ΜΑΣΑΖ SHIATSU

Η πανάρχαια, αλλά εκσυγχρονισμένη τεχνική ,το Shiatsu - ΣΙΑΤΣΟΥ , ανήκει στις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ και υπόσχεται να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να διώξει το στρες και να συνεισφέρει στην ευρύτερα καλή  υγεία και ευεξία. Μάθε πώς θα μπορέσεις να εξισορροπήσεις και τις τέσσερις πτυχές της ευεξίας: σώμα, μυαλό, συναίσθημα και πνεύμα.

Σιάτσου (Shiatsu - προφέρεται "she-AT-zoo"). Το έχουμε ακούσει σχεδόν όλοι, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς αφορά η εν λόγω ορολογία. Στα ιαπωνικά ο όρος μεταφράζεται ελεύθερα σε… "πίεση των δακτύλων" από το “shi”που σημαίνει δάκτυλο και το “atsu” που σημαίνει πίεση. Πρόκειται για ένα σύστημα θεραπείας και συντήρησης της υγείας που χάνεται στις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού. Τις ρίζες του θα τις βρούμε στην Κίνα πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Ωστόσο, το σύγχρονο Σιάτσου μασαζ έχει εξελιχθεί πολύ και ουσιαστικά αφορά τη φιλοσοφία και την προσέγγιση της παραδοσιακής κινεζικής και ιαπωνικής ιατρικής, με τις δυτικές τεχνικές χειροπρακτικής και manual therapy . Ο θεραπευτής συνδυάζει τη μάλαξη με τα δάκτυλα , τους αντίχειρες, τις παλάμες , και μερικές φορές τους αγκώνες και τα γόνατα ώστε να ασκήσει πίεση σε συγκεκριμένα σημεία που ονομάζονται meridians μεσημβρινοί ή αλλιώς ενεργειακά σημεία. Σύμφωνα με την κινεζικη ιατρική τα σημεία αυτά συνδέονται με κάποια όργανα πχ καρδιά , νεφρό κτλ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΙΑΤΣΟΥ εξ αρχής βασίστηκε στην πνευματικότητα, σε συνδυασμό με τη μάλαξη και πίεση του σώματος. Οι Κινέζοι το ονόμαζαν “anmo” και την τωρινή ονομασία του την πιστώνουμε στους Ιάπωνες. Εκείνοι είναι που στις αρχές του 20ού αιώνα το μετέφεραν στη χώρα τους και το πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Το 1919, ο Ταμάι Τεμπάκου εξέδωσε το βιβλίο "Shiatsu Ho", με αποτέλεσμα το 1925 να δημιουργηθεί στην Ιαπωνία ο πρώτος Σύνδεσμος Θεραπευτών Σιάτσου.

Η κινεζικη ιατρικη θεωρεί πως οι ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΣΙΑΤΣΟΥ μέσω της πίεσης που εφαρμόζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ξεμπλοκάρουν και ισορροπούν την ενέργεια του σώματος και διεγείρουν ή ηρεμουν την ενέργεια που ρέει μέσα από το σώμα, για την προώθηση της υγείας και τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών. Στόχος σε αυτήν την ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι η εξισορρόπηση και των τεσσάρων πτυχών της ευεξίας σας: σώμα, μυαλό, συναίσθημα και πνεύμα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΙΑΤΣΟΥ -  ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Oι θεραπευτές σιάτσου ασκούν πίεση σε σημεία στο σώμα, όπου πιστεύεται ότι συνδέονται με μονοπάτια που ονομάζονται "μεσημβρινοί" όπως αναφέραμε. Η άσκηση πίεσης σε ορισμένα σημεία μπορεί να διεγείρει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο να απελευθερώσει μια ποικιλία νευροπεπτιδίων που βοηθούν στον πόνο, το άγχος και άλλες παθήσεις. Με την πίεση αυτών των σημείων στοχεύουν στην προώθηση της ροής της ζωτικής ενέργειας (γνωστή και ως "chi" - Qi). Σύμφωνα με τις αρχές της τεχνικής, τα εμπόδια στη ροή του chi μπορούν να συμβάλλουν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Όταν δηλαδή αυτό καταστεί ανεπαρκές ή ανισορροπημένο, η ροή παρεμποδίζεται.
Τότε είναι που εμφανίζονται φαινομενικά δευτερεύοντα σημάδια, όπως τακτικά κρυολογήματα και γρίπη, εβδομαδιαίες ή καθημερινές κεφαλαλγίες, μυϊκοί πόνοι ή πεπτικές δυσκολίες. Αυτές είναι ενδείξεις της ανισορροπίας του chi. Αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί πώς ή γιατί το σιάτσου μπορεί να βελτιώσει την υγεία, θεωρείται ότι η θεραπεία είναι εφικτό να ηρεμήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στη συνέχεια να τονώσει την κυκλοφορία, να μειώσει το στρες και να καταπραΰνει τον πόνο. Ακόμα, η επιστημονική έρευνα για την αποτελεσματικότητα του σιάτσου είναι αρκετά περιορισμένη.

