#menoumespiti. Αλλά για πόσο; Στην εποχή του Covid-19 αλλάξαμε τα κοστούμια με πιτζάμες, τις γόβες με παντόφλες και κάναμε το σαλόνι μας γραφείο. Μαθαίνουμε να δουλεύουμε από τον καναπέ, έχοντας τσιμπολόγημα, επαφή με τους δικούς μας, διαλείμματα για γυμναστική, πολλά οφέλη και κάμποσες δυσκολίες. Μας δείχνει άραγε ο κορονοϊός το εργασιακό μέλλον… ;

Μοιάζει πλέον όλο και περισσότερα σα να ζούμε κάποιου τύπου εργασιακή Αποκάλυψη. Είναι μία παράταιρη επαγγελματική εποχή, κατά την οποία οι υπάλληλοι γραφείου και όσοι γενικότερα μπορούν να δουλέψουν μέσω του υπολογιστή τους, καλούνται να προσαρμοστούν στο Αύριο και στις περίεργες μεταβολές που φέρνει. Οι γόβες και το κοστούμια αντικαθίστανται από παντόφλες, πιτζάμες και φόρμες, όπως και ο καναπές παίρνει τη θέση της καρέκλας που είχες στο γραφείο. Η πανδημία του κορονοϊού έρχεται μεταξύ άλλων να ανακατέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, να μας βάλει στη διαδικασία να ξεχάσουμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα και προφανώς να μάθουμε να συνδυάζουμε τα επαγγελματικά μας με το Νο1 hashtag της εποχής, το #menoumespiti.

Οσοι αναγκαστικά βρέθηκαν λοιπόν εσώκλειστοι, αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Αρκετά διαλείμματα. Να πάρεις μικρές αναπνοές, να βοηθήσεις το σώμα σου να ξεπιαστεί με μερικά tips ορθοσωμίας, που θα βοηθήσουν να ξεμπλοκάρουν οι αρθρώσεις εφόσον κάθεσαι πολλές ώρες στην καρέκλα και στο pc . Αλλά και να σε αποσυντονίσει κάποιος που ζει μαζί σου, να φτιάξεις έναν καφέ, να δεις τι έχει στο ψυγείο, να τσιμπολογήσεις. Ηδη οι περισσότεροι μετράμε 2-3 βδομάδες σε αυτό το νέο mode και βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι πολύπλευρη. Εχει την πλάκα της και την ίδια στιγμή είναι βαρετή χωρίς του συναδέλφους τριγύρω. Υπάρχει μία αποδοτική ηρεμία, αλλά έχει και μία ενοχλητική μοναξιά.

Ο ιός που μάθαμε να αποκαλούμε Covid-19, κάνει την απομακρυσμένη εργασία μία ξαφνική και βίαιη πραγματικότητα. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι ψηφιακοί νομάδες και οι νέοι γκουρού εργασίας έχουν εδώ και καιρό επαινέσει τα οφέλη της δουλειάς από το σπίτι, θεωρώντας ότι έχει σημαντικά οφέλη, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και της ευτυχίας. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλοι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Σχετική έρευνα στην Ευρώπη έχει δείξει ότι προτού εξαπλωθεί ο κορονοϊός, μόνο μία στις τέσσερις εταιρείες άφηνε τουλάχιστον μερικούς από τους υπαλλήλους της να εργάζονται εξ αποστάσεως. Επίσης, μόνο το 20% των εργαζομένων έκανε ηθελημένη χρήση αυτής της ιδιότητας. Και η πλειοψηφία όσων δεν εργάζονταν από το σπίτι, δήλωναν ότι προτιμούσαν να πηγαίνουν καθημερινά στο γραφείο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν. Η παγκόσμια εργασία έχει πληγεί από την πανδημία και ουσιαστικά βρισκόμαστε στη μέση ενός τεράστιου πειράματος για το πώς θα ήταν μελλοντικά η μόνιμη εργασία στο σπίτι.

Η αλήθεια είναι το #menoumespiti μπορεί να συνδυαστεί με πολλά οφέλη σε προσωπικό επίπεδο. Πέραν του ότι δύναται κάποιος να βρίσκεται καθημερινά περισσότερες ώρες έστω και σε σχετική επαφή με την οικογένειά του, έχει την ευκαιρία ακόμα και να κάνει γυμναστική στο σπίτι . Μικρές παύσεις ή ένα μισάωρο ή 40λεπτο κενό που μπορεί να αφιερωθεί σε κάποιου είδους ήπια ενέργεια. Λίγα, μα ουσιαστικά εργαλεία μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο κορμί και κυρίως στο μυαλό. Κάποια στρώματα γυμναστικής για pilates ή yoga , λάστιχα γυμναστικής , fitballs κτλ  αξεσουάρ και  όργανα γυμναστικής  μπορούν να αποδειχτούν τρομερά ευεργετικά.

Τι θα συμβεί όμως όταν περάσει αυτή η κρίση; Το ερώτημα που τίθεται είναι το: «πώς θα συνεχιστεί η επαγγελματική ζωή μόλις επιστρέψουμε σε κάτι που θα μοιάζει αόριστα με την κανονικότητα;». Τουλάχιστον για εκείνους που θα μπορούσαν να εργαστούν θεωρητικά από το σπίτι. Πόσο θα έχει μεταβάλει τις συνήθειές μας; Σύμφωνα με το « Zukunftsinstitut», ένα γερμανικό εργασιακό think tank, η τωρινή κατάσταση μας δείχνει ξεκάθαρα το μέλλον. Μετά το πέρας της πανδημίας, όλο και περισσότεροι θα αποφασίσουν ότι γίνεται και ότι τους βολεύει να μένουν για δουλειά στο σπίτι και θα πηγαίνουν στο γραφείο επιλεκτικά, ίσως για να υλοποιήσουν ένα πιο ομαδικό project.

Οι εταιρείες, όπως και οι εργαζόμενοί τους θα αντιληφθούν ότι μία τηλεδιάσκεψη μπορεί να είναι εξίσου συντονισμένη και αποδοτική με ένα meeting στα γραφεία. Και κάπως έτσι άπαντες θα αντιληφθούν ότι μία καθημερινή εκδρομή στο γραφείο, θα είναι το ίδιο με μία βόλτα με το λάπτοπ στο σαλόνι. Ωστόσο, ακόμα ο κίνδυνος είναι εδώ. Παραμένει εκεί έξω και μας φωνάζει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Και να μην ξεχνάμε ότι για να νικήσουμε τον κορονοϊό, αλλά και κάθε είδους λοίμωξη, μπορούμε να θωρακιστούμε με το τρίπτυχο: διατροφή, άσκηση, καλός ύπνος Και φυσικά κάμποση αιθυλική αλκοόλη για απολύμανση μόνιμα κάπου κοντά μας…

 

Αν θέλεις να δεις μερικά βίντεο με ασκήσεις για το σπίτι τότε εγγράψου στο κανάλι μας στο Youtube.