ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ηξερες ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19 στα γυμναστήρια; Φοβάσαι να πας για προπόνηση; Αμφιβάλεις για την τήρηση κανόνων υγιεινής; Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα γυμναστήρια παραμένουν ασφαλείς χώροι άθλησης, καθώς οι υπεύθυνοι, αλλά και οι ασκούμενοι εμφανίζονται άκρως τυπικοί με τα πρωτόκολλα, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους συναθλητές τους.

Εάν μπορούσαμε να τοποθετήσουμε έναν θεωρητικό δείκτη ευημερίας και ευτυχίας μέσα στην κοινότητα των ανθρώπων, το γυμναστήριο θα είχε ξεχωριστό ρόλο στο να παραμένει υψηλά ο εν λόγω δείκτης. Το γυμναστήριο δεν είναι απλά ένας χώρος προπόνησης, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο συμβάλει στη σωματική και ίσως ακόμα περισσότερο στην ψυχική υγεία. Οπότε, το να παραμένει ανοικτό στην εποχή του κορονοϊού, προσδίδει μία αίσθηση… κανονικότητας. Πόσο ασφαλές όμως είναι το να πηγαίνουμε κάπου, όπου συγκεντρώνονται αρκετά άτομα; Θα πρέπει να το αποφεύγουμε ή είναι πιο καλό να πηγαίνουμε και να προσέχουμε, έτσι ώστε η ζωή μας να μην επηρεάζεται αρνητικά απ’ όλη αυτή την ιστορία με τον Covid-19;

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που έληξε η καραντίνα και μετά το σταδιακό άνοιγμα των χώρων άθλησης, το κοινό παρέμεινε φοβισμένο σε πολύ υψηλό ποσοστό. Τα γυμναστήρια απώλεσαν ένα τεράστιο μέρος του κόσμου που πήγαινε και οι συνδρομές έχουν μειωθεί σε ανησυχητικό για την εύρυθμη λειτουργία τους βαθμό. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Οσλο στη Νορβηγία, τα γυμναστήρια έχασαν πάνω από το 50% των πελατών τους. Στην ίδια όμως έρευνα αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η βεβαιότητα ότι εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας από το γυμναστήριο και τους αθλούμενους, τότε ο κίνδυνος μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όσο δηλαδή υπάρχει σε κάθε μορφή της καθημερινότητάς μας.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ SOCIAL DISTANCING

Όλα πλέον τα γυμναστήρια ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες και το πρωτόκολλο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία. Γενικότερα, κάνουν ό, τι μπορούν, ώστε να επιτρέψουν στους πελάτες τους να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι κατά την προπόνηση. Καινούργιες λειτουργίες και μείωση αθλούμενων στις αίθουσες αλλά και νέα συστήματα αερισμού και καθαρισμού του αέρα αποτελούν τις βασικές κινήσεις. Σχεδόν όλα τα γυμναστήρια δημιούργησαν apps, μέσω των οποίων μπορούμε να επιλέγουμε και να κλείνουμε θέση προπόνησης, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο περιθώριο ταυτόχρονης παρουσίας. Αυτό είναι τεράστιας σημασίας αναφορικά με την τήρηση του social distancing. Κάθε αθλούμενος έχει τον χώρο και τις αποστάσεις που ορίζει το πρωτόκολλο.

Τα γυμναστήρια πρέπει να παρέχουν καθαριστικά μαντηλάκια και σπρέι γι’ αυτόν τον σκοπό και να βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε σημείο. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να έχουμε τα δικά μας. ΑΛΤΗΡΕΣ - ΒΑΡΑΚΙΑ, kettlebell , μπάρες και όργανα γυμναστικής, ο εξοπλισμός γυμναστηρίου ήταν πάντα εστία μικροβίων. Γι’ αυτό λοιπόν και ειδικά σε τούτη τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, είναι καλή πρακτική ο ψεκασμός ή η απολύμανση του εξοπλισμού πριν αλλά και μετά τη χρήση. Ως πρόσθετη προφύλαξη, καλό είναι να περιορίζεται η επαφή στις ευρύτερες επιφάνειες, διατηρώντας τις προπονήσεις πιο «κλειστές» και αποφεύγοντας τους κοινούς χώρους, όπου οι άνθρωποι αγγίζουν συχνά αντικείμενα, όπως τα αποδυτήρια. Καλό είναι για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, να κάνουμε μπάνιο στο σπίτι μας.

