Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τα οφέλη τα άσκησης (διάβασε σχετικό άρθρο εδώ «η σημασία των προγραμμάτων κίνησης πρώιμης σχολικής ηλικίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου») Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό ωστόσο και αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα είναι ότι το να γυμνάζονται και να είναι ενεργά και δραστήρια τα παιδιά ενισχύει την ακαδημαϊκή τους επίδοση.

Η έρευνα σε μαθητές δημοτικού στην Αγγλία ( http://pubs.sciepub.com/jpar/4/2/2/index.html ) έδειξε ότι τα δραστήρια παιδιά τα πάνε καλύτερα στην ανάγνωση , τη γραφή και τα μαθηματικά σε σύγκριση με τα λιγότερο δραστήρια.


Όσον αφορά το βάρος και το ύψος τους η έρευνα έδειξε ότι τα λιγότερο δραστήρια παιδιά στο μέλλον έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες και ας βρίσκονται στον μέσο όρο (ύψους, βάρους) ως παιδιά.

Επιπλέον, έρευνα από το Sport England, βρήκε ότι τα παιδιά που απολαμβάνουν την άσκηση έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις φυσικές δραστηριότητες και κατανοούν καλύτερα γιατί είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους η γυμναστική με αποτέλεσμα να ασκούνται συχνά και να χτίζουν ένα τρόπο ζωής προς αυτή την κατεύθυνση και στο μέλλον. Στην ίδια έρευνα βρέθηκε ότι τα παιδιά αυτά που απολαμβάνουν την άσκηση  , κατά μέσο όρο,  ασκούνται 2 φορές περισσότερο από τα παιδία που δεν την απολαμβάνουν.

Το υπουργείο υγείας της Αγγλίας  συστήνει τα παιδιά να ασκούνται τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε μέρα (κάτι που συνήθως δεν γίνεται) .

 

Βέβαια , το παραπάνω πρόβλημα δεν είναι μόνο κάτι που μαστίζει την Αγγλία αλλά όλον τον σύγχρονο κόσμο , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μερικοί από τους παράγοντες του προβλήματός είναι η αστικοποίηση , η αύξηση της τεχνολογίας,  η αυξημένη χρήσης της κτλ. Αν ενθαρρύνουμε ωστόσο τα παιδιά μας να ασκούνται και κάνουμε πιο προσβάσιμες και προσιτές της αντίστοιχες εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών , αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά να ασκούνται και να συνεχίσουν να ασκούνται και στο  μέλλον .

Τί άλλο μπορούμε εμείς να κάνουμε?

Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να πηγαινοέρχονται στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατο . Επίσης θα πρέπει οι γονείς , οι δάσκαλοι κτλ. να αποτελέσουν πρότυπα και να εμπνεύσουν τα παιδιά με το να είναι οι ίδιοι δραστήριοι, fit και να γυμνάζονται συστηματικά .

Τα παιδιά που ασκούνται έχουν αυξημένες πιθανότητες να ασκούνται και μετέπειτα στη ζωή τους ωσ ενήλικες και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό και fit τρόπο ζωής.

 

Πηγή