ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Τα ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ έχουν μπει γα τα καλά στη ζωή μας και στα σπίτια μας! Είτε ως ένα απο τα πιο θεραπευτικά ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ  (που πιθανόν να μας το πρότεινε ο φυσικθεραπευτής μας) είστε σαν ένα αξεσουάρ γυμναστικής  για όλες τις ώρες και όλες τις χρήσεις (άσκηση, stretching κτλ) ! Η ελαστική αντίσταση (λάστιχα γυμναστικής) χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, αρχικά από φυσικοθεραπευτές και ύστερα από γυμναστές , ως ένα μέσο άσκησης με στόχο την μυϊκή   ενδυνάμωση και την μυϊκή υπερτροφία.

Ένα λοιπόν ταπεινό λάστιχο γυμναστικής πώς γίνεται να είσαι τόσο χρήσιμο και να χρησιμοποιείτε κατα κόρων απο γιατρούς , φυσικοθεραπευτές , γυμναστές top level αθλητές , πιλατιστες, yogi , αλλά και απο καθημερινόυς ανθρώπους ή αθλητές του Σαββατοκύριακου τόσες δεκαετίες χωρίς ποτέ να έχουν αμφισβητηθεί τα πολλαπλά ωφέλη του? Όλα λοιπόν ωφείλονται στις ιδιότητες της ελαστικής αντίστασης. Τί είναι όμως ελαστική αντίσταση , πώς λειτουργεί και ποια η διαφορά ενός λάστιχου με άλλα όργανα γυμναστικής και αλτήρες?

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ?

Ουσιαστικά, όσο παραπάνω διατείνεται / τεντώνεται ένα λάστιχο τόσο αυξάνεται η αντίσταση του. Το πώς όμως διατείνεται παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην άσκηση και ιδιαίτερα στην ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ  . Αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα λοιπόν για καλύτερα αποτελέσματα, είναι η γραμμικότητα της σχέσης μεταξύ διάτασης του λάστιχου και αντίστασης, δηλαδή το λάστιχο να αυξάνει τη δύναμη του σε σχέση με το τέντωμα , ίπια χωρίς κενά διαστήματα (κακής ποιότητας λάστιχα) ή να αυξάνεται η δύναμη του λάστιχου πολύ γρήγορα με λίγο τέντωμα (πάλι κακή ποιότητα λάστιχο). Επιπλεόν θα ήταν καλό να γνωρίζαμε ποια είναι η δύναμη του λάστιχου καθόλι την διαδικασία τεντώματος (πχ στο 100% , 150%, 200% του τεντώματος του λάστιχου) ωστε να γνωρίζουμε το φορτίο που διαχειρίζονται οι μυς μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στη θεραπυτική άσκηση γιατί ένας τραυματισμένος μυς πρέπει να φορτίζεται σγά σιγά και με συγκεκριμένο φορτίο που γνωρίζει ο θεραπευτής και το έχει βάλει στο πρόγραμμα του ασθενούς.

Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα της γραμικής σχέσης τεντώματος  και αύξηση δύναμης του λάστιχου το προσφέρουν πολύ λίγες εταιρίες όπως η αμερικάνικη Theraband η οποία κατ ουσίας ανακάλυψε στη δεκαετία του 1960 τα λάστιχα γυμναστικής (για αυτό πολλές φορές ονομάζουμε απο λάθος μας και λάστιχα που δεν είναι theraband ως theraband ) .

Ασ δούμε αυτή τη γραμική σχέση στο παρακάτω σχήμα

THERABAND LASTIXA GYMNASTIKIS

 

Επιπλέον ας δούμε και ένα παράδειγμα αντίστασης σε κιλά ενός λάστιχου γυμναστικής σε σχέση με τη διάταση του.

THERABAND ANTISTASI

Ο παράγοντας που επηρεάζει την αντίσταση σε ένα ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΩΛΗΝΩΤΟ είτε τύπου κορδέλα είναι το πάχος του , αφού όσο πιο χοντρό το λάστιχο τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση αλλά και η διάταση όπως προαναφέραμε. Άρα, η επιμήκυνση, το υλικό και το πάχος του υλικού επιδρούν άμεσα στην αντίσταση που θα έχουμε σε ένα λάστιχο γυμναστικής.

ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΩΦΕΛΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ?

Τα λάστιχα γυμναστικής και γενικά η ελαστική αντίσταση ,αποδεδειγμένα αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη , (Hostler et al. 2001; Kluemper, Uhl and Hazelrigg 2006; ) ενεργοποιώντας περισσότερο τους μυς  από τα βάρη ή τα μηχανήματα, ΑΛΛΑ με σημαντικά λιγότερη επιβάρυνση στις αρθρώσεις και άρα μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει είτε μιλάμε για ηλικιωμένα άτομα, είτε για ασθενείς ή αθλητές. Όταν χρησιμοποιύμε τα λάστιχα η αντίσταση έρχεται απο το υλικό ενώ αν χρησιμοποιούμε βαράκια-αλτήρες πάμε ενάντια στη βαρύτητα, ενώ σε ορισμένες θέσεις το βάρος πάει μόνο στις αρθρώσεις και τους τένοντες αντί στους μυς.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της προπόνησης ελαστικής αντίστασης και της προπόνησης με αλτήρες είναι ο τύπος αντίστασης που χρησιμοποιείται. Τα λάστιχα γυμναστικής  παρέχουν μεταβαλλόμενη (λόγω αυξομύωσης του τεντώματος του λάστιχου) και σταθερή αντίσταση, ενώ οι αλτήρες και τα μηχανήματα παρέχουν ΜΟΝΟ σταθερή αντίσταση.

Τα λάστιχα εκτός από την αύξηση της δύναμης και του μυϊκού τόνου , βοηθάνε στην αύξηση της μυϊκής ελαστικότητας αλλά και της αρθρικής ευκαμψίας. Επιπλέον, προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα στον σωματότυπο ή την κλινική κατάσταση του ασκούμενου, αφού με τις κατάλληλες τεχνικές η αντίσταση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί. Έτσι, με μόνο ένα λάστιχο γυμναστικής και τη σωστή καθοδήγηση  μπορούμε να εκτελέσουμε εκατοντάδες ασκήσεις (μονο-αρθρικές και πολύ-αρθρικές) και όλα αυτά με πολύ λίγα χρήματα !!

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού και πάντα, αφού μπορείτε να το έχετε μαζί σας , στο αμάξι, στην τσάντα , στο σπίτι, στο γραφείο, στο ιατρείο  και να το χρησιμοποιήσετε για διάφορους σκοπούς όπως για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, για ζέσταμα πριν από το τρέξιμο ή την άθληση, συνδυαστικά με άλλα όργανα γυμναστικής ή αυτούσιο, για διατάσεις μετά την προπόνηση κτλ.

ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΧΡΩΜΑΤΑ

 ΛΑΣΤΙΧΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΑ

Για διευκόλυνση του θεραπευτή  και του χρήστη η Theraband  δημιούργησε την χρωματική διάκριση στα λάστιχα ανάλογα τη δύναμη (τα κατηγοριοποίησε σε 7 χρωματικές αποχρώσεις με αντίστοιχα 7 διαφορετικές αντιστάσεις) . Έτσι όταν ο θεραπευτής ζητήσει απο τον ασθενή του να πάρει ένα κόκκινο λάστιχο ξέρει ακριβώς με πόσα κιλά θα γυμναστεί ο ασθενής. 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα λάστιχα γυμναστικής και η ελαστική αντίσταση προσφέρουν πολλά οφέλη τόσο θεραπευυτικά όσο και για άσκηση ενώ είναι πολύ οικονομικά και εύκολα μεταφερόμενα και δεν πιάνουν καθόλου χώρο! Επομένως ... καλή άσκηση σε όλους !

 

Γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Μαρία Σαχά   σε συνεργασία με το Physiomart.gr

Σχετικα Προϊοντα