Επίσης σημαντικό είναι να υπάρξει δεύτερη σκέψη για τα μαθήματα σε ομαδικά προγράμματα. Αυτή μπορεί να είναι από τις πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες στο γυμναστήριο αυτή τη στιγμή. Ο ζεστός, υγρός αέρας που προκύπτει όταν πολλοί άνθρωποι ιδρώνουν σε ένα μικρό χώρο, σε συνδυασμό με τη ροή αέρα της αερόβιας κίνησης, θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση ιογενών σωματιδίων. Και επειδή δεν γίνεται να κάνεις τέτοια προπόνηση με μάσκα, ο κίνδυνος αυξάνεται.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σε μια πρόσφατη έρευνα, μία σχολή χορού συνδέθηκε με 112 περιπτώσεις COVID-19 στη Νότια Κορέα, καθώς δάσκαλοι χορού μετέφεραν τον ιό πίσω στο σπίτι τους και τον διέδωσαν μέσω των γυμναστηρίων τους. Σε αυτές τις τάξεις συμμετείχαν ομάδες πέντε έως 22 ατόμων, τα οποία θεωρούνται πλέον υπεράριθμα. Αντιθέτως, η ίδια έρευνα εξέτασε επίσης μικρές ομάδες σε μαθήματα yoga/ pilates και κανένας από αυτούς τους συμμετέχοντες δεν είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό. Αυτό υποδηλώνει ότι λιγότερα άτομα και η πιο αργή κίνηση μπορεί να μειώσει τους κινδύνους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα γυμναστήρια έχουν προχωρήσει σε ακόμα πιο δραστικές πρωτοβουλίες. Στην Ισπανία για παράδειγμα έχουν φτάσει στο σημείο να τοποθετήσουν διαχωριστικά πάνελ στα σημεία όπου βρίσκονται μηχανήματα καρδιαγγειακής άσκησης όπως ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. Εκεί όπου η εκπνοή είναι πολύ υψηλότερη από το κανονικό, ο ιός μπορεί να φτάσει τα δέκα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο η μετάδοση είναι αδύνατη, διότι, επιπλέον, διαχωρίζονται επαρκώς μεταξύ τους για να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική η πρόληψη.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Το ίδιο πανεπιστήμιο στη Νορβηγία πραγματοποίησε μία πολύ συγκεκριμένη έρευνα, αναζητώντας το ποσοστό πιθανών ασθενών του Covid-19 μέσω των γυμναστηρίων. Έκαναν λοιπόν το τεστ σε 1.000 αθλούμενους σε κλειστά κέντρα γυμναστικής και βρήκαν μόνο έναν θετικό στον ιό. Αυτός ο ένας μάλιστα μετά τη σχετική ιχνηλάτιση, είχε κολλήσει στον χώρο εργασίας του, ενώ δεν είχε μεταδώσει σε κανέναν άλλον αθλούμενο. Γενικότερα όμως και στην Ελλάδα μέχρι στιγμής καμία ιχνηλάτιση κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο γυμναστήριο. Και αυτό από μόνο του καθιστά τους χώρους άθλησης ασφαλείς.

Ίσως, αυτό το θετικό συμπέρασμα να οφείλεται στο ότι όσοι πηγαίνουν στα γυμναστήρια, είναι πλήρως ενεργοποιημένοι αναφορικά με τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής, καθώς αντιλαμβάνονται ότι εισέρχονται σε ένα μέρος με αρκετό κόσμο. Εφόσον λοιπόν τηρούνται οι σχετικοί κανόνες και είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον εαυτό μας και για τους άλλους, τότε τα γυμναστήρια θα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, ώστε να μπορούμε να ζούμε τις μέρες μας όσο πιο… κανονικά γίνεται.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ

Άλλωστε, το γυμναστήριο είναι αυτό που μας βοηθάει να διατηρούμε όχι μόνο την υγεία και την καλή μας διάθεση, αλλά κυρίως το μυαλό και την ψυχή μας σε υψηλό επίπεδο, σε συνδυασμό με το κίνητρο που μας δίνει, ώστε να μην πέφτουμε από τα αρνητικά νέα που ακούμε καθημερινά. Οπότε, είναι απόφαση του καθενός από εμάς το εάν θα πάμε ή όχι. Το εάν θα φοβηθούμε ή εάν θα επιλέξουμε να ζούμε κανονικά με μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, μειώνοντας το ρίσκο και αυξάνοντας το οφέλη που αυτό μπορεί να μας προσφέρει. Και ακόμα περισσότερο στην εποχή του κορονοϊού, καθώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό, δημιουργώντας ισχυρές άμυνες.

Επειδή όμως ορισμένοι ίσως να φοβούνται λίγο περισσότερο ή να έχουν κάποιο νόσημα, οι ίδιοι ή κάποιο κοντινό πρόσωπό τους, καλό θα είναι να παραμείνουν στο σπίτι τους. Ούτως ή άλλως, οι εποχές πλέον άλλαξαν έστω και κάπως… βίαια. Η ONLINE γυμναστική στο σπίτι και το virtual coaching δεν θεωρείται πλέον ταμπού και έχει πολλά να μας προσφέρει. Ακόμα και από το σαλόνι μας, έχοντας απλά τον βασικό εξοπλισμό όπως κάποια ΒΑΡΑΚΙΑ, ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, TRX ή ακόμα και ένα μόνο ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, μπορούμε να γυμναστούμε με υπέροχο τρόπο. Αν και η αλήθεια είναι πώς σαν την επίσκεψη στο γυμναστήριο, δεν έχει…

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος