περιτονια fascia

Η Fascia είναι επίπεδα, συμπαγή στρώματα συνδετικού ιστού τα οποία περιβάλλουν, συνδέουν και συγκρατούν όλους τους μύες, τους τένοντές και τις αρθρώσεις . Έτσι τα μεμονωμένα μέρη του σώματος συγκρατούνται μαζί σε ένα σύνολο. Είναι ένα λεπτό στρώμα που περιβάλει σαν σάκο τους μυς. Σαν την άσπρη μεμβράνη στο μανταρίνι.

Εξαιτίας αυτής οι μύες διατηρούν  το σχήμα τους. Όμως η περιτονία δεν είναι απλά μια μεμβράνη που παθητικά συγκρατεί τις δομές του σώματος στη θέση τους. Αποτελεί κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων δομών και  επιπλέον, λειτουργεί ως ελαστικός αποσβεστήρας κραδασμών στις κινήσεις, έχει αποφασιστική λειτουργία στην άμυνα κατά των παθογόνων οργανισμών και αποτελεί τη βάση της διαδικασίας επούλωσης του ιστού μετά από τραυματισμό. Κύριο συστατικό της είναι το κολλαγόνο. Καθημερινά ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα πράγματα για το εκπηκτικό αυτό όργανο.

Παλαότερα θεωρούταν ένα απλά αδρανές όργανο σαν περιτύλιγμα που δεν έπαιζε κανένα απολύτως ρόλο ενώ ο ρόλος της είναι πολύ πιο σημαντικός.  Περιβάλλει και διαχωρίζει τους μύες τα μυϊκά δεμάτια, τα μυϊκά ινίδια, ομάδες μυών, αγγεία και νεύρα. Πλέον θεβρείτε ένα αυτόνομο σύστημα του οργανισμού που παίζει ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών μερών.

Σε μερικά σημεία δε είναι τόσο λεπτή που δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι.  Όταν ασκείτε μεγάλο μηχανικό φορτίο στη Fascia (φασια) ο ιστός αυτός κολλαγόνου φλεγμένει και δημιουργεί συμ΄φησεις και ινώσεις οι οποίες παίζουν ρόλο στη κίνηση ή τη δυσλειτουργία της κίνησης. Για αυτό πρέπει όσο μπορούμε να κρατάμε την υγεία της Fascia - περιτονίας μας καλά.

Πώς κρατάμε την περιτονια - fascia υγιή?

Τρία εύκολα tricks για να διατηρήσουμε την περιτονία σε καλή κατάσταση είναι

  • Ενυδάτωση.  Η σωστή ενυδάτωση με άφθονα υγρά  και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα βοηθήσουν όχι μόνο την καλή υγεία της περιτονίας (μιας και αποτελείται κυρίως απο νερό και απο την πρωτείνη κολλαγόνου) διατηρώντας την ελαστικότητα και τη λειτουργικότητα της αλλά η σωστή ενυδάτωση θα βοηθήσει και στην γενικότερη καλή υγεία και ευεξία.
  • Self-myofascial release μέσω κυλίνδρων μασάζ (Foam rollers) και άλλων εργαλέιων για  διατάσεις- Stretching , θεραπείας μασάζ ή 
  • Το Pilates και η Γιόγκα 
  • Ύπνος ! Ο σωστός ύπνος και η αποθεραπεία είναι θεμελιώδες για τη σωστή επούλωση όλου του σώματος μας.

myofascial tools

Μπάλες γυμναστικής , foam rollers και λάστιχα γυμναστικής , ένα πιστολι μασαζ - massage gun , IASTM , ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ κτλ είναι εργαλεία που θα σας βοηθήσουν!

Με την διαρκή έξαρση του κλάδου του fitness όλο και περισσότεροι ασχολούνται με το θέμα της περιτονίας είτε ως μέθοδο πρόληψης είτε ως μέθοδο αποθεραπείας μετά από ένα τραυματισμό.

Σχετικα Προϊοντα