Αισθάνθηκες πόνο στη μέση; Μην απελπίζεσαι και πάνω απ’ όλα: ΜΗΝ μένεις ξαπλωμένος και ακίνητος. Η κίνηση θα σε βοηθήσει περισσότερο από το κρεβάτι. Δες πώς η ήπια προπόνηση η κίνηση και η άσκηση θα σε βοηθήσουν να διώξεις ακόμα και για πάντα τον πόνο στη μέση, αλλά και πότε πρέπει να πας στον γιατρό/φυσικοθεραπευτή.

 Εάν ξύπνησες το πρωί και αισθάνθηκες έναν ξαφνικό πόνο στη μέση, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σε αυτή τη μάχη. Στις ΗΠΑ ήδη έχουν υπολογίσει ότι η οσφυαλγία, το λουμπάγκο και κάθε υποείδος του πόνου στη μέση, επηρεάζει έναν στους πέντε Αμερικανούς (δηλαδή 20%). Το κακό νέο είναι ότι πιθανώς θα σου συμβεί συχνά. Ισως και να επαναληφθεί δηλαδή αυτός ο ύπουλος πόνος στη μέση. Το καλό νέο είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχείς. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει ορισμένες μέρες ή κάποιες βδομάδες. Και μετά θα περάσει. Επίσης, δεν χρειάζεται να μείνεις ξαπλωμένος. Το αντίθετο δηλαδή...

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ορθοπεδικό ή έναν φυσιοθεραπευτή. Εκείνοι πάντοτε ξέρουν καλύτερα πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και γνωρίζουν ταυτόχρονα και το ιατρικό ιστορικό σου. Εκεί βέβαια που θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε εκείνους και δίχως δεύτερη σκέψη, είναι εάν έχει υπάρξει κάποιο από τα παρακάτω αίτια ή συμπτώματα:

-Τραυματισμός
-Να μην μπορείς να κουνηθείς με τίποτα ή να μην έχες κοιμηθεί το βράδυ
-Ο πόνος στη μέση να συνοδεύεται από έμετο, ναυτία,, αδυναμία, ιδρώτα-Απώλεια αίσθησης ισορροπίας
-Εάν έχεις ιστορικό καρκίνου ή οστεοπόρωσης
-Ανεξήγητη και απότομη απώλεια βάρος
- Ιστορικό χρήσης ναρκωτικών, στεροειδών, πολύ βαριών φαρμάκων

 

 

 

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ αν ποναει η μεση μου 

Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα και τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο, μπορείς να τα "διορθώσεις" και να ανακουφίσεις και μόνος σου, διώχνοντας άμεσα τον πόνο από τη μέση. Υπολογίζεται ότι περίπου το 60-80% του πληθυσμού της Γης θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, το εν λόγω πρόβλημα και ότι το 95% απο αυτούς θα το ξεπεράσει. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει αναμφίβολα να κάνεις, είναι να ξεκουραστείς. Να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις, αλλά όχι να μονιμοποιηθείς σε αυτό που οι γιατρού αποκαλούν “κακή ξεκούραση”. Οπως εξηγεί ο Jae Jung, επικεφαλής του ορθοπεδικού τμήματος στο πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες: “Οφείλεις να μείνεις σε ηρεμία τις πρώτες 48 ώρες. Ωστόσο, αμέσως μετά και σταδιακά, θα πρέπει να αυξάνεις διαρκώς το επίπεδο και την ένταση της κινητικότητάς σου επιστρέφοτντας σιγά σιγά στην λειτουργικότητα και στην καθημερινότητα σου..


ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ

Οπότε, δεν πρέπει να μείνεις για πολύ στο κρεβάτι, εάν αισθάνεσαι πόνο στη μέση (εκτός αν σου έχει πει ο γιατρός σου). Η σπονδυλική στήλη είναι πολύ δυνατή. Τα οστά, οι μύες, οι αρθρώσεις, είναι όλα σχεδιασμένα για να κινούνται. Σταδιακά, ένα ασκησιολόγιο θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητά σου. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έντονο. Απλά να θυμάσαι ότι η κινητικότητα είναι το κλειδί. Στο σπίτι μπορείς να ενεργοποιήσεις το σύστημά σου με απλούς τρόπους (γυμναστική στο σπίτι). Ενα στρώμα γυμναστικής, μερικές ασκήσεις με pilates με χρήση ενός απλού stretch strap για διατάσεις, ορισμένες ασκήσεις με λάστιχα γυμναστικής, θα "ξεκλειδώσουν" το πρόβλημα και θα ενδυναμώσουν και ανακουφίσουν την περιοχή.


Σε αυτή τη διεργασία εννοείται ότι θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό η χρήση κάποιας μπάλας γυμναστικής, ώστε να δυναμώσουν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, που με τη σειρά τους θα αποσυμφορήσουν τις πιέσεις που δέχεται η βάση της μέσης και γενικά η σπονδυλική στήλη. Βέβαια, πριν φτάσεις σε όλ' αυτά και εφόσον κάνεις καθιστική δουλειά σε γραφείο ή σηκώνεις επικίνδυνα βάρη, μία προληπτική σκέψη χρήσης κάποιας ειδικής ορθοπαιδικής ζώνης μέσης (μόνο σε περιπτώσεις που σηκώνεις βάρος και δεν συνίσταται για πολλές ώρες), ενδεχομένως να σε σώσει από τις αρνητικές καταστάσεις πριν αυτές συμβούν.



ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

Γενικότερα, όταν εμφανίζεται ο πόνος στη μέση, η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να καταστήσει τους μύες αδύναμους και δύσκαμπτους. Η επαναλαμβανόμενη και πολύωρη ακινησία μπορεί επίσης να βλάψει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθότι μειώνεται η ευελιξία τους και καθίστανται πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η άσκηση ωστόσο, πρέπει να είναι ήπια και να μην επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη. Ακόμα και αεροβική άσκηση μπορεί να υπάρξει, αρκεί να είναι στο νερό. Το κολύμπι επομένως, είναι και το πλέον ενδεικνυόμενο. Μην ξεχνάμε οτι η άσκηση είναι φυσικό αναλγητικό μιας και οι ενδορφίνες που παράγονται κατα τη διάρκεια της γυμναστικής μειώνουν τον όποιο πόνο αλλά και φτιάχνουν τη διάθεση. 

Κατά συνέπεια, άπαντες, οφείλουμε να ξεχάσουμε τις παλιές “παρα-ιατρικές” συμβουλές της γιαγιάς ή κάποιας που τα ήξερε όλα στη γειτονιά. Ο πόνος στη μέση αντιμετωπίζεται με πιο ριζοσπαστικά μέτρα από το να μείνουμε ξαπλωμένοι για καιρό. Εάν μάλιστα έρθουμε σε επαφή με κάποιον ειδικό, ώστε να μας φτιάξει ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που θα αποσκοπεί στην αποφυγή μελλοντικών υποτροπών και επιδείνωσης του πόνου στη μέση, θα είναι ακόμα πιο άμεση η αποθεραπεία και η αποκατάσταση.

Σε περίπτωση όμως, υποψίας ειδικών παθολογιών ή αν δεν υπάρξει βελτίωση μετά από λίγες εβδομάδες, καλό θα είναι πλέον να απευθυνθούμε σε κάποιον γιατρό ωστε να αξιολογίσει την κατάσταση μας και να μας παραπέμψει σε ένα φυσικοθεραπευτή οπου με ειδικά μηχανήματα φυσικοθεραπείας αλλά και με ειδικές τεχνικές όπως ο βελονισμός ,το αθλητικό μασάζ , το manual therapy , το clinical pilates , η θεραπευτική άσκηση, tens κτλ θα μας ανακουφίσει και θα μας καταστήσει και πάλι λειτουργικούς. 

Μην ξεχνάμε οτι 

Exercise is your medicine