Εκτός από την εμπειρία 40 και πλέον χρόνων, αυτό που κάνει πραγματικά την διαφορά είναι η ακριβής δυναμομέτρηση της αντίστασης καθ’ όλη τη διάταση/έκταση των λάστιχων (100% , 200% …elongation)* ώστε να γνωρίζουμε όλοι μας ακριβώς τη φόρτιση των μυών (working load) κάτι πολύ σημαντικό για ασθενείς και elit αθλητές. Για να μπορέσει να διασφαλίσει η Theraband την ακρίβεια αυτή, ελέγχει εδώ και 40 χρόνια την παραγωγική διαδικασία στο 100%. Πώς? Η εταιρία προμηθεύεται από επιλεγμένες φυτείες δέντρων καουτσουκ (απ το γάλα των οποίων βγαίνει το latex υλικό , που είναι κατασκευασμένα τα λάστιχα), αλλά και τα δικά της εργοστάσια παραγωγής σε Αμερική και Μαλαισία.

Επιπλέον, οι ελαστικοί ιμάντες (όπως και τα υπόλοιπα προιόντα) διαθέτουν CE Certificate και πιστοπιητικό Medical Device Class 1

Το επόμενο βήμα της Theraband, ήταν να διαβαθμίσει χρωματικά (colour coded) τα διάφορα λάστιχα γυμναστικής με διαφορετική διάμετρο/πάχος και συνεπώς διαφορετική αντίσταση. Έτσι ξεκινώντας από το πιο ανοιχτό χρώμα στο πιο σκούρο διαβάθμισε την αντίσταση (ταν, κίτρινο, κόκκινο , πράσινο , μπλε, μαύρο). Το ασημένιο και το χρυσό χρώμα λάστιχου ενσωματώθηκαν αργότερα για τις ανάγκες της αγοράς του Fitness.

Θεραπευτικά, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί η γραμμικότητα της σχέσης  αντίστασης (force)  και διάτασης (elongation) που διατηρούν τα λάστιχα  Theraband. Η γραμμικότητα η δύναμη και η ποιότητα παραμένουν αναλλοίωτα  όλα αυτά τα  χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλες οι έρευνες που αφορούν λάστιχα γυμναστικής παγκοσμίως έχουν γίνει με χρήση Theraband και μόνο.

Και τώρα που είπα έρευνες…..

Η ακαδημία της Theraband (theraband academy) με πάνω από 2,000 έρευνες στην ελαστική αντίσταση αποτελεί το δέντρο της ζωής της εταιρίας. Αυτό γιατί, το κάθε προϊόν που κατασκευάζεται από την εταιρία έχει επιστημονική τεκμηρίωση (800 έρευνες που την υποστηρίζουν) καθώς απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες της φυσικοθεραπείας, sports medicine και γυμναστικής . Επιπλέον αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Αμερικάνικης Φυσικοθεραπευτικής Εταιρίας (American Physiotherapy Association) (*Η εγγραφή στην ακαδημία είναι δωρεάν και γίνεται στο http://www.thera-bandacademy.com/)

Τα theraband λάστιχα γυμναστικής εγγυόνται διαρκή και απρόσκοπτη χρήση χωρίς να χάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (πχ να ξεχειλώσουν ) για τουλάχιστον 7500 επαναλήψεις.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι καταναλωτές παγκοσμίως την εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τα, κάτι που αποδεικνύεται απ το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή της ξεπερνά τη συνολική παραγωγή των ανταγωνιστών της.