MASSAGE GUN

Το πιστολι μασαζ (massage gun) και τα foam roller προσφέρουν την ευχάριστη αίσθηση του αυτομασάζ / μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης. Προλαμβάνουν και ανακουφίζουν τον πόνο των μυών, τη διάσπαση των trigger points και διώχνουν το στρες. Πότε και πώς όμως θα επιλέξετε κάθε μέθοδο, εξαρτάται από τις ανάγκες και τις δραστηριότητές του καθενός ξεχωριστά…

Άσκηση, διατροφή, καλός ύπνος, ηρεμία, καθαρό μυαλό, στοχοπροσύλωση. Υπάρχει όμως ακόμα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά την αναζήτηση και την επίτευξη της προπονητικής τελειότητας και αυτό αφορά την αποκατάσταση. Το βαθύ μασάζ υπάρχει ως ένα πανάρχαιο μυστικό συστατικό για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο μέρος της συνταγής για καλύτερη φυσική κατάσταση και γενική ευεξία.
Κάπου εκεί λοιπόν είναι που έκαναν την εμφάνισή τους τα foam rollers. Οι κύλινδροι αφρού υπέδειξαν ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένας τρόποι για να βελτιωθούν οι λειτουργίες των μαλακών ιστών. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία δεν γινόταν να μην παρέμβει και σε αυτό το κομμάτι. Τα massage guns αποτελούν φορητές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να σας παράσχουν μασάζ ή θεραπεία σημείων ενεργοποίησης.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ FOAM RΟLLER

Το να ακούτε τι σας λέει το σώμα σας, αποτελεί μία καλή αφετηρία ώστε να ξέρετε πότε να χρησιμοποιήσετε έναν foam roller. Κάθε φορά που νιώθετε ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα, η επιλογή του foam roller μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση που τόσο χρειάζεστε.
Για κάποιους, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσουν το πρωί, καθώς όταν ξυπνούν αισθάνονται δύσκαμπτοι και πονάνε από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Για άλλους, στο τέλος μίας επίπονης ημέρας. Τα foam roller είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος στους σφιγμένους μύες.
Φυσικά, όσον αφορά την υποστήριξη της απόδοσης της προπόνησης και της αποκατάστασης, η χρήση ενός foam roller πριν ή μετά από μια προπόνηση έχει οφέλη. Η χρήση του είναι ικανή να αυξήσει το εύρος κίνησης και πιθανώς να αποτρέψει τραυματισμούς, αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικό για την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Με τη χρήση του, το σώμα απελευθερώνει την ένταση και χαλαρώνει, κάτι που βοηθά στην τόνωση της ροής του αίματος και της ταχύτητας ανάρρωση, μειώνοντας τον χρόνο αποθεραπείας.

Πλεονεκτήματα foam roller:

  • Απαλό σε σκληρά, αλλά και σε μαλακά σημεία!
  • Μπορεί να καλύψει μεγάλη περιοχή του σώματος ταυτόχρονα!
  • Φθηνό στην αγορά!
  • Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, σκληρότητες, σχήματα και πυκνότητες!
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασκήσεις ευελιξίας και κινητικότητας!

Μειονεκτήματα foam roller:

  • Δεν βολεύει να το πάρεις σε ταξίδι!
  • Δεν είναι εύκολη η στόχευση μικρών περιοχών!
  • Δεν φτάνει σε βαθιά όσο ένα πιστόλι μασάζ!

ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ MASSAGE GUN

Τα πιστόλια μασάζ χρησιμοποιούνται καλύτερα σε μυϊκές ομάδες, όπως οι γλουτοί, οι οπίσθιοι μηριαίοι και η περιοχή της πλάτης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος δυναμικής προθέρμανσης πριν ξεκινήσετε πιο έντονη άσκηση.
Μπορούν να στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές που χρειάζεστε. Πλεονέκτημά τους είναι ότι βολεύουν περισσότερο για υπερ-στοχευμένα σημεία πόνου και σημεία χαλάρωσης, ενώ αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο για βαθύ αθλητικό μασάζ που μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή στο σπίτι, το γυμναστήριο το φυσικοθεραπευτήριο ή το γραφείο.
Επειδή υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας και έντασης, μπορείτε να επιλέξετε ποιον ακριβώς μυ θέλετε να δουλέψετε όταν χρησιμοποιείτε το πιστόλι μασάζ. Όπως συμβαίνει και με τους τα foam roller, ο στόχος είναι να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνοντας παράλληλα τη βέλτιστη και ταχύτερη ανάρρωση.

Πλεονεκτήματα massage gun:

  • Προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τους πόνους των μυών!
  • Εύκολο στο ταξίδι!
  • Αποτελεί προϊόν επιστημονικής τεχνολογίας!
  • Διαφορετικές κεφαλές για διαφορετικά σημεία!
  • Πιο εύκολο στη χρήση από τον κύλινδρο αφρού!
  • Πιο βαθύ, έντονο μασάζ!
  • Στοχεύει σε μικρές, δυσπρόσιτες περιοχές!

Μειονεκτήματα massage gun:

  • Πιο ακριβή αρχική επένδυση από την έλαση αφρού!
  • Δεν μπορείτε να καλύψετε μεγάλη περιοχή του σώματος όπως ένας κύλινδρος αφρού!
  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι στην πίεση και τη δύναμη που παράγεται! 

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ;

Με βάση τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τα foam roller  και τα πιστόλια μασάζ (massage gun) ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε έναν κύλινδρο αφρού εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό, αισθάνεστε πολύ ευαίσθητοι σε ισχυρά μασάζ ή ασκείστε περιστασιακά.

Από την άλλη, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο πιστολι μασαζ εάν ασκείστε πολλές φορές την εβδομάδα, απολαμβάνετε ή χρειάζεστε βαθύ μασάζ σε τακτική βάση και θέλετε να ταξιδέψετε με τη συσκευή αποθεραπείας σας.

Ενώ οι τάσεις της φυσικής κατάστασης συνήθως έρχονται και παρέρχονται, είναι σαφές ότι τόσο το foam rolling, όσο και το πιστολι μασαζ, ήρθαν για να μείνουν. Τα οφέλη είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα, ενώ και οι δύο τεχνικές αποκατάστασης είναι απλές στη χρήση.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ…

Εναπόκειται τελικά στο άτομο να αποφασίσει. Είτε χρειάζεστε ένα διάλειμμα στη μέση της εργάσιμης ημέρας για να ανακουφίσετε την ένταση των μυών και το άγχος , είτε θέλετε να αποτρέψετε ή να μειώσετε τον μυϊκό πόνο που συνοδεύει τις προπονήσεις, τα foam roller και τα πιστόλια μασάζ είναι και τα δύο εξαιρετικές επιλογές. Φροντίστε βέβαια να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε σωστά και αποφύγετε περιοχές με φλεγμονή ή τραυματισμό. Συζητήστε τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής με τον γιατρό ή φυσικοθεραπευτή σας. Ειδικά εάν έχετε οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες παθήσεις. Επίσης, εάν αρχίσετε να πονάτε όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από αυτές τις συσκευές, σταματήστε και μιλήστε με έναν φυσιοθεραπευτή.


Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα