Τί είναι οι κινησιοταινίες (ktape, kinesiotape, kinesiology tape) και ποια τα οφέλη?

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι αθλητές, ασθενείς και φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ταινίες που μοιάζουν με πολύχρωμα αυτοκόλλητα στο σώμα τους (κυρίως σε ώμους, γόνατα, μέση, πήχεις , γάμπες κτλ).

Οι ταινίες αυτές ονομάζονται κινησιοταινίες (Kinesiolοgy tapes, kinesio tape, KTape , kt tape κτλ) και εφαρμόζουν πάνω στο δέρμα με διάφορα οφέλη για ασθενείς και ανθρώπους που ασχολούνται με το fitness, μερικά απ’ τα οποία σύμφωνα με τη βιβλιογραφία θα αναφέρουμε παρακάτω:

α) Ελαφρά στήριξη και υποστήριξη των τραυματισμένων μυών και των τενόντων χωρίς όμως να περιορίζεται το εύρος κίνησης (όπως π.χ.  γίνεται με έναν νάρθηκα που περιορίζεται εντελώς το εύρος κίνησης (ROM)).

β) Μείωση του πόνου (και του χρόνιου) , αφού κατά την εφαρμογή της κινησιοταινίας ανασηκώνεται ελαφρά το δέρμα πάνω απ’ το σημείο του πόνου, με αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης που δέχονται οι νεύρο-υποδοχείς κάτω απ’ το δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο.

γ) Μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής , αφού με τη μείωση της πίεσης στο σημείο, το λεμφικό υγρό διοχετεύεται καλύτερα.

δ) Γρηγορότερη αποθεραπεία των υπερ-προπονημένων μυών , αφού μέσω της καλύτερης κυκλοφορίας που επιτυγχάνεται με την χρήση της κινησιοταινίας, αποβάλλονται ευκολότερα και γρηγορότερα τα υποπροϊόντα προπόνησης όπως π.χ. το γαλακτικό οξύ ,που υπάρχουν στους κουρασμένους αυτούς  μυς, επιτρέποντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα να περάσει με αποτέλεσμα την  αναζωογόνησή τους.

ε) Καλύτερη αιμάτωση τοπικά και άρα  αποτροπή των μυϊκών σπασμών  και κραμπών.

Την ώρα που ο αθλητής φοράει τις κινησιοταινίες μπορεί να εκτελέσει κανονικά το ασκησεολόγιο του με λαστιχα γυμναστικης , βάρη-βαράκια , κολύμπι, τρέξιμο, μασάζ κτλ.

 

 Ποια είναι η διαφορά των Thera-Band κινησιοταινιών (Therabandktape)?

α.Η Πατενταρισμένη τεχνολογία XACTSTRECH.
Πάνω και κατά μήκος της κινησιοτανίας υπάρχουν μικρές και μεγάλες εξάπλευρες κυψέλες-δείκτες που μας δείχνουν το ποσοστό διάτασης της ταινίας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ανάλογα με την διάταση πετυχαίνουμε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα που θέλουμε (άλλη διάταση χρησιμοποιούμε για μείωση πρηξίματος και άλλη διάταση για στήριξη ενός τένοντα) . Με την τεχνολογία XACTSTRECTH ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ να μαντεύουμε πλέον το ποσοστό αυτό. Πώς λειτουργεί? Κατά την διάταση της κινησιοταινίας οι κυψέλες-δείκτες αρχίζουν να  αποσυμπιέζονται. Κατά την αποσυμπίεση πρώτα η μικρή κυψέλη-δείκτης αποκτά σχήμα κανονικού εξάγωνου (όλες οι πλευρές και όλες οι γωνίες ίσες) και τότε έχουμε τάση 25% γύρω από το σημείο. Αν συνεχίσουμε να ασκούμε τάση και να διατείνουμε την κινησιοταινία τότε θα παρατηρήσουμε ότι και η μεγάλη κυψέλη-δείκτης αποκτά σχήμα κανονικού εξάπλευρου με αποτέλεσμα να έχουμε ποσοστό διάτασης στο 50%. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο της Thera-Band γνωρίζοντας την τάση μπορούμε να πετύχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα.

β.Βίντεο εφαρμογών και επεξήγηση/καθοδήγηση για να γίνεται η εφαρμογή πιο εύκολη από ποτέ για αρχάριους και μη! Τα βίντεο θα τα βρείτε στο http://www.therabandktape.com/videos/applications.html

γ.Οι κινησιοταινίες της Thera-Band είναι υδατο-ανθεκτικές και ιδανικές για αθλητές νερού.

δ.Εφαρμογή έως και 5 μέρες

ε.Είναι υπο-αλλεργικές και δεν περιέχουν λάτεξ. Η σύσταση τους είναι 97,4% βαμβάκι και 2,6% spandex

στ.Έρευνες για τη χρήση της κινησιοταινίας

ζ. χρώματα και 2 μεγέθη (5μ και 31μ.) για διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει

η.Εγγύηση theraband τη νούμερα 1 εταιρία παγκοσμίως σε λάστιχα γυμναστικής και προιόντα ελαστικής αντίστασης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση

http://www.therabandktape.com/

 

Σχετικα Προϊοντα

Σχετικα Αρθρα

Εφαρμογή Theraband ταινιών κινεσιολογίας στον άνω κορμό (Kinesiology Taping for Upper Extremity)
Εφαρμογή Theraband ταινιών κινεσιολογίας στον άνω κορμό (Kinesiology Taping for Upper Extremity)

Οι ταινίες κινεσιολογίας (kinesio tapes) αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία και τη διαχείρηση του πόνου των άνω άκρων. Στο μαγνητοσκοπημένο αυτό σεμινάριο (14/08/2018)  από την ακαδημία της Theraband

kinesiology webinar
kinesiology webinar

 Δωρεάν online, live σεμινάριο:

Μύθοι και αλήθειες για τις ταινίες κινεσιολογίας. Τι λένε οι πρόσφατες έρευνες;

Με τον Dr. Phil Page, διευθυντή της Ακαδημίας της TheraBand.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 3.00 π.μ - 4.00 π.μ.

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟ TAPE ΑΘΛΗΤΩΝ Η’ KINESIO TAPE? ΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ?
ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟ TAPE ΑΘΛΗΤΩΝ Η’ KINESIO TAPE? ΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ?

Το ανελαστικό tape αθλητών ή αλλίως rigid zync oxide athletic tape , όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια μη ελαστική ταινία που έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει το εύρος κίνησης (ROM) σε μια άρθρωση, ενώ εφαρμόζεται γύρω από αυτήν. Αντίθετα, το kinesio tape (ταινία κινησιολογίας) εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα τεντωμένο και δεν περιορίζει την κίνηση αλλά αυξάνει την ιδιοδεκτικότητα στο σημείο παρέχοντας μια μικρή μόνο σταθερότητα στους μύες .

Τί είναι η
Τί είναι η "Fascia" ή αλλιώς περιτονία και γιατί όλο και περισσότεροι μιλάνε για αυτήν?

Η Fascia είναι επίπεδα, συμπαγή στρώματα συνδετικού ιστού τα οποία περιβάλλουν, συνδέουν και συγκρατούν όλους τους μύες, τους τένοντές και τις αρθρώσεις . Έτσι τα μεμονωμένα μέρη του σώματος συγκρατούνται μαζί σε ένα σύνολο.