κρακ στον ωμο

Τρίζει, κάνει κρακ ο ώμος σας; Γιατί συμβαίνει ο θόρυβος αυτός; Το φαινόμενο του  Shoulder Clicking (κρακ στον ώμο) απασχολεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να το αγνοήσουν, αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται. Μάθετε τι ακριβώς είναι, τις αιτίες του ήχου-προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα στον φυσιοθεραπευτή σου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το αξιολογήσει και αν χρειάζεται να το θεραπεύσει.

 Ένα κλικ. Αυτό το κλικ που είναι ίσως ο πιο συνήθης ήχος πάνω σου. Καθώς κάνεις κάτι έντονο ή ακόμα και με την πιο απλή κίνηση. Άλλες φορές ακούγεται ανεπαίσθητο και άλλες πιο ξεκάθαρο. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί καν να μην σε έχει ενοχλήσει ποτέ. Μονάχα να τον ακούς και να παραξενεύεσαι. Να έχεις μάθει να ζεις με αυτόν τον ήχο. Μπορεί όμως και να σε ζορίζει, να πονάς σε κάθε άκουσμά του. Σε όλες τις περιπτώσεις ωστόσο, ένα είναι το βέβαιο. Οτι δεν γίνεται να μην αναρωτιέσαι: τι στο καλό είναι αυτό το κλικ που κάνει ο ώμος σου.

“ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΡΑΚ Ο ΩΜΟΣ ΜΟΥ;”

Αυτή είναι η απλοϊκή και πιο συνηθισμένη απορία. Τις περισσότερες φορές αφορά την κίνηση προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τον ήχο του “κλικ” ή του “κρακ” να ακούγεται σε ορισμένες περιπτώσεις τρομακτικός. Εάν συμβαίνει και σε εσάς, αρχικά ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται καταστροφολογία, ουτε και φόβος καθώς πολλοί ήχοι ‘κλικ’, ‘κρακ’ κλπ μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας χωρίς να έχουμε κάποια παθολογία. Συνήθως είναι κάποια ‘’επαφή’’ μαλακών μορίων με οστό ή αν είναι πιο βαθύ και το νιώσουμε μέσα στην άρθρωση, όπως στον ώμο, μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση αερίων οξυγόνου, αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα μέσα από το συνοβιακό υγρό.. Τι μπορεί να συμβαίνει... ;\

 

  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Με την ηλικία ,( >45) o χόνδρος παρουσιάζει φθορές. Ο ώμος έχει μία μορφολογία που μοιάζει με μπάλα(κεφαλή του βραχιονίου) και υποδοχή (ωμογλήνη). Στην συγκεκριμένη αρθρική παθολογία έχουμε μείωση του εύρους τροχιάς του ώμου, αναπαραγωγή τριγμού και αρκετές φορές και πόνο.
  • ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ:  φλεγμονή στον θύλακα της άρθρωσης. Υπάρχει περίπτωση όταν έχουμε θυλακίτιδα λόγω του αυξημένου αριθμού ουσιών και αερίων στην περιοχή από την φλεγμονή κάποια από αυτά τα αέρια να απελευθερωθούν και να ακουστεί το γνώριμο ‘’κλικ’’.
  • ΡΗΞΗ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΩΜΟΥ (SLAP): SLAP είναι ρήξη του επιχειλίου χόνδρου. Οι ήχοι μπορούν να αναπαραχθούν σε SLAP τουλάχιστον τύπου ΙΙ και συμβαίνουν γιατί έχει διαταραχθεί η σταθερότητα του ώμου.
  • ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΩΜΑ: Σπάνια περίπτωση κατά την οποία καλοήθης οστικός όγκος, δημιουργεί ένα ‘’καρούμπαλο’’ στην περιοχή, πάνω στο οποίο συνήθως βρίσκουν οι τένοντες και αναπαράγεται ένας ήχος τύπου ‘’κλικ’’ .
  • ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: . Είναι το πιο σύνηθες. Μπορεί να συμβεί στους περισσότερους από εμάς και δεν σχετίζεται με παθολογία από τη στιγμή που δεν προκαλεί πόνο ή έκπτωση λειτουργικότητας

 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις και αν ανήκετε, το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσετε το πρόβλημα να μεγαλώνει και να κάνει πιθανώς μεγαλύτερη ζημιά. Η σύγχρονη φυσιοθεραπεία έχει εξελίξει ένα εύρος τεχνικών και θεραπειών ωστε να βοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί, να αντιμετωπίσει και σε αρκετές περιπτώσεις να απαλλαγεί από τον πόνο Οι πιο συνηθισμένες εξ αυτών περιλαμβάνουν...

   
Εκεί λοιπόν θα απαιτηθεί η εφαρμογή ειδικής αποκατάστασης και περαιτέρω παρακολούθησης του ατόμου που έχει ενόχληση από το φαινόμενο του Clicking Shoulder. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο και ακόμα καλύτερα, έπειτα απο το στάδιο της αποκατάστασης η συνεργασία με ένα γυμναστή. Μαζί, οι ειδικοί, αξιοποιώντας τα οφέλη που προσφέρει το... εργαλείο του Strength and Conditioning, θα καταστήσουν την αποκατάσταση όσο το δυνατόν πιο οριστική, προσφέροντας τη μέγιστη βοήθεια στον ασθενή.

 

 

Πιο γενικά, αν ακούτε κρακ στον ώμο δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλλει. Πρέπει να δείτε αν αυτός ο ήχος συνδέεται με πόνο ή/και με επίπτωση στην καθημερινότητα σας. Αν είστε κάτω των 40, δεν θυμάστε κάποιον τραυματισμό και δεν έχετε πόνο ή/και περιορισμό στην κίνηση το πιθανότερο είναι να βελτιωθεί το πρόβλημα σας μέσα από την άσκηση. Αν είστε πάνω των 40 και εσείς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας με ψυχραιμία αλλά συστήνεται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πιο άμεσα. Στα άτομα άνω των 55 ετών προτείνεται η άμεση αξιολόγηση από ορθοπεδικό καθώς σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν και άλλες παθολογίες και νόσοι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και ίσως επηρεάσουν την άρθρωση του ώμου, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και άλλες


 Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα μέσο ενημέρωσης και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει ούτε να υπονομεύσει τον ρόλο του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή στην αξιολόγηση, αντιμετώπιση και ενημέρωση των ασθενών. Πάντα προτείνεται από εμάς να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας και τον φυσικοθεραπευτή σας.

 

Ας δούμε στο παρακάτω βίντεο μερικές ασκήσεις που ίσως σας βοηθήσουν

 

 



* Η συντακτική ομάδα του Physiomart.gr

* Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος

*Review Γιώργος Θεοδωρακόπουλος