universe-space

Τα ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ μπορεί να αποτελούν  σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της γυμναστικής, της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.Όπως ήδη γνωρίζουμε , οι ελαστικοί ιμάντες βασίζονται στην αρχή της προοδευτικής αντίστασης.

Πριν από 100 χρόνια λοιπόν, η ελαστική αντίσταση άρχισε να χρησιμοποιείται σε προγράμματα ενδυνάμωσης με θεαματικά αποτελέσματα.  Πιο συγκεκριμένα η εταιρία Whitely Exerciser λάνσαρε ένα είδος ελαστικής τροχαλίας (Εικόνα 1 & 2).

Μεταξύ 1960 και 1970 οι φυσικοθεραπευτές και οι αθλητές βλέποντας τα οφέλη της ελαστικής προοδευτικής αντίστασης  στην φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση άρχισαν να χρησιμοποιούν από σαμπρέλες μέχρι και σωληνάκια χειρουργείου!

Το 1978, δύο φυσικοθεραπευτές προσέγγισαν την Hygenic Corporation η οποία κατασκεύαζε και λάστιχα για οδοντιατρική χρήση (εικόνα 3) , έχοντας ένα σχέδιο για ίδρυση μιας ανεξάρτητης τρίτης εταιρίας (Thera-Band) θυγατρική της Hygenic Corporation , με σκοπό την κατασκευή λάστιχων γυμναστικής, εξειδικευμένων πλέον, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην φυσικοθεραπεία. Έτσι κατασκευάστηκαν τα πλατιά λάστιχα γυμναστικής (BANDS) όπως τα ξέρουμε σήμερα (εικόνα 4) . Επιπλέον, η Theraband ανέπτυξε την χρωματική κωδικοποίηση (εικόνα 5) ανάλογα με την αντίσταση, την οποία υιοθέτησαν αργότερα και άλλες εταιρίες.

Εσύ το ήξερες?

Το λάστιχο γυμνάστικής, εξαιτίας των φυσικών του ιδιοτήτων,  που δεν επιρεάζεται η αντίσταση του από την βαρύτητα, χρησιμοποιήθηκε και από αστροναύτες για προγράμματα ενδυνάμωσης και καρδιοναπνευστικής λειτουργίας στο ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Τα λάστιχα γυμναστικής βγαίνουν πλέον σε διάφορες μορφές όπως τα κλασικά πλατιά λάστιχα (BANDS), τα σωληνωτά λάστιχα γυμναστικής (TUBING) τις θηλιές (lOOPS), CLX λάστιχα γυμναστικής κτλ.

 

dental dam

Σχετικα Προϊοντα