Τί είναι η "Fascia" ή αλλιώς περιτονία και γιατί όλο και περισσότεροι μιλάνε για αυτήν?

Η Fascia είναι επίπεδα, συμπαγή στρώματα συνδετικού ιστού τα οποία περιβάλλουν, συνδέουν και συγκρατούν όλους τους μύες, τους τένοντές και τις αρθρώσεις . Έτσι τα μεμονωμένα μέρη του σώματος συγκρατούνται μαζί σε ένα σύνολο.

Εξαιτίας αυτής οι μύες διατηρούν  το σχήμα τους. Όμως η περιτονία δεν είναι απλά μια μεμβράνη που παθητικά συγκρατεί τις δομές του σώματος στη θέση τους. Αποτελεί κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων δομών και  επιπλέον, λειτουργεί ως ελαστικός αποσβεστήρας κραδασμών στις κινήσεις, έχει αποφασιστική λειτουργία στην άμυνα κατά των παθογόνων οργανισμών και αποτελεί τη βάση της διαδικασίας επούλωσης του ιστού μετά από τραυματισμό. Κύριο συστατικό της είναι το κολλαγόνο.

 

Τρία εύκολα tricks για να διατηρήσουμε την περιτονία σε καλή κατάσταση είναι

Α) η ενυδάτωση

Β) Self-myofascial release μέσω κυλίνδρων μασάζ (Foam rollers) και άλλων προϊόντων διατάσεων- Stretching και θεραπείας μασάζ.

Γ) Το Pilates και η Γιόγκα

Μπάλες γυμναστικής , foam rollers και λάστιχα γυμναστικής είναι εργαλεία που θα σας βοηθήσουν!

Με την διαρκή έξαρση του κλάδου του fitness όλο και περισσότεροι ασχολούνται με το θέμα της περιτονίας είτε ως μέθοδο πρόληψης είτε ως μέθοδο αποθεραπείας μετά από ένα τραυματισμό.

Σχετικα Προϊοντα

Σχετικα Αρθρα

Mobility vs Flexibility ? (Ευκινησία ή ευλυγισία)
Mobility vs Flexibility ? (Ευκινησία ή ευλυγισία)

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολύ συχνά στα γυμναστήρια και τα personal studios τους όρους mobility και flexibility. Τί είναι όμως και ποια η διαφορά τους?

Foam rolling: Πότε να κάνεις, πόση ώρα, ποια τα οφέλη και πού βρήκαμε τα καλύτερα foam rollers
Foam rolling: Πότε να κάνεις, πόση ώρα, ποια τα οφέλη και πού βρήκαμε τα καλύτερα foam rollers
  1. Το foam rolling βοηθά στη γρήγορη αποκατάσταση μετά από μια επίπονη προπόνηση
Πιστόλι μασάζ (massage gun): Ποιος να διαλέξω και γιατί;
Πιστόλι μασάζ (massage gun): Ποιος να διαλέξω και γιατί;

Την τελευταία διετία τα πιστόλια μασάζ (massage guns) έχουν γίνει ανάρπαστα. Σκοπός μας όμως δεν είναι να αναλύσουμε τα οφέλη μιας τέτοιας συσκευής, αλλά θα τονίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά των συσκευών που γνωρίζουμε ότι κυκλοφορούνε στην Ελλάδα.Τη Ταχύτητα και τη Δύναμη.Την Ευελιξία και τη Φορητότητα. Τα παρελκόμενα αξεσουάρ που συνοδεύονται. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Διατροφή και Αποκατάσταση Τραυματισμού   
Διατροφή και Αποκατάσταση Τραυματισμού  

 «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και τροφή σας ας γίνει το φάρμακο σας» έλεγε ο Ιπποκράτης

Τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά  σε όλους (είτε σε αθλητές και επαγγελματίες του fitness είτε όχι). Τί πρέπει λοιπόν να τρώμε αν θέλουμε να πετύχουμε πιο γρήγορη αποκατάσταση και αποθεραπεία μετά από έναν τραυματισμό?