meridians shiatsu

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΙΑΤΣΟΥ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ 

Ο θεραπευτής Σιάτσου είναι εκπαιδευμένος να αναγνωρίζει μοτίβα δυσαρμονίας στο σώμα, ακόμη και πριν εμφανιστούν σωματικά σημάδια. Οι απλές αλλά ανεπαίσθητες αλλαγές είναι ενδείξεις μιας ανισορροπίας που, αφημένη μόνη της, μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα. Η ισορροπία μπορεί να αποκατασταθεί με σωστή αξιολόγηση και τακτικές συνεδρίες σιάτσου.

Στη διάρκεια μιας συνεδρίας ο θεραπευόμενος είναι ξαπλωμένος ή καθιστός σε ένα άνετο βαμβακερό ΣΤΡΩΜΑ ΣΙΑΤΣΟΥ ΣΤΡΩΜΑ ΜΑΣΑΖ και φοράει ελαφριά ρούχα Στην αρχή της συνεδρίας αξιολογείται η κατάσταση του ασθενή, ώστε να προσδιοριστούν τα μοτίβα ανισορροπίας που μπορεί να υπάρχουν. Στη συνέχεια σχεδιάζεται ένα σχέδιο που θα επιφέρει το πιο θεραπευτικό όφελος σύμφωνα με τις ατομικές του ανάγκες. Πολλές φορές η συνεδρία συνοδεύεται από χαλαρή μουσική για την ευκολότερη χαλάρωση τους

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ποικιλία τεχνικών. Στην περίπτωση που η ενέργεια του πελάτη είναι χαμηλή ή ανεπαρκής, γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθεί το chi. Όταν ο ασθενής είναι υπερβολικά στρεσαρισμένος, τραυματισμένος ή ανήσυχος, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές για να διασκορπίσει την «υπερβολική» ενέργεια. Το σιάτσου εργάζεται για να ανακουφίσει τις συνθήκες, να αποκαταστήσει την ισορροπία και να προάγει την υγεία. Οι δυο βασικότεροι χειρισμοί στο shiatsu είναι η πίεση με τον αντίχειρα και ο παλαμισμός. Ο παλαμισμός προσφέρει τόνωση, σιγουριά και εφαρμόζεται σε ευαίσθητες περιοχές επίσης αποκαθιστά την ροή της ενέργειας Ki . Το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματά του.

Αμέσως μετά την συνεδρία μπορεί να νiώσετε Αίσθηση ευεξίας, Μείωση του πόνου Χαλάρωση και ηρεμία αλλά και Πονοκέφαλο ή κόπωση τα οποία οφείλονται στην εμπόδιση της ομαλής ροής του Ki και στην πλέον εξισορρόπησης του.

Η πείρα και η επίγνωση της ουσίας του shiatsu χρειάζεται πολλά χρόνια εμπειρίας και πρακτικής εξάσκησης καθώς και την πλήρη κατανόηση της φιλοσοφίας του shiatsu για να γίνει μια αποτελεσματική μέθοδος. Το shiatsu λοιπόν , βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και στην επιστήμη του βελονισμού , στα σημεία πίεσης, στους μεσημβρινούς και στο ki , για το λόγο αυτό θεωρείται και ως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ χωρίς ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ .

Κάποιες συνοδευτικές τεχνικές μπορεί να είναι :


* Ενώ οι " ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣΑΖ SHIATSU   "  στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ένταση και την κούραση της ημέρας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα επαγγελματικό μασάζ είναι πιο ευχάριστη, εμπεριστατωμένη και ικανοποιητική εμπειρία !

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΙΑΤΣΟΥ

Θεωρείται ότι το σιάτσου μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Ο αριθμός και η ποιότητα των δημοσιευμένων μελετών για το μασάζ Σιάτσου είναι περιορισμένες, αλλά εδώ είναι μερικά από τα οφέλη:

  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου
  • Βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου
  • Μειωμένη κόπωση
  • Θεραπεία πόνου
  • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου
  • Βελτιωμένη χαλάρωση
  • Θεραπεία πονοκεφάλου
  • Βελτίωση του χρόνιου πόνου στη μέση
  • Καλύτερη συναισθηματική και ψυχική ευεξία
  • Αυξηση ευελιξία και εύρος κίνησης

