Από το πρώτο ιατρικό βιβλίο του κόσμου (“Papyrus Ebers” 1.550 π.Χ.), έως και τον 21ο αιώνα, οι ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ – cupping προσφέρουν ανακούφιση και θεραπεία. Υπάρχει βέβαια έντονη αμφισβήτηση και ελάχιστες έρευνες, αλλά η ιστορία της ανθρωπότητας που τις εφαρμόζει διαχρονικά, αποδεικνύει ότι ίσως η χρήση τους δεν είναι απλά ένα φαινόμενο Placebo.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Μάικλ Φελπς σόκαρε κάπως το κοινό, όταν κατά τη διάρκεια μία κούρσας εμφανίστηκε γεμάτος στρογγυλές μελανιές στην πλάτη και τους ώμους. Η διαπίστωση δεν χρειαζόταν ειδικούς για να βγάλουν πόρισμα. Ο Αμερικανός θρύλος της κολύμβησης είχε κάνει βεντούζες (cupping). Οχι με τη μορφή που τις εφάρμοζαν οι γιαγιάδες μας μία φορά κι έναν καιρό σε κάθε είδους κρυολόγημα ή πρόβλημα μυϊκό με ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΦΩΤΙΑΣ , αλλά με τον πιο σύγχρονο τρόπο και τα αποτελεσματικά ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που κυκλοφορούν πλέον. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν πρόκειται για κάποια νέα καινοτομία, αλλά για μία ιατρική πρακτική που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για την ακρίβεια, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά εμφανίζεται στο πιο παλιό ιατρικό βιβλίο του κόσμου, τον αιγυπτιακό “Papyrus Ebers” (1.550 π.Χ.), με τους Κινέζους, τους Μεσοποτάμιους και τους Έλληνες επίσης να χρησιμοποιούν τις  βεντουζεσ.

Πολλοί Ταοϊστές στην Κίνα, πιστεύουν ότι το να χρησιμοποιείς βεντούζες βοηθά στην εξισορρόπηση του γιν και του γιανγκ, ή αλλιώς, του αρνητικού και του θετικού, μέσα στο σώμα. Η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο άκρων, θεωρείται ότι βοηθά στην αντοχή του σώματος στα παθογόνα, καθώς και στην ικανότητά του να αυξάνει τη ροή του αίματος και να μειώνει τον πόνο. Ουσιαστικά, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος  επιδερμικά στην περιοχή όπου τοποθετούνται οι ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει την ένταση των μυών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ροή του αίματος και να προωθήσει την επισκευή των κυττάρων ενεργοποιώντας τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος. Θεωρείται, ότι είναι δυνατόν επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία νέων συνδετικών ιστών και στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων στον ιστό.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ

Το cupping (η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ)  αρχικά πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας κέρατα ζώων. Ακόμα σε χώρες όπως η Ινδονησία χρησιμοποιούν κέρατα ζώων. Αργότερα, τα «ποτήρια» φτιάχτηκαν από μπαμπού και μετά κεραμικά. Η αναρρόφηση δημιουργούταν κυρίως μέσω της χρήσης θερμότητας από τη φωτιά. Τα κύπελλα θερμαίνονταν αρχικά με φωτιά και μετά εφαρμόζονταν στο δέρμα. Η σύγχρονη θεραπεία γίνεται συχνά με γυάλινα ποτήρια-βεντούζες που στρογγυλεύονται σαν μπάλες και ανοίγουν στο ένα άκρο. Βέβαια, στη σύγχρονη εποχή έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένες συσκευές που απλοποιούν τη χρήση και μεγιστοποιούν τα οφέλη. 

* Η χρήση με ξηρεσ βεντουζεσ είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει μόνο αναρρόφηση.

Οι ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ δημιουργούν ένα κενό, που ενισχύει και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Επειδή οι μύες σας τραβιούνται προς τα πάνω, η θεραπεία με ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ένταση των μυών, καθώς και τη θεραπεία των ουλών των μυών. Αυξάνοντας τη ροή προς τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος μέσα στη βεντουζα, η θεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Ενισχύοντας τη ροή του αίματος σε περιοχές πόνου, αυξάνεται η παροχή οξυγόνου και σε συνδυασμό με τις εγγενείς ιδιότητες μασάζ, ο πόνος μετριάζεται.




Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τον παλιό κλασικό τρόπο, ένα κύπελλο που τοποθετείται στο δέρμα θερμαίνεται και αναρροφάται στο δέρμα. Το κύπελλο θερμαίνεται συχνά με φωτιά, χρησιμοποιώντας αλκοόλ, βότανα ή χαρτί που τοποθετείται απευθείας στο κύπελλο. Η πηγή φωτιάς αφαιρείται και το θερμαινόμενο κύπελλο, τοποθετείται με την ανοιχτή πλευρά απευθείας στο δέρμα. Όταν το ζεστό κύπελλο τοποθετηθεί στο δέρμα, ο αέρας μέσα στο κύπελλο κρυώνει και δημιουργεί ένα κενό που τραβά το δέρμα και τους μύες προς τα πάνω στο κύπελλο. Το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία ανταποκρίνονται στην αλλαγή της πίεσης.

