Ο κίνδυνος μυϊκού τραυματισμού και τεντονοπάθειας αυξάνεται κατακόρυφα για όσους προπονηθούν βιαστικά, άτσαλα και βίαια μετά την καραντίνα του κορονοϊού. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει ο αθλούμενος και με ποιον τρόπο για να μην έχει προβλήματα. Πρόγραμμα, σύνεση, προσεκτικό πλάνο και καμία βιασύνη, κάτι δύσκολο με το καλοκαίρι και τις παραλίες ήδη εδώ.

Στις 9 Μαΐου οι εργοφυσιολόγοι της Μπαρτσελόνα δήλωναν υεπερήφανοι ότι: ο Λιονέλ Μέσι και οι συμπαίκτες του βρίσκονταν στο 45% της ιδανικής αγωνιστικής κατάστασης. Στην πραγματικότητα και παρά το σούπερ καταρτισμένο πρόγραμμά που τους είχε δοθεί, αναμενόταν το ποσοστό ετοιμότητάς τους να βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά (30-35%). Η καραντίνα, όσο καλή προπόνηση κι αν έκανε κάποιος, δεν θα μπορούσε παρά να κρατήσει πιο χαμηλά όσους δεν είχαν τους κατάλληλους χώρους για να γυμναστούν, όσο και όπως θα ήθελαν. Τώρα όμως που έχει αρθεί, ελλοχεύει ένας τεράστιος κίνδυνος για τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες αθλητές και αυτό είναι οι πολλαπλών ειδών τραυματισμοί. Ειδικά για όσους δεν είχαν δουλέψει καθόλου σε αυτό το διάστημα του κατ’ οίκον περιορισμού.

Ηδη οι ποδοσφαιρικές ομάδες στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τα οποία έχουν ξεκινήσει αρχικά ατομικές προπονήσεις και εν συνεχεία σε μικρά γκρουπ, αλλά και η Μπουντεσλίγκα στη Γερμανία που άρχισε να παίζει μπάλα, αντιμετωπίζουν αρκετά μυϊκά προβλήματα, καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς. Οι πρώτες 15 μέρες επιστροφής στην αθλητική κανονικότητα είναι και η πιο επικίνδυνη, ώστε να προκαλέσει «θύματα» σε ζητήματα φυσικής κατάστασης. Απαιτείται επομένως τεράστια προσοχή, για να μην εμφανιστούν μυϊκές ζημιές, προβλήματα στους τένοντες ή ακόμα και καρδιακά ζητήματα.


ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ


«Το πιο σημαντικό σε αυτή την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι το να συμβεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χωρίς βιασύνες», εξηγεί ο Χοσέ Βιλαρίνιο, μέλος του προπονητικού επιτελείου της Ρεάλ Μαδρίτης, για να διευκρινίσει σχετικά: «Οι περισσότεροι έχουν τρομερή όρεξη και επιθυμία να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν και ειδικά τώρα που μπαίνει και το καλοκαίρι. Ωστόσο, η ξαφνική, βίαιη αύξηση της προπόνησης, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση της κινητικότητας των μυϊκών ινών. Την ίδια στιγμή μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αυξάνονται οι τοξίνες στους μύες. Κατά συνέπεια, μπορούμε με απλά λόγια να πούμε ότι η δυνατότητα των μυϊκών ιστών να απορροφήσουν το ξαφνικά αυξανόμενο φορτίο, μειώνεται από τη μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και συχνότητα των ασκήσεων».

Πώς όμως μπορεί κάποιος να μπει στην προπόνηση, δίχως να φοβάται τις αρνητικές συνέπειες; Ο Χοσέ Βιλαρίνο δίνει τις συμβουλές του: «Σε αυτό το διάστημα το πιο σημαντικό είναι η σκέψη και η αυτοσυγκράτηση. Να μην υπάρχει βιασύνη. Ακόμα και όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του αντέχει κι άλλο, δεν σημαίνει ότι δεν θα... λυγίσουν οι μύες και οι τένοντες. Σε αυτό το διάστημα των οκτώ εβδομάδων αποχής, για όσους δεν έκαναν καθόλου προπόνηση, θα απαιτηθούν αντίστοιχα έξι βδομάδες ως προετοιμασία, για να βρεθούν στην πρότερη κατάσταση».


ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Ωστόσο, δεν χρειάζεται φόβος, ανησυχία ή άγχος για όλα τα παραπάνω. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πλάνο. Σε αυτήν την περίπτωση η σοφότερη κίνηση είναι να υπάρξει συνεννόηση με κάποιον ειδικό, γυμναστή, personal trainer. Από εκεί και μετά ο αθλούμενος καλό θα είναι να μετριάσει λίγο τον τεράστιο ενθουσιασμό που ενδεχομένως θα έχει. Επειδή λοιπόν δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα γυμναστήρια και οι χώροι μαζικής άθλησης, όλα μπορούν να συμβούν στο σπίτι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο, σε ένα πάρκο, στην παραλία. Ένα στρώμα γυμναστικής, κάποια λάστιχα γυμναστικής, ορισμένα βαράκια ή kettlebell, ακόμα και ιμάντες TRX που εύκολα μπορούν να μεταφερθούν. Ολ' αυτά αρκούν για να γίνει η προεργασία ή ακόμα και το να βρεθεί κάποιος σε εξαιρετική κατάσταση, συνδυαζόμενα πάντα με το αεροβικό κομμάτι. Τρέξιμο outdoor ή εντός σε ποδήλατο ή διάδρομο γυμναστικής.

Οπότε, έως ότου αρχίσουν τα πάντα να λειτουργούν ομαλά, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να μπει σε σημαντική προπονητική λειτουργία. Αυτό που μπορεί να κάνει από μόνος του, είναι να παρακολουθήσει ορισμένα προγράμματα. Με φθηνά και απλά εργαλεία, έχει την επιλογή και της διαλειμματικής προπόνησης (HIIT). Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση, να ξεχάσει κάτι εξίσου σημαντικό: να μην παραλείπει δηλαδή την αποθεραπεία ή σε περίπτωση που τελικά υπάρξει κάποιος τραυματισμός, να απευθυνθεί σε ένα επαγγελματία αθλίατρο ή φυσιοθεραπευτή, ώστε να ζητήσει βοήθεια.

Και κάτι ακόμα τελευταίο: Χρειάζεται ψυχή και κουράγιο για να επιστρέψει κανείς στα άλματα στο box, αλλά σε καμία περίπτωση να μην το κάνει, έχοντας αφήσει το μυαλό και τη σύνεση σε καραντίνα στο σπίτι...

 

Βρες τον εξοπλισμό και τα όργανα γυμναστικής που σου ταιριάζουν στη Physiomart.gr