ΔΑΝΕΙΑ

Δάνεια για επιχειρήσεις κορονοϊός:  Το κέντρο βάρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μετατοπίζεται στην ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν «όρθιες» και να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, συμβάλλοντας στην ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Πρώτο μέλημα η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας τους με κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες προ κορονοϊού θέσεις απασχόλησης.

Δεύτερο βήμα θα είναι η παροχή διευκολύνσεων για την αποπληρωμή νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν όσο διαρκεί η υγειονονομική κρίση, καθώς και εκείνων που ανεστάλη η πληρωμή τους μέχρι τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα:

 
  • Ένα δεύτερο πακέτο κρατικών δανείων υπό μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής»: Πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων των περίπου 138.000 επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση λήψης κρατικού δανείου υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μία δεύτερη “εκδοχή” αυτού του μέτρου στήριξης. Θα είναι συνολικού ποσού 1 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις θ’ αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαίου.
  • Τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου: Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να πάρει χαμηλότοκο δάνειο έως το 25% του περυσινού τζίρου της, εφ’ όσον δεν είναι “κόκκινη” – δεν έχει δηλαδή ληξιπρόθεσμες μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις σε τράπεζες. Το ακριβές ποσό του δανείου θα καθορίζεται από την τράπεζα, με χρηματοπιστωτικά κριτήρια. Το Δημόσιο θα εγγυάται το 80% του δανείου και η τράπεζα θα αναλαμβάνει ρίσκο μόνον για το υπόλοιπο 20% του ποσού. Ετσι θα μπορεί να είναι πιό “χαλαρή”  στην αξιολόγηση των αιτημάτων δανειοδότησης. Υπολογίζεται  ότι το Δημόσιο μπορεί να παράσχει εγγυήσεις της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να χορηγήσουν συνολικά περί τα 9 δισ. ευρώ, χωρίς να επωμισθούν ουσιαστικό ρίσκο.

 

Πηγή: flash.gr