τεχνικεσ σιατσου

ΕΙΔΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΙΑΤΣΟΥ

Το σιάτσου έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας διάφορα στυλ και τεχνικές. Ενώ όλες οι μορφές Σιάτσου μοιράζονται τις ίδιες βασικές αρχές, κάθε τύπος μπορεί να έχει μια ελαφρώς διαφορετική  προσέγγιση. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους Σιάτσου:

Zen Shiatsu: Αναπτύχθηκε από τον Shizuto Masunaga, το Zen Shiatsu είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών τεχνικών Shiatsu και δυτικής ψυχολογίας. Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στις ψυχολογικές πτυχές της υγείας και ενσωματώνει τον ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, τις ασκήσεις αναπνοής και την αυτογνωσία στο μασάζ. Οι επαγγελματίες του Zen Shiatsu εργάζονται στους μεσημβρινούς και τονίζουν τη σημασία της εξισορρόπησης της ροής ενέργειας του σώματος.

Namikoshi Shiatsu: Ιδρύθηκε από τον Tokujiro Namikoshi, αυτό το στυλ Shiatsu επικεντρώνεται περισσότερο στις ανατομικές και φυσιολογικές πτυχές του σώματος. Το Namikoshi Shiatsu χρησιμοποιεί ακριβή πίεση με τα δάχτυλα σε συγκεκριμένα σημεία που ονομάζονται "tsubo" που σχετίζονται άμεσα με το νευρικό σύστημα. Ο κύριος στόχος αυτού του στυλ είναι να τονώσει τη φυσική ικανότητα αυτοθεραπείας – αυτοίασης του σώματος και να προάγει τη συνολική υγεία.

Ohashiatsu: Αναπτύχθηκε από τον Wataru Ohashi, το Ohashiatsu είναι ένας συνδυασμός Shiatsu, παραδοσιακών ιαπωνικών τεχνικών με ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ και ασκήσεις. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πόδια του για να ασκήσει πίεση και τεντώνει το σώμα του πελάτη για να απελευθερώσει την ένταση και να προωθήσει τη χαλάρωση. Ο Ohashiatsu τονίζει επίσης τη σημασία της αυτοφροντίδας και της επίγνωσης του σώματος τόσο για τον ασκούμενο όσο και για τον πελάτη.

Hara Shiatsu: Αυτό το στυλ Σιάτσου εστιάζει κυρίως στο "Hara", το οποίο είναι το ενεργειακό κέντρο του σώματος που βρίσκεται στην κοιλιά. Οι ασκούμενοι του Hara Shiatsu πιστεύουν ότι οι ανισορροπίες στη κοιλιακή χώρα - HARA μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. Ασκώντας πίεση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές ΜΑΣΑΖ στην κοιλιά, ο θεραπευτής στοχεύει να απελευθερώσει τα μπλοκαρίσματα, να βελτιώσει την πέψη και να εξισορροπήσει τη ροή ενέργειας του σώματος.

Μακροβιοτικό Σιάτσου: Αναπτύχθηκε από τον Michio Kushi, αυτό το στυλ Σιάτσου ενσωματώνει τις αρχές της μακροβιοτικής διατροφής (διατροφή βασισμένη στους ξηρούς καρπούς και τα χόρτα)  και του τρόπου ζωής στο μασάζ. Το μακροβιοτικό Shiatsu στοχεύει στη δημιουργία ισορροπίας στο σώμα αντιμετωπίζοντας διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα και συναισθηματική ευεξία. Αυτή η ολιστική προσέγγιση συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές Shiatsu με συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για την προώθηση της συνολικής υγείας.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα πολλά διαθέσιμα στυλ Σιάτσου. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν επαγγελματία που να είναι καλά εκπαιδευμένος στο συγκεκριμένο στυλ που σας ενδιαφέρει και να συζητήσετε τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία σιάτσου.

μασαζ σιατσου

SHIATSU - ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΜΑΣΑΖ ΣΙΑΤΣΟΥ ανήκει στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια, αλλά παράλληλα με αυτήν είναι σε θέση να συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής και στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας.
Ωστόσο, δεν συνίσταται σε όλες τις περιπτώσεις των ανθρώπων και θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι το σιάτσου μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες πχ  σε περιπτώσεις Καρκίνου, κατάγματα , Αρτηριοσκλήρωση, Έλκος στομάχου, Αφροδισιακά νοσήματα, Φυματίωση κτλ

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το μασάζ Shiatsu ευεργετικό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της συμβατικής ιατρικής περίθαλψης. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία σας ή την ιατρική σας καταστάση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αναζητήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία.


* Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
* Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος

Σχετικα Προϊοντα