Θερμοθεραπεία ή Κρυοθεραπεία; Πότε ένας τραυματισμός και οι μυοσκελετικές ενοχλήσεις χρειάζονται ζεστά και πότε κρύα επιθέματα; Πώς ανακουφίζουμε τον πόνο και πώς βοηθάμε στην αποθεραπεία του; Με ποιον τρόπο λειτουργούν οι παγοκύστες, οι θερμοφόρες και τα gel . Τι μας ταιριάζει, από που το προμηθευόμαστε και πώς το χρησιμοποιούμε…

Τα ζεστά και τα κρύα επιθέματα είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα μη φαρμακευτικά μέσα για να αντιμετωπιστούν πρόχειρα οι μυοσκελετικές ενοχλήσεις και ορισμένοι τραυματισμοί. Αλωστε, οι περισσότεροι έχουμε πρόσβαση σε κάποια θερμοφόρα ή παγοκύστη στο σπίτι μας. Ωστόσο, όσο περίεργο και αν φαίνεται, σύγχυση επικρατεί μέχρι και σήμερα σχετικά με το ποιό μέσο ενδείκνυται σε κάθε περίσταση. Οι οδηγίες των ειδικών για το εάν θα πρέπει να επιλέξουμε ζεστά ή κρύα, στην καλύτερη των περιπτώσεων βασίζονται σε παρωχημένες μελέτες και θεωρίες που αναπτύχθηκαν πριν τη δεκαετία του 90, ενώ στη χειρότερη εκδοχή τους χαρακτηρίζονται από ασάφειες και υπεραπλουστεύσεις.

ΚΡΥΟ ή ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ

Σε γενικές γραμμές, το κρύο συνίσταται για τα πρώτα 24ωρα μετά από ένα τραυματισμό. Υπάρχουν εξαιρετικά προϊόντα κρυοθεραπείας, όπως οι κρέμες και στα σπρέι της Biofreeze. Αντιθέτως, το ζεστό θεωρείται προτιμότερο σε χρόνιο πόνο και για την ανακούφισή του έχουν δημιουργηθεί ειδικές θερμοφόρες με ιμάντες επίδεσης, που λειτουργούν πιο πρακτικά στους αθλητές. Εξάλλου, ανά τις δεκαετίες έχουν περιγραφεί διάφορες επιδράσεις του θερμού και του ψυχρού στη βιολογία του τραυματισμού. Θεωρητικά, στα οφέλη της παγοθεραπείας περιλαμβάνονται η μείωση του πόνου, της αιματικής ροής*, του οιδήματος, της φλεγμονής, του μυϊκού σπασμού, των μεταβολικών απαιτήσεων των ιστών και της ταχύτητας αγωγιμότητας των νεύρων. Αντίθετα, στις φυσικές αλλαγές από τη χρήση του ζεστού περιλαμβάνονται η αύξηση της αιματικής ροής, του μεταβολισμού και της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Μελέτες υψηλής ποιότητας που μετρούν τη χρησιμότητα του ζεστού ή του κρύου σε συνηθισμένες περιπτώσεις μυοσκελετικών ενοχλήσεων, λάμπουν δια της απουσίας τους. Μια συστηματική ανασκόπηση που εξέτασε τη χρήση ψυχρών και θερμών επιθεμάτων για τον πόνο στη μέση, ξεχώρισε ένα μικρό αριθμό μελετών μέτριας ποιότητας που υποστηρίζουν ότι η χρήση ζεστών επιθεμάτων, προσφέρει μια μικρή ανακούφιση από τον πόνο στη μέση. Θετική επίδραση φαίνεται να έχει η ζέστη και στον πόνο, έπειτα από έντονη μυϊκή καταπόνηση (DOMS). Τα δεδομένα για τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων είναι ακόμη πιο περιορισμένα και προέρχονται από έρευνες χαμηλής ποιότητας που δείχνουν κάποια οφέλη για τη χρήση τους σε διαστρέμματα της ποδοκνημικής και άλλων αρθρώσεων

* Δείτε ΕΔΩ όλα τα προϊόντα κρυοθεραπείας και θερμοθεραπείας της Physiomart



 

ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Πρόσφατα, διατυπώθηκε σκεπτικισμός σχετικά με τη χρήση κρύων επιθεμάτων σε περίπτωση τραυματισμού. Αν και θεωρητικά η παγοθεραπεία απαλύνει μόνο τον πόνο, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την αλληλουχία των σταδίων της επούλωσης, δυνητικά το ψυχρό μπορεί να διακόψει τη φλεγμονώδη διεργασία που ακολουθεί ένα τραυματισμό, μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία προκειμένου να έρθει τελικά η επούλωση. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας όταν χρησιμοποιούμε ένα ζεστό επίθεμα, προκειμένου να πετύχουμε τα αντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι η αγγειοδιαστολή που συμβαίνει επιφανειακά στο δέρμα μας σαν αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας του δέρματος σε συνδυασμό με την πολύ καλή μόνωση που προσφέρει ο λιπώδης ιστός, εμποδίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας και της αιματικής ροής σε ιστούς-στόχους, που πιθανό να βρίσκονται βαθύτερα των 2 εκατοστών.

* Φυσικά για όλα τα παραπάνω μπορούμε να απευθυνθούμε και σε επαγγελματίες φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν με πιο ενεργό τρόπο, χάρη στην τεχνολογία που παρέχουν εξειδικευμένα μηχανήματα φυσικοθεραπείας, όπως το νέο Pagani Cryo T Shock.

ΖΕΣΤΗ ή ΚΑΨΙΜΟ; ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι τα λεγόμενα “ψυκτικά” σπρέι, παρότι δίνουν το αίσθημα της ψύξης στην επιφάνεια του δέρματος, δεν καταφέρνουν να ρίξουν τη πραγματική θερμοκρασία του δέρματος. Περιέχουν συνήθως μενθόλη, ουσία που ερεθίζει τους νευρικούς υποδοχείς αντίληψης του κρύου στο δέρμα μας. Αντίστοιχα, οι θερμαντικές αλοιφές είναι “καυτερές”, όπως η κόκκινη πιπεριά χάρη στην ουσία καψαϊκίνη. Αυτές δεν αυξάνουν την θερμοκρασία στην επιφάνεια του δέρματος ,αλλά μας αποσπούν την προσοχή από το βασικό ενόχλημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Επειδή και τα δύο φυσικά μέσα φαίνεται να έχουν κάποια μικρή ικανότητα περιορισμού του πόνου, η προτίμηση του ασθενή θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν, όταν καλούμαστε να επιλέξουμε. Εξαλλου, δεν καταφεύγουμε σε αυτά, ελπίζοντας να εξαλείψουν τον πόνο μια για πάντα, αλλά διότι είναι φθηνές, εύκολα προσβάσιμες και σχεδόν ακίνδυνες επιλογές. Η ανάγκη για καλής ποιότητας κλινικές δοκιμές, με επαρκή αριθμό συμμετεχόντων παραμένει επιτακτική, προκειμένου να διευκρινιστεί ο ρόλος του ζεστού και του κρύου επιθέματος στην αντιμετώπιση μυοσκελετικού πόνου.

 

*Μετά από μερικά λεπτά η αγγειοδιαστολή θα ακολουθήσει την αγγειοσύσπαση, η οποία με τη σειρά της, μετά από 15 περίπου λεπτά θα δώσει τη σειρά της στην αγγειοδιαστολή.

 

 Πηγή: physiosp.wixsite