Με χρήση ξηρας βεντουζασ, το κύπελλο τίθεται στη θέση του για καθορισμένο χρόνο, συνήθως μεταξύ 5 και 10 λεπτών. Με την τεχνική της υγρής βεντούζας, τα φλιτζάνια είναι συνήθως στη θέση τους μόνο για λίγα λεπτά πριν ο ασκούμενος αφαιρέσει το φλιτζάνι και κάνει μια μικρή τομή για να τραβήξει αίμα. Μετά την αφαίρεση των κυπέλλων, ο γιατρός μπορεί να καλύψει τις περιοχές που είχαν προηγουμένως κοπεί με αλοιφή και επιδέσμους. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης. Τυχόν ήπιοι μώλωπες ή άλλα σημάδια συνήθως εξαφανίζονται εντός 10 ημερών από τη συνεδρία.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ

Η αλήθεια είναι ότι στο πεδίο έρευνας δεν υπάρχουν ακόμα πλήρως επιβεβαιωμένα συμπεράσματα. Οι ερευνητές έχουν εξηγήσει και καταθέσει την άποψή τους αναφορικά με τα οφέλη του cupping, αλλά είναι δεδομένο ότι ίσως περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες. Παραδοσιακά βέβαια η διαδικασία των βεντουζών έχει πάρα πολλούς πιστούς και εκείνοι μιλούν με σιγουριά για τις ευεργετικές ιδιότητες της θεραπείας

Οι ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ φέρονται να  μπορούν να βοηθήσουν το μασάζ σε όλα τα μέρη του σώματος για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι βεντούζες δύναται να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη θεραπεία ποικιλίας καταστάσεων. Δεδομένου ότι μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε μεγάλα σημεία πίεσης, η πρακτική είναι πιθανώς αποτελεσματική στη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, δερματικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων που συνήθως αντιμετωπίζονται με βελονισμο και ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ. Σημαντικές μελέτες το 2012 έδειξαν ότι η θεραπευτική δύναμη της θεραπείας με βεντούζες μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένα αποτέλεσμα εικονικού φαρμάκου (placebo). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με βεντούζα μπορεί να βοηθήσει με τις ακόλουθες καταστάσεις, μεταξύ άλλων:

  • Έρπη
  • Παράλυση προσώπου
  • Βήχας και δύσπνοια
  • Ακμή


Χαρακτηριστικά που φέρουν οι σύγχρονες ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ MERIDIUS:

* Αποσπώμενη βαλβίδα σιλικόνης που εξασφαλίζει φιλικό προς τον χρήστη καθαρισμό και αποστείρωση.

* Ευέλικτα σχήματα για την εφαρμογή  σε όλα τα μέρη του σώματος.

* Κατασκευασμένο από πολυανθρακικό υλικό για βελτιωμένη αντοχή.

* Θεραπεία χωρίς χρήση φωτιάς που μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

* Ακρίβεια πίεσης με τη χρήση της χειροκίνητης αντλίας - πιστόλι.



Οφέλη θεραπείας με ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ MERIDIUS:

* Η θεραπεία με βεντούζες διεγείρει τον μεταβολισμό.

* Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση στην περιοχή εφαρμογής.

* Είναι ιδανικό για μασάζ.

* Βελτιώνουν τη γενική ευεξία.


Ο βεντούζες εφαρμόζονται σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με θεραπείες βελονισμού!


ΤΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΠΡΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν έχουν κατάρτιση ή υπόβαθρο στη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM). Ο γιατρός σας μπορεί να είναι προσεκτικός ή άβολος όταν απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με αντίστοιχες θεραπευπίες. Ορισμένοι επαγγελματίες του CAM μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για τις μεθόδους τους, ακόμη και να σας προτείνουν να παραλείψετε τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες που συμβουλεύει ο γιατρός σας.

Αλλά εάν επιλέξετε να δοκιμάσετε το cupping ως μέρος του σχεδίου θεραπείας σας, συζητήστε την απόφασή σας με το γιατρό σας. Συνεχίστε με τακτικές επισκέψεις γιατρών που σχετίζονται με την κατάστασή σας για να έχετε τα καλύτερα ολοκληρωμένη εικόνα της θεραπείας σας. Η θεραπεία με βεντούζες δεν συνιστάται για όλους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να ληφθεί για τις ακόλουθες ομάδες:

ΠΑΙΔΙΑ: Τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με βεντούζες. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο για πολύ μικρές περιόδους.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: Το δέρμα μας γίνεται πιο εύθραυστο καθώς γερνάμε και θέλει μεγάλη προσοχή. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε μπορεί να έχει επίσης επίδραση.

ΕΓΚΥΕΣ: Αποφύγετε την κοιλιά και το κάτω μέρος της πλάτης.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε βεντούζες εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα. Επίσης, αποφύγετε την εφαρμογή τους εάν έχετε:

Ηλιακό έγκαυμα
Πληγή
Έλκος του δέρματος
Πρόσφατο τραύμα
Εσωτερική διαταραχή οργάνων

 

ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Όπως αναλύσαμε και παραπάνω , λόγω της αιμάτωσης που προσφέρουν οι βεντούζες, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και στον τομέα αισθητικής για αναζωγόνιση του δέρματος του προσώπου και του σώματος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι και λίγοι που χρησιμοποιούν τις ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ στο σπίτι σαν μέρος της καλλωπιστικής διαδικασίας .


Γενικότερα, η χρήση βεντουζών δεν είναι κάτι που συνιστά η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπειρία της εφαρμογής τους από την αρχαιότητα μέχρι της μέρες μας δεν, έχει αποδειχτεί πολλάκις ευεργετική. Να είστε προσεκτικοί, καθότι δεν είναι πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να είστε διστακτικοί σε μία θεραπεία. Υπάρχουν έμπειροι θεραπευτές και σύγχρονα μηχανήματα βεντουζών, τα οποία είναι πολύ πιθανό να σας κάνουν να σας κάνουν να αισθανθείτε την ανακούφιση από τους πόνους που τόσο αναζητάτε!

* Από τη συντακτική ομάδα της Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα